2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: FM Sajtóiroda, 2017/08/25
Címkék: tojástermelés, élelmiszerbiztonság

A Magyarországot is elért fipronil szennyezési eset kapcsán folyamatosak a vizsgálatok és a továbbiakban is fokozottan ellenőrzi a hatóság az ágazat valamennyi szegmensét. Az EU élelmiszerbiztonsági alapelveinek megfelelően az elsődleges felelősség a vállalkozóké, ezért az Országos Főállatorvos felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy, ha illegális állatgyógyászati készítménnyel, vagy – gyanújuk szerint, a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – hamisított készítménnyel kezelték állományukat, akkor, felelős élelmiszervállalkozóként, saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből.

A fipronil szennyezési ügy mostanra számos Európai Uniós tagállamot elért. A hazai élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az eset kezdete óta fokozottan vizsgálja az ágazatot, folyamatosan zajlanak mind a laboratóriumi, mind a nyomon követési vizsgálatok.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy, az EU-s élelmiszerbiztonsági alapelveknek megfelelően, az elsődleges felelősség a vállalkozásoké. Az Országos Főállatorvos ezúton felhívja minden baromfitartó figyelmét, hogy amennyiben feketén beszerzett illegális állatgyógyászati készítménnyel, vagy – gyanújuk szerint, a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – hamisított készítménnyel kezelték állományukat, akkor saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből.

A hatóság – az elmúlt napokban feltárt esetek miatt – folytatja a magyarországi vállalkozások, telepek fokozott ellenőrzését.

Ajánlott kiadványokPupos Tibor - Sütő Zoltán - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes tojástermelés

Ez is érdekelhetiMezőhéki a szennyezett tojásA 2017. augusztus 1-től érvénybe lépett nemzeti szabványokA magyar tojásszektor profitálhat a botrányból

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Vadgasztronómia: egészséges a vadhús, de nem fogy
A vadhús vegyszer- és hormonmentes, be lehetne és kellene vonni a mindennapi étkezésekbe - buzdította a potenciális vásárlókat Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a vadgasztronómiai fesztiválon. A statisztika őt igazolja, az egy főre jutó fogyasztás 10-30 dekagramm között ingadozik évente.
Tornai Pincészet: a kiváló fehérborok szentélye
A Somlói borvidék Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke. A 450 hektárnyi szőlőterületet a Bakony nyugati lábánál, három vulkanikus eredetű tanúhegyen (Somló, Kissomlyó, Ság-hegy) évszázadok óta művelik a gazdák. Az elmúlt három és fél évtizedben sok szép emlék köt ehhez a szemet gyönyörködtető természeti tájhoz, többek között a Tornai Endre által 1946-ban alapított borászathoz is. Legfrissebb élményem a 44. Országos Borverseny eredményhirdetése, amelyen ünnepélyes díjátadó gálán hirdették ki a kategóriagyőzteseket, a nagyarany, az arany és az ezüstérmes borokat. Tornai Tamást, a Tornai Pincészet tulajdonosát, a Kft. ügyvezető igazgatóját négy alkalommal szólították a szervezők, hogy vegye át az aranyérmekről, és a különdíjról szóló oklevelet. Tornai Tamással beszélgettünk.
Hulladékgazdálkodás: a termelés növelése helyett visszafogott pazarlást
A világon megtermelt élelmiszer harmada, egyes becslések szerint 44 százaléka kárba vész. Ennek okai közé sorolhatjuk a rossz betakarítási gyakorlatot, a helytelen szállítást, tárolást, a sokszor feleslegesen szigorított eladási határidőket, a piacokon keletkező hulladékokat, és természetesen a vásárlói pazarlásokat. A világ népessége 2050-re megközelíti a 10 milliárd főt, ami 25 százalékos bővülést jelent. Az étrendek változásával, a magas hozzáadott-értékű élelmiszerek fogyasztásának növekedésével, ez értékben 60 százalékkal növeli az élelmiszer-igényt. 
300 milliárd forintos fejlesztési programmal segíti a kormány a magyar élelmiszergyártókat
A Coop cégfilozófiájában az élelmiszerek magas minősége mellett mindig kiemelt helyet kap a társadalmi felelősségvállalás és a közösség iránti elkötelezettség. Ennek szellemében immár 19. alkalommal rendezik meg a magyar termékeket népszerűsítő Coop Rallyt, amelyhez idén 71 vállalkozás csatlakozott. „A program nemcsak a hazai termékek népszerűsítését szolgálja, hanem a magyar gazdák és családok megélhetéséhez is hozzájárul” –jelentette ki Tállai András, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Coop Rally idei beharangozó sajtótájékoztatóján.
Eszünk és repülünk: mi a károsabb?
A világon a húsfogyasztás kétszer olyan gyorsan nő, mint a népesség száma. A szakirodalom szerint egy kilogramm marhahús elfogyasztásakor 27 kilogramm széndioxid egyenérték keletkezik, egy kilogramm csirkehúsnál  6-7 kilogramm; de a Budapest – London repülőúton már 300-400 kilogramm. Azért az tény, hogy az emberek gyakrabban esznek, mint repülnek.   
Nyílik az agrárolló, a tejtermelők kitartanak
Magyarország kicsi játékos az európai tejpiacon, az uniós termelésnek csupán egy-másfél százalékát adja. Ha nem csak az összehasonlítható nemzetközi arányokra figyelünk, megállapíthatjuk, hogy a hazai tejtermelők a világ élvonalához tartoznak. Az egy tehénre jutó tejtermelés meghaladja a 6300 kilogrammot, ami a világon a 16. helyezést jelenti. A dánok, a kanadaiak és az USA-beli termelők járnak messze előttünk. A magyarok az egy főre jutó tejfogyasztásban is az élen járnak, évente 182 kilogramm tejet – literre átszámítva 177 – eresztünk le a torkunkon. Ez napi fél litert jelent itthon, miközben a világ átlaga ennek a fele.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza