2025. 08. 20., szerda
István
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Szaporítóanyag előállítását támogató alapkutatások

Kategória: Növénytermesztés | Szerző: Dr. Dobránszki Judit, tudományos főmunkatárs Debreceni Egyetem ATK Nyíregyházi Kutatóintézet Növénybiotechnológiai Laboratórium, 2014/07/10
Címkék: szaporítóanyagok előállítása, klónozás, alanyok, gyümölcsfajták, kutatás

A hagyományosan különböző szabadföldi klónozási technikákkal szaporított szaporítóanyagok előállítása gyümölcstermő növények esetében ma már világszerte az alanyok és nemes fajták mikroszaporításával történik.

A mikroszaporítás, mely egy laboratóriumi klónozási technika, alkalmazása biztosítja, hogy egységes, nagy mennyiségű növényanyagot állítsunk elő – a hagyományos klónozási eljáráshoz képest – rövid idő alatt, a világ bármely pontján, klímától és évszaktól függetlenül, szabályozott, laboratóriumi körülmények között. Az így előállított növények egészségi állapota kiváló, hiszen csak a szabadföldön károsító baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól mentes növényanyag felszaporítása és kiültetése történik meg az eljárás során. Az új fajták előállítása, nemesítése során is nagy fontosságúak a biotechnológiai, ezen belül a szövettenyésztési módszerek, hiszen a nemesítés hagyományos úton hosszadalmas és jelentős költségekkel jár. A nemesítést gyorsító biotechnológiai módszerek alkalmazásának feltétele, hogy adott faj adott genotípusára (fajta, klón) megfelelő, stabil mikro­szaporítási és hajtás-, illetve növényregenerációs módszerekkel rendelkezzünk.

Ma már viszonylag hatékony, fajtákra adaptált in vitro szaporítási eljárások, mikroszaporítási és hajtás-, illetve növényregenerációs módszerek állnak rendelkezésre számos gyümölcsfaj (alma, szilva, cseresznye, kajszi stb.) esetében. Az eljárás során mesterséges, steril körülmények között, táptalajon indukáljuk a szervfejlődést; először a hajtások fejlődését és növekedését, illetve azok sokszorozódását a kívánt mennyiségben, majd az így előállított hajtásokat szintén laboratóriumi körülmények között gyökereztetjük meg, mielőtt a növények kikerülnek a természetes környezetbe (üvegház, fóliasátor, szabadföld).

A szervfejlődés irányítását a táptalajhoz adott mesterséges vagy természetes növényi hormonokkal érhetjük el. A hajtások indukciójában, fejlődésében és növekedésében kulcsszerepet játszanak a táptalajhoz adott citokininek. A citokininek befolyásolhatják az előállított hajtásoknak nemcsak a mennyiségét, de a minőségét is, és utóhatást gyakorolhatnak a következő szaporítási fázisban fejlődő hajtások mennyiségére és minőségére is. Ezért szükséges az alapmódszerek folyamatos továbbfejlesztése olyan alapkutatási eredményekre alapozva, amelyek a táptalajkomponenseknek az előállított növények szöveti szerkezetére és funkcionalitására irányulnak.

A Debreceni Egyetem ATK Nyíregyházi Kutató Intézetében jelenleg is folyó kutatások során célunk, hogy alma modell növény esetén megvizsgáljuk, hogyan befolyásolják szövettenyészetekben a levelek fotoszintetikus és transpirációs rendszerének fejlődését és működését a táptalajhoz adott különböző típusú és koncentrációjú citokininek, és milyen utóhatást gyakorolnak a későbbi hajtásregenerációra. A kutatások részeként kimutattuk, hogy a növényi hormonok, elsősorban a citokininek befolyásolják az alma szövettenyészetekben a levelek fotoszintetikus apparátusának funkcionális fejlettségét, a fejlődő levelek sztómáinak fejlettségét és működését, valamint olyan biokémiai változásokat okoznak, melyek befolyásolják az in vitro szaporítás következő fázisaiban a hajtásfejlődést.

„A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program” – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg.”

Ajánlott kiadványokBába Éva, Berde Csaba:
Az idő - A XXI. század erőforrásáról vezetőknek

Ez is érdekelhetiIntegrált agrár-kutatóbázis a mezőgazdaság fejlesztéséért

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Szójatermelés: a bátrak sikeresek voltak
A szója a XX. század karrier növénye a világban. Magyarországon ingadozott a termőterülete, az utóbbi években 50-60 ezer hektár átlagában stabilizálódott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői szerint a cél a 100 ezer hektáros termelés, így a jelenlegi import fele kiváltható lenne. A termőterülete növekszik is az utóbbi években, a gazdák alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, s ennek egyik lehetősége a szójatermelés.
Kedvetlenek a szilva és a dinnye termelők
Aktualitását veszítheti a régi anekdota. Édesapám minek szedjük ezt a sok szilvát? - kérdezi az ifjú legény az apjától. Hát fiam, ha anyád meggyógyul, lekvár lesz belőle, ha nem, akkor pálinka. Hamarosan szilva sem lesz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a szilva termőterülete folyamatosan csökken, jelenleg már csak hatezer hektáron termelnek szilvát.
Romlik az erdők állapota
Ellentmondásnak tűnhet: egy aszályos év visszaveti az erdő éves növekedését, de föl is készítheti a jövőbeli szárazabb időszakokra. Az ellentmondást „feloldja”, hogy ha ez a váltakozó időjárás ismétlődik, akkor tartósan károsodhatnak az erdők. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint ez be is következett, romlott a magyar erdők állapota. Az egészséges fák aránya 10 százalék alá csökkent, míg tíz évvel ezelőtt a tünetmentes fák aránya 60 százalék volt.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Kiszáradt kutak: csak öntözéssel nem lesz fenntartható a mezőgazdaság
Hajdú Vármegyében gazdálkodó ismerősöm szomorúan, de beletörődéssel meséli, hogy az idén megint vesztesége lesz a napraforgó és a kukorica földjein. Három éve, amikor a mostaninál még kevésbé váratlanul tört be az aszály, már elszenvedte a veszteséget. A 2023-2024 év kicsit jobb volt a hajdúságiaknak is, de a négy év átlagában veszteséget könyvelnek el. A Debrecen környéki falvakban már akkora a talajok vízhiánya, hogy a hat-nyolc méter mély ásott kutak kiszáradtak.
Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai termesztésére, a megfelelő termesztéstechnológiával és fajtaválasztással változást lehetne elérni ezen a területen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem által szervezett szakmai napon számba vették az ágazat lehetőségeit és bemutatták a korábban indított agrárerdészeti kísérlet eddigi eredményeit is.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza