2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Célkeresztben a GMO-k

Kategória: Növénytermesztés | Szerző: Valkó Béla, 2014/03/10
Címkék: GMO, GMO-mentes, GMO-mentes szójaprogram, GMO-mentes szójatermelés, szója, takarmányozás, zéró tolerancia

„A kormány által meghirdetett zéró tolerancia minden gmo-ra vonatkozik, és ennek alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium a jövőben is mindent megtesz azért, hogy Magyarország GMO-mentessége fennmaradjon” – szögezte le Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkára a közelmúltban az országházban tartott szakmai fórumon.

A szakmai rendezvény színvonalát hűen tükrözi, hogy a Parlament korlátozott, 200 fős befogadóképességű Vadásztermében megrendezett eseményre 600 érdeklődő jelentkezett.

A Célkeresztben a GMO-k mezőgazdasági felhasználása címet viselő, a témával foglalkozó országgyűlési nyílt napon az államtitkár leszögezte: a szaktárca megakadályozza, hogy génmódosított kukorica termesztése kezdődhessen meg Magyarországon.

A kijelentés aktualitását az adja, hogy az Európai Unióban várhatóan hamarosan szabad utat kap az 1507-es génmódosított kukorica termesztése, s az engedély hatálya Magyarországra is kiterjed. Ezért is időszerű és kulcsfontosságú a GMO-ról a világos és őszinte szakmai eszmecsere – mondta az államtitkár.

Budai Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy az Unióban a génmódosított szervezetekkel kapcsolatos döntéshozatali rendszer nem jól működik. Ezt az is mutatja, hogy az 1507-es génmódosított kukorica engedélyezését lehetővé tévő bizottsági javaslatot csak öt tagállam – amelyek közül négyben a kukorica meg sem terem! – támogatta a 28-ból. Úgy vélte, az 1507-es génmódosított kukoricáról a bizottsági javaslat erős gazdasági lobbyérdekek hatására született meg.

Ugyanakkor Magyarország GMO-mentességét az ország alaptörvénye is szavatolja. Mint Budai Gyula kifejtette, Magyarország évek óta azért harcol, hogy a GMO-val összefüggő kérdésekben a döntés kerüljön a tagállamok hatáskörébe. Magyarország ebben a harcban élenjár az uniós tagállamok között, s már vannak eredmények is. Példaként említette a MON 810-es kukoricára és az Amflora burgonyára meghozott magyar termesztési moratóriumot.

Az államtitkár hozzátette, hogy a géntechnológiával kapcsolatban szükséges a szakmai párbeszéd, mert a felmerülő kérdésekre megfelelő válaszokat kell adni. A mostani rendezvénynek is az a legfontosabb célja, hogy felhívja a génmódosított növények termesztésében rejlő veszélyekre az emberek figyelmét. Utalt arra is, hogy a szaktárcát olyan vád is éri, hogy a zéró tolerancia elvének alkalmazása gátolja a GMOkkal kapcsolatos kutatásokat. Ezt az államtitkár visszautasította, mivel géntechnológiai ellenőrző hatóságként a szaktárca egyetlen kutatóintézeti kérelmet sem utasított el ezen a területen.

Budai Gyula, idézve Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnökének bevezető szavait, emlékeztetett, hogy az ország GMO-mentességét először megfogalmazó, 2006-os országgyűlési határozatot öt párti egyetértéssel hozták meg.

Körösi Levente, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetőhelyettese jelezte, hogy a szaktárcának szigorítania kell az ellenőrzéseket, és a genetikailag módosított és a hagyományos növényfajták egymás melletti termesztésére vonatkozó szigorú koegzisztencia szabályokat kell életbe léptetnie.

Az országba behozott szójadara és szójabab 90 százaléka GMO-s!

Takács-Sánta András, az ELTE egyetemi docense úgy vélekedett, hogy bár a GMO-s növényekkel kétségkívül növelhetők a hozamok, de ez a növelés nem enyhíti az éhezést, annak okai sokkal inkább a szegénységben keresendők.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke egyebek között arról beszélt, hogy a vetőmagágazat mindent megtesz annak érdekében, hogy az alaptörvényben rögzített elvárásoknak megfelelően garantálja a vetőmagtételek GMO mentességét.

Ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság számára azért fontos a GMO-mentesség, mert az többletértéket képvisel. A GMO-mentes élelmiszerek jobban eladhatók, piaci előnyt jelentenek Magyarország számára.

Bakta Borbála, a Növényi Diverzitás Központ igazgatója a kárpátmedencei növényfajták és növényfajok fontosságára hívta fel a figyelmet.

Heszky László, a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság elnöke nehezményezte, hogy a génbankokban tárolt növényanyagnak csak a tárolása és a gyűjtése kap támogatást, a már tárolt növényekben rejlő lehetőségek megismerése nem.

Bardócz Zsuzsanna, a VM miniszteri tanácsadója kevesellte a GMO-k egészségügyi hatásairól szóló kutatások számát. Az eseményen Bene Zoltán, a vasvári Karintia Kft. cégvezetője hangsúlyozta, hogy Magyarországon mintegy 900 ezer tonna szójadarára van szükség évente, miközben az ország ennek csupán a 10 százalékát tudja előállítani. A 40 ezer hektáros szója vetésterületet 100 ezer hektár fölé lehetne növelni rövid időn belül. Ez azért volna többek között fontos, mert az országba behozott szójadara és szójabab 90 százaléka GMO-s! – vélekedett a szakember, aki előadásában kiemelte:

– Magyarország szójaigénye évente mintegy 900 ezer tonna. Ennek döntő része – 600 ezer tonna – feldolgozott szójadara formájában kerül az országba. Emellett mintegy 100 ezer tonna szójababot is importálunk. Ezzel szemben Magyarország átlagosan mindössze 70–80 ezer tonna mennyiséget termel.

Rámutatott arra, hogy uniós szinten a felhasznált szója több mint 95 százaléka importból származik, és sajnos ennek mintegy 90 százaléka genetikailag módosított termék. Kiemelte: a GMO-k hazai megítélése nagyon rossz, a fogyasztók alapvetően elutasítják azt. Bene Zoltán jogosan tette fel a kérdést: miért jó ez az importfüggőség Magyarországnak?

Előadásában kitért a dél-amerikai régióra, mint meghatározó GMO-s szóját előállító térségre. A versenyhátrány abból fakad, hogy Dél-Amerikában a GMO-mentes szójababból van kevesebb. A szója egyebek mellett attól lesz GMO-mentes, ha azt GMO-mentes vetőmagból termesztik, valamint a GMO-s szójababoktól elkülönítetten tárolják, mozgatják és szállítják. Mindezek együttesen jelentősen megdrágítják a dél-amerikai GMO-mentes import szóját. A GMO-s és a GMO-mentes szója ára közötti különbség hozzávetőlegesen tonnánként 70 euró, ami 10 százalék fölötti árkülönbséget jelent.

Nyilvánvalóan ésszerűbb lenne az importfüggőségünket is csökkentve idehaza megtermelni a szükségleteket. A GMO-mentes szójatermelést elsősorban tájékoztatással lehet a gazdák számára vonzóbbá tenni.

– Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termelőket tájékoztassuk mind a belföldi, mind a nemzetközi rendezvényeken arról, hogy a szójával igenis lehet pénzt keresni. A szója jövedelmezősége korrekt számítással is meg tudja haladni a kukoricáét. Ez a plusz jövedelmezőség a kukoricához képest akár 50 ezer forint is lehet – fogalmazott a cégvezető.

– Nem kétséges, hogy rendelkezünk olyan ökológiai adottságokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy lényegesen nagyobb területen termesszünk GMO-menetes szóját. Nagyon fontos az, hogy legyenek modern genetikai alapú vetőmagfajtáink, amelyek terméspotenciálja eleve magasabb az átlagnál. A Karintia Kft. három vezető, modern genetikájú fajtával van jelen a vetőmagpiacon, amelyeket Magyarországon szaporít. Ezek a vetőmagok kétkomponensű anyaggal készre oltva kerülnek a termelőhöz, tehát nem árulunk „zsákbamacskát”.

Bene Zoltán emlékeztetett, hogy 2012 szeptemberében ausztriai kezdeményezésre indult útjára a Duna Szója Szövetség, amely összefogta a régióban a Duna menti országok szójatermesztőit, feldolgozóit és vásárlóit, akik mindannyian elkötelezettek a génmódosítás-mentes termékek mellett. A politikai szintű támogatás is adott, hiszen tavaly januárban a berlini Grüne Woche nemzetközi agrárkiállításon Czerván György államtitkár több európai kollégájával együtt ratifikálta a szövetséget. A szövetség programjához immár 16 ország csatlakozott, így Csehország, Szlovákia Svájc Ausztria Szlovénia, Horvátország, Bosznia- Hercegovina Szerbia, Bulgária, Románia, Moldávia, valamint Németország, Olaszország Lengyelország és Ukrajna egyes régiói.

A Karintia Kft. a Duna Szója Szövetség tagjaként regisztrált és certifikációval rendelkező cég, a termelőknek nemcsak vetőmagot, hanem a szükséges növényvédő szert, műtrágyát is biztosítja. Sajnos különösen a kezdő szójások előszeretettel próbálják maguk, otthoni körülmények között előállítani a vetőmagot, maguk oltják azt be egy Rhizobium törzzsel. A mechanikai sérülésre nagyon érzékeny szójabab csírázóképessége ezáltal jelentősen romolhat, ami végül jelentősen hat a termésre – tájékoztatott a cégvezető.

A GMO-mentes szóját nemzetközileg elfogadott szabvány alapján, kiváló genetikájú vetőmagból, szigorú nyomon követés és ellenőrzés mellett termesztik a rendszerbe bevont termelők. Ez a szójabab a feldolgozást követően magasabb áron takarmányként, valamint magas minőségű termékként jelenik meg a piacon.

Lapunk kérdésére, hogy 2014. márciusban milyen gyakorlati tanácsot adna a kezdő szójatermesztő gazdáknak, Bene Zoltán a következőeket mondta:

– Az érintetteknek mindenekelőtt arra hívnám fel a figyelmét, hogy gondosan fontolják meg, milyen vetőmag mellett teszik le a voksot, és mindenkit óva intünk attól, hogy otthoni körülmények között állítsák elő a vetőmagot, hiszen ezzel óriási kockázatnak teszik ki magukat. Ennek a kockázatát nagyon sokan nem mérik fel. Azt javasoljuk tehát, hogy válasszák a két komponenssel készre oltott vetőmagot. Ez ezért is fontos, mert az ilyen szaporítóanyagra, vagyis a mag felületére egy speciális növekedésserkentő anyag is felvitelre kerül, ami fokozza a növény gyomelnyomó képességét. Az általunk kínált fajták egyébként is nagyon erős kezdeti fejlődéssel rendelkeznek. A szója növényvédelme nem tartozik az egyszerű feladatok közé, s ezt a körülményt sokan alábecsülik. Ehhez a kihíváshoz is komoly segítséget tudunk nyújtani a saját fajtáinkkal a gazdáknak – hangsúlyozta Bene Zoltán

Ajánlott kiadványokNovotniné Dr. Dankó Gabriella szerk.:
Sertéstenyésztés
Dr. Tóth László:
Szálastakarmányok betakarítása, tárolása és etetése
Fári Miklós Gábor, Popp József szerkeszetők:
Biotechnológia - Anno 1920-1938 és ma Ereky Károly programja a fehérjeprobléma megoldásáról és napjaink feladatai
Dr. Radics László (szerk.):
Alternatív növények termesztése II.

Ez is érdekelhetiMagyarország kiemelt számú kiállítóval képviselteti magát az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági VásáronSikerek a takarmányfehérje programbanTakarmányozás a tejelő szarvasmarha tartásban

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Terjed az aranyszínű sárgaság a szőlőkben
Az egri borvidéken is megjelent az aranyszínű sárgaságnak nevezett betegség a szőlőkben. A betegség Európa számos országában ismert, itthon már 2013-ban észlelték először a Zala vármegyei Lentiben. Azóta folyamatosan terjedt, mára a 22 borvidékből 17 érintett. Legsúlyosabb a helyzet Zala vármegyében, a Balaton északi és déli szőlőültetvényeiben, másutt a kórokozó megjelenése szórványos.
Diótermesztés: stabil piac, kedvező ár
A dió siker növénye a gyümölcstermelésnek. Beltartalmi értékei kiválóak, a reform étkezésbe is beilleszthető. Stabil a piaci helyzete, értékesítési ára kedvező a termelőknek. A dió árugyümölcs termő területe megduplázódott, meghaladja hétezer hektárt. Az alma és a meggy után a harmadik legnagyobb területen termelik. Az ültetvények legnagyobb része Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, de Somogyban is jelentős területen termelik.
Szigorúbb szabályokkal kell megvédeni az európai rizstermesztést
Közös felelősségünk, hogy megőrizzük az európai rizstermelés biztonságát, versenyképességét és fenntarthatóságát, éppen ezért szigorúbb uniós piacvédelmi szabályokra van szükség - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Riso Nemzetközi Rizsfesztiválon Vercelliben.
Tornai Pincészet: a kiváló fehérborok szentélye
A Somlói borvidék Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke. A 450 hektárnyi szőlőterületet a Bakony nyugati lábánál, három vulkanikus eredetű tanúhegyen (Somló, Kissomlyó, Ság-hegy) évszázadok óta művelik a gazdák. Az elmúlt három és fél évtizedben sok szép emlék köt ehhez a szemet gyönyörködtető természeti tájhoz, többek között a Tornai Endre által 1946-ban alapított borászathoz is. Legfrissebb élményem a 44. Országos Borverseny eredményhirdetése, amelyen ünnepélyes díjátadó gálán hirdették ki a kategóriagyőzteseket, a nagyarany, az arany és az ezüstérmes borokat. Tornai Tamást, a Tornai Pincészet tulajdonosát, a Kft. ügyvezető igazgatóját négy alkalommal szólították a szervezők, hogy vegye át az aranyérmekről, és a különdíjról szóló oklevelet. Tornai Tamással beszélgettünk.
Vége a nagy nyári munkának, átalakulóban a vetésszerkezet
A tavalyinál kissé gyengébb termésátlaggal aratták, de a nagyobb terület miatt az előző évinél összesen több, és ami különösen fontos, lényegesen jobb minőségű lett az idei búzatermés, és még az árak is emelkedtek. Az elmúlt évek tanulsága, hogy az őszi vetésű kultúrákban kisebb kárt okoznak a forró, aszályos időszakok, mint a tavaszi vetésűekben, így sokan a kukorica vetésterületének visszaszorulásával, illetve az őszi búza előretörésével számolnak.
Páratlan minőségű a Roszik sárgadinnye
A Roszik Dinnye Kertészet története 1997-ben kezdődött, amikor is Roszik Tamás egy dunavecsei családi vállalkozás keretében sárgadinnye termesztésével kezdett el foglalkozni. Az elmúlt csaknem három évtizedben kijelenthető, hogy a cég ma Magyarország legnagyobb sárgadinnye termesztője. Ez annak köszönhető, hogy az alapító folyamatosan fejlesztette a gazdaságot, amely jelenleg 75 hektáron termeszt sárgadinnyét, fóliaalagutakban, légterű fóliák alatt és szabadföldön is. A cégvezető célja, hogy az egész szezonban kiváló minőségű sárgadinnyével lássa el a piacát. A termeléstechnológiájukban ötvöződik a korszerű technológia a hagyományos módszerekkel.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza