2023. 02. 03., péntek
Balázs
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Hudák Borászat

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: Hudák Szőlőbirtok és Borászat 8241 Aszófő, Vörösmáli dűlő 17. www.hudakbor.hu

Az aszófői vörösmáli műemlék pincesor egyik legrégibb, mai napig működő borospincéje.

Sok minden változott a kezdetek óta. Ritkán jár már ló vagy ökör a szőlősorok között, és a puttony is inkább látványosság, mint használati eszköz. Néhány dolog azonban a régi maradt. A szőlő, a bor és a velük való magas színvonalú szakmai munka szeretete ma is meghatározza, szép élményekkel tölti meg életünket, ezért jó szívvel ajánlom minőségi borainkat!

A borospincét anyai ősapám, Joó Ferencz építette 1848-ban. A pince elkészülte óta nemcsak a szőlő gondozásának tudománya, hanem a borkészítés alapismeretei is apáról fiúra szálltak. A felújított műemlék épület pincéjében ma vörösborokat érlelünk magyar típusú ászokhordókban, valamint az épület további két, 10 és 30 fő fogadására alkalmas helyiségeiben borkóstolókat tartunk.

Édesapám, Hudák Zoltán 1965-ös tokaji borászati tanulmányainak kezdete óta hivatásszerűen, magas szakmai színvonalon foglalkozik szőlőneveléssel és borkészítéssel. A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szőlőtermelő és Borkezelő Szakközépiskola elvégzése után a Kertészeti Egyetemen szerzett kertészmérnök diplomát. Gyakorlatra a Balaton északi partjára került, ahol szakmai sikereket ért és ér el. A mai ültetvényszerkezet az ő több évtizedes, tudatos munkájának eredményeként alakult ki. A felújított, ódon pince mellett az általa létrehozott modern, üzemi épület tette lehetővé napjaink borászati technológiáinak alkalmazását.

Hazánk az északi szélesség 47. fokán helyezkedik el, ezért borvidékünkön a legjobb adottságú dűlők a Balatonra néző, déli fekvésű termőterületek. Ültetvényeink Aszófőn, Balatonfüreden, Csopakon és Tihanyban találhatók, ezeket a természettel összhangban magunk műveljük.
Termesztett szőlőfajtáink az Irsai Olivér, Olaszrizling, Furmint, Sauvignon blanc, Chardonnay, Kékfrankos és Cabernet sauvignon.

Feladatom, hogy legjobb tudásom szerint folytassam – kollégáimmal együtt folytassuk – azt a szakmai építkezést, amelyet családom a régmúltba nyúlóan végez. 

Az év bortermelője Balatonfüreden

Idén a Hudák-szőlőbirtoké a faragott hordófenék vándordíj, azaz a pincészeté Az Év Bortermelője Balatonfüreden cím.
Ezt a díjat az kapja meg, aki a városi borversenyen a legeredményesebben szerepel, aki boraival a legtöbb pontot szerzi. Ez nem kis eredmény, hiszen a térség nagy borászatai idén is több mint 400 mintát neveztek.
Boraik rendszeresen megjelennek a Nemzeti Borkiválóságok könyvében.
Először Csopaki Olaszrizling boruk került a Nemzeti Borkiválóságok közé. Azt követte Irsai Olivérük, majd két vörösbor, a szintén csopaki Cabernet Sauvignon és egy házasítás, az Individuum Cuvée névre keresztelt vörös csúcsboruk, legutóbb pedig Kékfrankos Roséjuk.

Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudniA zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Szalámi és szárazkolbászfélék kisüzemi készítése
A szárazáru aprított nyershúsból és szalonnából, konyhasó és salétromos só, cukor fűszerek és más segéd, illetve alapanyagok felhasználásával készült termék. A szárazáruk két nagy csoportra oszthatók fel, a szalámifélékre és a szárazkolbászokra. A termék eltarthatóságát a fermentációs folyamat (pH-csökkenés) és a szárítás biztosítja.
A hazai élelmiszeripar vérkeringésében vannak jelen
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE-ÉTI) sikeres oktatási és kutatási tevékenységet folytat, és jelenleg is az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, amelynek képzési rendszere átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét (BSc, MSc) és önálló doktori programmal (PhD) is rendelkezik. Prof. Dr. Friedrich László intézetigazgatóval beszélgettünk.
A kormány elkötelezett a globális élelmezésbiztonság mellett
Magyarország Kormánya számára stratégiai jelentőségű az élelmezésbiztonság, illetve az, hogy a magyar emberek asztalára jó minőségű élelmiszerek kerüljenek. Az Élelmezési Világnap alkalmából szervezett rendezvényen az Agrárminisztériumot dr. Ökrös Oszkár nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár képviselte. 
Magyarország méz- és méhszerető agrárország
A teljes magyar társadalom rendkívül nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, mellyel elérhetővé teszik számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszerét - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Méhészeti Kongresszuson, Isztambulban.
Nélkülözhetetlen a tojásfogyasztás
A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSz) idén október 14.- én rendezte meg a jubileumi 20. Tojás Világnapi szakmai konferenciát, amelynek a budaörsi Hotel Holiday Inn volt a helyszíne.
Veszélyek és kockázatok az élelmiszer kiskereskedelemben
Az élelmiszer-biztonság annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza