2025. 05. 12., hétfő
Pongrác
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A biotermékek minősítése

Kategória: Élelmiszeripar | 2019/04/19

Ellenőrzés és tanúsítás

Bár az elmúlt években emelkedett Magyarországon az ökológiai termelést folytató gazdálkodók és feldolgozók száma, elégedettségünk nem teljes. Noha szinte minden támogatási program ösztönzi a mezőgazdasági termelőket és élelmiszeripari vállalkozásokat, hogy ökológiai termék előállítását vállalják, az előírások nem vagy részbeni ismerete miatt gyakran ugyanazokkal a problémákkal, félreértésekkel és kérdésekkel találkozunk. Az alábbiakban a legfontosabb ismereteket foglaljuk össze.

Szabályzók

Az ökológiai gazdálkodás követelményrendszerét az EU tagállamaiban jogszabályok határozzák meg. A 834/2007 EK rendelet a kereteket, a 889/2009 EK rendelet a részletes termelési szabályokat, az 1235/2008 EK rendelet az import szabályait határozza meg. A 34/2013 VM rendelet az ellenőrzéssel és tanúsítással kapcsolatban a NÉBIH, a kormányhivatalok és a tanúsítók feladatait határozza meg, és néhány nemzeti előírást tartalmaz.

Az ökotermékek jelölésére az EU „bio” logója szolgál, minden kiskereskedelmi forgalomba kerülő csomagolt terméken ezt a logót kell használni. Esetenként a csomagolásokon láthatunk más kiegészítő logókat is, ezek használata többletkövetelményekhez kötött. Az „bio” logó alatt szerepel a terméket előállító vállakozás tanúsítójának kódja, valamint a mezőgazdasági alapanyagok termelésének helye.

A rendelet hatálya alá tartoznak a növények, ide értve a gombákat és a vadon gyűjtött növényeket, élő állatok, vetőmagok és vetőburgonya termelése, feldolgozott takarmányok, élelmiszerek, élesztők, borok előállítása. Nem tartozik a rendelet hatálya alá, és így nem tanúsítható a só, a víz, a textíliák, a vadászott vad és halászott hal.

Ellenőrzés és tanúsítás

Az ellenőrzési rendszer a hazai élelmiszer-felügyeleti rendszer részeként működik. Az ellenőrzési és tanúsítási feladatokat – amennyiben az erre jelentkező szervezet igazolja felkészültségét és megfelelő akkreditációval rendelkezik – úgynevezett tanúsító szervezetek látják el. A tanúsító szervezetek a helyszíni ellenőrzések alapján írásbeli igazolást, úgynevezett tanúsítványt adnak ki a velük szerződében álló ügyfelek tevékenységéről, az általuk adott időszakban előállított termékekről. Magyarországon 2 öko tanúsító szervezet van, HU-ÖKO-01 és HU-ÖKO-02 kódszámmal jelölve. Amennyiben a mezőgazdasági termelő, élelmiszeripari vállalkozás megsérti az öko-, vagy az egyéb élelmiszer-előállításra vonatkozó rendelkezéseket, az eset súlyosságától függően a tanúsító részben vagy egészben érvényteleníti a tanúsítványt, és értesíti az illetékes hatóságot (azaz a járási kormányhivatalt). A termék piacról történő visszahívása, a területek, állatállomány újra átállításának elrendelése a tanúsító kezdeményezésére a kormányhivatal hatásköre. A tanúsító szervezetek komplex kockázatértékelési rendszert működtetnek, amelyek alapján az éves ellenőrzéseket, meghatározott számú be nem jelentett ellenőrzést és pótellenőrzéseket, valamint a mintavételeket tervezik és végzik. A tanúsító szervezetek munkáját a NÉBIH felügyeli.

A tanúsítvány részleges vagy teljes érvénytelenítése, termékvisszahívás

Az ellenőrzés alapjában véve a gazdasági szereplők adatközlésén, nyilvántartásain és szemléken, részben laborvizsgálatokon alapszik. Ha ezek hiányosak vagy nem megbízhatók, a tanúsítás nem lehetséges. A tanúsító szervezet döntése, hogy az ilyen „inaktív” passzív vállalkozásokat mennyi idő alatt juttatja el a rendszerből történő kizáráshoz. Azt gondoljuk, hogy az adófizetők és a fogyasztók jogos elvárása, hogy az ökoellenőrzés rendszerében részt vevő vállalkozások termeljenek, és rendelkezzenek tanúsítvánnyal, ha ezen a jogalapon keresztül támogatáshoz jutnak.

Azon szabálytalanságok és jogsértések jegyzékét, amelyek esetén minden tanúsítónak a tanúsítvány teljes vagy részleges érvénytelenítését kell elvégeznie (szankciókatalógus) 2017-ben adta ki a NÉBIH. Ezen esetek legtöbbször az ökológiai termelésben nem engedélyezett anyagok felhasználásához kapcsolódnak, legyen az termésnövelő, növényvédő szer, állatgyógyászati termék, élelmiszer-feldolgozás során felhasznált alap-, adalék- vagy segédanyag, vagy a párhuzamos termelés szabályainak be nem tartásából erednek, vagy alapvető élelmiszer-előállítási szabályok, köztük a nyomon követési, állatjóléti és higiéniai szabályok megsértését jelentik. Termékvisszahívást kezdeményezünk, ha a termék szermaradékot tartalmaz, vagy genetikailag módosított szervezetekkel szennyezett. Ha egy vállalkozás rendszeresen szándékosan megsérti a szabályokat, 1-3 évre az érintett vállalkozást, jogutódját, tulajdonosait, felelős vezetőit el lehet tiltani az ökológiaitermék-előállítástól. Minden évben több ilyen eset fordul elő.

Ezenkívül jogszabályokban meghatározott esetekben a tanúsító szervezetnek igazolnia kell a vállalkozás ökostátuszát, legyen az földvásárlás, zöldítés, ÖKO VP támogatási program. Lényegesnek tartjuk azt kiemelni, hogy a tanúsító szervezet nem érdekvédelmi szervezet, nem mozgalom, hanem delegált hatósági feladatokat ellátó szervezet. Egyéni tanácsadással nem foglalkozhat, de csoportos képzést tarthat. A szakmaiság, függetlenség és pártatlanság alapkövetelmény.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Módosult az EPR Rendszer
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet.
Fenntartható minőségbiztosítás a takarmány- és élelmiszeriparban
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek.
Eredményes az iskolai edukáció
„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy szervezetünk, a Tej Terméktanács több mint 20 éve végez országos szintű, általános iskolás gyermekek és pedagógusaik számára folytatott oktató, ismeretterjesztő tevekénységet, a tej és tejtermékek pozitív élettani hatásairól”, fogalmazott Harcz Zoltán, a TTT ügyvezető igazgatója.  2015. és 2024. között már közel 90 ezer kisiskolás gyermeknek nyílt lehetősége részt venni a Terméktanács megújult, modern élményparkkal működtetett iskolai edukációs programsorozatában.
Fejlesztés az állattenyésztésben: tojástermelés
Minden mozog a tojástermelésben. A statisztikai adatok szerint a ketreces tartásból származó étkezési tojás ára a csomagolás helyén 17 százalékkal volt alacsonyabb 2024-ben, mint egy évvel korábban; a mélyalmos tartásnál ez a csökkenés csak 13 százalék. Ezt természetesen a gazdasági adatok elemzésekor is érzékelik a termelők: 2023-ban a ketreces étkezési tojástermelés költségarányos jövedelme 38 százalék volt, a tavalyi, még becsült adatok alapján már csak 11 százalék.
A 2024-es globális gabonatermelés előrejelzése megegyezik a 2023-as termeléssel
A FAO legfrissebb, a 2024-es globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését szeptemberben 2,8 millió tonnával csökkentette, most 2851 millió tonnára szabva, ami majdnem megegyezik a 2023-assal. Az új Gabonakínálati és Keresleti Tájékoztató a módosításokat a durva szemek, köztük a kukorica betakarítási várakozásainak csökkenésével magyarázza, elsősorban az Európai Unióban, Mexikóban és Ukrajnában tapasztalható meleg és száraz időjárás miatt. Eközben a FAO megemelte a 2024-es globális búzatermelésre, valamint a rizsre vonatkozó előrejelzését.
Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására
Elsöprő érdeklődéssel zárultak az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázatok. Az agrártárca 150 milliárdos kerettel meghirdetett felhívására több mint 708 milliárd forintnyi igény érkezett be. A nemzeti kormány célja, hogy megújítsa, és hazai kézben tartsa az élelmiszeripart – közölte Nagy István agrárminiszter.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza