2023. 03. 28., kedd
Gedeon
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A hazai sárgarépa-termelést erősítheti az új feldolgozó üzem

Kategória: Növénytermesztés | Forrás: NAK
Címkék: növénytermesztés, kertészet, élelmiszeripar

Jelentős fejlődés következhet be a hazai sárgarépa-termelésben, néhány éven belül újra elérhetjük a rendszerváltás körüli 1800-2000 hektáros termőterületet. A termelés fellendülésében nagy szerepe lehet egy most indult, sárgarépalevet előállító érsekhalmi feldolgozóüzemnek.

Az idei év időjárása szinte minden zöldség- és gyümölcsfélénél 2-3 héttel korábbra hozta a betakarítást – érdekes módon a sárgarépa esetében az időjárásnak éppen ellenkező hatása volt, mivel a szeptemberi aszályos időszak lelassította a répatestek növekedését, így később kezdődött az ipari sárgarépa betakarítása.

Jelenleg mintegy 1250 hektáron termelnek hazánkban sárgarépát (ez az 1990-es évek elején még 1800-2000 hektár körül volt). A jelenlegi termőterület mintegy 50 százalékkal megnőhet az elkövetkező 7-8 évben, ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak. Az elmúlt két évben az érsekhalmi üzemben mintegy ötmillió eurós fejlesztést hajtottak végre. 2018-ra a cég répaprojektje keretében 220 hektárra emelkedett, 2019-re pedig a tervek szerint 300 hektár felett lesz a termeltetési felület. Terveik szerint ez 2025-ig mintegy 600 hektárra „futna fel”. Az üzem alapvetően a japán piacra építi a tevékenységét, ahová csak a legmagasabb minőségű termékek kerülhetnek. A feldolgozó várhatóan stabil piacot jelenthet a következő években a magyarországi sárgarépa-termelőknek. A vállalat hosszú távú termelési lehetőséget kínál elsősorban Bács-Kiskun megyei gazdálkodóknak.

Figyelembe véve, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően 25 év alatt a sárgarépa-termésátlagok duplájára emelkedtek, és a legkorszerűbb technológiával, öntözött területeken jelenleg már elérik a 80 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget, az országban megtermelt összmennyiség elérheti majd akár a 100 ezer tonnát is.

A sárgarépa-termelés világviszonylatban dinamikus fejlődést mutat, az utóbbi években mintegy 1,1 millió hektáron közel 43 millió tonna sárgarépát termeltek. A sárgarépa sikerét az egészségre gyakorolt kedvező hatása mellett az adja, hogy rendkívül sokféleképpen fogyasztható. Legfontosabb beltartalmi értéke a béta-karotin, ami elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. Friss termékként, fagyasztva és salátamixek alkotóelemeként is fogyaszthatjuk, de újabban gyorsan emelkedik az ivólégyártás is. A sárgarépa a bébiételek egyik legfontosabb alapanyaga is.

Ajánlott kiadványokDr. Laczkó Tibor:
Családi gazdaságokból az Unióba: Hagymafélék exportra
Dr. Husti István:
Mezőgazdasági vállalkozói kézikönyv
Dr. Köck Oszkár - Dr. Priszter Szaniszló:
Gyógy- és fűszernövények a kertekben
Dr. Labay Attila:
Kertészek, kertbarátok és az Európai Unió

Ez is érdekelhetiKukoricatermesztés: tömegtermelés – ésszerűen (II.)A kertészeti ágazat „vérvizsgálatának és vérnyomásmérésének” eredményeiA zöldség-gyümölcs ágazat helyzete, versenyképessége és szükséges fejlesztési irányai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Élelmiszeripari digitalizáció: itt az esély a nagy ugrásra
Jelentős fejlesztési forrás áramlik az élelmiszeriparba, ami a Digitális Élelmiszeripari Stratégia (DÉS) megvalósításával hatalmas fejlődést hozhat az iparágban, hatékonyságban, jövedelemtermelő-képességben és piacszerzésben is, egyben garantálja a nemzetbiztonsági kérdéssé vált élelmiszer-önrendelkezést is.
Tíz helyszínen zajlott a kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet
Tizenhatodik alkalommal szervezte meg 2022-ben a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet.
Nemesítésben is az élen
Független vállalkozásként, a globális vállalatok mellett azt a célt tűztük ki, hogy az európai és magyar termelők is az első számú alternatívaként gondoljanak a KWS-re.
Egészséges Vidám Paradicsom
A GreenCoop szövetkezet a Vidám Paradicsom termelői csoportosulása, jelenleg egy magyarországi és négy szlovákiai üvegházzal, összesen 25 hektár területtel és több mint 500 alkalmazottal. Bindics Zsolttal, a szövetkezet elnökével beszélgettünk.
Aszályban is sikert arat!
Hagyjuk el a megszokott gyakorlatot – gondolkozzunk tudatosan és építsünk a meglévő tudásra.
A jó magágy kialakításának feltételrendszere
A tavasz és az azzal összefüggő munkák közeledtével évről-évre, újra és újra át kell gondolni azok szerepét és jelentőségét a növénytermesztésben. Igen gyakran hallani a gazdáktól, hogy minden a vetésen múlik. Természetesen számos befolyásoló tényező bír jelentős hatással az adott évi termésre, de vitathatatlan, hogy a vetés előtti talajmunkákra úgy tavasszal, mint ősszel különös hangsúlyt kell helyezni.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza