Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: Magyar Idők, 2017/07/27
Címkék: tejtermék, tejfeldolgozás, vaj
Kevesebb cukorral készült tejtermékek kerülhetnek a boltokba a jövőben, a termékek minőségére vonatkozó szigorításokról már folyik az egyeztetés a szakma és a kormányzat között.
Nincs megelégedve a hazai vajak minőségével, ezért technológiai fejlesztést sürget a feldolgozóiparban a Tej Terméktanács. Mélykuti Tibor, a szakmai szervezet elnöke a Magyar Időknek elmondta: egész Európában intenzíven nő a vajfogyasztás, az elmúlt néhány évben ugyanis sokan rájöttek arra, hogy az ételek sokkal ízletesebbek lesznek, ha növényi olajok, illetve margarin helyett vaj felhasználásával készülnek. A vendéglátóipar mellett az élelmiszergyártásban is érezhetően nő a kereslet, ahogyan a háztartásokban is egyre több vaj fogy.
A folyamat hazánkban is érezhető, bár a magyarok ma még csak az európai uniós átlag egyötödét fogyasztják el. Ezen a téren a magyar tejiparnak is van lehetősége a fejlődésre, éppen ezért fontos, hogy gyártók a minőséget is javítsák. Mivel a tejföl és a vaj készítéséhez is tejszínt használnak, ezért az értékes alapanyagból a nagy kereslet miatt főként tejföl készül hazánkban. Ha esetleg marad némi tejszín az üzemben, akkor abból gyártanak vajat a feldolgozók, a hiányos felszereltség miatt azonban a minőségre nem tudnak túl nagy figyelmet fordítani. Ennek legszembetűnőbb jele, hogy ha betesszük a vajat hűtőbe, nem kenhető állagú terméket kapunk. Ezt a problémát az új technológiákkal könnyedén ki lehet küszöbölni. Mélykuti Tibor szerint elsősorban technológiai fejlesztésekkel kellene felkészíteni a hazai tejipart a vajkészítésre.
Mélykuti Tibor elmondta: a tejtermékek minőségi feltételeinek módosításán már dolgoznak a szakemberek. A Földművelésügyi Minisztériummal csaknem egy éve tárgyalnak a szigorítások irányairól. Ezek egyike a tejtermékek cukortartalmára vonatkozik. Egy európai uniós irányelv kötelezi a tagállamokat arra, hogy csökkentsék a tejipari készítmények cukortartalmát, így hamarosan már csak kevesebb cukorral készült joghurtok kerülhetnek a polcokra.
Szintén fontos törekvés a génmódosítás nélküli termékek piacra juttatása. Mélykuti Tibor szerint a tejiparban lehet a leggyorsabban átállni a magasabb minőségi kategóriát jelentő GMO-mentes élelmiszerek gyártására. Ennek ma csupán egyetlen gátja van: a takarmányozás. A dél-amerikai importszójánál ugyanis jóval drágább az itthon, illetve a Duna Szója Szövetséghez csatlakozott országokban megtermelt fehérjenövény. A terméktanács elnöke szerint minden liter tej után plusz három forinttal kell számolniuk a gazdáknak, ha ezt a takarmányozási formát választják. A GMO-mentes termékekre ugyanakkor nagy a kereslet, ráadásul a belső piacvédelemben is segíthetik az ágazatot.
Éppen ezért a terméktanács nemrég levélben fordult a szaktárca vezetőjéhez, kiegészítő támogatást kérve a tejtermelőknek. Ha a gazdák megkapják a pluszjuttatást, hamarosan garantáltan GMO-mentes magyar tej és tejtermékek közül válogathatnak a vásárlók.
Ajánlott kiadványokDr. Tóth László - Dr. Bak János :
A minőségi tejtermelés technikájaSzűcs István (szerk.):
A szarvasmarha-ágazat gazdasági, szervezési és piaci kérdéseiDr. Szakály Sándor:
Tejgazdaságtan
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza