2025. 08. 20., szerda
István
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Hatékony sertéshízlalás

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: Petra Pröβler, Alexandra Schlagheck Biochem Zusatzstoffe Handels- und Produktionsges. mbH, Lohne; Rudolf Hartwigsen, Georg Thaller Christian-Albrechts-Universität, Institut für Tierzucht und Tierhaltu, 2014/09/10
Címkék: sertés, sertéságazat, anyakoca, sertéstartás, sertéshús, sertés stratégia

A sertéshízlalás jövedelmezőségének fokozása, illetve az intenzív fajtákban rejlő potenciál elérése érdekében a takarmányozási koncepció egyértelmű: az állatok szükségleteit mindenkori teljesítményük figyelembevételével kell kielégíteni.

Ugyanakkor meg kell találni annak a módját is, hogy a sertéshízlalás költségeinek döntő hányadát képviselő takarmányköltségeket a lehető legalacsonyabban tartsuk.

A takarmányalapanyag-árak emelkedésével párhuzamosan egyre nő a takarmány értékét és hasznosítását javító adalékanyagok iránti érdeklődés. A legutóbbi kutatási eredmények tanúsága szerint az enzimtermelő mikroorganizmusok javítják a fehérjék emészthetőségét, ezáltal megtakarítás érhető el a költséges fehérjeforrások esetében.

Kielben, a Christian Albrecht Egyetemen végzett kutatás eredményei igazolták, hogy tarthatóak az elvárt intenzív termelési eredmények a takarmány csökkentett tápanyag-összetétele ellenére is.

Fókuszban a mikrobakontroll és az emészthetőség

A teljesítményfokozó antibiotikumok betiltásával (2006) az alternatív takarmány-adalékanyagok (pre- és probiotikumok, növényi kivonatok) egyre nagyobb térhódításnak indultak. Elsődleges céljuk, hogy a káros baktériumok számát visszaszorítják azáltal, hogy a jótékony bélbaktériumok kolonizációját segítik. A probiotikumok, definíció szerint, élő mikroorganizmusok, amelyek a gazdaszervezet egészségügyi állapotát pozitívan befolyásolják.

Más probiotikumokkal, mint például az élő élesztőkkel és a tejsavbaktériumokkal szemben a Bacillus spp. azáltal, hogy a környezeti hatásokkal szemben (pl. granulálás) kevésbé érzékeny, a kutatás fókuszába került.

A Bacillus licheniformis DSM 5749 és a Bacillus subtilis DSM 5750 képesek olyan enzimek termelésére, mint a proteázok, amilázok és lipázok, ezáltal fokozzák a tápanyagok emészthetőségét.

Az elmúlt 20 év tapasztalatai (40 kísérlet összevont eredményei) azt mutatják, hogy az enzimtermelő mikroorganizmusok használata és az ebből adódó jobb tápanyag- elérhetőség csökkentheti a kocák testtömegvisszaesését a laktáció során és a szopós malackori elhullást.

A legutóbbi kutatások tanúsága szerint az enzimtermelő mikroorganizmusok alkalmazása egyértelműen kifizetődő a sertéshízlalás során is. Amennyiben sikerül növelni a takarmány tápanyag-emészthetőségét, úgy a tápanyag mennyiségén megtakarítás érhető el anélkül, hogy az bármiféle negatív hatással járna az állatok teljesítményére a befejező fázisban.

A Bacillus licheniformis DSM 5749 és a Bacillus subtilis DSM 5750 hatását sertéseknél a befejező szakaszban a Kieli Egyetemen 2011-ben végzett kísérlet eredményei is alátámasztják.

A takarmányozási koncepció

A 144 kísérleti malacot (50% nőivarú és 50% kan, Dán Breed × Duroc) három takarmányozási csoportba osztottuk. Az állatok egyedi elhelyezésre kerültek oly módon, hogy két-két malacnak közös az etetője. A sertések súlyát heti egyszer mértük. A kísérletet a dán termelési feltételek analógiája alapján terveztük meg.

A termelés teljes befejező szakaszát két takarmányozási fázisra osztottuk (28–58 kg = hízó, 58–112 kg befejező). A kontroll csoport tagjai standard kereskedelmi takarmányt kaptak (lásd 1. táblázat).

A T1 és T2 tesztcsoportoknál a takarmányhoz Bacillus licheniformis DSM 5749 és Bacillus subtilis DSM 5750 (1:1 arányban) kiegészítést adtunk 1,28×109 CFU/kg dózisban. Míg a T1 csoport az enzimtermelő mikroorganizmusokat „on top” kapta, addig a T2 csoportnál a takarmány energia- és fehérjetartalmát 0,1 MJ/ kg-mal, illetve 0,5%-kal csökkentettük. A takarmányfelhasználást és a malaconkénti súlygyarapodást a tesztidőszakban folyamatosan rögzítettük. Ezen felül az elhullást, a megbetegedéseket és a karkasz (FOM) minőségét is dokumentáltuk.


1. táblázat. A standard takarmány-összetétel
(Lufa-analízis által igazolva)

A fehérjecsökkentés ellenére is magas termelési szint

A kísérlet problémamentesen és elhullás nélkül zajlott. Általában az egész kísérlet alatt a sertések magas termelési eredményt mutattak. Az átlagos napi testtömeg-gyarapodás 1000 g fölötti értéket mutatott. A hízó szakaszban enyhe eltérést állapítottunk meg, de ez sem érte el a statisztikailag szignifikáns szintet (lásd 2. táblázat).

A befejező fázisban az eltérések sokkal kifejezettebben nyilvánultak meg, és a T1 csoport előnye határozottá vált. Ebben a csoportban az állatok magasabb napi testtömeg-gyarapodást (+34 g) és jobb takarmányhasznosítást (–0,09) produkáltak a kontroll csoporthoz képest. A takarmányhasznosítás (FCR) statisztikai szempontból szignifikáns eltérést mutatott. A teljes befejezési szakaszt vizsgálva a T1 csoport egyedei produkálták a legjobb eredményt napi testtömeggyarapodás és takarmányhasznosítás szempontjából. A takarmányhasznosulási rátában elért különbségek szignifikánsak. A karkaszminőségi paramétereknél a mért eltérések egyike sem volt szignifikáns. Egyfajta trendet figyelhettünk meg a T1 és T2 csoport tagjainál a magasabb színhúsarány és az alacsonyabb standard eltérés vonatkozásában (lásd 3. táblázat).

A vágási adatokat is figyelembe véve meghatároztuk a színhúsnövekedési arányt és a színhúsra vetített takarmányköltségeket. A T1 és a kontroll csoport, illetve a T2 csoport eredményei között statisztikailag szignifikáns eredmény mutatkozott.

Konklúzió

A kísérlet azt mutatja, hogy az állatok termelési teljesítménye javítható, ha a takarmányhoz enzimtermelő mikroorganizmusokat adunk. A takarmányhasznosításban tapasztalt eltérések statisztikailag igazolt értékeket eredményeztek, és trendszerű képet mutatott a napi testtömeg- gyarapodás és színhúskihozatal. A T2 és a kontroll csoport között nem tapasztaltunk eltérést egyetlen vizsgált paraméternél sem. Ez azt mutatja, hogy a takarmány alacsonyabb energia- és nyersfehérje-tartalmát a Bacillus licheniformis DSM 5749 és a Bacillus subtilis DSM 5750 egyértelműen kompenzálni tudja. Feltételezzük, hogy ez a kompenzáció a mikroorganizmusok azon képességén alapul, hogy olyan enzimek termelésére képesek, amelyek javítják a tápanyagok emészthetőségét. Másrészről meg kell jegyeznünk, hogy a genetikai potenciál teljes mértékben nem került kihasználásra a standard takarmány alkalmazása mellett. A mikroorganizmusok enzimépítő tulajdonságai által további tápanyagok váltak elérhetővé a sertések számára a T1 kísérleti csoportban. Ennek hatására nagyobb mértékű lett a színhúskihozatal nagyobb arányú fehérjefelszívódás nélkül. A dán standard szerint a takarmány fehérjeszintje már alapvetően is alacsony, így csak igen kismértékű további csökkentésre van lehetőség. A Bacillus licheniformis és Bacillus subtilis alkalmazása lehetőséget kínál a drága fehérjehordozókkal történő takarékoskodásra, ezáltal csökkentve a takarmányköltségeket. Javult a tápanyaghasznosítás, így az állatok genetikai potenciálja is jobban kihasználható. Az enzimtermelő mikroorganizmusokat alkalmazó takarmányozási koncepciók tehát két oldalról is kifizetődőek – mind gazdasági, mind környezeti szempontból.

Ajánlott kiadványokNovotniné Dr. Dankó Gabriella szerk.:
Sertéstenyésztés
Nábrádi András, Szűcs István, Balogh Péter:
A sertéshústermelés gazdasági kérdései
Dr. Gere Tibor - Dr. Csányi Vilmos :
Gazdasági állatok viselkedése - Általános etológia
Dr. Böő István:
A növendék- és felnőtt sertések betegségei - A gazdaságok gyakoribb állatbetegségei II.

Ez is érdekelhetiÚj támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha bekerül az országbaIsmét megjelent Magyarország határán a sertéspestis

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Már elérhető az állatbetegségek hatékonyabb kezelését és megelőzését célzó pályázat
Megjelent az anti mikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet szolgáló pályázat, amely jelentős segítséget jelent az állattenyésztőknek az állatbetegségek hatékonyabb kezelésében és megelőzésében. A kormány döntése szerint erre a célra megemelt támogatási összeg, így 11,9 milliárd forint fordítható – jelentette be az Agrárminisztérium agrár- és vidékfejlesztési támogatásokért felelős államtitkára. A nagy létszámú sertés-, baromfi- vagy szarvasmarhatartó tenyészetek június végéig pályázhatnak.
AGRO-AQUA Kft. a horgászok kiváló partnere
A határokon átívelő Körösök völgye a Kárpát-medence egy rejtőzködő területe, amelyet egyedülálló természetvédelmi értékei, kulturális és szellemi sokszínűsége tesz kifejezetten izgalmassá, olvasható az Aktívan itthon sorozat kiadványában. A Körösök Románia és Magyarország közös kelet-nyugati tengelyén, az Erdélyi-szigethegységtől a Tisza folyó vonaláig, mintegy 200 km hosszan nyújtózik a Kárpát-medencének e vízfolyásoktól gazdagon erezett központi térségében. E vadregényes környezetben, Szarvason több tógazdaság is található, köztük az Iskolaföldi tógazdaság, amelyen az AGRO-AQUA Kft. végzi a haltermelést. Csoma Gáborral, a cég tulajdonos ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Tartalmas szakmai programmal rendezték meg a Baromfi Világnapot
A Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet (BTT) minden évben Szakmai konferenciát rendez a Baromfi Világnap tiszteletére. Az idei rendezvény jubileumi, hiszen a X. alkalommal találkoztak a hazai és az európai szervezetek szakértői, gazdálkodói. Az idei rendezvényen Nagy István agrárminiszter, és Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke mondott köszöntőt, míg számos rangos nemzetközi előadó tartott színvonalas előadást.
Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.
Több mint ötven év után újra megjelent a ragadós száj- és körömfájás betegség
Lapzártánk idején már négy magyarországi szarvasmarha-tartó telepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) betegség. A fertőzött telepeken az állományt teljes egészében fel kell számolni, a kitörések meghatározott körzetében pedig szigorú intézkedések lépnek életbe a betegség tovább terjedésének a megakadályozása érdekében. Bár az esetek egy viszonylag szűkebb területre korlátozódnak, hatásuk a hazai állattenyésztés baromfin kívül eső részét igen érzékenyen érinti, hiszen már komoly gazdasági károkat okoztak, illetve vetítenek előre.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza