2024. 12. 16., hétfő
Etelka
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Kumato, a fekete paradicsom

Kategória: Növénytermesztés | Forrás: agraroldal.hu, 2018/08/22

Hallott már a fekete paradicsomról? Ez egy újfajta paradicsom, de nem genetikailag módosított paradicsom, hanem egy keresztezésből származó különlegesség. A kumato jóval gazdagabb egészséges antioxidánsokban, mint a piros, ráadásul az íze is sokkal finomabb – azt mondják. Tudjunk meg még többet róla!

A cukorbetegség, a rák és az elhízás megelőzésében is hatékony a fekete paradicsom. A kumatót vagy fekete paradicsomot egy elfeledett vadparadicsomból hozták létre keresztezéssel svájci szakemberek mintegy 10 év szorgos munkájával. A kumato rendkívül ízletes paradicsomféle, de ellentétben a közönséges paradicsommal, az érési folyamat bármely fázisában kiválóan fogyasztható, tehát nemcsak akkor, amikor teljesen érett, hanem úgymond éretlenül is. 

A gyümölcs héjának fekete színe egy véletlen – vagyis nem mesterséges – genetikai mutáció eredménye, a belseje viszont ugyanolyan piros, mint a hagyományos paradicsomé. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a mutáció ebben az esetben pozitívan értendő, a fekete paradicsom ugyanis jóval gazdagabb egészséges antioxidánsokban, mint a piros. Az íze pedig finom, telt és zamatosabb is a szokványos fajtáknál.

Kumato érési folyamata

Eleinte sötétzöld, ilyenkor kiválóan lehet szeletelni. Aztán sötétbarnává érik, édesen zamatos az íze, és ilyenkor különösen salátákba és szendvicsekbe ajánlják. Végül sötétvörös lesz, ekkor a legszaftosabb és legédesebb, ami a megnövekedett fruktóztartalomnak köszönhető.

A kumato nem genetikailag módosított paradicsom!

A Syngenta szakemberei hangsúlyozzák, hogy nem genetikai módosításról van szó, hanem szigorúan keresztezésről, nehogy bárki azt higgye, valamilyen futurisztikus paradicsommal kívánják elárasztani a piacot. Noha a kumato nagyon hasonlít a paradicsomra, a színe és az íze nagyon más. Ültetése és gondozása megegyezik a sima paradicsoméval.

A kumato paradicsom gondozása, nevelése

A fekete paradicsom nem sok mindenben tér el a hagyományos paradicsomtól, ebből adódóan a gondozása, nevelése is ugyanolyan, mint a piros társának. Nem igazán igényel különlegesebb törődést a hagyományos fajtáknál, a növekedése viszont sokkal erőteljesebb és intenzívebb lehet. A fekete paradicsom másik jó tulajdonsága az, hogy sokkal tovább eltartható, mivel a fruktóztartalma sokkal magasabb.

A kumato paradicsom beszerzése

Ha valaki fekete paradicsomot szeretne beszerezni, készüljön fel arra, hogy nagyon nehéz dolga lesz. A kumatomagok Magyarországon is elérhetők, de nem lehet belebotlani minden városban, mint a hagyományos magok esetén. A fekete paradicsom esetében elmondható, hogy egy nagy cég fejlesztette ki, amely az egész piacot szeretné teljes egészében a saját kezében tartani. Ezt pedig úgy éri el egyelőre, hogy csak az általa kiválasztott kereskedők forgalmazhatják a magokat.

Megtehetjük azt, hogy ha esetleg tudtunk venni valahol paradicsomot, akkor abból kivesszük a magokat, és így szaporítjuk, de sajnos abban biztosak lehetünk, hogy abból már nem az eredeti kumato lesz. Ez azért van így, mert az eredeti magok hibridek, viszont nem génkezeltek, ami annyit jelent, hogy keresztezéssel hozták létre. A paradicsom magjáról szaporított növény termése tehát nem lesz azonos a szülőével. Sok minden előfordulhat, az viszont biztos, hogy nem lesz annyira fekete, se annyira édes, viszont érdekességnek így is meg fog felelni.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Gabona kontra kiskultúrás növénytermelés?
Régóta ismert tény, hogy nem vagyunk önellátóak zöldségfélékből és gyümölcsökből. Az elmúlt évben például 130 ezer tonna volt az export, 225 ezer tonna az import a zöldségfélékből. Uborkából például háromszor, burgonyából tizenhétszer, vöröshagymából nyolcszor többet importálunk a kivitelhez képest.
2027-re 500 ezer hektárra emelkedhet az ökológiai gazdálkodás területe
A jövő évtől induló támogatási programok újabb lendületet adhatnak a hazai ökológiai gazdálkodásnak, amelynek a jelenlegi 320 ezer hektáros területe 2027-re akár 500 ezer hektárra is bővülhet. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) ökológiai munkacsoportja szerint az ágazat fejlődése érdekében fontos, hogy megfelelő fajták álljanak az öko gazdák rendelkezésére, amellyel növelhetik a termelési hatékonyságukat.
Többre mennénk termelői összefogással
Éppen egy éve, hogy bemutattuk a Baranya megyei nagy múltú Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, amely idén már a megalakulásának a 63. évfordulójával büszkélkedhet. A szövetkezeti múltból eredendően a hagyományőrzés most is fontos a cégvezetésnek, így, a mai jogi környezethez igazodóan nem csak eredményesen gazdálkodnak, hanem a környezetük fejlődéséért, fenntartásáért is sokat tesznek. Wilhelm József vezérigazgatóval beszélgettünk.
Talajművelés az ökológiai növénytermesztésben
Korábban a művelés legfontosabb céljának a növények igényének legjobban megfelelő talajállapot kialakítását tartották. Ez a törekvés a növény szempontjából a szántóföldi és a kertészeti termelésben a minőség előfeltételeként igazolódott. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a növény számára kedvező lazultság és aprózottság elérése során elporosodhat a szerkezet, a talaj visszatömörödhet, a környezet károsodhat.
Felbolydult a gabonapiac – mire lesz elég ez a mennyiség és minőség?
Alapvetően határozza meg a jelenlegi szezonban a búza- és a lisztpiacot, hogy malmi minőségű búzából nagyon kevés termett, a takarmánycélú felhasználás arányait pedig a kukorica aflatoxin-tartalma forgatja fel. A malmok mindezektől függetlenül kisebb mértékű áremelést tudtak érvényesíteni, mint amekkorát terveztek.
Talajmegújító mezőgazdaság
Az egyik ígéretes élelmiszer alapanyag előállítási rendszer a talaj-megújító mezőgazdaság (TMMG), a mezőgazdaság olyan technológiai keretrendszere, amely segíti a termőtalaj regenerációját, az élővilág sokféleségének (biodiverzitás) növelését, a víz- és tápanyagciklusok javítását, az ökoszisztéma szolgáltatások bővítését, a szénmegkötés támogatását, és növeli a mezőgazdaság klímaváltozással szembeni ellenálló képességét. A TMMG központjában a talaj és termesztett környezet egészsége áll az egészséges talaj – egészséges növény – egészséges ember hármasával.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza