2023. 11. 30., csütörtök
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Nagyszabású fejlesztés indult az Élelmiszer- és Italgyártás ágazatban

Kategória: Élelmiszeripar | 2018/09/26

Komplex munkabiztonság és munkaegészségügy fejlesztés indult a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) által irányított GINOP-5.3.4-16-2018-00038, „Munkabiztonság és a Munkaegészségügyi komplex fejlesztése az Élelmiszer- és Italgyártás ágazatokban foglalkoztatottak részére” program keretén belül.

Ágazaton belüli összefogásra figyelmeztetnek az egy éves időtartalmú projekt előzetes egyeztetései a munka minőségének javítása érdekében. A kedvezőbb munkakörülmények és az egészségesebb dolgozók hozzájárulhatnak a teljesítmény javulásához, melyek a gazdasági mutatókon túl a vezetők és dolgozók közötti emberi kapcsolatok szorosabbra fűzésének szándékban nyilvánul meg. Szakmai tájékoztató kiadványok és weboldal készül, amelyek témája többek között:

-         a hatékonyság és a munkavédelem összefüggései

-         az élelmiszer- és italgyártás ágazatban dolgozók jogainak gyakorlásához szükséges ismeretek

-         a munkahelyi egészségmegőrző és munkaképesség fejlesztő programok és ösztönző megoldások lehetséges tartalma.

A pályázati konzorcium vezetője Dr. Vadász György (OKISZ) az augusztusi hónapban tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az ágazatot érintő nehézségek, az időjárás változásai és a munkaerőhiány egyre inkább előtérbe helyezi a munkavállalók munkakörülményeinek javítását, az egészségesebb és hatékonyabb munkavégzés megteremtését. A pályázat fő célja fizikai és mentális szempontból egyaránt biztonságosabb munkahelyek teremtése csökkentve ezzel munkahelyi balesetek és betegségek számát. Az ágazati szereplőket támogató szakmai kiadványok, online munkavédelmi és munkaegészségügyi eszközök ingyenesen elérhetők lesznek a pályázat weboldalán, melyek segítséget jelentenek az ágazatban dolgozóknak. A kiadványok megjelenése a novemberi hónaptól várható, melyről tájékoztatást nyújtunk, hozzájárulva ezzel a pályázati célok, a teljesítmény javulása és a munkaerő megóvása érdekében. 

A sajtótájékoztatóról készült videós összefoglaló az alábbi linken tekinthető meg:

https://youtu.be/iXeLlY-hjVU

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Harasztiné Lajtár Klára:
A borkezelés, palackozás, csomagolás és szállítás berendezései - Borászati technológiák II.

Ez is érdekelhetiDinamikusan bővül a piac, de ellenszélben az uniós baromfiágazatA paradicsom kórokozói - A paradicsomvészDrónpilóta képző oktatás az ISM Tech-nél

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Borbetegségek, borhibák
A bor normális fejlődéséhez hozzátartoznak az íznek és illatnak bizonyos változásai, továbbá a zavarosodások és kicsapódások. Ezen folyamatok azonban nem hagynak olyan nyomot a bor érzékelhető tulajdonságain, amelyek rontanák annak élvezeti értékét. A bor természetes fejlődése során ezeknek az elváltozásoknak a hátrányos következményei általában eltűnnek.
Vegyék kezükbe a saját sorsukat a fűszerpaprika termelők
A magyar fűszerpaprika-termelőknek akkor van esélyük kiváló minőségű termékeikkel a piacon maradni, ha megkülönböztetik magukat - előállítási költségeik miatt árban kedvezőbb – a minőségben gyengébb, az európai uniós piacon komoly versenytársként megjelenő tömegárutól – hívta fel a hallgatóság figyelmét Feldman Zsolt a XII. Magyar Paprika Napján, a Bács Kiskun vármegyei Hajóson.
Borászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxon
A francia paradoxon szerint a sok sajtot, vajat, állati zsiradékot fogyasztó Franciaországban alacsonyabb a szív-és érrendszeri betegségek száma, mint a kevesebb zsírt fogyasztó országokban. Ennek oka a vörösborok mérsékelt fogyasztása – állapították meg a kutatók. A testes, mély színű vörösborok az antioxidáns anyagok leggazdagabb forrásai, s a bennük található rezveratrol csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések valószínűségét. Magyar paradoxonnak lehetne nevezni, hogy hazánk fiai erről mit sem tudnak. Folyamatosan és látványosan csökken az egy főre jutó borfogyasztás. Fél évszázada még 30-35 liter bort ivott egy átlag magyar, ma már ennek a felét sem ízlelgeti. Az utolsó ismert statisztikák szerint 14-15 literre csökkent évi az átlagos borfogyasztás.
Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdekel
A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek – ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.
A méz a természet csodája
Március 10.-én rendezték meg a a Magyar Természettudományi Múzeumban a Beporzók napja című programot, ahol többek között ismeretterjesztő előadásokkal, interaktív programokkal, koncerttel, kézműves-foglalkozásokkal és a Tehetsz Méh Többet - Zümmögés a múzeumban című kiállítással várták az érdeklődőket.
Mangalica, az ínyencek malaca – belföldön is ösztönzik a mangalica fogyasztását
Tíz éve indította útjára az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum sertéshús fogyasztásösztönző kampányát. Az idén az első promóció „Mangalica, az ínyencek malaca – prémium, páratlan, pikáns” címmel február 6-án startolt a Central Passage Irodaház GastroArt Élménykonyhájában. A mangalicahús népszerűsítése 2019 óta része a kampánynak.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza