2025. 04. 01., kedd
Hugó
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A Charolais-tartás hazai bölcsője

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: Hajtun György, 2019/05/18

Mindig jó érzés olyan agrárcéghez elmenni, ahol évről évre szemmel látható a fejlődés. Az Abaúji Papp Charolais Kft. – amely Borsod- Abaúj-Zemplén megye egyik kiemelkedő cége – ezen vállalkozások közé sorolandó, hiszen nemcsak a Charolais szarvasmarha tartási körülményeit korszerűsítik, de nagy gondot fordítanak az állomány genetikai fejlesztésére.

Ha az Abaúji Papp Charolais Kft.-ről írunk, érdemes a történelmi hátteret is feleleveníteni. A családi vállalkozás Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik kis településén, a Homrogd melletti Dicházán található. Dicháza 1971-ben azzal írta be magát a magyar agrártörténelem aranyoldalára, hogy a cég egykori jogelődjénél, a Léhi Állami Gazdaságban kezdték meg a Charolais-tenyésztést, mégpedig francia genetika behozatalával. Papp Sándor cégtulajdonos fiatalemberként már 1978-tól itt dolgozott, így szinte a kezdetektől nyomon kísérte a Charolais hazai honosítását, fejlődését. Béres Pál és Dr. Békési Gyula, a Charolais fajta magyar honosítói jól gondolták, hogy érdemes idehaza a francia húsmarha tenyésztésével foglalkozni, ugyanis tény, hogy a fajta a kezdetektől jól érezte magát a csereháti dombokon, mert a kemény talaj, a környezet, a klíma és a gazdag legelők kiváló tartási körülményeket biztosítanak az állatok számára. A fajta tenyésztése 1981-ben terjedt el az országban. Az Abaúji Papp Charolais Kft. 2015. december 16-án kezdte meg önálló működését, és kijelenthető, hogy folytatja azt a magas minőségű, színvonalú tenyésztési munkát, ami a jogelődnél már megszokottá vált.

Korszerű technológia

Egy éve jártunk a telepen, ahol új marhaistállók állnak a régiek helyében. Az 1986-ban épült istállók felett már eljárt az idő, mondhatni életveszélyessé váltak, így a cégtulajdonosnak döntenie kellett: vagy fejleszt, vagy az állomány létszámát csökkenti, illetve felszámolja. De ez utóbbi szóba sem jöhetett, hiszen a Papp család (a cégben dolgozik a feleség és a két gyermekük közül az egyik lányuk) elkötelezett a Charolais-tenyésztés iránt.

 

Az öt új istálló az utolsó pillanatban készült el, tavaly december 21-én sikerült az állatokat az új helyen elhelyezni. Ám a szerencse is hozzájárult ahhoz, hogy az állomány nem sérült, mert kedvezett az időjárás a ridegtartáshoz. A magyar húsmarhaállomány nagy része egyébként istálló nélkül telel, de Dicházán nem ez a szokás. Az új létesítményekben korszerű technológiával szolgálják ki az állatokat, s a gépi takarmányozással hatékonyabb a termelés is, hiszen kevesebb munkaerőre van szükség, és jelentősen javult a takarmányhasznosítási mutatójuk. A takarmányrecepturát a Vitafort Kft.-vel közösen állították össze, s tőlük veszik a koncentrált takarmányt. A Vitafort szakemberei abban is segítenek, hogy a cég által termesztett tömegtakarmányt hatékonyabban hasznosítsák, s együtt dolgoznak a szaporodásbiológiában is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a bikák spermavizsgálatát a Vitafort laboratóriumában végzik, s az egyedek anyagcsere-forgalmát is ellenőrzik. Egyébként áprilistól de­cemberig a szabadban legel az állomány. Az infrastruktúra-fejlesztést saját erőből oldották meg. Támogatást azért nem tudtak igénybe venni, mert a cégnek a pályázatok beadása idején még nem volt egyéves lezárt mérlege.

Megvalósított fejlesztések

A beruházás megvalósítása azonban jelzi, hogy a cég jól gazdálkodik. A cégtulajdonos elmondta, hogy két lábon járnak a földön, mivel az állattenyésztés mellett szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkoznak. Ezzel együtt nem lehet hibázni, mert ha nem tartják be a takarmányozási technológiát, ha nem ellenőrzik az állomány egészségügyi állapotát, akkor bizony gyorsan elfogy a pénz. A cégvezető elégedett a megvalósított fejlesztésekkel, mert úgy látja, hogy az állomány elhelyezése, tartási körülményei jelentősen javultak, ami a szaporulati eredményekben már megmutatkozik. A borjúmegmaradás csaknem százszázalékos. Meggyőződhettünk róla, hogy az állomány valóban jól érzi magát. A cégtulajdonos elmondta, hogy a Charolais a világ egyik legnyugodtabb természetű szarvasmarha fajtája, de ez a tulajdonság összefügg a tartási körülményekkel. Dicházán nem háborgatják az állatokat, természetes körülmények között, szabadon legelnek a dombok gyepűin április közepétől a decemberi behajtásig, így edzett, kiváló szervezeti szilárdsággal rendelkező tenyészállatokból áll az állományuk.

Az új istállókban helyezik el a vemhes üszőket, amelyek tiszta környezetben, nyugodt körülmények között hozzák világra a borjakat. S itt az elkülönítőben az újszülötteket sem fenyegeti semmi veszély, hiszen attól sem kell tartani, hogy a borjat eltapossák, mert a születés után azonnal leválasztják az anyától. De a leválasztást csak fizikai értelemben kell komolyan venni, ugyanis a borjakat naponta háromszor szoptatják. Az utolsó helyen állónak azért kell fejlesztenie, hogy elkerüljön erről a dicstelen helyről, míg az elsőnek azért, hogy ne csússzon le a dobogó legmagasabb fokáról. Ezt a bölcsességet Papp Sándor a genetikai fejlesztéssel kapcsolatban hangsúlyozta.

Hasznos tanulmányutak

A Charolais francia húsmarha fajta, tehát a gyökereket nem szabad elvágni, nemcsak a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete révén tartja a kapcsolatot francia tenyésztőkkel, hanem maga is építi a gazdákkal az együttműködést. Minden évben hoznak be szaporítóanyagot, tavaly például három francia bikát vásároltak, mert szükség van a vérfrissítésre is. Ezektől a bikáktól már borjak is születnek, úgy néz ki, hogy jó vásárt csináltak. A genetikai fejlesztésben azonban mellé is lehet nyúlni, ezért kulcskérdés, hogy olyan apaállatot biztosítsanak az állományban, amelyik erős, jó genetikával rendelkezik, és fejleszti az állományt. A jó ellésarány és a hústermelés a két legfontosabb szempont a genetikai munkában. Sándor minden évben elmegy Franciaországba, ahol a francia gazdákkal szívesen megosztják a tapasztalataikat egymással. Ezek a „tanulmányutak” igen hasznosak. Az a tapasztalata, hogy azok a gazdák élnek meg jól, akik legalább 250 tehenet tartanak. A francia gazdaságokban apáról fiúra száll az állattartás hagyománya, nem ritka a családi dinasztia a Charolais fajta tartásában sem.

Papp Sándor elnökségi tag a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületében, és oszlopos tagja a legfontosabb grémiumnak, a Tenyésztési Szakbizottságnak, s ennek következtében szoros a kapcsolata a hazai tenyésztőkkel, gazdálkodókkal is. Évente tucatnyi gazdaságba megy el, ahol nemcsak a küllemi bírálatokról esik szó, hanem a szakma legfontosabb kérdéseiről is. Ezek a látogatások nem egyirányúak, mert sok tenyésztő szívesen nézi meg a dicházi tenyészetet is, mert nincs titok, itt nyitott kapukkal várják a látogatót. (Csak zárójelben: ezt a nyitottságot tapasztalta az újságíró is a beszélgetés, és a látogatás során.) És szívesen jönnek a fiatal, úgymond pályakezdő állattartók, tenyésztők is, mert Papp Sándor igen segítőkész, és amiben tud, segít. Sok tenyésztővel baráti kapcsolatot ápol, s nemcsak idehaza, hanem a szomszédos országok gazdálkodóival is. Erdélyben két tenyészet származik a cégtől, a Vajdaságba két bikát adtak el, de értékesítenek tenyészanyagot a Felvidéken és Ausztriában is. Mindezek mellett a hazai gazdálkodókkal a legszorosabb a kapcsolata.

Tenyészállat-értékesítés

Hogy szárnyal-e a magyar húsmarhapiac, ezt a hírt nem tudtuk megerősíteni. Három éve bedőlt a legfontosabb exportpiacunk, ez pedig a török piac, ahová kis súlyú marhát vittek ki. Azóta újból megnyílt a török exportlehetőség, de még nem értük el a korábbi csúcsokat a kiszállításban. A hazai piacról tudni kell, hogy nem állunk jól a marhahús fogyasztása terén. Az egy főre jutó éves fogyasztás nem éri el a 4 kilogrammot, s ennek is a nagy részét a gyorséttermi hamburger teszi ki. A hazai marhahúsfogyasztás alakulását történelmi események is befolyásolták és befolyásolják ma is.

A török hódoltság idején a török megszállók igényelték a marhahúst, míg a magyarok – miután a marhatartást adóztatták – a sertés- és a baromfihúst fogyasztották. A magyar szürkemarhát pedig lábon adták el Németországban, az Osztrák Monarchiában, vagyis nem itthon vágták le, és fogyasztották el a marhahúst. A rendszerváltás előtt jelentősen több húsmarhát tartottak az országban, az állatállomány a rendszerváltás után lecsökkent. Ezt a legelők, rétek is megsínylették, mert miután eltűnt a szarvasmarha, a birka, a juh, a legelőkön a természet visszavette a magáét. A jelenlegi 130 ezres marhaállomány csak az országban meglévő 1,2 millió hektárnyi legelőnek az egyharmadát képes „karban tartani”.

Tiszta vérű állomány

330 tehenet (és a szaporulatát) tart, az állománya kizárólag tiszta vérű, legmagasabb törzskönyvű osztályba tartozik. Mint már említettük, a szaporulat komoly szelekción esik át, és amelyik egyed megfelel a kritériumoknak, azokat tenyészállatként értékesítik, valamint a saját állomány fejlesztésére használják. A tenyésztésre alkalmatlan egyedeket a piaci igényeknek megfelelően végsúlyra hizlalva értékesítik, mégpedig a családon belül működő vágóhídnak. A nagyobb lányuk és férje foglalkozik a vágóhíd működtetésével, és a hústermék értékesítésével. A vágóhídon hetente 15 marhát vágnak le, s a húst itthon és a külpiacokon is értékesítik, mégpedig egy állandó vevőkörnek.

A cég két lábon áll, ezért a földügyekről is szót ejtünk. Szerencsések abból a szempontból, hogy a tenyésztési központ körül helyezkedik el az a 300 hektár legelő, amelyet folyamatosan karban tartanak, így jó minőségű füvet legelnek az állatok az év hét-nyolc hónapjában. Itt terül el 60 hektár lucerna is, amely szintén a telephez kapcsolódik. A legelők 60 százalékán a vízellátást is megoldották, így az állomány biztonságban van. Áru- és takarmánynövényt csaknem 700 hektáron termesztenek (a területük jelentős része bérlemény). Főbb növényeik az őszi búza, az őszi káposztarepce, az őszi árpa, a napraforgó és a kukorica. A szántóföldi növénytermesztésben a precíziós gazdálkodás jelenti a jövőt. Lépést tartanak a korral, a traktoraikban már ott vannak azok a digitális eszközök, amelyekkel a precíziós gazdálkodását megalapozzák. Tény azonban, hogy a precíziós műszerek adatai akkor érnek valamit, ha egységes rendszerben értelmezik, de ehhez is szakember szükséges. A fiatalok már a digitális világban szocializálódtak, nekik könnyebben megy az átállás, mint a 60–70 éves gazdálkodóknak.

Abaúji Papp Charolais Kft.
3812 Homrogd-Dicháza
Homrogd, külterület 063/4 hrsz
Papp Sándor +36-20/529-03-27
e-mail: pappcharolais@gmail.com

Oklevél, serleg, aranyérem, nagydíj

A cégnél folyó munka magas színvonalát bizonyítja az a rendkívül sok oklevél, serleg, amely egy nagy vitrines szekrényben már nem fér el. Az Abaúji Papp Charolais Kft. rendszeresen részt vesz a hazai országos kiállításokon, ahonnan legtöbbször nemcsak aranyérmek sokaságát, hanem a nagydíjat is hazaviszik. A hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok az állattenyésztők legnagyobb éves rendezvénye, hiszen itt zajlanak a fajta tenyészbírálatai. A cég bikái, tehenei, borjai a kezdetektől jól szerepelnek, és minden évben léptek egyet előre. Dicházán igen sokat foglalkoznak a kiállításra kiválasztott állatokkal, Sándor abban bízik, hogy a versenytársak is hozzá hasonlóan készülnek az idei megmérettetésre. A hódmezővásárhelyi rendezvény a hazai állattenyésztési ágazat nagy seregszemléje, de már a környező országokból is érkeznek tenyésztők.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A FAO új iránymutatást tesz közzé a szarvasmarhák influenza felügyeletére vonatkozóan
A szarvasmarhák és más emlősök bejelentett madárinfluenza-fertőzésének hulláma közepette az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új iránymutatásokat adott ki, amelyekben tanácsot ad tagjainak, hogyan hajtsanak végre hatékony felügyeleti programokat a szarvasmarhák influenza fertőzésének korai kimutatására – adta hírül honlapján a szervezet.
Vizes Élőhelyek Világnapja
Február 2-án ünnepeltük a Vizes Élőhelyek Világnapját. 1971-ben ezen a napon írta alá 18 állam az iráni Ramsar városában a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről és a vízimadarak élőhelyének védelméről szóló államközi megállapodást, melynek tagjai azóta 172-re nőttek. Hazánk nemzeti parkjai a világnap keretében színes programokkal várják ezúttal is az érdeklődőket.
Kiváló horgászélményt kínálnak a Körösök
A Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége (KHESZ) a számadatai alapján is tiszteletreméltó szervezet, hiszen 2400 hektár vízfelületet kezelnek, amelyen 94 horgászegyesület 29 ezer tagja él a hobbijának. Az összesen 184 hektáron működő tógazdaságaikban termelt pontyokat kizárólag a szövetség horgász vizeibe telepítik, megalapozva ezzel a természetesvízi halgazdálkodást és a telepítéseket. Nemes Attila Károly, a KHESZ ügyvezető igazgatója két év híján húsz éve vezeti a szövetség szerteágazó munkáját. Az, hogy az igazgató jól dolgozik, jelzi, hogy Körösökön a horgászat népszerűsége nem csorbult az elmúlt csaknem két évtizedben sem. Nemes Attila Károllyal beszélgettünk.
A magyar halász és a tenger - avagy egy sikeres elnökség mérlege
Mint ismert, 2024. július 1. és december 31. között Magyarország töltötte be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ilyenkor az éppen elnöklő tagállam fél évig vezeti a tanácsi munkacsoportüléseket, az Állandó Képviselők Bizottsága (Coreper) üléseit, valamint a miniszteri tanácsüléseket. Ezen adminisztratív funkció mellett a mindenkori elnökség megfogalmazhat és elfogadtathat olyan tanácsi következtetéseket, amelyek a későbbiekben beépülhetnek a jogalkotásba, saját prioritásai mentén eldöntheti, milyen dossziékban akar inkább előrehaladást elérni, és melyeket sorol hátrébb, valamint – bizonyos korlátokon belül – beleszólása van az egyes jogi aktusok megszövegezésébe is. Mit is jelentett mindez a halászat területén, és milyen eredményeket sikerült elérnie a magyar elnökségnek? Az alábbiakban ezt szeretnénk röviden bemutatni.
Világszínvonalú a magyar vadgazdálkodás
Február 6-án megnyílt a 31. FeHoVa Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A február 9-ig nyitva tartó rendezvényen 13 országból 200 kiállító mutatja be termékeit.
Fejlesztés az állattenyésztésben: tojástermelés
Minden mozog a tojástermelésben. A statisztikai adatok szerint a ketreces tartásból származó étkezési tojás ára a csomagolás helyén 17 százalékkal volt alacsonyabb 2024-ben, mint egy évvel korábban; a mélyalmos tartásnál ez a csökkenés csak 13 százalék. Ezt természetesen a gazdasági adatok elemzésekor is érzékelik a termelők: 2023-ban a ketreces étkezési tojástermelés költségarányos jövedelme 38 százalék volt, a tavalyi, még becsült adatok alapján már csak 11 százalék.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza