2025. 05. 19., hétfő
Ivó, Milán
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Levéltrágyázás a gyakorlatban

Kategória: Agrárgazdaság | Szerző: Dr. Hoffmann Richárd, egyetemi adjunktus, Kaposvári Egyetem Dr. Varga Csaba és Karika András, szaktanácsadók, Nitrogénművek Zrt., 2014/08/20
Címkék: levéltrágya, lombtrágya, műtrágya, termésképzés, tápanyagok, tápelemfelvétel

Az elmúlt évtizedek során a legtöbb termesztett növénykultúrában a termésmennyiség jelentős növekedését láthatjuk, amellyel párhuzamosan tápelemigényük is nőtt. A trágyázás célja a termésképzéshez szükséges tápanyagok biztosítása, a hozamok növelése, a minőség javítása.

Ma már a nagy hozamok eléréséhez növényeink nem tudnak minden esetben a talajból elegendő mikroelemhez jutni, ezért megkerülhetetlen technológiai elemmé vált a levéltrágyázás (lombtrágyázás). A trágyázás e módja a növény levelén keresztüli táplálását jelenti. Egyes tápelemeknek 2–20-szor is hatékonyabb lehet a felvétele levélen keresztül, mint a talajból a gyökerek révén. A felszívódó mennyiségnek viszont komoly korlátai vannak, ezért levélen keresztül elsősorban a mikrotápelemeket és kritikus esetben néhány makrotápelemet – mint a magnézium vagy a kén – pótoljuk.

Az időzítés meghatározó, a gyors és hatékony beavatkozással elkerülhetjük a termésveszteséget vagy a minőségromlást, de használatukkal kedvező körülmények között termésnövekedést és minőségjavulást érhetünk el. A megfelelő időpontban végzett levéltrágyázással növelhetjük a környezeti stresszfaktorokkal, kórokozókkal, kártevőkkel, azaz a növény kárósítókkal szembeni ellenálló képességét. Ahhoz, hogy kihasználhassuk a levéltrágyázás nyújtotta előnyöket és elkerüljük a nem megfelelő felhasználás következtében jelentkező hibákat – mint a nem megfelelő készítmény, nem megfelelő időben történő használata; a kijuttatáskori vízmennyiség és a koncentráció rossz megválasztása; vagy a keverési próba elmulasztása –, érdemes megismernünk néhány alkalmazásukkal összefüggő szabályt. Fontos, hogy a levéltrágyázás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a talajon keresztüli növénytáplálást, ezért alkalmazásuk a következő estetekben indokolt:

Egy tápelem hiánya lehet abszolút vagy relatív, függ a növényfajtól, valamint a talaj tápelem-ellátottságától és -szolgáltató képességétől. Abszolút hiány esetén a látható tünetek megjelenését követően azonnali beavatkozás szükséges a nagyobb termésveszteség elkerülése érdekében. A tápelemek relatív hiánya veszélyesebb, mivel nehezebb visszavezetni egy adott tápelem hiányára. Az első lépés a talajvizsgálati eredmények elemzése! Levél­analízissel ellenőrizhetjük növényállományunk tápelem-ellátottságát, azaz tápláltságát.

A gyorsan fejlődő állomány tápanyagigénye sokszor meghaladja a gyökerek tápanyagfelvevő képességét. Gyakori eset, hogy a kedvezőtlen talajállapot (tömörödött, porosodó, cserepesedő talajon) vagy a szélsőséges időjárási körülmények hatására (aszály, túl hideg vagy meleg idő, kimosódási és szublimációs veszteségek) a tápanyagfelvétel gátolt. Egyes tápelemek relatív túlsúlya gátolhatja vagy visszavetheti a tápelem felvételét, például a foszfor túlsúlya különösen lúgos kémhatású talajokon indukálja bizonyos növényi tápanyagok, például a cink hiányát. A talajállapot mellett a kémhatás is jelentősen befolyásolja a tápelemek felvehetőségét. A szélsőséges pH-tartományokban (túl alacsony vagy túl magas) a tápelemfelvétel jelentősen lelassul, az optimális tartomány a semleges és gyengén savanyú tartományban, ezen belül 6–7 pH között van (1. ábra).


1. ábra. A talaj pH-értékének a hatása az egyes tápelemek felvehetőségére. A satírozott területek szélessége jelzi az illető elem gyökéren keresztüli felvételének mértékét
(Troug, 1948 nyomán)

Különösen az intenzív kultúrák érzékenyek kritikus életszakaszaikban bizonyos tápelemek felvételére. Az intenzív növekedés vagy a virágzás és termésképzés időszakában jelentős a tápelemfelvétel, gyakran van szükség mikroelempótlásra. Ezzel elkerülhető a kezdeti növekedési erély megtorpanása vagy a gyengébb termékenyülés problémája.

Tápelemfelvétel levélen keresztül

A levélre kerülő tápanyagok növénybe jutásának két útja ismert, a kutikuláris és a sztómális belépés. Szárazföldi növényeink levélszerkezete többé-kevésbé a vízveszteség csökkentéséhez adaptálódott, ami alapvetően ellentétes a víz és a tápanyagok abszorbeáló képességével. A levelek felületét viaszréteg borítja. A levél színén a viaszréteg vastagabb, a fonákon pedig vékonyabb, így ott a tápelemek felszívódása is gyorsabb. A fiatal, fejlődő, „éretlen” leveleken található viaszréteg szintén vékonyabb, ami a tápelemek jobb felszívódását teszi lehetővé, így a tápelemek – különösen a rosszul mobilizálódók – közvetlen az aktív növekedési zónába jutnak.

Az idősebb leveleken megnövekszik a sztómális (levélen található gázcserenyílások) bejutás fontossága, a levélen található viaszréteg vastagodása miatt. Teljes felületük mindössze a levél 1–2%-a. A sztómális bejutás sajátossága, hogy a tápelemek felvétele nemcsak a sztómanyílásokon át történik, hanem a sztóma lassabban öregedő záró- és melléksejtjein keresztül is. A sztómák a kétszikű növényeknél nagyobbrészt a levél fonákján találhatók, az egyszikűeknél viszont eloszlásuk a levél színén és fonákján közel azonos.

A permetezés során érdemes a cseppképzés módjában is különbséget tenni. Míg a kétszikű növényeknél a szállítólevegős, addig az egyszikű növényeknél a hagyományos mechanikus, apró cseppképzéssel történő permetezés is elegendő lehet. A permetezés időpontjának megválasztásakor (1. táblázat) cél a tápelemek minél nagyobb arányú bejutása a növénybe, valamint a levélzet károsodásának elkerülése.



1. táblázat. A hőmér­séklet hatása a levél­trágyázás idejének és a kijuttatott trágyaanyagok mennyiségének meg­választására
(Hilsendegen, 1999)

Ezért levéltrágyázásra a korareggeli órák a kedvezőek, amikor a gázcserenyílások még nyitva vannak és a levelek kutikulája fellazult állapotban van (pl. harmat hatására). A kijuttatás során javasolt vízmennyiség minimum 250 l/ha, ha növényvédelmi kezeléssel egy menetben 450 l/ha-ig végezzük. A tápelemfelvételt segíti a felületi feszültséget csökkentő anyagok használata. Így a növényre jutó cseppek a levélen szétterülve szinte teljesen beborítják azt, ezáltal jelentősen nő a felvételi hatékonyság. A levélen keresztüli mikroelem-felvétel hatékonyságát nitrogéntartalmú vegyületekkel fokozhatjuk. Közülük a karbamid felhasználásával készült levéltrágyák a legjobbak, mivel nitrátot nem tartalmaznak (a perzselő hatás elkerülése végett), a vegyület levélen keresztüli felszívódása kiváló.

Néhány gondolat a pótlandó tápelemekről

A továbbiakban röviden áttekintjük a levéltrágyázás során jellemzően kijuttatott mikroelemek, valamint a kén és a magnézium jelentőségét és a jellemző hiánytüneteket.

A kén esszenciális tápelem, aminosavak, enzimek, vitaminok (B1, biotin, tiamin) alkotórésze. Legismertebb szerepe a zsírsavak szintézisében van, így az olajos növények (repce, napraforgó) érzékenyek hiányára. Gabona­féléknél javítja a sütőipari értéket. Hiányakor az idősebb levelek sárgulnak, hasonló a tünet a N-hiányhoz (levélanalízis), a termésmennyiség csökken.

A magnézium a klorofill központi atomja, szerepe alapvető a fotoszintézisben! Hiánytünete, hogy a növények alsóbb levelei sápadttá válnak, ugyanakkor a főér és környéke még hosszabb ideig zöld marad (érközi klorózis). A levelek leszáradása a csúcstól kezdődően indul.

A réz nélkülözhetetlen a redox enzimek katalizálásában, része a fotoszintézisnek, javítja a növényi pigmentek stabilitását. A réz nehezen mozgó elem, de megfelelő rézellátottság mellett a szemtermésbe történő szállítása akadálytalan. Hiánya esetén az új levelek szürkészöldek lesznek, esetleg kifehérednek. Hiánytünete a fiatal leveleken jelenik meg először. Gabonákon tipikus tünet a fehérkalászúság, a szemek gyakran léhák.

A cink a sejtekben fontos a stabil enzimkomplexek kialakításában és számos enzim aktivátora. Fontos a N-anyagcserében, funkcionális szerepet játszik az auxinok (növekedési hormonok) szintézisében, ami a hajtások megnyúlásához szükséges. Hiánya esetén az idősebb alsó leveleken az erek között klorotikus sárgás elszíneződés, csíkozottság látható. Gyakori a hajtások ízközrövidülése az ún. rozettásodás és a satnya növekedés.

A bór esszenciális elem az osztódó szövetek új sejtjeinek fejlődésében és növekedésében, a virágok megtermékenyülésében, a magkötésben, valamint hüvelyeseknél a gümőképződésben. Javítja a sejtfalak stabilitását (pollencsövek). Gyengén mozgó, immobilis elem. A hiánytünetek először a fiatal növényi részeken jelentkeznek, elszíneződnek, kifakulttá, lankadttá válnak. A cukorrépánál a szívrothadás, olajosoknál gyenge termékenyülés jellemző.

A vas enzimatikus folyamatok közreműködője. A növények anyagcseréjéhez Fe2+ ion szükséges, Fe3+ túlsúly esetén vashiány jelentkezhet. A vas alig mozog a növényben. Jelentősége a fotoszintézisben és a légzésben van. Szoros a kapcsolat a vasellátottság és a klorofill­tartalom között. Hiánya esetén, a fiatalabb részeken klorózis (erőteljes sárgulás) jelentkezik.

A mangán részt vesz a fotoszintézisben, redox folyamatokban. Gyengén mozog a növényben, ezért a mangánhiány tünetei a fiatalabb leveleken jelentkeznek. Mangánhiány esetén a levelek márványozottá válnak, gabonáknál szárazfoltosság jelentkezhet.

A molibdén mint nem fémes tulajdonságú átmeneti elem nélkülözhetetlen alkotórésze több enzimnek, melyek a gyökerek által felvett nitrátok és nitritek szövetekben szállítható ammóniává történő redukcióját katalizálja. Hiány esetén a növekedés lelassul, a levelek fakó színűekké válnak, a virágzás vontatott lesz.

Levéltrágyázás a négy fő szántóföldi kultúrában

Repce. A repcemag szárazanyag-tartalma, ezen keresztül a várható termés mennyisége a becő fotoszintetikus aktivitásától függ, tehát összefüggés van a nagy terméshozam és a nitrogéntrágyázás között. Különösen aszályos évjáratban megnő a nitrogéntartalmú lombtrágyák kijuttatásának a jelentősége. A termésbiztonságot növeli a növényvédelmi munkákkal egy időben elvégzett mikroelem lombtrágyázás. Ne feledjük, hogy a repce érzékeny a bór hiányára! A bór a virágok termékenyülését, a kötődést segíti elő. Pozitív hatást gyakorol a gyökér fejlődésére is, ezért akár őszi kijuttatása is indokolt. A télállóság szempontjából fontos egyéb esszenciális mikroelemek kijuttatása, ami az intenzív repcetermesztési technológiákban praktikusan kapcsolható az őszi regulátorozáshoz. Tavasszal a bór pótlása szintén az aktuális növényvédelmi munkákkal egy menetben történhet. Legkorábban a tél végén, a vegetáció beindulását követően, a tőlevélrózsa regenerálódása idején gondoskodjunk mikroelem pótlásról. Ezt követően rejtett zöldbimbós állapotban fordítsunk kiemelt figyelmet a bór kijuttatására. A repce kénigényét szilárd trágyák alkalmazásával, különösen szárazabb évjáratokban, nem tudjuk maradéktalanul kielégíteni. Érdemes ezért a talajra juttatott trágyák hatékonyságát a lombon keresztüli folyékony kéntrágyázással javítani.

Búza. Az őszi búza hazai tápanyag-utánpótlási gyakorlatában az őszi alaptrágyázás és a tavaszi fejtrágya kétszeri megosztása elfogadott. Levéltrágyázás elsősorban szárba indulást követően (a nagy vegetatív tömeg mikroelemigénye miatt), majd kalászhányásban, illetve a szemtelítődés kezdetén javasolt. A jobb minőség érdekében a kalászhányást követően érdemes nitrogént és mikroelemeket tartalmazó levéltrágyákat használni. Számos kísérlet igazolta, hogy még a virágzás, illetve szemtelítődés idején adott kiegészítő nitrogén- és mikroelem-tartalmú lombtrágya a gabonaszem nyersfehérje-tartalmát emeli. Különösen ott van jelentősége, ahol egyrészt gyenge termőképességű talajon, kedvezőtlen időjárási körülmények között, másrészt a nem megfelelő nitrogén-műtrágyázás következtében a növény, a rendelkezésre álló készleteket döntően felhasználta.

A minőségi búzatermesztés – étkezési búzák – esetén a kén utánpótlása különösen hangsúlyos lehet. Foko­zot­tan kell erre figyelni ott, ahol a búza előveteménye intenzív technológiában termesztett olajos növény (repce, napraforgó).

Ne hanyagoljuk el búzáinkban a rézpótlást sem! Kalászhányásban és azt követően a réztartalmú levéltrágyázás hatására a hozamok és a nedvessikér-tartalom is jelentősen emelkedik. Bokrosodáskor és később virágzáskor a mikroelem-tartalmú lombtrágyák kijuttatása a fehérje- és nedvessikér-tartalom növekedését eredményezi. Ügyeljünk a készítmény és a koncentráció helyes megválasztására.

Napraforgó. A napraforgó termesztése során folyamatosan gondoskodnunk kell a bór pótlásáról. A sikeres termékenyülésben kulcsfontosságú szerepet kap a bór. Ennek kapcsán a növény tápanyag-ellátási rendszerében gyakorlatnak kell lenni a gombaölő szeres kezeléssel egybekötött lombtrágyázásnak, melynek során nemcsak a megfelelő terméskötéshez szükséges bór, hanem más esszenciális mikroelemek (Cu, Fe, Zn, Mn) és a magnézium is pótlásra kerül. A levéltrágyázás ideje egyrészt a 6–8 leveles állapot, amikor a stabil vegetatív növekedéshez szükséges mikroelemeket juttatjuk ki, másrészt a csillagbimbós stádium, ahol a nagy bórtartalmú levéltrágyák használata javasolt.

A napraforgóban a repcéhez képest kevésbé hangsúlyos és tudatos a kén pótlása. Amennyiben kéntartalmú talajtrágyát nem juttatunk ki, kéntartalmú lombtrágyát érdemes alkalmazzunk a tenyészidőszak folyamán.

Kukorica. A kukorica magas cinkigényéből adódóan számos mezőgazdasági területen mutatható ki az állományok cinkhiánya, melyre a növény érzékenyen reagál. Hiányában a kukorica növekedése visszafogott, károsodnak a generatív szervek, a virágképződés késik, esetleg el is marad. Az utóbbi évek talajvizsgálati eredményei azt mutatják, hogy hazánk jó adottságú kukoricatermesztő körzeteiben az intenzív termesztés következtében a cinkkészlet jelentősen csökkent. A talajban még jó cinkellátottság mellett is jelentkezhet relatív cinkhiány, melyet a foszforral jól vagy igen jól (esetleg túlzottan) ellátott területeken a foszfor-cink felvételének antagonizmusa idéz elő. Hasonló jelenség – a cink megkötődése – tapasztalható a bázikus kémhatású (meszes) talajokon. A cink- és egyéb mikroelem-hiány elkerülése érdekében 6–8 leveles állapotban használjunk levéltrágyákat, összekötve a kijuttatást akár egy kései poszt gyomirtással. Amennyiben külön menetben juttatjuk ki a lombtrágyát, akkor normál szántóföldi permetező esetén a lehető legkésőbbi időpontot válasszuk, amikor még a növény károsítása nélkül el tudjuk végezni a kezelést, ilyenkor már elegendő lombfelület áll rendelkezésre a lombtrágya hatékony felvételéhez.

Az utóbbi években többször tapasztalhattuk, hogy a hűvös idő miatt átmeneti foszforhiány lépett fel, a hideg talajból a növények nem tudnak elegendő foszfort felvenni. Intenzív hibrideknél stresszoldás céljából 6 leveles állapot előtt is szükség lehet a magas foszfortartalmú oldatokkal végzett lombtrágyázásra.

Tápanyag-visszapótlásról utoljára címerhányáskor szükséges gondoskodnunk. Előfordulhat, hogy cink vagy más mikroelemek valós, esetleg relatív hiányát tapasztaljuk állományunkban. A nagy termésmennyiség elérése érdekében juttassunk ki cinket és más mikroelemeket (pl. bór), melyet összeköthetünk a kukoricabogár vagy egyéb rovarkártevők elleni védekezéssel.

Ez is érdekelhetiHatékony és gazdaságos műtrágyaszórásÚj közös telephely Szentlőrincen

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Többszörösen nehezített úton a vetőmagszektor
A szélsőséges időjárás egyre nagyobb kihívást jelent a vetőmagszektor számára is, amely a mezőgazdaság első, stratégiai jelentőségű lépcsőjét jelenti, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács éves küldöttgyűlésén, Gödöllőn. A negatív környezeti változásokon kívül az ágazatot az elmúlt években érzékenyen érintette az orosz-ukrán konfliktus, amelynek révén a két fontos célországba szállított kukorica és napraforgó vetőmagok exportja töredékére esett vissza.
Földügyletek a családon belül
A magyar termőföldek több mint 2/3-át egyéni gazdaságok használják, melyek javarészt családi gazdasági formában működnek. Szerepük nem csak gazdasági értelemben jelentős, hanem társadalmi szempontból is meghatározóak a vidék életében. Nem véletlen tehát, hogy jelenleg is komoly támogatásokat biztosítanak a családi gazdaságok működéséhez, ahogy ugyanez igaz a családon belüli földügyletekre is egyszerűbb szabályok vonatkoznak.
A DélKerTÉSZ komplex szolgáltatást nyújt a tagjainak
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) eddig is azon dolgozott, hogy a 450 tag termelési feltételei minél korszerűbbé, hatékonyabbá váljon. Ám a klímaváltozás újabb és újabb kihívásai miatt további jelentős beruházásokra van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű magyar zöldség és gyümölcs legyen elérhető a magyar boltok polcain. A magyar termelőknek a világpiaci árak mellett kell hatékonynak és versenyképesnek kell lenniük, kellő hozamot kell elérni magas minőség mellett. Nagypéter Sándorral, a DélKerTÉSZ elnökével beszélgettünk.
Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza