Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: v, 2014/08/20
Címkék: élelmiszeripar, fejlesztés, támogatás, élelmiszer ellátás
A következő években mintegy 300 milliárd forintot fordít a kormány a magyar élelmiszer-ipar fejlesztésére, amellyel új munkahelyek jönnek létre vidéken.
A minisztériumi tájékoztató megerősíti, hogy a Kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazatnak tekinti. Ennek megfelelően, szükségessé vált egy olyan szakpolitikai stratégia kidolgozása, amely – azon túl, hogy megalapozza a 2014–2020 közötti időszak vidékfejlesztési programjának élelmiszerfeldolgozás-fejlesztési fókuszterületét –, sorvezetőként szolgál a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a kormányzat számára az élelmiszeripar talpra állításához szükséges intézkedések kidolgozásához és végrehajtásához.
Ezért 2011 novemberében – miniszterelnök úr kezdeményezésére – Élelmiszeripar-fejlesztési Tárcaközi Bizottság alakult, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium által korábban készített megalapozó dokumentumok, valamint a Nemzeti Vidékstratégiában (NVS) megfogalmazott stratégiai célok figyelembevételével segítette Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripar-fejlesztési stratégiája (ÉFS) főbb célkitűzéseinek meghatározását.
Az ÉFS társadalmi és közigazgatási egyeztetése megtörtént, és várhatóan a közeljövőben a Kormány elé kerül jóváhagyásra.
Az ÉFS szerint nemzeti érdek:
Magyarország mérsékelt klímája, a kiváló termőföld és a mezőgazdaság számára rendelkezésre álló vízvagyon biztosítja, hogy megfelelő technológiával és tudással ne csak a hazai lakosságot lássuk el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel, hanem jelentős mennyiségű élelmiszert exportálhassunk más országok akár igényesebb fogyasztói számára is. A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozás szoros kapcsolatát mutatja, hogy a mezőgazdaságban megtermelt alapanyagok legnagyobb felvevője a magyar élelmiszeripar, az ágazat által felhasznált mezőgazdasági termékek közel 87%-a hazai eredetű.
A kormányprogram, valamint a Nemzeti Vidékstratégia egyértelműen meghatározza azokat a társadalompolitikai célokat, amelyek elérésében az élelmiszeripar kulcsszerepet játszik. Ezek a célok az alábbiak:
Az ÉFS ennek alapján határozta meg az ágazat jövőképét:
„A magyar élelmiszer-termelés a magyar agrárgazdaság komparatív előnyeit kihasználva az európai élelmiszer-előállítás fontos tényezője, és a magyar gazdaság kiegyensúlyozott, versenyképes szereplője, amely az egész lakosság biztonságos és jó minőségű élelmiszerekkel történő ellátása mellett jelentősen hozzájárul a vidék jólétéhez.”
Az ÉFS sarkalatos célokként a helyzetértékelés és SWOT-elemzés alapján megállapított fő problémakörök megoldására programokat javasol:
Ezen túlmenően az ágazat jövőjét több területen befolyásoló, „horizontális” sarkalatos célként határoztuk meg a „Támogató gazdasági környezet” kialakítását.
A 2014–2020 közötti EU-társfinanszírozású programokkal kapcsolatban megtudtuk, hogy az ÉFS készítésével párhuzamosan folyik a 2014–2020 közötti uniós társfinanszírozású programok tervezése, így az ÉFS 2. „Innovatív, hatékony vállalkozások” programja alapvetően e programok eszközeire épül. A kormány szándékai szerint az élelmiszer-feldolgozás a Vidékfejlesztési Program keretéből mintegy 200 milliárd forint forráshoz jut. Szakmai elemzések alapján további, mintegy 300 milliárd forint forrást használna fel az ágazat az egyéb operatív programok (alapvetően a GINOP, kisebb mértékben a TOP) keretében, valamint a nagyvállalati kör egyedi kormánydöntések alapján költségvetési forrásból történő, nemzetgazdasági jelentőségű fejlesztéseihez. Az ERFA-finanszírozású programokban azonban a források egyrészt nincsenek ágazatokhoz allokálva, másrészt az elsődleges feldolgozású (Annex I) élelmiszerek előállítását végző vállalkozások ERFA-forrásokból történő támogathatósága a Bizottsággal folyó további egyeztetések eredményétől függ.
A fejlesztések kedvezményezettjei között kiemelt fontosságúak a hús- és baromfifeldolgozás, a tejfeldolgozás és a zöldség-gyümölcs feldolgozás területén működő vállalkozások (1. táblázat).

1. táblázat
A szaktárca tájékoztatásából kiderül, hogy az ágazat a legkorszerűbb, világszínvonalú innovatív technológiák alkalmazásával lehetőséget kap az élelmiszer-feldolgozás élvonalához való csatlakozásra, ami stabillá teszi az ágazat helyzetét. Ez valódi áttörést hozhat az ágazat versenyképességének növekedésében, a jövedelmezőség javulásában.
A fejlesztések és az innováció révén az ágazat egyre inkább az egészséges táplálkozást elősegítő, természetes alapanyagokból készülő élelmiszereket állít elő, hozzájárulva a lakosság általános egészségi állapotának javulásához.
Az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások – saját vállalkozási méretüknek megfelelően – fenntartható tevékenységet tudnak folytatni. A megerősödő közepes és nagy vállalkozásokra stabilan lehet számítani a hazai élelmiszer-szükséglet kielégítésében. Ezen kívül tovább tudják bővíteni export kínálatukat, és új piacokra való belépéssel az exportált áru mennyiségét. A kis- és mikrovállalkozások a magas hozzáadott értéket képviselő, egyedi, helyi ízeket megtestesítő, rövid ellátási láncban értékesített termékeket tudják korszerűbb és élelmiszer-higiéniai szempontból megbízhatóan előállítani, ami közvetlen és közvetett hatásain keresztül hozzájárul a vidéki térségek életszínvonalának javulásához.
Mindezek együttesen növelik mind a mezőgazdasági termelésben, mind az élelmiszer-feldolgozásban foglalkoztatottak számát, valamint újra növelik a magyar élelmiszerek részarányát az üzletek polcain.
Ajánlott kiadványok
Lukács Gergely Sándor:
Megújuló energia és vidékfejlesztés
Lukács Gergely Sándor:
Magyar kertészeti stratégia és vidékfejlesztés
Lukács Gergely Sándor:
Kisvállalkozások a vidékfejlesztésért
Dr. Magda Sándor - Dr. Marselek Sándor:
Élelmiszeripar
Ez is érdekelheti
Vállalkozz okosan- új, ingyenes E-KKV e-learning aktív gazdálkodóknak és pályakezdő vállalkozóknak!
Megjelent a kertészetek korszerűsítését támogató pályázat
1,8 milliárd forintos támogatási csomag borászatok számára
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza