Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: MTI, 2017/08/24
Címkék: élelmiszeripar, paradicsom-feldolgozás
A kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. 4,3 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztését 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással segíti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében - jelentette be a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Kecskeméten
Közép-Európa legnagyobb paradicsom-feldolgozó üzemének ünnepélyes átadásán a miniszter kiemelte: a magyar gazdaság előrejutásában a legfontosabb szerepet azok a vállalkozások játsszák, amelyek megfelelő szakmai tudással bírnak, képesek alkalmazkodni a piac igényeihez, és ezeknek a termékeik és gyártásuk folyamatos fejlesztésével felelnek meg.
Ezért indította el a kormány 2015-ben a nagyvállalati beruházási támogatási programot, amely eddig 49 vállalkozás több mint 70 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő beruházását segítette elő, és összességében közel 1650 új munkahely létrejöttéhez járult hozzá.
Varga Mihály elmondta: az Univer Product Zrt. kizárólag magyar alapanyagokból állítja elő mintegy 1300, több esetben is kategóriája legjobban keresett termékeit, és több száz hazai őstermelőnek ad ezzel biztos megélhetést. Az Univer - 2016-ban a Hungarikumok Gyűjteményébe is felvett - termékei a Piros Arany és az Erős Pista olyan szimbólumok, amelyek egy gazdasági integrációt fejeznek ki, egy olyan integrációt, amiben állam, önkormányzat, beszállítói partnerek és munkavállalók mind közösen vesznek részt - tette hozzá.
A magyar gazdaság eredményeiről szólva elmondta: az első fél év adatai azt mutatják, hogy Magyarországon bővült a foglalkoztatás, a belső kereslet tovább élénkül, a bérek 12,5 százalékkal nőttek. A foglalkoztatási adatok szerint jelenleg 4,3-4,4 százalék a munkanélküliség, 2010 óta 710 ezerrel több munkahely van az országban.
Kiemelte: mindez egyezik a kormány szándékaival, hiszen csak annak a gazdasági növekedésnek van értelme, amelyet mindenki közvetlenül is megtapasztalhat. A kormány célja az, hogy a családok életminősége jobb legyen, lehetőségei nőjenek, és egyre bátrabban tervezhessék jövőjüket. A miniszter elmondta: a dél-alföldi régió legfejlettebb megyéje, Bács-Kiskun az elmúlt években az egy főre jutó bruttó hazai termék növekedési ütemében lehagyta az ország legfejlettebb megyéit. A megyék rangsorában 2010 óta hat helyett javított, és ezzel Magyarország nyolcadik legfejlettebb megyéje lett, míg a foglalkoztatási mutatói jobbak az országos átlagnál.
Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelte: az Univer, az egykori kis szövetkezet közel hét évtizedes története egyben Kecskemét történelme is. Mint mondta, a város vezetése nem várt a csodára, hanem megteremtette azt. Így lett Kecskemétből, a mezővárosból ismert és elismert ipari központ, egyben a hazai gazdaság egyik motorja, az Univerből pedig Európa prémiummárkás, élelmiszeripari "nagymogulja" - fogalmazott.
Molitórisz Károly vezérigazgató az ünnepségen hangsúlyozta: az Univer Product Zrt. közel 4,3 milliárd forintos beruházásával 140 ezer tonnára növeli, ezzel megduplázza éves nyers paradicsom-feldolgozó kapacitását. Termékeiket a környező országokba értékesítik, így Lengyelországba, Szerbiába, Németországba, Szlovákiába, Csehországba és Bulgáriába.
Az üzem révén 40-nel bővül az Univer Product Zrt. alkalmazottainak száma. Ezzel együtt a hazai szállítók által a mezőgazdaságban foglalkoztatottak létszáma is 300-350-nel nő. A tervek szerint a fejlesztéshez vállalt nyolcéves fenntartási időszak alatt az Univer Product árbevétele 17,3 milliárd forinttal növekszik. Ez a sűrített paradicsom jelenlegi 7 százalékos részarányát a vállalati termelésen belüli mintegy 19 százalékra növeli, és a vállalat export részaránya 15 százalékról 28 százalékra nő.
A kecskeméti székhelyű 1948-ban alapított, száz százalékban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalata. A cég a 2016-os évet közel 21,5 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta, az idei évre tervezett árbevétele pedig eléri a 22,6 milliárd forintot. Az ételízesítők, sűrített paradicsom, bébiételek, lekvárok, zöldségkrémek, gyümölcsös italok, sütőipari és gasztronómiai termékek előállításával foglalkozó vállalat alkalmazottainak száma meghaladja a 620-at.
Ajánlott kiadványokDeák Tibor:
Élesztőgombák a természetben és az iparbanDr. Husti István:
Mezőgazdasági vállalkozói kézikönyv Dr. Takács József:
A mezőgazdaság és élelmiszeripar üzemi szerkezeteDr. Magda Sándor - Dr. Marselek Sándor:
Élelmiszeripar
Ez is érdekelhetiA hazai sárgarépa-termelést erősítheti az új feldolgozó üzemMegjelent az élelmiszeripari és borászati üzemek fejlesztési pályázataÚjra megnyílik a VP élelmiszeripari pályázat!
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza