2025. 06. 10., kedd
Margit
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Élelmiszerbiztonsági Világnap

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: B. Gy., 2019/10/20

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) számos – a világ számára fontos – eseményhez csatolt világnapot, nemzetközi akciónapot.

A hosszú listában olyan évenként ismétlődő, globális vagy számos országra kiterjedő ünnepek és figyelemfelhívó napok találhatóak, amelyeket különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan és nemzetközi jelentőséggel bírnak.

A világszervezet legutóbb 2018. december 20-án fogadta el azt a javaslatot, amely szerint az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését ez év június 7-re határozták meg. Idén az Agrárminisztérium már meg is ünnepelte ezt a napot, s az ünnepségen Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium felelős a magyar élelmiszerlánc-biztonságért, és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését. Az első alkalommal megtartott esemény fő üzenete, hogy az élelmiszerlánc egy felelősségi láncolat is, ugyanis egy biztonságos termék is okozhat megbetegedést, ha nem megfelelően bánunk vele. Éppen ezért ez a terület kiemelt a kormány számára annál is inkább, mert reprezentatív közvélemény-kutatások eredményei immár évek óta rendszeresen azt mutatják, hogy a magyar emberek számára az egészségügy után az élelmiszer-biztonság a második legfontosabb kérdés. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a legfőbb prioritások között kezeljük, gondot fordítsunk folyamatos megóvására, egyúttal fejlesztésére.

Szigorú kontroll: NÉBIH

Az államtitkár ismertette, hogy idehaza az élelmiszerlánc-biztonság területén az egyik legjelentősebb mérföldkő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012-es megalakítása volt. Ugyanebben az évben jött létre a Kiemelt Ügyek Igazgatósága, amely az eltelt időszakban több mint 3600 ellenőrzést végzett. Tevékenység korlátozására 218 esetben került sor, míg a forgalomból kivont terméktételek mennyisége meghaladja a 15 ezer tonnát. Több mint 1280 esetben szabtak ki bírságot, amelynek összértéke több mint 1,6 milliárd forint. Emellett bevezették az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, melynek felhasználásából a NÉBIH többek között folyamatosan fejleszti országos, akkreditált laboratóriumi hálózatát. Ez hozzájárul mind a hatósági, mind a vállalkozások által megrendelt vizsgálatok gyors és precíz elvégzéséhez, ezzel együtt a hatósági rendszer nemzetközi színvonalának megőrzéséhez és további emeléséhez.

Egészséges szemlélettel

Az agártárca államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány 2013-ban elfogadta az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát. Ebben fogalmazták meg először az élénk közkapcsolati rendszer kialakítását, a nyitott, edukatív és tudatos kommunikáció fontosságát, hiszen az élelmiszerlánc-biztonság fenntartásában a felkészült vállalkozások és a szigorú, következetes hatóság mellett kulcsszerepe van a tudatos vásárlóknak is. A tudásmegosztás biztosítása érdekében a NÉBIH elsősorban önerőből, részben uniós pályázatokból több mint fél tucat szemléletformáló kampányt folytat jelenleg is.

Az első Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából elkészült egy szemléletformáló videó, mely a kockázatmegelőzés fontosságát hangsúlyozza. A kisfilm emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a kórokozók szabad szemmel nem láthatóak, a tisztának tűnő felületeken is jelen lehetnek, így a helyes higiéniai gyakorlatok betartásával megelőzhető a megbetegedés. Szintén a világnap alkalmából készült a Vásárolj okosan! című kiadvány, melynek fő üzenete, hogy az élelmiszerekkel való első találkozásunkkor, a vásárláskor maguk a vásárlók is sokat tehetnek az élelmiszer-biztonságért. Az Agrárminisztérium és a NÉBIH célja, hogy az élelmiszerlánc minden területén, annak minden szereplője számára biztonságot és ha kell, segítséget nyújtson.

A termelőtől a fogyasztóig

Az emberek, az állatok és a növények egészségének védelme az élelmiszer-termelési folyamat valamennyi szakaszában kulcsfontosságú közegészségügyi és gazdasági prioritás. Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági politikájának kettős célja van: egyfelől az, hogy az uniós polgárok tányérjára egészséges növényekből és állatokból készült biztonságos és tápláló élelmiszerek kerüljenek, másfelől pedig az, hogy az élelmiszeripar – amely az Unió legnagyobb gyártási és foglalkoztatási ágazata – a lehető legkedvezőbb feltételek között működhessen. Az EU politikája az élelmiszer-szennyezés megelőzésével, az élelmiszer-higiénia, az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás, a növény- és állategészségügy, valamint az állatjólét elősegítésével igyekszik a fogyasztók egészségét megóvni az agrár-élelmiszeripari lánc teljes hosszán, azaz az élelmiszer-termelési folyamat minden lépésénél, a termelőtől egészen a fogyasztóig.

Az uniós élelmiszer-politika három általános célkitűzése:

  • biztonságos és tápláló élelmiszerek és takarmányok biztosítása;
  • a növényvédelem, az állategészségügy és az állatjólét magas színvonalának megteremtése;
  • megfelelő és átlátható tájékoztatás nyújtása az élelmiszer eredetéről, tartalmáról/címkézéséről és felhasználásáról.

Az egészséges élelmiszerek biztosítása határokon árnyúló kérdés, mivel az elfogyasztott élelmiszerek többsége országhatáron kívülről érkezik. Az Európai Unió egységes piacán az áruk – köztük az élelmiszerek is – szabadon értékesíthetők. Ez a helyzet – ellentétben azzal, amikor az élelmiszer csak az adott ország területén értékesíthető – nemcsak több választási lehetőséget és a kiéleződő versenynek köszönhetően alacsonyabb árakat jelent a fogyasztók számára, hanem azt is, hogy a minőséggel és a biztonsággal kapcsolatos legfontosabb szabályokat Unió-szerte hatályos jogszabályokba kell foglalni. Hiszen ha az egyes országokban minden termékre más-más szabályozás vonatkozna, az nemcsak ellehetetlenítené a szabad kereskedelmet, de egyes országok termelőit is tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatná. Mivel az agrárpolitika egésze uniós hatáskörbe tartozik, az Uniónak módjában áll, hogy a termelőkre vonatkozóan megállapított gazdasági támogatások és szabályok révén befolyásolja a tányérjainkra kerülő élelmiszerek minőségét, és biztonságosságát.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.
Riaszt a RASFF - Összefoglaló a 2024-es magyar esetekből
Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere (RASFF) alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak. Az esetek 88 százaléka külföldi előállítású terméket érintett.
A Nébih kiválóan őrködik a hazai élelmiszerbiztonság felett
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2012. március 15-én, 13 éve alakult meg azzal a céllal, hogy az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyelje az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzdjön az élelmiszerhamisítások, és a feketegazdaság ellen. Ennek érdekében a hagyományosnak mondott hatósági intézkedések hatékonyságának javítása mellett a Nébih nagy figyelmet fordít az ellenőrzésekből, vizsgálatokból eredő információk gyűjtésére, feldolgozására és közérthető módon való megosztására, kommunikálására. A hivatal kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a szakmai érdekeken túl mindenkor eleget tegyen a magyar lakosság elvárásainak. Dr. Nemes Imrét, a Nébih elnökét kérdeztük.
Módosult az EPR Rendszer
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet.
Fenntartható minőségbiztosítás a takarmány- és élelmiszeriparban
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza