Kategória: Agrárgazdaság | Forrás: Dr. Patay István: Öntözéstechnika és öntözésminőség, Agrárium 2015/06–07. Dr. Terbe István: Fólia alatti zöldségtermesztés, Szaktudás Kiadó Ház, 2018/07/24
Az öntözés alapvető versenyképességi kérdés. Minthogy azonban költségei igen magasak, nem mindegy, hogy mely kultúrákat és milyen módon öntözünk.
A zöldségnövények 90%-a víz, ugyanakkor a termésbe és a lombozatba beépített vízmennyiség a felhasznált víznek mindössze 3–4%-a, vagyis a csapadék és a talajvíz nagyobb részét (96– 98%) a növények elpárologtatják.
Mikroöntözés. A mikroöntözési mód gyűjtőfogalom, a fogalomkörbe tartozó módszerek közös jellemzője, hogy az öntözővíz kis nyomáson (maximum 2–3 bar), a kiadagoló elemek kis térfogatárama (maximum 500 liter/óra) mellett jut a célfelületre, a növények légterébe és/vagy a talajba. A mikroöntöző berendezések egyszeri öntözésre kis vízadaggal dolgoznak, ezért általában gyakori, akár naponta többszöri öntözés is szükséges lehet. Ez az elvárás akkor teljesíthető, ha a mikroöntöző rendszer stabil kialakítású, áttelepítése a vegetációs időn belül nem lehetséges, illetve nem célszerű.
A mikroöntözést megvalósító eljárások két nagy csoportba sorolhatók: a csepegtető és a mikroszórófejes öntözési eljárások csoportjába. Mindkét kategórián belül számos változat alakult ki az eltérő öntözési igényeknek megfelelően. A csepegtető öntözés azt jelenti, hogy az öntözővíz kis adagban, cseppenként jut a talajra, majd onnan beszivárogva a növényzónába (1. ábra).
1. ábra. Csővezetékbe épített csepegtetőelemek és szárnyvezetékek
A csepegtető öntözési mód fontosabb előnyei az alábbiakban foglalhatók össze:
A csepegtető öntözési eljárás sikeres alkalmazásának egyik alapvető feltétele a megfelelő öntözővíz minőségének biztosítása. A csepegtetőtestek szűk járatai könnyen eltömődnek, ezért az öntözővizet gondosan meg kell szűrni a lebegő szerves anyagoktól. Másrészt a magas sótartalom kedvezőtlen, a sókiválások szintén eltömíthetik a járatokat és dugulást okozhatnak.
A csepegtető öntözési móddal kapcsolatban meg kell még jegyezni, hogy az öntözés során mikroklimatikus hatás (hűtés, páratartalom-növekedés) nem érvényesül. Ezért, ha a növény adott esetben igényli, a csepegtetéssel együtt párásító öntözés is szükséges lehet.
A mikro- vagy miniszórófejes öntözési mód (2. ábra) az esőszerű öntözés mintegy miniatürizált változata, a mikroszórófejes öntözésnél lényegében esőszerű öntözés valósul meg. A különbség a lényegesen finomabb esőfüggönyben, a cseppméretekben van. A csepegtető öntözéshez hasonlóan egy öntözési idényhez stabil telepítés szükséges, a szükséges öntözővizet sokszori öntözéssel, a növény vízigénye szerint lehet kijuttatni. Előnye a csepegtető rendszerekkel szemben, hogy kevesebb kiadagoló elem szükséges, és a vízpótlás mellett jelentős a klimatikus hatás is.
2. ábra. Mikroszórófejes öntözés szántóföldön
Altalajöntözés. Az altalajöntözés olyan öntözési mód, amikor a vízpótlás a talajfelszín alatt, közvetlenül a gyökérzónában történik. Ebben az esetben a víz veszteségmentesen, teljes mértékben hasznosul, a kiadagolás energiaigénye is minimális.
Az altalajöntözés megoldásához a talajba fektetett csőhálózat szükséges megfelelő kialakítású adagolóelemekkel. A csőhálózatot értelemszerűen a művelt réteg alatt kell kialakítani. Az altalajöntözés ma két módon valósítható meg: felszín alatti csepegtető öntözéssel és a táblán belüli vízrendezéshez kialakított dréncsőhálózat segítségével. A káros sómozgások a talajban és a létesítés magas költségei miatt az altalajöntözés csak kivételes esetekben javasolható.
A hajtatásban a növények vízigényét teljes egészében mesterséges úton kell biztosítani, ami a fóliasátor hasznosítási módjától és idejétől függően (fűtött, fűtés nélküli, előhasznosítással és utóhasznosítással vagy anélkül, növénytől függően) 1000–2000 mm, ezt a fóliák építésekor és a kutak méretezésénél alapvetően figyelembe kell venni.
Korszerű gazdaságokban a csepegtető vagy cseppenkénti öntözést alkalmazzák, kiegészítve a párásítást szolgáló mikroszórófejekkel. Előnyei az alábbiakban foglalhatók össze:
A gyakran megfogalmazott vízigény (növény mm/év) csak részben tükrözi a növény vízfelhasználását, arra vonatkozóan nem ad információt, hogy a növény az egyes fejlődési szakaszaiban mennyi vizet kíván. Vannak ugyanis olyan időszakok, amikor a növény különösen érzékeny a vízhiányra, azt is mondhatnánk, hogy a termesztés sikere szempontjából léteznek kritikus fejlődési szakaszok. Ilyennek számítanak:
A vízigény jellemzésére leggyakrabban használt érték az evapotranszspirációs együttható (ET), amely a talaj felületéről elpárolgott és a növény által elpárologtatott vízmennyiséget együtt mutatja (mmben).
Más mérőszámokat is szoktak használni, például a transzspirációs együtthatót (egységnyi szárazanyag előállítására felhasznált vízmennyiség, g/g) vagy a vízfogyasztási együtthatót (egységnyi termés előállítására használt vízmennyiség). A transzspirációs együttható jól mutatja a növény pillanatnyi, adott időben mért vízfogyasztását – fiatalabb növényeknek jó a vízhasznosítása (150–200), idősebb korban rosszabb, nagy a „vízpazarlás” (500–600).
Bizonyos határon belül öntözéssel befolyásolható a gyökeresedés mélysége. A gyakori és kis adagú öntözéssel „fent tartjuk” a gyökereket a felső talajrétegben, aminek az a veszélye, hogy egy valamilyen okból kimaradt öntözés (pl. technikai meghibásodás) jelentős kárt okozhat. Ugyanakkor azzal, hogy a felső, melegebb rétegben vannak a gyökerek, javul a koraiság. Nagy adagú öntözéssel (25–35 mm-es öntözési norma) mélyen tarthatjuk a gyökereket, így egy-egy kései vagy kimaradt öntözés kisebb kárt okoz. Hasonlóan növelhető a termesztés biztonsága a kiültetést követő „szomjaztatással”, amikor kevés vizet adunk, ennek következtében a gyökerek a vizet keresve mélyebb rétegekbe húzódnak. A növény általában jelzi a vízhiányt, aminek felismeréséhez nem kell nagy gyakorlattal rendelkező szem. Ha a hajtásvégek sötétebbek, mint a középtáji levelek, akkor szomjazik a növény, ha sokkal világosabbak, akkor túlöntöztük. A hervadás (alsó levelek lankadása) már súlyos hiányra utal, amit nem szabad megvárni.
Az öntözés céljától függően az egyszerre kijuttatott vízmennyiség nagyon változó. Kelesztős és palántákat beiszapoló öntözés 5 mm körül van. (1 mm vízmennyiség = 1 liter víz/m2). Hasonlóan kis adag az úgynevezett párásító és frissítő öntözés 1–3 mm. A vízpótló öntözés normája nagyon változó, függ a termesztett növénytől, a közeg víztartalmától, az öntözés módjától és gyakoriságától. Szórófejes és gumitömlős öntözés esetén 15–35 mm, csepegtető öntözésnél 1–10 mm. Nagy adagnak számít az átmosató öntözés 60–70 mm mennyiséggel.
A vízkijuttatás történhet kis teljesítményű szórófejekkel (3. ábra), azaz esőszerű öntözéssel, kisüzemben gumitömlővel; illetve mikroöntözés formájában csepegtetőtesteken keresztül, valamint szivárogtató rendszerrel. Az esőszerű öntözés alkalmas vízutánpótlásra és párásításra egyaránt, további előnye, hogy gyengébb minőségű víz esetén is működik. A csepegtető és szivárogtató öntözőrendszerek nagyon pontos vízadagolást tesznek lehetővé, de csak jó vízminőséggel üzemeltethetők, továbbá alkalmatlanok klímaszabályozásra, azaz párásításra.
3. ábra. A kis teljesítményű, ütközőlapos szórófej a fóliák alatt jól bevált
A gumitömlős öntözés csak kis felületen működtethető eredményesen nagy munkaerő igénye miatt.
A vízhozam mellett a vízminőségre, azaz a víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságaira is figyelemmel kell lenni. Rossz vízminőséggel, alkalmatlan öntözővíz használatával a hajtatóház talaját és magát az öntözőrendszert is tönkretehetjük.
Az öntözővíz fontosabb fizikai tulajdonságai közül ki kell emelni az élettelen lebegő anyagok mennyiségét, amelyek a vízben található baktériumokkal együtt a csepegtetőtestek eltömődését okozhatják. (Értelemszerűen szórófejes vagy gumislagos öntözésnél ezeket az értékeket nem vesszük figyelembe.)
Élettelen lebegő részek:
Baktériumszám:
Kémiai tulajdonságok esetében szükséges mérni a sóértéket (EC), a nátriumtartalmat (Na+), a klórértéket (Cl–) és a hidrokarbonát-tartalmat (HCO3 –).
Kiváló minőségű (I. osztályú víz) mutatói, vízkultúrás és talajos termesztéshez egyaránt alkalmasak:
Közepes vízminőség (II. osztályú víz) mutatói, amely a CO3- tartalom javítása (savazás) után alkalmas mind a vízkultúrás, mind a talajos termesztéshez:
Gyenge vízminőség (III. osztályú víz) mutatói, amely csak talajos termesztéshez javasolható:
Az öntözővizek hőmérséklete nagyban függ a kinyerés helyétől. A fúrt és ásott kutakból vett vizek 12–14 °C-úak, a nyílt vizek hőmérséklete évszaktól függően változó. Ideálisnak azok a vizek mondhatók, amelyeknek a hőmérséklete megközelítően azonos a termesztőberendezés léghőmérsékletével. Nagy eltérés esetén a levélre jutó víz perzselést okozhat (4. ábra). Csepegtető és szivárogtató öntözőrendszereknél nincs nagy jelentősége a víz hőmérsékletének.
4. ábra. A felmelegedett növényre jutó hideg öntözővíz perzselést okozhat
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza