Árvízkárok Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megyében

Agrárgazdaság | Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságai szerint az árvízzel elöntött mezőgazdasági területek nagysága Komárom-Esztergom megyében elérte a körülbelül 460-500 hektárt, Bács-Kiskun megyében pedig az 1600 hektárt. A Megyei Igazgatóségok egyébként mindenütt jelentős gépi és emberi erővel vettek részt a védekezésben, illetve állnak jelenleg is rendelkezésre.

100 százalékos kárral kell számolniuk a gazdálkodóknak körülbelül 460–500 hektáron Komárom-Esztergom megyében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökének tájékoztatása szerint Esztergom környéke a leginkább érintett, a 300 hektár elöntött terület zöme szántó, kisebb mértékben pedig gyep, rét és legelő. Balogh Zoltán elmondta, hogy Almásfüzitő térségében okozott még nagy károkat az ár, ott 160 hektár szántót öntött el a víz. Az erdészeti és vadászati területek kevésbé, 40 hektárral érintettek. A NAK Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága egyébként 47 traktorral és pótkocsival, 16 rakodógéppel és 5 kamionnal készült az árvízi védekezésre, amelyek még most is rendelkezésre állnak a hordalékok, törmelékek eltakarítására, az utak rendbetételére és az állati hulladékok, haltetemek elszállítására. 420-430 embert is képes mozgósítani a megyei igazgatóság, az esztergomi zsákolásnál is több mint 150-en dolgoztak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében.
Bács-Kiskun megyébenaz árvízzel elöntött mezőgazdasági területek nagysága elérte az 1000 hektárt, továbbá egyéb közvetett okból víz alá került mintegy 600 hektár termőterület. A következő létesítményeket veszélyezteti az árvíz: nyolc tanya, két lakóház, két terménytároló (egyik üres), egy mezőgazdasági telephely, egy állattartó telep, egy lovarda, egy betonkeverő üzem, továbbá egy vízmű telep, egy üdülőterület, egy étterem, egy uszályberakó létesítmény és egy faiskola, amelyek közül több létesítmény nyári gáttal védett területen helyezkedik el.
Az árvíz tizenkét vadászterületet veszélyeztet. A vadak menekülési útvonala nyitott, így nagy valószínűséggel vadmentésre nem lesz szükség, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy a Duna-menti közutakon fokozott óvatossággal kell közlekedni a megnövekedett vadveszély miatt!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete mintegy 300 traktorral és pótkocsival, 20 rakodógéppel készült az árvízi védekezésre, amelyek igény szerint jelenleg is rendelkezésre állnak. Szükség esetén 300 embert is képes mozgósítani a megyei szervezet.
 

2013. június 12.

Vissza a főoldalra »