2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Fontos tudnivalók a tejfelvásárlók számára

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: NAK, 2017/08/28
Címkék: tejtermelés, tejfelvásárlás, tehéntej termékpálya

Tudnivalók a tejfelvásárlókra vonatkozó jelentési és nyilvántartási kötelezettségekről és a felvásárlók által az intézkedés kapcsán használható nyomtatványok rendszeresítéséről.

A közlemény a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerről szóló 14/2010. (II. 23.) FVM rendelet megváltozott szabályairól, valamint a felvásárlók számára előírt jelentési, illetve nyilvántartási kötelezettségekről szól. Mellékletei számítógépen is kitölthető PDF formátumban tartalmazzák azokat a formanyomtatványokat, amelyeken a felvásárlók jelentési kötelezettségüket teljesíthetik.

A közlemény kiterjed arra, hogy a Közös Agrárpolitika keretében működtetett tejkvóta-rendszer 2015. április 1. napján megszűnt, melynek következtében 2015. április 1-jétől nem kerül megállapításra a termelők részére rendelkezésre álló tejkvóta, ezzel egyidejűleg megszűnt a Kincstár tejkvóta-nyilvántartási kötelezettsége is. A tejkvóta-rendszer 2015. április 1. napján bekövetkezett megszűnését követően a felvásárlási tevékenységet (tejtermelőktől történő tej átvételt) folytató felvásárlóknak havi és éves jelentési kötelezettsége van.

Az Európai Unió és Magyarország vonatkozó jogszabályai alapján felvásárlónak minősül minden olyan természetes vagy jogi személy, illetve egyéb szervezet, mely a nyers, termelői folyadéktejet a tejtermelőtől átveszi, annak érdekében, hogy azt akár bérfeldolgozás keretében gyűjtse, csomagolja, tárolja, hűtse, vagy feldolgozza, vagy értékesítse, vagy azt egy vagy több olyan vállalkozásnak továbbadja, melyek tejet vagy tejterméket kezelnek, vagy feldolgoznak.

Felvásárlói tevékenység csak a Kincstár jóváhagyásával (jóváhagyási szám birtokában) végezhető. A jóváhagyás alapvető feltételei a következők:
· ügyfél-azonosítóval rendelkezik,
· annak igazolása, hogy a kérelmező felvásárló a vonatkozó magyar jogszabályok szerint kereskedői tevékenységet folytathat (megfelelő TEÁOR szám megléte);
· Magyarország területén telephellyel rendelkezik,
· kötelezettségvállalás arra vonatkozóan, hogy az átvett tej mennyiségére, tényleges zsírtartalmára vonatkozó, jogszabályban meghatározottak szerint azok adatait havi rendszerességgel a jelen Közleményben rendszeresített nyomtatványokon (K1070, K1071), illetve évente egyszer, kimutatás formájában az erre a célra rendszeresített nyomtatványokon (K1080, K1081) a Kincstár felé továbbítja.

Jelentési kötelezettség

A felvásárlóknak havi kimutatást kell készíteniük, melyet meg kell küldeni a Kincstár részére, legkésőbb a tárgyhót követő hónap 28-áig. A kimutatásnak tartalmaznia kell a megelőző hónap során felvásárolt tej mennyiségét és tényleges zsírtartalmát összesítve, illetve tejtermelőnkénti bontásban is. A havi kimutatásnak tartalmaznia kell továbbá a tárgyév során addig teljesített beszállításokra vonatkozó tejmennyiségeket és azok tényleges zsírtartalmát, göngyölítve is. A havi kimutatásokat a Kincstár által erre a célra rendszeresített nyomtatványokon kell megküldeni. A tejtermelő gazdaságnak vagy a tejtermelő megbízása alapján a felvásárlónak az eladott (felvásárolt) tejet a tényleges zsírtartalom megállapításához termelőegységenként legalább havonta két alkalommal a Rendelet 1. mellékletében feltüntetett, akkreditált laboratóriumok valamelyikében be kell vizsgáltatnia.

A felvásárlónak a tejtermelővel kötött szerződéséről, illetve annak megszűnéséről a szerződéskötést, illetve a megszűnést követő hónap 28. napjáig a Kincstárat írásban kell értesítenie az erre rendszeresített K1073-as, valamint a K1074-es nyomtatványokon. A felvásárlók legkésőbb a jelentési időszak végét követő május 14-éig kötelesek az általuk, a jelentési időszak alatt átvett tejmennyiségekről és azok tényleges zsírtartalmáról, összegző, illetve tejtermelőnkénti bontásban éves kimutatást küldeni a Kincstár részére a közlemény szerinti, erre a célra rendszeresített nyomtatványokon (K1080, K1081). A kimutatásban a tejmennyiségeket és a hozzájuk tartozó, tényleges zsírtartalomra vonatkozó adatokat kg-ban kell feltüntetni. A térfogat (liter) tömegre (kilogramm) történő átváltására az alábbi képletet kell alkalmazni: a tej literben megadott mennyisége/0971 = a tej mennyisége kilogrammban (1 kg tej = 0,971 liter tej).

A havi kimutatásokban feltüntetett adatok összegének, illetve az éves kimutatásban szereplő mennyiségeknek egyezniük kell! A felvásárlónak jelentési kötelezettsége van abban az esetben is, ha a vele szerződésben álló tejtermelő(k) egyáltalán nem szállított(ak) tejet a részére. Ebben az esetben az éves, illetve havi kimutatásban a termelő teljesítését 0-val kell szerepeltetni.

Jelentési időszak: adott év április 1-től következő év március 31-ig tartó időszak. A havi, éves kimutatásokat, illetve minden egyéb kérelmet és jelentést az alábbi címre kell megküldeni: Magyar Államkincstár, Közvetlen Támogatások Főosztálya, 1476 Budapest, Pf.: 407.

A teljes közlemény a mellékleteivel együtt a innen elérhető.

Ajánlott kiadványokDr.Vahid Yousefi-Kóbori Judit:
Korszerű tejtermelés és feldolgozás
Dr. Szakály Sándor:
Tejgazdaságtan
Nagy Ottó (szerk.):
Higiénikus tejtermelés a kisgazdaságban
Dr. Tóth László - Dr. Bak János :
A minőségi tejtermelés technikája

Ez is érdekelhetiPrevenció hatékony tőgyfertőtlenítőkkelTejpiaci aktualitásokSzarszarvasmarha ágazat a számok tükrében II.

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Vadgasztronómia: egészséges a vadhús, de nem fogy
A vadhús vegyszer- és hormonmentes, be lehetne és kellene vonni a mindennapi étkezésekbe - buzdította a potenciális vásárlókat Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a vadgasztronómiai fesztiválon. A statisztika őt igazolja, az egy főre jutó fogyasztás 10-30 dekagramm között ingadozik évente.
Tornai Pincészet: a kiváló fehérborok szentélye
A Somlói borvidék Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke. A 450 hektárnyi szőlőterületet a Bakony nyugati lábánál, három vulkanikus eredetű tanúhegyen (Somló, Kissomlyó, Ság-hegy) évszázadok óta művelik a gazdák. Az elmúlt három és fél évtizedben sok szép emlék köt ehhez a szemet gyönyörködtető természeti tájhoz, többek között a Tornai Endre által 1946-ban alapított borászathoz is. Legfrissebb élményem a 44. Országos Borverseny eredményhirdetése, amelyen ünnepélyes díjátadó gálán hirdették ki a kategóriagyőzteseket, a nagyarany, az arany és az ezüstérmes borokat. Tornai Tamást, a Tornai Pincészet tulajdonosát, a Kft. ügyvezető igazgatóját négy alkalommal szólították a szervezők, hogy vegye át az aranyérmekről, és a különdíjról szóló oklevelet. Tornai Tamással beszélgettünk.
Hulladékgazdálkodás: a termelés növelése helyett visszafogott pazarlást
A világon megtermelt élelmiszer harmada, egyes becslések szerint 44 százaléka kárba vész. Ennek okai közé sorolhatjuk a rossz betakarítási gyakorlatot, a helytelen szállítást, tárolást, a sokszor feleslegesen szigorított eladási határidőket, a piacokon keletkező hulladékokat, és természetesen a vásárlói pazarlásokat. A világ népessége 2050-re megközelíti a 10 milliárd főt, ami 25 százalékos bővülést jelent. Az étrendek változásával, a magas hozzáadott-értékű élelmiszerek fogyasztásának növekedésével, ez értékben 60 százalékkal növeli az élelmiszer-igényt. 
300 milliárd forintos fejlesztési programmal segíti a kormány a magyar élelmiszergyártókat
A Coop cégfilozófiájában az élelmiszerek magas minősége mellett mindig kiemelt helyet kap a társadalmi felelősségvállalás és a közösség iránti elkötelezettség. Ennek szellemében immár 19. alkalommal rendezik meg a magyar termékeket népszerűsítő Coop Rallyt, amelyhez idén 71 vállalkozás csatlakozott. „A program nemcsak a hazai termékek népszerűsítését szolgálja, hanem a magyar gazdák és családok megélhetéséhez is hozzájárul” –jelentette ki Tállai András, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Coop Rally idei beharangozó sajtótájékoztatóján.
Eszünk és repülünk: mi a károsabb?
A világon a húsfogyasztás kétszer olyan gyorsan nő, mint a népesség száma. A szakirodalom szerint egy kilogramm marhahús elfogyasztásakor 27 kilogramm széndioxid egyenérték keletkezik, egy kilogramm csirkehúsnál  6-7 kilogramm; de a Budapest – London repülőúton már 300-400 kilogramm. Azért az tény, hogy az emberek gyakrabban esznek, mint repülnek.   
Nyílik az agrárolló, a tejtermelők kitartanak
Magyarország kicsi játékos az európai tejpiacon, az uniós termelésnek csupán egy-másfél százalékát adja. Ha nem csak az összehasonlítható nemzetközi arányokra figyelünk, megállapíthatjuk, hogy a hazai tejtermelők a világ élvonalához tartoznak. Az egy tehénre jutó tejtermelés meghaladja a 6300 kilogrammot, ami a világon a 16. helyezést jelenti. A dánok, a kanadaiak és az USA-beli termelők járnak messze előttünk. A magyarok az egy főre jutó tejfogyasztásban is az élen járnak, évente 182 kilogramm tejet – literre átszámítva 177 – eresztünk le a torkunkon. Ez napi fél litert jelent itthon, miközben a világ átlaga ennek a fele.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza