2025. 05. 20., kedd
Bernát, Felícia
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Fontos tudnivalók a tejfelvásárlók számára

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: NAK, 2017/08/28
Címkék: tejtermelés, tejfelvásárlás, tehéntej termékpálya

Tudnivalók a tejfelvásárlókra vonatkozó jelentési és nyilvántartási kötelezettségekről és a felvásárlók által az intézkedés kapcsán használható nyomtatványok rendszeresítéséről.

A közlemény a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerről szóló 14/2010. (II. 23.) FVM rendelet megváltozott szabályairól, valamint a felvásárlók számára előírt jelentési, illetve nyilvántartási kötelezettségekről szól. Mellékletei számítógépen is kitölthető PDF formátumban tartalmazzák azokat a formanyomtatványokat, amelyeken a felvásárlók jelentési kötelezettségüket teljesíthetik.

A közlemény kiterjed arra, hogy a Közös Agrárpolitika keretében működtetett tejkvóta-rendszer 2015. április 1. napján megszűnt, melynek következtében 2015. április 1-jétől nem kerül megállapításra a termelők részére rendelkezésre álló tejkvóta, ezzel egyidejűleg megszűnt a Kincstár tejkvóta-nyilvántartási kötelezettsége is. A tejkvóta-rendszer 2015. április 1. napján bekövetkezett megszűnését követően a felvásárlási tevékenységet (tejtermelőktől történő tej átvételt) folytató felvásárlóknak havi és éves jelentési kötelezettsége van.

Az Európai Unió és Magyarország vonatkozó jogszabályai alapján felvásárlónak minősül minden olyan természetes vagy jogi személy, illetve egyéb szervezet, mely a nyers, termelői folyadéktejet a tejtermelőtől átveszi, annak érdekében, hogy azt akár bérfeldolgozás keretében gyűjtse, csomagolja, tárolja, hűtse, vagy feldolgozza, vagy értékesítse, vagy azt egy vagy több olyan vállalkozásnak továbbadja, melyek tejet vagy tejterméket kezelnek, vagy feldolgoznak.

Felvásárlói tevékenység csak a Kincstár jóváhagyásával (jóváhagyási szám birtokában) végezhető. A jóváhagyás alapvető feltételei a következők:
· ügyfél-azonosítóval rendelkezik,
· annak igazolása, hogy a kérelmező felvásárló a vonatkozó magyar jogszabályok szerint kereskedői tevékenységet folytathat (megfelelő TEÁOR szám megléte);
· Magyarország területén telephellyel rendelkezik,
· kötelezettségvállalás arra vonatkozóan, hogy az átvett tej mennyiségére, tényleges zsírtartalmára vonatkozó, jogszabályban meghatározottak szerint azok adatait havi rendszerességgel a jelen Közleményben rendszeresített nyomtatványokon (K1070, K1071), illetve évente egyszer, kimutatás formájában az erre a célra rendszeresített nyomtatványokon (K1080, K1081) a Kincstár felé továbbítja.

Jelentési kötelezettség

A felvásárlóknak havi kimutatást kell készíteniük, melyet meg kell küldeni a Kincstár részére, legkésőbb a tárgyhót követő hónap 28-áig. A kimutatásnak tartalmaznia kell a megelőző hónap során felvásárolt tej mennyiségét és tényleges zsírtartalmát összesítve, illetve tejtermelőnkénti bontásban is. A havi kimutatásnak tartalmaznia kell továbbá a tárgyév során addig teljesített beszállításokra vonatkozó tejmennyiségeket és azok tényleges zsírtartalmát, göngyölítve is. A havi kimutatásokat a Kincstár által erre a célra rendszeresített nyomtatványokon kell megküldeni. A tejtermelő gazdaságnak vagy a tejtermelő megbízása alapján a felvásárlónak az eladott (felvásárolt) tejet a tényleges zsírtartalom megállapításához termelőegységenként legalább havonta két alkalommal a Rendelet 1. mellékletében feltüntetett, akkreditált laboratóriumok valamelyikében be kell vizsgáltatnia.

A felvásárlónak a tejtermelővel kötött szerződéséről, illetve annak megszűnéséről a szerződéskötést, illetve a megszűnést követő hónap 28. napjáig a Kincstárat írásban kell értesítenie az erre rendszeresített K1073-as, valamint a K1074-es nyomtatványokon. A felvásárlók legkésőbb a jelentési időszak végét követő május 14-éig kötelesek az általuk, a jelentési időszak alatt átvett tejmennyiségekről és azok tényleges zsírtartalmáról, összegző, illetve tejtermelőnkénti bontásban éves kimutatást küldeni a Kincstár részére a közlemény szerinti, erre a célra rendszeresített nyomtatványokon (K1080, K1081). A kimutatásban a tejmennyiségeket és a hozzájuk tartozó, tényleges zsírtartalomra vonatkozó adatokat kg-ban kell feltüntetni. A térfogat (liter) tömegre (kilogramm) történő átváltására az alábbi képletet kell alkalmazni: a tej literben megadott mennyisége/0971 = a tej mennyisége kilogrammban (1 kg tej = 0,971 liter tej).

A havi kimutatásokban feltüntetett adatok összegének, illetve az éves kimutatásban szereplő mennyiségeknek egyezniük kell! A felvásárlónak jelentési kötelezettsége van abban az esetben is, ha a vele szerződésben álló tejtermelő(k) egyáltalán nem szállított(ak) tejet a részére. Ebben az esetben az éves, illetve havi kimutatásban a termelő teljesítését 0-val kell szerepeltetni.

Jelentési időszak: adott év április 1-től következő év március 31-ig tartó időszak. A havi, éves kimutatásokat, illetve minden egyéb kérelmet és jelentést az alábbi címre kell megküldeni: Magyar Államkincstár, Közvetlen Támogatások Főosztálya, 1476 Budapest, Pf.: 407.

A teljes közlemény a mellékleteivel együtt a innen elérhető.

Ajánlott kiadványokNagy Ottó (szerk.):
Higiénikus tejtermelés a kisgazdaságban
Dr. Szakály Sándor:
Tejgazdaságtan
Dr. Böő István:
A szarvasmarhatartás gyakorlata I.
Dr. Tóth László - Dr. Bak János :
A minőségi tejtermelés technikája

Ez is érdekelhetiPrevenció hatékony tőgyfertőtlenítőkkelTejpiaci aktualitásokSzarszarvasmarha ágazat a számok tükrében II.

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.
Riaszt a RASFF - Összefoglaló a 2024-es magyar esetekből
Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere (RASFF) alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak. Az esetek 88 százaléka külföldi előállítású terméket érintett.
A Nébih kiválóan őrködik a hazai élelmiszerbiztonság felett
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2012. március 15-én, 13 éve alakult meg azzal a céllal, hogy az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyelje az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzdjön az élelmiszerhamisítások, és a feketegazdaság ellen. Ennek érdekében a hagyományosnak mondott hatósági intézkedések hatékonyságának javítása mellett a Nébih nagy figyelmet fordít az ellenőrzésekből, vizsgálatokból eredő információk gyűjtésére, feldolgozására és közérthető módon való megosztására, kommunikálására. A hivatal kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a szakmai érdekeken túl mindenkor eleget tegyen a magyar lakosság elvárásainak. Dr. Nemes Imrét, a Nébih elnökét kérdeztük.
Módosult az EPR Rendszer
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet.
Fenntartható minőségbiztosítás a takarmány- és élelmiszeriparban
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza