2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A búza rekordtermések agronómiai alapjai

Kategória: Növénytermesztés | Szerző: Dr. Pepó Péter, egyetemi tanár, MTA doktora, intézetigazgató Debreceni Egyetem MÉK, Növénytudományi Intézet, 2014/08/20
Címkék: őszi búza, táapanyagellátás, termésátlag, műtrágyázás, nitrogén, kálium, foszfor, tápanyagigény

A hazai nagy búzatermések elérése az agrotechnikai input mennyiségének növelésével, valamint a felhasznált inputok hatékonyabb alkalmazásával valósítható meg.

A magyar búzatermesztés jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt két évtizedben. Gyökeres változások következtek be a földtulajdon viszonyokban, a táblák nagyságában, az alkalmazott technológia agrotechnikai és műszaki feltételeiben, a biológiai alapokban, a felhasznált inputok mennyiségében és minőségében. A hazai búzatermesztésnek meg kell találnia azokat a célokat, amelyek a jövőben növelik a versenyképességét. A termésátlagok növelése olyan kényszer, amelyet részben az inputok folyamatosan növekvő árai, részben a hazai és külföldi piacok megtartása, részben az ökonómiai hatékonyság növelése tesz szükségessé. A nagy termések elérése az agrotechnikai input mennyiségének növelésével, valamint a felhasznált inputok hatékonyabb alkalmazásával valósítható meg.

Magyarországon a termésátlagok 10 éves periódusokban vizsgálva a ’80-as évek 4,92 t/ha értékéről a 2000-es években 4,03 t/ha-ra csökkentek, miközben a termésingadozás mértéke 27%-ról 61%-ra növekedett. Ezekkel a mutatókkal a hazai búzatermesztés jövőbeli versenyképessége megkérdőjelezhető. Érdemes tehát áttekinteni azokat a biológiai, ökológiai és agrotechnikai feltételeket, amelyek eddig kihasználatlan tartalékokat jelenthetnek a hazai búzatermesztés termésátlagainak növelésében. Kérdés az, hogy optimális feltételek mellett lehetséges-e kimagasló rekordtermések (10 t/ha) elérése.

A rekordtermések eléréséhez a búza teljes tenyészideje során optimális ökológiai, fiziológiai, növény-egészségügyi, agronómiai, agrotechnikai feltételek szükségesek. Ezek a tényezők határozzák meg a búza termését kialakító terméskomponensek mértékét (1. ábra).


1 ábra. A búza termését meghatározó terméselemek

Ezek a tényezők:

  • egységnyi területen képződött kalászok száma (optimális 500–800 db/m2)
  • az egy kalászban képződött szemek száma (optimális 30–40 db/kalász)
  • ezerszemtömeg (optimális 40–50 gramm)

Ezen termésképző elemek rendkívül sokféle kombinációjával érhető el rekordtermés. Így 10 t/ha termést elérhetünk mérsékelt kalászszám mellett (500) nagy kalászonkénti szemszámmal (40) és nagy ezerszemtömeggel (50), vagy átlagos értékekkel (650×35×45). A 10 t/ha termés elméletileg mindkét esetben elérhető.

Kedvező ökológiai feltételek esetén a nagy búzatermések eléréséhez elengedhetetlenül szükséges az adott fajta agrotechnikai tényezőkre adott reakcióit figyelembe vevő fajtaspecifikus agrotechnika alkalmazása, mely elemek szinte valamennyi tényezőt magukba foglalnak.

A nagy termések, akár a 10 t/ha körüli termések eléréséhez az egyes agrotechnikai elemeket egyrészt külön-külön is optimalizálni szükséges, másrészt figyelembe kell venni azt, hogy az egyes agrotechnikai elemek hatásukat nem egyenként, hanem egymással kölcsönhatásban fejtik ki.

A búza kifejezetten tápanyagigényes és a tápanyagokat jól hasznosító szántóföldi növényfaj. Több évtizedes tartamkísérleteink eredményei azt bizonyították, hogy megfelelő adagú (N = 60–150 kg/ha, P2O5 = 80–120 kg/ha, K2O = 50–90 kg/ha) és harmonikus (N + P2O5 + K2O) makroelem trágyázás nélkül nagy termések nem érhetők el. Rekordtermések (10 t/ha) eléréséhez ez azonban már nem elegendő. Ilyen termésszint mellett elengedhetetlen a mezoelemek (Ca, Mg, S), valamint a mikroelemek (Cu, Fe, Zn, Mn, Mo stb.) utánpótlása is részben a talajon, részben az állományok levélzetén keresztül. Ugyancsak fontos, hogy az adott búza genotípus fajtaspecifikus tápanyagigényét biztosítani tudjuk. A búzafajták között jelentős különbségeket tudtunk megállapítani a természetes tápanyaghasznosító képességükben, a műtrágya reakciójukban, valamint az optimális NPK adagjukban (2. ábra).


2. ábra. Őszi búzafajták tápanyaghasznosítása
(Debrecen, 2009)

A kiemelkedő, a 10 t/ha termések megközelítéséhez elengedhetetlen a hibátlan növényvédelem is. Ez magába foglalja az állati kártevők, a betegségek és gyomok elleni védelmet, valamint a szárrövidítő szerek használatát. A nagy termésekhez elengedhetetlen a nagyobb tápanyag adagok alkalmazása. Ebben az esetben pedig szinte kötelező jellegű az intenzív növényvédelem. Rekordtermések elérésénél elengedhetetlen a háromszori fungicides védelem (1 = 2–3 noduszban ; 2 = virágzás kezdetén; 3 = virágzás második felében-végén), valamint a fajtaspecifikus fungicidhasználat.

Polifaktoriális tartamkísérletben 1983 óta vizsgáljuk a különböző környezeti tényezők (évjárat) és a legfontosabb agrotechnikai elemek (vetésváltás, trágyázás, növényvédelem, öntözés) hatását az őszi búza termésmennyiségére (ill. ezzel párhuzamosan a minőségnek a változásait is nyomon követjük). A több tízezer adat közül az elmúlt 10 év (2004–2013. évek) kísérleti eredményeit értékeltük az ún. varianciakomponensek felosztásával.

A 2004–2013. közötti tízéves periódusban az agrotechnikai elemek és az évjárat hatását együttesen, komplexen is értékeltük. Ebben a periódusban a legkisebb, minimum (kontroll) terméshez (1166 kg/ha) viszonyítottuk a mért legnagyobb termésmaximumot (11 100 kg/ha). A vizsgált agrotechnikai tényezők terméskialakításban betöltött hatása igen eltérő mértékű volt (3. ábra). A legfontosabb tényezőnek a nagy termés elérésében a trágyázás (50% hatás) és a vetésváltás (28% hatás) bizonyult. Lényeges tényező volt a szakszerű növényvédelem is (16% hatás). Az öntözés hatása (2%) mérsékelt volt a búza relatíve kedvező szárazságtűrése és mérsékelt öntözési reakciója miatt.


3. ábra. Az évjárat és agrotechnika szerepe a búzatermesztésben
(Debrecen, csernozjom talaj, 2004-2013)

Köszönetnyilvánítás: „A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

Ez is érdekelhetiMűtrágyapiac – integrátorok főszerepbenA szükséges talajerő-gazdálkodás szőlőültetvényekbenAz őszi vetésekről, vetőmagokról gazdálkodói szemmel

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Terjed az aranyszínű sárgaság a szőlőkben
Az egri borvidéken is megjelent az aranyszínű sárgaságnak nevezett betegség a szőlőkben. A betegség Európa számos országában ismert, itthon már 2013-ban észlelték először a Zala vármegyei Lentiben. Azóta folyamatosan terjedt, mára a 22 borvidékből 17 érintett. Legsúlyosabb a helyzet Zala vármegyében, a Balaton északi és déli szőlőültetvényeiben, másutt a kórokozó megjelenése szórványos.
Diótermesztés: stabil piac, kedvező ár
A dió siker növénye a gyümölcstermelésnek. Beltartalmi értékei kiválóak, a reform étkezésbe is beilleszthető. Stabil a piaci helyzete, értékesítési ára kedvező a termelőknek. A dió árugyümölcs termő területe megduplázódott, meghaladja hétezer hektárt. Az alma és a meggy után a harmadik legnagyobb területen termelik. Az ültetvények legnagyobb része Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, de Somogyban is jelentős területen termelik.
Szigorúbb szabályokkal kell megvédeni az európai rizstermesztést
Közös felelősségünk, hogy megőrizzük az európai rizstermelés biztonságát, versenyképességét és fenntarthatóságát, éppen ezért szigorúbb uniós piacvédelmi szabályokra van szükség - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Riso Nemzetközi Rizsfesztiválon Vercelliben.
Tornai Pincészet: a kiváló fehérborok szentélye
A Somlói borvidék Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke. A 450 hektárnyi szőlőterületet a Bakony nyugati lábánál, három vulkanikus eredetű tanúhegyen (Somló, Kissomlyó, Ság-hegy) évszázadok óta művelik a gazdák. Az elmúlt három és fél évtizedben sok szép emlék köt ehhez a szemet gyönyörködtető természeti tájhoz, többek között a Tornai Endre által 1946-ban alapított borászathoz is. Legfrissebb élményem a 44. Országos Borverseny eredményhirdetése, amelyen ünnepélyes díjátadó gálán hirdették ki a kategóriagyőzteseket, a nagyarany, az arany és az ezüstérmes borokat. Tornai Tamást, a Tornai Pincészet tulajdonosát, a Kft. ügyvezető igazgatóját négy alkalommal szólították a szervezők, hogy vegye át az aranyérmekről, és a különdíjról szóló oklevelet. Tornai Tamással beszélgettünk.
Vége a nagy nyári munkának, átalakulóban a vetésszerkezet
A tavalyinál kissé gyengébb termésátlaggal aratták, de a nagyobb terület miatt az előző évinél összesen több, és ami különösen fontos, lényegesen jobb minőségű lett az idei búzatermés, és még az árak is emelkedtek. Az elmúlt évek tanulsága, hogy az őszi vetésű kultúrákban kisebb kárt okoznak a forró, aszályos időszakok, mint a tavaszi vetésűekben, így sokan a kukorica vetésterületének visszaszorulásával, illetve az őszi búza előretörésével számolnak.
Páratlan minőségű a Roszik sárgadinnye
A Roszik Dinnye Kertészet története 1997-ben kezdődött, amikor is Roszik Tamás egy dunavecsei családi vállalkozás keretében sárgadinnye termesztésével kezdett el foglalkozni. Az elmúlt csaknem három évtizedben kijelenthető, hogy a cég ma Magyarország legnagyobb sárgadinnye termesztője. Ez annak köszönhető, hogy az alapító folyamatosan fejlesztette a gazdaságot, amely jelenleg 75 hektáron termeszt sárgadinnyét, fóliaalagutakban, légterű fóliák alatt és szabadföldön is. A cégvezető célja, hogy az egész szezonban kiváló minőségű sárgadinnyével lássa el a piacát. A termeléstechnológiájukban ötvöződik a korszerű technológia a hagyományos módszerekkel.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza