2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A tritikále szerepe a takarmányozásban

Kategória: Növénytermesztés | Szerző: Dr. Erdélyi Márta SZIE, Takarmányozástani Tanszék, 2014/08/20
Címkék: abrakkeverék, búza, kalászos, takarmányozás, tömegtakarmány, tritikálé

Ez a fiatal kalászos gabona döntően takarmányozási célokat szolgál. Mint szemes termény jól helyettesítheti a búzát, illetve az árpát gazdasági állataink abrakkeverékeiben.

Az utóbbi években pedig alternatív szálastakarmányként is mind nagyobb jelentőségre teszt szert tiszta vetésben csakúgy, mint keverékekben.

A tritikále termesztése viszonylag rövid – mindössze 100 éves múltra – tekint vissza. Magyarországon felhasználása az 1990-es években indult növekedésnek, köszönhetően a hazai fajták megjelenésének, amelynek eredményeként vetésterülete mára elérte a 110–150 ezer hektárt. Döntő előnye a többi kalászossal szemben, hogy gyenge talajokon is jól terem. Termés­biztonsága kiemelkedő a gabonák között, mivel a nyári hősokkot jól tolerálja, ráadásul a jellemzően aszályos nyári időszak előtt betakarítható. Az átlagos zöldhozama 40–45 t/ha, míg a mai modern fajták akár 6,0–8,0 t/ha szemtermésre is képesek. Az idei év eddigi aratási eredményei alapján hazánkban mintegy 125 ezer hektáron közel 500 ezer tonna szemes terméssel számolhatunk.

Magyarországon a tritikále termesztése döntően takarmányozási célra történik. Eredetileg szemes terményként vonult be a köztudatba, azonban az utóbbi években a kérődzők tömegtakarmány-bázisának előállításában is mind nagyobb jelentőséggel bír.

Tritikále, mint abraktakarmány

A tritikále szem fizikai állapotára jellemző, hogy sokkal puhább, mint a búza vagy az árpa. Ez kedvező lehet a táplálóanyagok feltárása és a gyártástechnológia szempontjából. Ugyanakkor a puhább szemhéj miatt könnyebben megtelepednek rajta a penészgombák, ezért a tárolás során különös figyelmet kell fordítani a penészedés megelőzésére.

Táplálóanyag-tartalmát tekintve nagyon hasonlít a búzára (1. táblázat). Táplálóanyagai között dominál a keményítő és az egyéb szénhidrátok, miközben fehérjetartalma alacsony. Fehérjéje a búzához hasonló aminosav-összetétellel rendelkezik, habár lizintartalmában általában felülmúlja azt, a legmagasabb a gabonák között. Teljesen hasonló a zsírsav- és rost-összetétele is. Ez utóbbiban dominálnak a nem keményítő poliszacharidok (NSP), amelyek között a vízoldékony β-glükán és arabinoxilán kedvezőtlen hatású lehet baromfifélék számára a béltartalom konzisztenciájának megváltoztatása és ezáltal a táplálóanyagok kihasználásának rontása révén.



1. táblázat. A tritikále és az őszi búza táplálóanyag-tartalma
(INRA 2012)

A tritikále eredetileg tartalmazhat különböző anti­nutritív anyagokat – tripszin inhibitort, tannint – azonban a modern fajtákban ezek mennyisége nem jelent veszélyt gazdasági állatainkra.

Sertés- és baromfitakarmányokban alapvetően a búza kiváltására használható. Megítélését döntően energia- (2. táblázat) és emészthetőfehérje-, illetve aminosav-tartalma határozza meg. E tekintetben leginkább a búzához és a cirokhoz hasonlít, ugyanakkor az árpa értékeit felülmúlja. Búzával szembeni előnye elsősorban főként jó ökológiai tűrőképességének köszönhető, mivel ez az energiatartalom nagyfokú stabilitását eredményezi még aszályos években is.



2. táblázat. A legfontosabb szemes gabonák energiatartalma (Schmidt et al., 2000) DEs – a sertés energiaellátásának jellemzésére használt
emészthető energia; AME – a baromfi energiaellátásának jellemzésére használt látszólagos metabolizálható energia; NEl – a kérődzők energiaellátásának jellemzésére használt laktációs nettó energia.

Monogasztrikus állatainkkal elvileg korlátozás nélkül etethető. Azokon a területeken, ahol a sertéstakarmányozást búzára alapozzák, akár a takarmánykeverék 50%-át is elérheti, sőt azt meg is haladhatja. Hazánkban a kukoricára alapozott takarmányozási rendszerben bekeverési aránya jellemzően nem haladja meg a 20%-ot. Baromfitakarmányozásban történő felhasználását oldható NSP-tartalma korlátozza, amely a már említett emésztési depressziós hatásokon túl „ragacsos ürülék” szindróma kialakulását okozhatja. Ez azonban nagyobb arányú bekeverése esetén a megfelelő enzimkészítmények segítségével kiküszöbölhető.

Kérődzőkben az utóbbi évek vizsgálatai arra utalnak, hogy a tritikále energiatartalmát alulbecsüljük. A triti­kále keményítője ugyanis az árpa és búza kemé­nyí­tőjéhöz hasonló mértékben fermentálódik, ugyanakkor az enzimatikus emészthetősége messze meghaladja azokét. Így a bendőbeli és vékonybéli emésztési folyamatok során feltehetően hatékonyabb energiaforrást jelent azoknál.

A tritikále, mint tömegtakarmány

A kérődzők takarmányozása hazánkban az utóbbi években jelentős változásokon ment/megy át. Részben a klímaviszonyok változása, részben gazdasági megfontolások eredményeként újra növekszik a szálas zöldtakarmányok, a zöldtakarmány-keverékek jelentősége.
Tapasztalatok szerint a tritikále jól társítható több pillangóssal, például bükkönnyel és borsóval, így jó alternatíva lehet. A tritikálés pannon bükköny révén például az őszi keverékek etetési ideje jelentősen, akár június első dekádjának végéig is kitolható. Ráadásul energiatartalma általában meghaladja a többi őszi keverékét.

Zöldhozamtöbblet esetén jellemzően erjesztéssel tartósítják. A tiszta vetésű tritikále és keverékei a közepesen erjeszthető takarmányok közé tartoznak. Az erjesztett takarmány minőségét döntően befolyásolja a növény betakarításkori fejlődési stádiuma. Hiszen bár az érés előrehaladásával nő a keményítő-, így az energiatartalom is, eközben a növény öregszik, így a táplálóanyagok emészthetősége romlik. Ezért napjainkban gyakran nem várják meg az energiatartalom szempontjából kedvező tejesérés állapotát, hanem akkor takarítják be a növényt, amikor a kalász még hasban van. Tapasztalatok szerint tiszta vetésben ilyenkor a nyersfehérje-tartalom (14–16%) és a rostösszetétel (ADF 27–30%, ADL 1,5–2,0%) kedvezően alakul.

A tritikálés zöldkeverékek jól használhatók a tenyészüsző-nevelésben, illetve intenzív tejelő állományokban a szárazonállás ideje alatt. Silózott termékei révén az esetenként korlátottan rendelkezésre álló silókukorica szilázs takarítható meg a nagytermelésű állatok számára. Ezáltal jó alternatívát biztosít kérődző állományaink tömegtakarmány-ellátásában.

A tritikále tehát gazdasági állataink takarmányozásában széles körben használható alapanyag. Ugyan­akkor ezt a helyzetet a jövőben jelentősen megváltoztathatja az tény, hogy a nemesítés eredményeként az étkezési célú tritikálefajták is megjelennek a köztermesztésben.

Ajánlott kiadványokDr. Kelemen Zsolt:
Szenázs/szilázs készítési technológiák és műszaki eszközeik
Dr. Nagy Ida - Dr. Radics László:
A mézontófű termesztése
Dr. Radics László (szerk.), Dr. Árendás Tamás, Dr. Bónis Péter, Dr. Fodor Nándor, Dr. Rakszegi Marianna, Dr. Vida Gyula:
Az őszi búza termesztése
Sipos Tamás - Dr. Radics László:
A tritikále termesztése
Dr. Babinszky László:
Precíziós takarmányozás: tények és tévhitek
Dr. Radics László (szerk.), Dr. Árendás Tamás, Dr. Bányai Judit, Dr. Bónis Péter, Dr. Fodor Nándor, Kunos Viola, Dr. Mészáros Klára, Dr. Murányi István András:
Az őszi árpa termesztése

Ez is érdekelhetiGOSZ-VSZT-NAK: 48 őszi búza az ajánlati fajtalistánDecember közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelemTonnánként nettó 96 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a szakszövetség az őszi kalászosokra

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Terjed az aranyszínű sárgaság a szőlőkben
Az egri borvidéken is megjelent az aranyszínű sárgaságnak nevezett betegség a szőlőkben. A betegség Európa számos országában ismert, itthon már 2013-ban észlelték először a Zala vármegyei Lentiben. Azóta folyamatosan terjedt, mára a 22 borvidékből 17 érintett. Legsúlyosabb a helyzet Zala vármegyében, a Balaton északi és déli szőlőültetvényeiben, másutt a kórokozó megjelenése szórványos.
Diótermesztés: stabil piac, kedvező ár
A dió siker növénye a gyümölcstermelésnek. Beltartalmi értékei kiválóak, a reform étkezésbe is beilleszthető. Stabil a piaci helyzete, értékesítési ára kedvező a termelőknek. A dió árugyümölcs termő területe megduplázódott, meghaladja hétezer hektárt. Az alma és a meggy után a harmadik legnagyobb területen termelik. Az ültetvények legnagyobb része Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, de Somogyban is jelentős területen termelik.
Szigorúbb szabályokkal kell megvédeni az európai rizstermesztést
Közös felelősségünk, hogy megőrizzük az európai rizstermelés biztonságát, versenyképességét és fenntarthatóságát, éppen ezért szigorúbb uniós piacvédelmi szabályokra van szükség - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Riso Nemzetközi Rizsfesztiválon Vercelliben.
Tornai Pincészet: a kiváló fehérborok szentélye
A Somlói borvidék Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke. A 450 hektárnyi szőlőterületet a Bakony nyugati lábánál, három vulkanikus eredetű tanúhegyen (Somló, Kissomlyó, Ság-hegy) évszázadok óta művelik a gazdák. Az elmúlt három és fél évtizedben sok szép emlék köt ehhez a szemet gyönyörködtető természeti tájhoz, többek között a Tornai Endre által 1946-ban alapított borászathoz is. Legfrissebb élményem a 44. Országos Borverseny eredményhirdetése, amelyen ünnepélyes díjátadó gálán hirdették ki a kategóriagyőzteseket, a nagyarany, az arany és az ezüstérmes borokat. Tornai Tamást, a Tornai Pincészet tulajdonosát, a Kft. ügyvezető igazgatóját négy alkalommal szólították a szervezők, hogy vegye át az aranyérmekről, és a különdíjról szóló oklevelet. Tornai Tamással beszélgettünk.
Vége a nagy nyári munkának, átalakulóban a vetésszerkezet
A tavalyinál kissé gyengébb termésátlaggal aratták, de a nagyobb terület miatt az előző évinél összesen több, és ami különösen fontos, lényegesen jobb minőségű lett az idei búzatermés, és még az árak is emelkedtek. Az elmúlt évek tanulsága, hogy az őszi vetésű kultúrákban kisebb kárt okoznak a forró, aszályos időszakok, mint a tavaszi vetésűekben, így sokan a kukorica vetésterületének visszaszorulásával, illetve az őszi búza előretörésével számolnak.
Páratlan minőségű a Roszik sárgadinnye
A Roszik Dinnye Kertészet története 1997-ben kezdődött, amikor is Roszik Tamás egy dunavecsei családi vállalkozás keretében sárgadinnye termesztésével kezdett el foglalkozni. Az elmúlt csaknem három évtizedben kijelenthető, hogy a cég ma Magyarország legnagyobb sárgadinnye termesztője. Ez annak köszönhető, hogy az alapító folyamatosan fejlesztette a gazdaságot, amely jelenleg 75 hektáron termeszt sárgadinnyét, fóliaalagutakban, légterű fóliák alatt és szabadföldön is. A cégvezető célja, hogy az egész szezonban kiváló minőségű sárgadinnyével lássa el a piacát. A termeléstechnológiájukban ötvöződik a korszerű technológia a hagyományos módszerekkel.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza