2025. 06. 12., csütörtök
Villő
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Prémium borok a Maul Pincészetből

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: H. Gy., 2020/12/24

Maul Zsolt azon villányi borászok egyike, akik a bor iránti szeretetüket a termékeikben testesítik meg. Ez azért is különleges, mert a Villányi borvidéken számos kiváló borász pincészete található, s közülük kiemelkedni óriási teljesítmény.

Maul Zsolt, borász

Maul Zsolt, 41 évesen fiatalnak mondható, de az Ars Bor eticaja nagy bölcsességre vall. „Én nem állok meg, nem ülök le, nem alszom el, nem fordulok vissza. Én nemet mondok arra a szándékra, amely mozdulatlanságra ítél, megköt, korlátoz. És igent mondok, mindig igent, bármilyen csüggedt vagyok, arra, ami megsokszoroz, ami előre lök, ami arra kényszerít, hogy többet tegyek, mint ami elég vagy szükséges, és többet, mint amivel a többiek megelégszenek. És igent mondok mindenre, ami arra sarkall, hogy harcoljak a megszokás, a belenyugvás, és az öregedés szomorúsága ellen. Vallom: ha legyőzzük jámborságunkat a nemzet, a kor iránt, ha nem félünk a botránytól, a közvéleménytől, megteszünk mindent egy új faj születésének érdekében. Nem tudom mit szeretek jobban, az élvezet hajszolását vagy a hajsza élvezetét.”

Ez a szemlélet a családi borászat minden tevékenységében megmutatkozik. A szülőhely, Siklós már gyermekkortól meghatározta a jövőt. Mivel a szülők, nagyszülők szőlőt műveltek, bort készítettek, a szőlő szeretete korán beléívódott a lelkébe. Mégsem a borászképzést választotta az érettségi után, hanem pénzügyi, közgazdászi képzettséget szerzett. Ez a kis kitérő azonban nem térítette le a pályáról, mivel az életében mindvégig meghatározó szerepet játszott a villányi borvidék szeretete. Amikor eldőlt, hogy belevág a családi pincészet megalapításába, s hogy a borászatból fog a család megélni, akkor már felnőtt fejjel elvégezte a Teleki Zsigmond Szakképző Iskolát. Zsolt büszkén vallja, hogy „Borászként dolgozom a mai napig, folyamatosan képzem magam itthon és külföldön egyaránt. A hagyományos kézműves borkészítést részesítem előnyben, felhasználva nagyszüleim és szüleim tapasztalatait, természetesen a 21. század borászati technológia alkalmazásával.”

A család saját tulajdonában csupán két hektár szőlő van, de a borászatnak több alapanyagra van szüksége ahhoz, hogy a piaci igényeknek megfeleljen.

Ma már 15 hektárnyi szőlőt dolgoznak fel, mivel sikerült szerződnie többek között a Molnár pincészettel, és több villányi szőlőtermelővel. Egy hektár azonban a Mecseki borvidéken található, ahonnan a Sauvignon Blanc származik. A másik fehér szőlőfajta az Irsai Olivér a Siklósi borvidéken terem. A kékszőlők között a borvidékre jellemző fajtákat találjuk: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, míg a Siraz, és Carmenéra termesztése nem jellemző erre a borvidékre. A Carmenéra szőlőfajta igen ritka idehaza. Zsolt szerint csak kiváló alapanyagból lehet prémium borokat készíteni, ezért egész évben tartja a kapcsolatot a termelőkkel, és szakmai egyeztetésekkel termesztik a szőlőket.  

Zsolt borai egyedi stílusúak, kedvenc fajtái a francia fajták. Ezek közül is a Cabernet Franc áll a legközelebb a szívéhez, s a legnagyobb büszkesége a Lator fantázianevet kapta. De szívesen kísérletezik házasításokkal is, mert vallja, hogy egy-egy új cuvée mindig új arcát mutatja a termésnek. Az idén mintegy 120 ezer kilogramm szőlőt betakarították, az Irsai Olivért már lassan palackozzák, míg a kékszőlőt már kipréselték, vagyis a pincészetben lázas munka folyik, és készítik a prémium borokat.

Sikerült elérniük, hogy a pincészetből a borok több mint 95 százaléka prémium minőségben  a hazai és a külpiacra. Zsolt Németországban nem csak új szemléletet tanult, hanem jó üzleti kapcsolatokat is épített, így a borainak a 30 százalékát oda, 10 százalékát Svájcba, Lengyelországba exportálja.

A hazai piacon a borászatból nyitották meg a LATOR-BOR-BISZTRÓ borozót, melegkonyhát, és indították el a web áruházukat, így a borértékesítéssel nincsenek problémák. A Lator vendégház Villány egyik csendesebb, családi házas utcájában található, mindösszesen 10 perc sétára a pincesortól. Egy régi parasztházat újítottak fel és alakítottak ki 5  kényelmes szobát, természetesen mindegyik saját fürdőszobával rendelkezik. 

A borász igazi sikere a borversenyeken születik. Zsolt számos hazai és nemzetközi aranyéremmel büszkélkedhet, Párizsban, Brüsszelben érdemelt ki a boraival arany, és ezüstérmeket. A hazai Vinagóra borversenyről 3 aranyérmet hozott haza, míg a Siklósi borvidék versenyén Champion díjat nyert a kékfrankos szőlőből készített Kreátor nevű borukkal. A villányi borversenyen is tarolt, hiszen tíz nevezett borból nyolc kapott aranyérmet. Mindez jelzi, hogy a borász szakma is egyre jobban elismeri a Maul Pincészet eredményeit. 

A járvány természetesen átformálta az életüket. Az éttermüket be kellett zárni, de online kóstolót indítottak az országban elsőként, aminek meg is volt az eredménye, anyagilag egyensúlyba hozta a pincészetet. Nem kellett egyetlen alkalmazottól sem megválniuk,  így továbbra is tizenöt embert foglalkoztatnak. S már az utánpótlás is ott van, hiszen Zsolték két fiút nevelnek. Dávid 17, Dániel 15 éves, s nem csak a feleségről, hanem róluk is neveztek el bort.

A Maul Pincészetre igaz a mondás: kicsi a bors, de erős.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.
Riaszt a RASFF - Összefoglaló a 2024-es magyar esetekből
Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere (RASFF) alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak. Az esetek 88 százaléka külföldi előállítású terméket érintett.
A Nébih kiválóan őrködik a hazai élelmiszerbiztonság felett
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2012. március 15-én, 13 éve alakult meg azzal a céllal, hogy az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyelje az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzdjön az élelmiszerhamisítások, és a feketegazdaság ellen. Ennek érdekében a hagyományosnak mondott hatósági intézkedések hatékonyságának javítása mellett a Nébih nagy figyelmet fordít az ellenőrzésekből, vizsgálatokból eredő információk gyűjtésére, feldolgozására és közérthető módon való megosztására, kommunikálására. A hivatal kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a szakmai érdekeken túl mindenkor eleget tegyen a magyar lakosság elvárásainak. Dr. Nemes Imrét, a Nébih elnökét kérdeztük.
Módosult az EPR Rendszer
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet.
Fenntartható minőségbiztosítás a takarmány- és élelmiszeriparban
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza