2025. 05. 19., hétfő
Ivó, Milán
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: FM Sajtóiroda, 2017/08/25
Címkék: tojástermelés, élelmiszerbiztonság

A Magyarországot is elért fipronil szennyezési eset kapcsán folyamatosak a vizsgálatok és a továbbiakban is fokozottan ellenőrzi a hatóság az ágazat valamennyi szegmensét. Az EU élelmiszerbiztonsági alapelveinek megfelelően az elsődleges felelősség a vállalkozóké, ezért az Országos Főállatorvos felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy, ha illegális állatgyógyászati készítménnyel, vagy – gyanújuk szerint, a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – hamisított készítménnyel kezelték állományukat, akkor, felelős élelmiszervállalkozóként, saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből.

A fipronil szennyezési ügy mostanra számos Európai Uniós tagállamot elért. A hazai élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az eset kezdete óta fokozottan vizsgálja az ágazatot, folyamatosan zajlanak mind a laboratóriumi, mind a nyomon követési vizsgálatok.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy, az EU-s élelmiszerbiztonsági alapelveknek megfelelően, az elsődleges felelősség a vállalkozásoké. Az Országos Főállatorvos ezúton felhívja minden baromfitartó figyelmét, hogy amennyiben feketén beszerzett illegális állatgyógyászati készítménnyel, vagy – gyanújuk szerint, a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – hamisított készítménnyel kezelték állományukat, akkor saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből.

A hatóság – az elmúlt napokban feltárt esetek miatt – folytatja a magyarországi vállalkozások, telepek fokozott ellenőrzését.

Ajánlott kiadványokPupos Tibor - Sütő Zoltán - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes tojástermelés

Ez is érdekelhetiMezőhéki a szennyezett tojásA 2017. augusztus 1-től érvénybe lépett nemzeti szabványokA magyar tojásszektor profitálhat a botrányból

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.
Riaszt a RASFF - Összefoglaló a 2024-es magyar esetekből
Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere (RASFF) alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak. Az esetek 88 százaléka külföldi előállítású terméket érintett.
A Nébih kiválóan őrködik a hazai élelmiszerbiztonság felett
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2012. március 15-én, 13 éve alakult meg azzal a céllal, hogy az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyelje az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzdjön az élelmiszerhamisítások, és a feketegazdaság ellen. Ennek érdekében a hagyományosnak mondott hatósági intézkedések hatékonyságának javítása mellett a Nébih nagy figyelmet fordít az ellenőrzésekből, vizsgálatokból eredő információk gyűjtésére, feldolgozására és közérthető módon való megosztására, kommunikálására. A hivatal kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a szakmai érdekeken túl mindenkor eleget tegyen a magyar lakosság elvárásainak. Dr. Nemes Imrét, a Nébih elnökét kérdeztük.
Módosult az EPR Rendszer
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet.
Fenntartható minőségbiztosítás a takarmány- és élelmiszeriparban
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza