2025. 05. 19., hétfő
Ivó, Milán
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A baromfitartásban is indokolt pesszimizmus

Kategória: Agrárgazdaság | Szerző: Bárány László, 2020/11/10
Címkék: Vitassuk meg!

Elolvastam Kapronczai István elemzését az állattenyésztés jelenlegi és nem túl biztató kilátásairól. A megállapítások sajnos – „’hál Istennek” valós adatokon nyugszanak, így csak egyet tudok érteni Pista pesszimista hangvételével. Nos, nézzük a cikk gondolatvezetését és a legfontosabb megállapításait:

  • A növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlya valóban a 80-as évek végén megbillent. A TSZ-ek előbb a szarvasmarha-, majd a sertés- és végül a baromfitartást hagyták abba. Ez az instabil állapot a rendszerváltást követően tovább romlott.
  • Ugyan a termőföld nagy részét sikerült magyar tulajdonban megtartani, ez nem volt elmondható a feldolgozóiparra, köztük a húsiparra sem.
  • A vágóállat termelés – főleg a sertés szektorban – szétvált az elsődleges és tovább-feldolgozói szektortól mind tulajdonosi, mind működtető oldalról.
  • Az első 20 évben a sertés feldolgozók folyamatosan tönkretették, kirabolták a saját beszállítóikat, ebben változás csak az utóbbi 4-5 évben látható.
  • Az állattenyésztés ilyen mértékű visszaesése már most érezhető negatív hatással van termőföldjeink tápanyag pótlására, a talajélet szinte visszafordíthatatlan leromlására. Ez a folyamat 25 éve zajlik és már most súlyos következményei vannak az elmaradt terméshozamokban és a betakarított (zöldség-, gyümölcs-, gabonafélék) silány tápértékében.
  • Beszélni kell a hazai agrárium szakmai felkészüléséről. A 80 –as évek agrároktatási színvonalát az akkori európai Top 10 százalékába sorolták. Ma 15-20 évvel ezelőtti tudásszintet oktatunk az agráregyetemeken és némi kivételtől eltekintve ezt is használjuk a gyakorlatban.
  • Nincsenek tudáscentrumok (és itt ne az egyetemekre gondoljunk) hanem valódi integrációkra. Az a néhány – magát integrációnak valló – cég sem közvetít a termelői kör felé semmilyen gyakorlatias tudást. Inkább egyszerű „szakmai nepperek”, akik beállnak a feldolgozó és termelői kör közzé megdrágítva ezzel az alapanyag előállítás folyamatát.
  • Magyarországon nemzetközi összehasonlításban 1 maximum 2 mérethatékony baromfivágó üzem van. Gondoljunk bele, gyenge alapanyag termelő háttérből származó élő állat érkezik (az 1 műszakban dolgozó nagyon kis hatékonyságú) feldolgozóüzembe. A negatív tényezők szorzata csak a matematikában ad plusz eredményt. A gazdaságban ezt a hátrány lassan már a belföldi piac sem fogadja el!

Az, hogy a hazai baromfi ágazat még eddig viszonylag nagy piaci veszteségek árán, de megúszta:

  • Integráltság bizonyos elemeinek elfogadható működéséből, részben a „régi öregek” szakmai kvalitásaiból és több évtizedes tapasztalataiból adódott.
  • Ebben a tekintetben 3 éve beállt egy markáns fordulat - gazdát cserélt a Tranzit csoport, a Hungerit és a Gallicoop Zrt. is.
  • Egyetlen ponton javaslok kiigazítást Kapronczai István számításában, a vágó-csirke ágazati eredményét (49 Ft/kg) az utóbbi 3 év saját tapasztalatai alapján soknak tartom. Ez az érték még normális (gabona és csirkehús) piaci környezetben is 25-27 Ft/kg összegre teszem. Ebből következik az is, hogy egy 4 fős család megélhetéséhez évente legalább 400–450 ezer csirkét kell felhizlalni.
  • Ezért a teljesítményért a családnak évente 320-340 napot kell a csirkegondozással eltölteni. A növény termesztő éves munkaidő alapja legjobb esetben 100-120 nap! Ezt az arányt tényleg nehéz lesz helyre billenteni, és a jövedelem különbségről még nem is beszéltünk!

Mit lehet tenni?

  • Ha mi a hazai állattenyésztéssel és az ezzel együtt működő feldolgozóiparral tényleg ki akarunk merészkedni az EU globális piacára, ismerni kell az ottani játékszabályokat.
  • Meg kell kérdezni a néhány hazai szereplőt. A válaszok értékelése után írjunk ki aztán fejlesztési prioritásokat, pályázatokat.
  • Szerencse a szerencsétlenségben, hogy jelenleg az EU állattenyésztése is folyamatosan zsugorodó ágazat. Az egyre szigorodó állatvédelmi, környezetvédelmi, stb. elvárások növelik a költségeket és csökkentik a jövedelmezőséget. Az évi 330 napot meghaladó „munkalehetőség” nem vonzó a fiatalok számára!
  • Ez a folyamat már 4-5 éve elindult Nyugat-Európában. Ezt lovagolták meg a lengyelek, akik az utolsó 5 év átlagában 60 százalékkal növelték baromfitermelésüket. Magyarországon ez az érték talán 11-12 százalék volt.
  • ­Ugyan ebben az 5 évben két alkalommal költöttünk, többnyire nemzeti forrásból, 22-23 milliárd forintot a madárinfluenza kártalanításra. Természetesen ezért az összegért és ebből a baromfi ágazat semmit nem profitált, ezt csak úgy kiszórtuk az ablakon.
  • További probléma, hogy az egész hazai baromfi ágazat a hazai agrár-élelmiszeripari business-ben alul reprezentált.
  • Az elmúlt 5 évben elszórtunk közel 300 milliárd forint támogatást, többnyire (lassan a belföldi piacon is) versenyképtelen kkv-k (90 százalékban kisvállalkozások) vágó-feldolgozó üzemi korszerűsítésére, kapacitás bővítésére.
  • Korszerű állattartó telepek építésére ugyanakkor alig jutott támogatási forrás (talán 25 milliárd Ft). Ennek 80 százalékát eleve a kkv-khez irányították.
  • Az elmúlt 15 év állattartó telepi támogatások odaítélésénél egyszer sem kérdezték meg a pályázótól: „Hol a piacod, kinek fogod eladni a felnevelt élő baromfidat? Ha tönkre mész, ki vállal érted garanciát?”
  • Ennél még a Bankok is jobban vigyáznak a pénzükre!
  • Véleményem szerint, ezeket a folyamatokat látva, az EU-s versenytársaink hátra dőltek a karosszékben és megnyugodtak…

Nagy a baj! A jelenleg kialakult fehérje-, gabonaárak előre vetítenek egy 80 százalékos mértékű baromfiágazati csődöt. El kellene kezdeni az erre való felkészülést. Ennek a felkészülésnek része kell, hogy legyen egy komoly baromfiágazati – agrárstratégiai egyeztetés.

Aki most csak úgy belesodródik a következő 6-8 hónap Covidos keresletcsökkenés és az erre érkező vállalhatatlan magas takarmány árak kettős szorításába, azzal a következő 2-3 évben nem kell számolni a baromfitermék pályán!

A gabonapiacon jelenleg kiszámíthatatlan folyamatok zajlanak, ha ez így marad, akkor a lehető legrosszabbra kell felkészülni 2022-ben.

Jó lett volna ezeknél pozitívabb üzeneteket megfogalmazni, de sajnos ma ezt mutatják a csillagok!

                                                                                                                                                                                 Bárány László

Ajánlott kiadványokDr. Rimóczi Imre:
Gombaválogató 2.
Dr. Rimóczi Imre:
Gombaválogató 9.
Dr. Rimóczi Imre:
Gombaválogató 7.

Ez is érdekelhetiA zöldség-gyümölcs ágazat helyzete, versenyképessége és szükséges fejlesztési irányaiLehetőségek a kertészeti ágazatok fejlesztésébenAz állattenyésztés gondjai és fejlesztésének lehetőségei, eszközei - Hozzászólás a "Növényt vagy állatot?" vitasorozathoz

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Többszörösen nehezített úton a vetőmagszektor
A szélsőséges időjárás egyre nagyobb kihívást jelent a vetőmagszektor számára is, amely a mezőgazdaság első, stratégiai jelentőségű lépcsőjét jelenti, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács éves küldöttgyűlésén, Gödöllőn. A negatív környezeti változásokon kívül az ágazatot az elmúlt években érzékenyen érintette az orosz-ukrán konfliktus, amelynek révén a két fontos célországba szállított kukorica és napraforgó vetőmagok exportja töredékére esett vissza.
Földügyletek a családon belül
A magyar termőföldek több mint 2/3-át egyéni gazdaságok használják, melyek javarészt családi gazdasági formában működnek. Szerepük nem csak gazdasági értelemben jelentős, hanem társadalmi szempontból is meghatározóak a vidék életében. Nem véletlen tehát, hogy jelenleg is komoly támogatásokat biztosítanak a családi gazdaságok működéséhez, ahogy ugyanez igaz a családon belüli földügyletekre is egyszerűbb szabályok vonatkoznak.
A DélKerTÉSZ komplex szolgáltatást nyújt a tagjainak
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) eddig is azon dolgozott, hogy a 450 tag termelési feltételei minél korszerűbbé, hatékonyabbá váljon. Ám a klímaváltozás újabb és újabb kihívásai miatt további jelentős beruházásokra van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű magyar zöldség és gyümölcs legyen elérhető a magyar boltok polcain. A magyar termelőknek a világpiaci árak mellett kell hatékonynak és versenyképesnek kell lenniük, kellő hozamot kell elérni magas minőség mellett. Nagypéter Sándorral, a DélKerTÉSZ elnökével beszélgettünk.
Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza