2023. 02. 03., péntek
Balázs
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Mettűl jobb bort iszol attúl lesz jobb véred...

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: Szöllősi Pincészet

A Neszmélyi borvidéken a szőlőtermesztés történelmi hagyományai a Római birodalom korára vezethetők vissza.

Családi borászatunk, a Szöllősi Pincészet, mint a Neszmélyi borvidék egyik legjelentősebb szőlészeti-borászati vállalkozása Budapesttől 65 km-re nyugatra, Neszmély központjában található.
Historikus hangulatú pincénket gróf Zichy Miklós építtette 1830-ban. Megvásárlásával és helyreállításával az egyik legszebb föld alatti bortároló jött létre, benne a régi hagyomány találkozik a korszerű technológiával. A pince klímája tökéletes, 4000 hektoliter hűthető, rozsdamentes fémtartályban és 200 hektoliter barrique tölgyfahordóban érlelődnek a szebbnél szebb borok.

A Neszmélyi borvidék kiemelt szőlőfajtáit termesztjük 35 hektár saját szőlőterületünkön, melyből 29 hektár új telepítésű, további 40 hektár területről integrálunk szőlőt.

Borválasztékunk jelentős része reduktív technológiával készített, könnyed, gyümölcsös fehérbor: Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Zenit, Olaszrizling. Barrique hordós érleléssel készülnek a Misi Cuvée (Pinot Gris&Rajnai), Magnus Cuvée (Sauvignon&Chardonnay), Domine- Rajnai Rizling, a Melegeshegyi Olaszrizling és a Barrique Chardonnay boraink. Reduktív technológiánk könnyed rosé készítését is lehetővé teszi. Idén Kékfrankos rosét és selection kategóriájú Pinot Noir rosét készítettünk. A sort egy fahordós vörösbor, a Cabernet Sauvignon zárja. A kiváló minőségű saját szőlő alapanyag és a korszerű technológia a biztosítéka a kiemelkedő minőségű, karakteres boraink előállításának.

Boraink nemzetközi, országos és helyi borversenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el. A számtalan szakmai elismerés, díj, a pince szentélyszerű bormúzeumában rendezett hangulatos kóstoló ceremóniák, a megannyi elégedett fogyasztó az alapja, hogy családi borgazdaságunk egyedülálló módon, alig tíz év alatt eljutott oda, hogy 2009-ben az ÉV PINCÉSZETÉNEK válasszák. Névadóját és alapítóját: Szöllősi Mihályt (†) 2015-ben az ÉV BORTERMELŐJE DÍJJAL tüntették ki.

Pincészetünk így azon 8 kiváló magyar borászat közé tartozik, akik elmondhatják magukról, hogy megkapták Magyarország két legfontosabb borászati elismerését:

ÉV BORTERMELŐJE 2015

ÉV PINCÉSZETE 2009 díjakat.

Boraink elérhetőek az áruházláncokban, vinotékákban, éttermekben, saját kis üzletünkben, webáruházunkban.

A hozzánk látogató vendégeinknek bormúzeumunkban 8-10 borunkat mutatjuk be borkorcsolyával kísérve. 80 főig vállaljuk hagyományos erdélyi kemencénkben sültek (kenyérlángos, csülök, tarja, malacsült, kacsa), vagy bográcsban készült ételek (pörkölt, gulyás) elkészítését.

Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudniA zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Szalámi és szárazkolbászfélék kisüzemi készítése
A szárazáru aprított nyershúsból és szalonnából, konyhasó és salétromos só, cukor fűszerek és más segéd, illetve alapanyagok felhasználásával készült termék. A szárazáruk két nagy csoportra oszthatók fel, a szalámifélékre és a szárazkolbászokra. A termék eltarthatóságát a fermentációs folyamat (pH-csökkenés) és a szárítás biztosítja.
A hazai élelmiszeripar vérkeringésében vannak jelen
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE-ÉTI) sikeres oktatási és kutatási tevékenységet folytat, és jelenleg is az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, amelynek képzési rendszere átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét (BSc, MSc) és önálló doktori programmal (PhD) is rendelkezik. Prof. Dr. Friedrich László intézetigazgatóval beszélgettünk.
A kormány elkötelezett a globális élelmezésbiztonság mellett
Magyarország Kormánya számára stratégiai jelentőségű az élelmezésbiztonság, illetve az, hogy a magyar emberek asztalára jó minőségű élelmiszerek kerüljenek. Az Élelmezési Világnap alkalmából szervezett rendezvényen az Agrárminisztériumot dr. Ökrös Oszkár nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár képviselte. 
Magyarország méz- és méhszerető agrárország
A teljes magyar társadalom rendkívül nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, mellyel elérhetővé teszik számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszerét - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Méhészeti Kongresszuson, Isztambulban.
Nélkülözhetetlen a tojásfogyasztás
A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSz) idén október 14.- én rendezte meg a jubileumi 20. Tojás Világnapi szakmai konferenciát, amelynek a budaörsi Hotel Holiday Inn volt a helyszíne.
Veszélyek és kockázatok az élelmiszer kiskereskedelemben
Az élelmiszer-biztonság annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza