2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A hazai sárgarépa-termelést erősítheti az új feldolgozó üzem

Kategória: Növénytermesztés | Forrás: NAK, 2018/10/29
Címkék: növénytermesztés, kertészet, élelmiszeripar

Jelentős fejlődés következhet be a hazai sárgarépa-termelésben, néhány éven belül újra elérhetjük a rendszerváltás körüli 1800-2000 hektáros termőterületet. A termelés fellendülésében nagy szerepe lehet egy most indult, sárgarépalevet előállító érsekhalmi feldolgozóüzemnek.

Az idei év időjárása szinte minden zöldség- és gyümölcsfélénél 2-3 héttel korábbra hozta a betakarítást – érdekes módon a sárgarépa esetében az időjárásnak éppen ellenkező hatása volt, mivel a szeptemberi aszályos időszak lelassította a répatestek növekedését, így később kezdődött az ipari sárgarépa betakarítása.

Jelenleg mintegy 1250 hektáron termelnek hazánkban sárgarépát (ez az 1990-es évek elején még 1800-2000 hektár körül volt). A jelenlegi termőterület mintegy 50 százalékkal megnőhet az elkövetkező 7-8 évben, ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak. Az elmúlt két évben az érsekhalmi üzemben mintegy ötmillió eurós fejlesztést hajtottak végre. 2018-ra a cég répaprojektje keretében 220 hektárra emelkedett, 2019-re pedig a tervek szerint 300 hektár felett lesz a termeltetési felület. Terveik szerint ez 2025-ig mintegy 600 hektárra „futna fel”. Az üzem alapvetően a japán piacra építi a tevékenységét, ahová csak a legmagasabb minőségű termékek kerülhetnek. A feldolgozó várhatóan stabil piacot jelenthet a következő években a magyarországi sárgarépa-termelőknek. A vállalat hosszú távú termelési lehetőséget kínál elsősorban Bács-Kiskun megyei gazdálkodóknak.

Figyelembe véve, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően 25 év alatt a sárgarépa-termésátlagok duplájára emelkedtek, és a legkorszerűbb technológiával, öntözött területeken jelenleg már elérik a 80 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget, az országban megtermelt összmennyiség elérheti majd akár a 100 ezer tonnát is.

A sárgarépa-termelés világviszonylatban dinamikus fejlődést mutat, az utóbbi években mintegy 1,1 millió hektáron közel 43 millió tonna sárgarépát termeltek. A sárgarépa sikerét az egészségre gyakorolt kedvező hatása mellett az adja, hogy rendkívül sokféleképpen fogyasztható. Legfontosabb beltartalmi értéke a béta-karotin, ami elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. Friss termékként, fagyasztva és salátamixek alkotóelemeként is fogyaszthatjuk, de újabban gyorsan emelkedik az ivólégyártás is. A sárgarépa a bébiételek egyik legfontosabb alapanyaga is.

Ajánlott kiadványokDr. Takács József:
A mezőgazdaság és élelmiszeripar üzemi szerkezete
Borhi András:
Permetező drónok - Lehetőségek és korlátok a mezőgazdaságban
Deák Tibor:
Élesztőgombák a természetben és az iparban
Dr. Magda Sándor (szerk.):
Mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája

Ez is érdekelhetiKukoricatermesztés: tömegtermelés – ésszerűen (II.)A kertészeti ágazat „vérvizsgálatának és vérnyomásmérésének” eredményeiA zöldség-gyümölcs ágazat helyzete, versenyképessége és szükséges fejlesztési irányai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Terjed az aranyszínű sárgaság a szőlőkben
Az egri borvidéken is megjelent az aranyszínű sárgaságnak nevezett betegség a szőlőkben. A betegség Európa számos országában ismert, itthon már 2013-ban észlelték először a Zala vármegyei Lentiben. Azóta folyamatosan terjedt, mára a 22 borvidékből 17 érintett. Legsúlyosabb a helyzet Zala vármegyében, a Balaton északi és déli szőlőültetvényeiben, másutt a kórokozó megjelenése szórványos.
Diótermesztés: stabil piac, kedvező ár
A dió siker növénye a gyümölcstermelésnek. Beltartalmi értékei kiválóak, a reform étkezésbe is beilleszthető. Stabil a piaci helyzete, értékesítési ára kedvező a termelőknek. A dió árugyümölcs termő területe megduplázódott, meghaladja hétezer hektárt. Az alma és a meggy után a harmadik legnagyobb területen termelik. Az ültetvények legnagyobb része Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, de Somogyban is jelentős területen termelik.
Szigorúbb szabályokkal kell megvédeni az európai rizstermesztést
Közös felelősségünk, hogy megőrizzük az európai rizstermelés biztonságát, versenyképességét és fenntarthatóságát, éppen ezért szigorúbb uniós piacvédelmi szabályokra van szükség - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Riso Nemzetközi Rizsfesztiválon Vercelliben.
Tornai Pincészet: a kiváló fehérborok szentélye
A Somlói borvidék Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke. A 450 hektárnyi szőlőterületet a Bakony nyugati lábánál, három vulkanikus eredetű tanúhegyen (Somló, Kissomlyó, Ság-hegy) évszázadok óta művelik a gazdák. Az elmúlt három és fél évtizedben sok szép emlék köt ehhez a szemet gyönyörködtető természeti tájhoz, többek között a Tornai Endre által 1946-ban alapított borászathoz is. Legfrissebb élményem a 44. Országos Borverseny eredményhirdetése, amelyen ünnepélyes díjátadó gálán hirdették ki a kategóriagyőzteseket, a nagyarany, az arany és az ezüstérmes borokat. Tornai Tamást, a Tornai Pincészet tulajdonosát, a Kft. ügyvezető igazgatóját négy alkalommal szólították a szervezők, hogy vegye át az aranyérmekről, és a különdíjról szóló oklevelet. Tornai Tamással beszélgettünk.
Vége a nagy nyári munkának, átalakulóban a vetésszerkezet
A tavalyinál kissé gyengébb termésátlaggal aratták, de a nagyobb terület miatt az előző évinél összesen több, és ami különösen fontos, lényegesen jobb minőségű lett az idei búzatermés, és még az árak is emelkedtek. Az elmúlt évek tanulsága, hogy az őszi vetésű kultúrákban kisebb kárt okoznak a forró, aszályos időszakok, mint a tavaszi vetésűekben, így sokan a kukorica vetésterületének visszaszorulásával, illetve az őszi búza előretörésével számolnak.
Páratlan minőségű a Roszik sárgadinnye
A Roszik Dinnye Kertészet története 1997-ben kezdődött, amikor is Roszik Tamás egy dunavecsei családi vállalkozás keretében sárgadinnye termesztésével kezdett el foglalkozni. Az elmúlt csaknem három évtizedben kijelenthető, hogy a cég ma Magyarország legnagyobb sárgadinnye termesztője. Ez annak köszönhető, hogy az alapító folyamatosan fejlesztette a gazdaságot, amely jelenleg 75 hektáron termeszt sárgadinnyét, fóliaalagutakban, légterű fóliák alatt és szabadföldön is. A cégvezető célja, hogy az egész szezonban kiváló minőségű sárgadinnyével lássa el a piacát. A termeléstechnológiájukban ötvöződik a korszerű technológia a hagyományos módszerekkel.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza