2023. 02. 03., péntek
Balázs
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Több mint 4 milliárd forintos fejlesztést valósított meg állami támogatással az Univer Product Zrt.

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: MTI
Címkék: élelmiszeripar, paradicsom-feldolgozás

A kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. 4,3 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztését 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással segíti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében - jelentette be a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Kecskeméten

Közép-Európa legnagyobb paradicsom-feldolgozó üzemének ünnepélyes átadásán a miniszter kiemelte: a magyar gazdaság előrejutásában a legfontosabb szerepet azok a vállalkozások játsszák, amelyek megfelelő szakmai tudással bírnak, képesek alkalmazkodni a piac igényeihez, és ezeknek a termékeik és gyártásuk folyamatos fejlesztésével felelnek meg.
Ezért indította el a kormány 2015-ben a nagyvállalati beruházási támogatási programot, amely eddig 49 vállalkozás több mint 70 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő beruházását segítette elő, és összességében közel 1650 új munkahely létrejöttéhez járult hozzá.
Varga Mihály elmondta: az Univer Product Zrt. kizárólag magyar alapanyagokból állítja elő mintegy 1300, több esetben is kategóriája legjobban keresett termékeit, és több száz hazai őstermelőnek ad ezzel biztos megélhetést. Az Univer - 2016-ban a Hungarikumok Gyűjteményébe is felvett - termékei a Piros Arany és az Erős Pista olyan szimbólumok, amelyek egy gazdasági integrációt fejeznek ki, egy olyan integrációt, amiben állam, önkormányzat, beszállítói partnerek és munkavállalók mind közösen vesznek részt - tette hozzá.
A magyar gazdaság eredményeiről szólva elmondta: az első fél év adatai azt mutatják, hogy Magyarországon bővült a foglalkoztatás, a belső kereslet tovább élénkül, a bérek 12,5 százalékkal nőttek. A foglalkoztatási adatok szerint jelenleg 4,3-4,4 százalék a munkanélküliség, 2010 óta 710 ezerrel több munkahely van az országban.
Kiemelte: mindez egyezik a kormány szándékaival, hiszen csak annak a gazdasági növekedésnek van értelme, amelyet mindenki közvetlenül is megtapasztalhat. A kormány célja az, hogy a családok életminősége jobb legyen, lehetőségei nőjenek, és egyre bátrabban tervezhessék jövőjüket. A miniszter elmondta: a dél-alföldi régió legfejlettebb megyéje, Bács-Kiskun az elmúlt években az egy főre jutó bruttó hazai termék növekedési ütemében lehagyta az ország legfejlettebb megyéit. A megyék rangsorában 2010 óta hat helyett javított, és ezzel Magyarország nyolcadik legfejlettebb megyéje lett, míg a foglalkoztatási mutatói jobbak az országos átlagnál.
Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelte: az Univer, az egykori kis szövetkezet közel hét évtizedes története egyben Kecskemét történelme is. Mint mondta, a város vezetése nem várt a csodára, hanem megteremtette azt. Így lett Kecskemétből, a mezővárosból ismert és elismert ipari központ, egyben a hazai gazdaság egyik motorja, az Univerből pedig Európa prémiummárkás, élelmiszeripari "nagymogulja" - fogalmazott.
Molitórisz Károly vezérigazgató az ünnepségen hangsúlyozta: az Univer Product Zrt. közel 4,3 milliárd forintos beruházásával 140 ezer tonnára növeli, ezzel megduplázza éves nyers paradicsom-feldolgozó kapacitását. Termékeiket a környező országokba értékesítik, így Lengyelországba, Szerbiába, Németországba, Szlovákiába, Csehországba és Bulgáriába.
Az üzem révén 40-nel bővül az Univer Product Zrt. alkalmazottainak száma. Ezzel együtt a hazai szállítók által a mezőgazdaságban foglalkoztatottak létszáma is 300-350-nel nő. A tervek szerint a fejlesztéshez vállalt nyolcéves fenntartási időszak alatt az Univer Product árbevétele 17,3 milliárd forinttal növekszik. Ez a sűrített paradicsom jelenlegi 7 százalékos részarányát a vállalati termelésen belüli mintegy 19 százalékra növeli, és a vállalat export részaránya 15 százalékról 28 százalékra nő.
A kecskeméti székhelyű 1948-ban alapított, száz százalékban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalata. A cég a 2016-os évet közel 21,5 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta, az idei évre tervezett árbevétele pedig eléri a 22,6 milliárd forintot. Az ételízesítők, sűrített paradicsom, bébiételek, lekvárok, zöldségkrémek, gyümölcsös italok, sütőipari és gasztronómiai termékek előállításával foglalkozó vállalat alkalmazottainak száma meghaladja a 620-at.

Ajánlott kiadványokDr. Husti István:
Mezőgazdasági vállalkozói kézikönyv
Dr. Magda Sándor - Dr. Marselek Sándor:
Élelmiszeripar
Dr. Juhász Csaba - Dr. Zsembeli József:
Az Európai Unió mezőgazdasága - Hasznos információk fiataloknak
Dr. Takács József:
A mezőgazdaság és élelmiszeripar üzemi szerkezete

Ez is érdekelhetiA hazai sárgarépa-termelést erősítheti az új feldolgozó üzemMegjelent az élelmiszeripari és borászati üzemek fejlesztési pályázataÚjra megnyílik a VP élelmiszeripari pályázat!

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Szalámi és szárazkolbászfélék kisüzemi készítése
A szárazáru aprított nyershúsból és szalonnából, konyhasó és salétromos só, cukor fűszerek és más segéd, illetve alapanyagok felhasználásával készült termék. A szárazáruk két nagy csoportra oszthatók fel, a szalámifélékre és a szárazkolbászokra. A termék eltarthatóságát a fermentációs folyamat (pH-csökkenés) és a szárítás biztosítja.
A hazai élelmiszeripar vérkeringésében vannak jelen
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE-ÉTI) sikeres oktatási és kutatási tevékenységet folytat, és jelenleg is az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, amelynek képzési rendszere átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét (BSc, MSc) és önálló doktori programmal (PhD) is rendelkezik. Prof. Dr. Friedrich László intézetigazgatóval beszélgettünk.
A kormány elkötelezett a globális élelmezésbiztonság mellett
Magyarország Kormánya számára stratégiai jelentőségű az élelmezésbiztonság, illetve az, hogy a magyar emberek asztalára jó minőségű élelmiszerek kerüljenek. Az Élelmezési Világnap alkalmából szervezett rendezvényen az Agrárminisztériumot dr. Ökrös Oszkár nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár képviselte. 
Magyarország méz- és méhszerető agrárország
A teljes magyar társadalom rendkívül nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, mellyel elérhetővé teszik számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszerét - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Méhészeti Kongresszuson, Isztambulban.
Nélkülözhetetlen a tojásfogyasztás
A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSz) idén október 14.- én rendezte meg a jubileumi 20. Tojás Világnapi szakmai konferenciát, amelynek a budaörsi Hotel Holiday Inn volt a helyszíne.
Veszélyek és kockázatok az élelmiszer kiskereskedelemben
Az élelmiszer-biztonság annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza