2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Fejlesztések az élelmiszer- feldolgozásban

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: v, 2014/08/20
Címkék: élelmiszeripar, fejlesztés, támogatás, élelmiszer ellátás

A következő években mintegy 300 milliárd forintot fordít a kormány a magyar élelmiszer-ipar fejlesztésére, amellyel új munkahelyek jönnek létre vidéken.

Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripar-fejlesztési stratégiája

A minisztériumi tájékoztató megerősíti, hogy a Kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazatnak tekinti. Ennek megfelelően, szükségessé vált egy olyan szakpolitikai stratégia kidolgozása, amely – azon túl, hogy megalapozza a 2014–2020 közötti időszak vidékfejlesztési programjának élelmiszerfeldolgozás-fejlesztési fókuszterületét –, sorvezetőként szolgál a Földművelésügyi Minisz­térium (FM) és a kormányzat számára az élelmiszeripar talpra állításához szükséges intézkedések kidolgozásához és végrehajtásához.
Ezért 2011 novemberében – miniszterelnök úr kezdeményezésére – Élelmiszeripar-fejlesztési Tárcaközi Bizott­ság alakult, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium által korábban készített megalapozó dokumentumok, valamint a Nemzeti Vidékstratégiában (NVS) megfogalmazott stratégiai célok figyelembevételével segítette Magyar­ország közép- és hosszú távú élelmiszeripar-fejlesztési stratégiája (ÉFS) főbb célkitűzéseinek meghatározását.

Az ÉFS társadalmi és közigazgatási egyeztetése megtörtént, és várhatóan a közeljövőben a Kormány elé kerül jóváhagyásra.

Az ÉFS szerint nemzeti érdek:

  • a hazai lakosság egészséges, biztonságos és megbízható élelmiszer-ellátását a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból biztosítani;
  • az élelmiszerlánc optimalizálásával a lehető legmagasabb hozzáadott értéket itthon előállítani, és a hazai szükségletet meghaladó élelmiszerek exportjával javítani a nemzetgazdaság helyzetét;
  • a vidék önfenntartó képességét, munkalehetőségeit megőrizni, az élelmiszer-feldolgozás arányának növelésével is javítani, ennek érdekében a fenntartható élelmiszer-termelő rendszereket fejleszteni.

Magyarország mérsékelt klímája, a kiváló termőföld és a mezőgazdaság számára rendelkezésre álló vízvagyon biztosítja, hogy megfelelő technológiával és tudással ne csak a hazai lakosságot lássuk el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel, hanem jelentős mennyiségű élelmiszert exportálhassunk más országok akár igényesebb fogyasztói számára is. A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozás szoros kapcsolatát mutatja, hogy a mezőgazdaságban megtermelt alapanyagok legnagyobb felvevője a magyar élelmiszeripar, az ágazat által felhasznált mezőgazdasági termékek közel 87%-a hazai eredetű.

A kormányprogram, valamint a Nemzeti Vidékstratégia egyértelműen meghatározza azokat a társadalompolitikai célokat, amelyek elérésében az élelmiszeripar kulcsszerepet játszik. Ezek a célok az alábbiak:

  • biztonságos élelmiszer-ellátás hazai élelmiszerekkel;
  • egészséges életmódot támogató élelmiszer-előállítás előmozdítása;
  • munkahelyteremtés és -megőrzés;
  • környezeti állapot megőrzése a termelési potenciál optimális, fenntartható kihasználásával;
  • hozzájárulás a nemzetgazdasági célokhoz.

Az ÉFS ennek alapján határozta meg az ágazat jövőképét:

„A magyar élelmiszer-termelés a magyar agrárgazdaság komparatív előnyeit kihasználva az európai élelmiszer-előállítás fontos tényezője, és a magyar gazdaság kiegyensúlyozott, versenyképes szereplője, amely az egész lakosság biztonságos és jó minőségű élelmiszerekkel történő ellátása mellett jelentősen hozzájárul a vidék jólétéhez.”

Az ÉFS sarkalatos célokként a helyzetértékelés és SWOT-elemzés alapján megállapított fő problémakörök megoldására programokat javasol:

  • stabil finanszírozás, kiegyensúlyozott gazdálkodás;
  • innovatív, hatékony vállalkozások;
  • korszerű tudással rendelkező munkaerő;
  • egyenrangú pozíció az élelmiszerláncban;
  • keresett magyar élelmiszerek, erős piaci pozíció.

Ezen túlmenően az ágazat jövőjét több területen befolyásoló, „horizontális” sarkalatos célként határoztuk meg a „Támogató gazdasági környezet” kialakítását.

A 2014–2020 közötti EU-társfinanszírozású programokkal kapcsolatban megtudtuk, hogy az ÉFS készítésével párhuzamosan folyik a 2014–2020 közötti uniós társfinanszírozású programok tervezése, így az ÉFS 2. „Innovatív, hatékony vállalkozások” programja alapvetően e programok eszközeire épül. A kormány szándékai szerint az élelmiszer-feldolgozás a Vidékfejlesztési Program keretéből mintegy 200 milliárd forint forráshoz jut. Szakmai elemzések alapján további, mintegy 300 milliárd forint forrást használna fel az ágazat az egyéb operatív programok (alapvetően a GINOP, kisebb mértékben a TOP) keretében, valamint a nagyvállalati kör egyedi kormánydöntések alapján költségvetési forrásból történő, nemzetgazdasági jelentőségű fejlesztéseihez. Az ERFA-finanszírozású programokban azonban a források egyrészt nincsenek ágazatokhoz allokálva, másrészt az elsődleges feldolgozású (Annex I) élelmiszerek előállítását végző vállalkozások ERFA-forrásokból történő támogathatósága a Bizottsággal folyó további egyeztetések eredményétől függ.

A fejlesztések kedvezményezettjei között kiemelt fontosságúak a hús- és baromfifeldolgozás, a tejfeldolgozás és a zöldség-gyümölcs feldolgozás területén működő vállalkozások (1. táblázat).


1. táblázat

A szaktárca tájékoztatásából kiderül, hogy az ágazat a legkorszerűbb, világszínvonalú innovatív technológiák alkalmazásával lehetőséget kap az élelmiszer-feldolgozás élvonalához való csatlakozásra, ami stabillá teszi az ágazat helyzetét. Ez valódi áttörést hozhat az ágazat versenyképességének növekedésében, a jövedelmezőség javulásában.

A fejlesztések és az innováció révén az ágazat egyre inkább az egészséges táplálkozást elősegítő, természetes alapanyagokból készülő élelmiszereket állít elő, hozzájárulva a lakosság általános egészségi állapotának javulásához.

Az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások – saját vállalkozási méretüknek megfelelően – fenntartható tevékenységet tudnak folytatni. A megerősödő közepes és nagy vállalkozásokra stabilan lehet számítani a hazai élelmiszer-szükséglet kielégítésében. Ezen kívül tovább tudják bővíteni export kínálatukat, és új piacokra való belépéssel az exportált áru mennyiségét. A kis- és mikrovállalkozások a magas hozzáadott értéket képviselő, egyedi, helyi ízeket megtestesítő, rövid ellátási láncban értékesített termékeket tudják korszerűbb és élelmiszer-higiéniai szempontból megbízhatóan előállítani, ami közvetlen és közvetett hatásain keresztül hozzájárul a vidéki térségek életszínvonalának javulásához.

Mindezek együttesen növelik mind a mezőgazdasági termelésben, mind az élelmiszer-feldolgozásban foglalkoztatottak számát, valamint újra növelik a magyar élelmiszerek részarányát az üzletek polcain.

Ajánlott kiadványokLukács Gergely Sándor:
Megújuló energia és vidékfejlesztés
Lukács Gergely Sándor:
Magyar kertészeti stratégia és vidékfejlesztés
Lukács Gergely Sándor:
Kisvállalkozások a vidékfejlesztésért
Dr. Magda Sándor - Dr. Marselek Sándor:
Élelmiszeripar

Ez is érdekelhetiVállalkozz okosan- új, ingyenes E-KKV e-learning aktív gazdálkodóknak és pályakezdő vállalkozóknak!Megjelent a kertészetek korszerűsítését támogató pályázat1,8 milliárd forintos támogatási csomag borászatok számára

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Vadgasztronómia: egészséges a vadhús, de nem fogy
A vadhús vegyszer- és hormonmentes, be lehetne és kellene vonni a mindennapi étkezésekbe - buzdította a potenciális vásárlókat Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a vadgasztronómiai fesztiválon. A statisztika őt igazolja, az egy főre jutó fogyasztás 10-30 dekagramm között ingadozik évente.
Tornai Pincészet: a kiváló fehérborok szentélye
A Somlói borvidék Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke. A 450 hektárnyi szőlőterületet a Bakony nyugati lábánál, három vulkanikus eredetű tanúhegyen (Somló, Kissomlyó, Ság-hegy) évszázadok óta művelik a gazdák. Az elmúlt három és fél évtizedben sok szép emlék köt ehhez a szemet gyönyörködtető természeti tájhoz, többek között a Tornai Endre által 1946-ban alapított borászathoz is. Legfrissebb élményem a 44. Országos Borverseny eredményhirdetése, amelyen ünnepélyes díjátadó gálán hirdették ki a kategóriagyőzteseket, a nagyarany, az arany és az ezüstérmes borokat. Tornai Tamást, a Tornai Pincészet tulajdonosát, a Kft. ügyvezető igazgatóját négy alkalommal szólították a szervezők, hogy vegye át az aranyérmekről, és a különdíjról szóló oklevelet. Tornai Tamással beszélgettünk.
Hulladékgazdálkodás: a termelés növelése helyett visszafogott pazarlást
A világon megtermelt élelmiszer harmada, egyes becslések szerint 44 százaléka kárba vész. Ennek okai közé sorolhatjuk a rossz betakarítási gyakorlatot, a helytelen szállítást, tárolást, a sokszor feleslegesen szigorított eladási határidőket, a piacokon keletkező hulladékokat, és természetesen a vásárlói pazarlásokat. A világ népessége 2050-re megközelíti a 10 milliárd főt, ami 25 százalékos bővülést jelent. Az étrendek változásával, a magas hozzáadott-értékű élelmiszerek fogyasztásának növekedésével, ez értékben 60 százalékkal növeli az élelmiszer-igényt. 
300 milliárd forintos fejlesztési programmal segíti a kormány a magyar élelmiszergyártókat
A Coop cégfilozófiájában az élelmiszerek magas minősége mellett mindig kiemelt helyet kap a társadalmi felelősségvállalás és a közösség iránti elkötelezettség. Ennek szellemében immár 19. alkalommal rendezik meg a magyar termékeket népszerűsítő Coop Rallyt, amelyhez idén 71 vállalkozás csatlakozott. „A program nemcsak a hazai termékek népszerűsítését szolgálja, hanem a magyar gazdák és családok megélhetéséhez is hozzájárul” –jelentette ki Tállai András, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Coop Rally idei beharangozó sajtótájékoztatóján.
Eszünk és repülünk: mi a károsabb?
A világon a húsfogyasztás kétszer olyan gyorsan nő, mint a népesség száma. A szakirodalom szerint egy kilogramm marhahús elfogyasztásakor 27 kilogramm széndioxid egyenérték keletkezik, egy kilogramm csirkehúsnál  6-7 kilogramm; de a Budapest – London repülőúton már 300-400 kilogramm. Azért az tény, hogy az emberek gyakrabban esznek, mint repülnek.   
Nyílik az agrárolló, a tejtermelők kitartanak
Magyarország kicsi játékos az európai tejpiacon, az uniós termelésnek csupán egy-másfél százalékát adja. Ha nem csak az összehasonlítható nemzetközi arányokra figyelünk, megállapíthatjuk, hogy a hazai tejtermelők a világ élvonalához tartoznak. Az egy tehénre jutó tejtermelés meghaladja a 6300 kilogrammot, ami a világon a 16. helyezést jelenti. A dánok, a kanadaiak és az USA-beli termelők járnak messze előttünk. A magyarok az egy főre jutó tejfogyasztásban is az élen járnak, évente 182 kilogramm tejet – literre átszámítva 177 – eresztünk le a torkunkon. Ez napi fél litert jelent itthon, miközben a világ átlaga ennek a fele.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza