2024. 11. 29., péntek
Taksony
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Technológiaváltással jobb minőségű vaj készülhetne

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: Magyar Idők, 2017/07/27
Címkék: tejtermék, tejfeldolgozás, vaj

Kevesebb cukorral készült tejtermékek kerülhetnek a boltokba a jövőben, a termékek minőségére vonatkozó szigorításokról már folyik az egyeztetés a szakma és a kormányzat között.

Nincs megelégedve a hazai vajak minőségével, ezért technológiai fejlesztést sürget a feldolgozóiparban a Tej Terméktanács. Mélykuti Tibor, a szakmai szervezet elnöke a Magyar Időknek elmondta: egész Európában intenzíven nő a vajfogyasztás, az elmúlt néhány évben ugyanis sokan rájöttek arra, hogy az ételek sokkal ízletesebbek lesznek, ha növényi olajok, illetve margarin helyett vaj felhasználásával készülnek. A vendéglátóipar mellett az élelmiszergyártásban is érezhetően nő a kereslet, ahogyan a háztartásokban is egyre több vaj fogy.

A folyamat hazánkban is érezhető, bár a magyarok ma még csak az európai uniós átlag egyötödét fogyasztják el. Ezen a téren a magyar tejiparnak is van lehetősége a fejlődésre, éppen ezért fontos, hogy gyártók a minőséget is javítsák. Mivel a tejföl és a vaj készítéséhez is tejszínt használnak, ezért az értékes alapanyagból a nagy kereslet miatt főként tejföl készül hazánkban. Ha esetleg marad némi tejszín az üzemben, akkor abból gyártanak vajat a feldolgozók, a hiányos felszereltség miatt azonban a minőségre nem tudnak túl nagy figyelmet fordítani. Ennek legszembetűnőbb jele, hogy ha betesszük a vajat hűtőbe, nem kenhető állagú terméket kapunk. Ezt a problémát az új technológiákkal könnyedén ki lehet küszöbölni. Mélykuti Tibor szerint elsősorban technológiai fejlesztésekkel kellene felkészíteni a hazai tejipart a vajkészítésre.

Mélykuti Tibor elmondta: a tejtermékek minőségi feltételeinek módosításán már dolgoznak a szakemberek. A Földművelésügyi Minisztériummal csaknem egy éve tárgyalnak a szigorítások irányairól. Ezek egyike a tejtermékek cukortartalmára vonatkozik. Egy európai uniós irányelv kötelezi a tagállamokat arra, hogy csökkentsék a tejipari készítmények cukortartalmát, így hamarosan már csak kevesebb cukorral készült joghurtok kerülhetnek a polcokra.

Szintén fontos törekvés a génmódosítás nélküli termékek piacra juttatása. Mélykuti Tibor szerint a tejiparban lehet a leggyorsabban átállni a magasabb minőségi kategóriát jelentő GMO-mentes élelmiszerek gyártására. Ennek ma csupán egyetlen gátja van: a takarmányozás. A dél-amerikai importszójánál ugyanis jóval drágább az itthon, illetve a Duna Szója Szövetséghez csatlakozott országokban megtermelt fehérjenövény. A terméktanács elnöke szerint minden liter tej után plusz három forinttal kell számolniuk a gazdáknak, ha ezt a takarmányozási formát választják. A GMO-mentes termékekre ugyanakkor nagy a kereslet, ráadásul a belső piacvédelemben is segíthetik az ágazatot.
Éppen ezért a terméktanács nemrég levélben fordult a szaktárca vezetőjéhez, kiegészítő támogatást kérve a tejtermelőknek. Ha a gazdák megkapják a pluszjuttatást, hamarosan garantáltan GMO-mentes magyar tej és tejtermékek közül válogathatnak a vásárlók.

Ajánlott kiadványokDr. Tóth László - Dr. Bak János :
A minőségi tejtermelés technikája
Szűcs István (szerk.):
A szarvasmarha-ágazat gazdasági, szervezési és piaci kérdései
Dr. Szakály Sándor:
Tejgazdaságtan

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Idén Bock József kapta az MBA Életmű Díját
Az Országház Vadásztermében, idén június 18-án köszöntötték Bock József borászt a család-, és az MBA tagjai, nem utolsó sorban barátai, pályatársai abból az alkalomból, hogy a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életmű Díját a villányi szakembernek adták át. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Kiváló minőségű termékeket adnak a fogyasztóknak
Nem láttam még egy helyen annyi kitüntetést, szakmai elismerést, amennyit Babati Zoltán János irodájában. Babati Zoltán 1967 óta dolgozik a húsiparban, és számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeripari Vállalkozója díjat is, amely komoly szakmai elismerés. Idén, március 15.-én a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. De nem csak a kitüntetések igazolják, hogy a Babati és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiváló húsipari szakember, hanem az életművének tartott kőszegi húsüzemben gyártott, több mint 200 féle hústermék minősége is.
NÉBIH: Újabb termékekkel bővült népszerű lejárati útmutatónk
Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.
Erősödő zöld célkitűzések
Szeptember 12-13-án rendezik meg Hajdúnánáson, a Kendereskertben az V. Öko Expot. A kétnapos rendezvényen a hazai ökológiai gazdálkodás helyzetéről széles kitekintésben lesz szó, mivel a szakemberek egész sora tart előadást az ökogazdálkodás egy-egy fontos területéről. Nem maradhatnak ki az előadók sorából a Magyar Biokultúra Szövetség, ezen belül a Biokultúra Nonprofit Kft. képviselői sem, mivel önálló programot, szakmai beszélgetést is szerveznek.
Szentesen jó válaszokat adnak az újabb kihívásokra
Mozgalmas félévet tudhatnak maguk mögött a hazai kertészeti ágazat szereplői, közülük is a DélKerTÉSZ félezer főt számláló közössége. Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ régi-új elnöke a helyi értékek megőrzését tartja az egyik legfontosabb feladatának, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagsága a legjobb feltételekkel termelje meg a termékeit, mégpedig a környezet megvédésével. Mivel az élet sosem áll meg, az elnökkel bőségesen volt miről beszélgetnünk.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza