2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Hatékony sertéshízlalás

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: Petra Pröβler, Alexandra Schlagheck Biochem Zusatzstoffe Handels- und Produktionsges. mbH, Lohne; Rudolf Hartwigsen, Georg Thaller Christian-Albrechts-Universität, Institut für Tierzucht und Tierhaltu, 2014/09/10
Címkék: sertés, sertéságazat, anyakoca, sertéstartás, sertéshús, sertés stratégia

A sertéshízlalás jövedelmezőségének fokozása, illetve az intenzív fajtákban rejlő potenciál elérése érdekében a takarmányozási koncepció egyértelmű: az állatok szükségleteit mindenkori teljesítményük figyelembevételével kell kielégíteni.

Ugyanakkor meg kell találni annak a módját is, hogy a sertéshízlalás költségeinek döntő hányadát képviselő takarmányköltségeket a lehető legalacsonyabban tartsuk.

A takarmányalapanyag-árak emelkedésével párhuzamosan egyre nő a takarmány értékét és hasznosítását javító adalékanyagok iránti érdeklődés. A legutóbbi kutatási eredmények tanúsága szerint az enzimtermelő mikroorganizmusok javítják a fehérjék emészthetőségét, ezáltal megtakarítás érhető el a költséges fehérjeforrások esetében.

Kielben, a Christian Albrecht Egyetemen végzett kutatás eredményei igazolták, hogy tarthatóak az elvárt intenzív termelési eredmények a takarmány csökkentett tápanyag-összetétele ellenére is.

Fókuszban a mikrobakontroll és az emészthetőség

A teljesítményfokozó antibiotikumok betiltásával (2006) az alternatív takarmány-adalékanyagok (pre- és probiotikumok, növényi kivonatok) egyre nagyobb térhódításnak indultak. Elsődleges céljuk, hogy a káros baktériumok számát visszaszorítják azáltal, hogy a jótékony bélbaktériumok kolonizációját segítik. A probiotikumok, definíció szerint, élő mikroorganizmusok, amelyek a gazdaszervezet egészségügyi állapotát pozitívan befolyásolják.

Más probiotikumokkal, mint például az élő élesztőkkel és a tejsavbaktériumokkal szemben a Bacillus spp. azáltal, hogy a környezeti hatásokkal szemben (pl. granulálás) kevésbé érzékeny, a kutatás fókuszába került.

A Bacillus licheniformis DSM 5749 és a Bacillus subtilis DSM 5750 képesek olyan enzimek termelésére, mint a proteázok, amilázok és lipázok, ezáltal fokozzák a tápanyagok emészthetőségét.

Az elmúlt 20 év tapasztalatai (40 kísérlet összevont eredményei) azt mutatják, hogy az enzimtermelő mikroorganizmusok használata és az ebből adódó jobb tápanyag- elérhetőség csökkentheti a kocák testtömegvisszaesését a laktáció során és a szopós malackori elhullást.

A legutóbbi kutatások tanúsága szerint az enzimtermelő mikroorganizmusok alkalmazása egyértelműen kifizetődő a sertéshízlalás során is. Amennyiben sikerül növelni a takarmány tápanyag-emészthetőségét, úgy a tápanyag mennyiségén megtakarítás érhető el anélkül, hogy az bármiféle negatív hatással járna az állatok teljesítményére a befejező fázisban.

A Bacillus licheniformis DSM 5749 és a Bacillus subtilis DSM 5750 hatását sertéseknél a befejező szakaszban a Kieli Egyetemen 2011-ben végzett kísérlet eredményei is alátámasztják.

A takarmányozási koncepció

A 144 kísérleti malacot (50% nőivarú és 50% kan, Dán Breed × Duroc) három takarmányozási csoportba osztottuk. Az állatok egyedi elhelyezésre kerültek oly módon, hogy két-két malacnak közös az etetője. A sertések súlyát heti egyszer mértük. A kísérletet a dán termelési feltételek analógiája alapján terveztük meg.

A termelés teljes befejező szakaszát két takarmányozási fázisra osztottuk (28–58 kg = hízó, 58–112 kg befejező). A kontroll csoport tagjai standard kereskedelmi takarmányt kaptak (lásd 1. táblázat).

A T1 és T2 tesztcsoportoknál a takarmányhoz Bacillus licheniformis DSM 5749 és Bacillus subtilis DSM 5750 (1:1 arányban) kiegészítést adtunk 1,28×109 CFU/kg dózisban. Míg a T1 csoport az enzimtermelő mikroorganizmusokat „on top” kapta, addig a T2 csoportnál a takarmány energia- és fehérjetartalmát 0,1 MJ/ kg-mal, illetve 0,5%-kal csökkentettük. A takarmányfelhasználást és a malaconkénti súlygyarapodást a tesztidőszakban folyamatosan rögzítettük. Ezen felül az elhullást, a megbetegedéseket és a karkasz (FOM) minőségét is dokumentáltuk.


1. táblázat. A standard takarmány-összetétel
(Lufa-analízis által igazolva)

A fehérjecsökkentés ellenére is magas termelési szint

A kísérlet problémamentesen és elhullás nélkül zajlott. Általában az egész kísérlet alatt a sertések magas termelési eredményt mutattak. Az átlagos napi testtömeg-gyarapodás 1000 g fölötti értéket mutatott. A hízó szakaszban enyhe eltérést állapítottunk meg, de ez sem érte el a statisztikailag szignifikáns szintet (lásd 2. táblázat).

A befejező fázisban az eltérések sokkal kifejezettebben nyilvánultak meg, és a T1 csoport előnye határozottá vált. Ebben a csoportban az állatok magasabb napi testtömeg-gyarapodást (+34 g) és jobb takarmányhasznosítást (–0,09) produkáltak a kontroll csoporthoz képest. A takarmányhasznosítás (FCR) statisztikai szempontból szignifikáns eltérést mutatott. A teljes befejezési szakaszt vizsgálva a T1 csoport egyedei produkálták a legjobb eredményt napi testtömeggyarapodás és takarmányhasznosítás szempontjából. A takarmányhasznosulási rátában elért különbségek szignifikánsak. A karkaszminőségi paramétereknél a mért eltérések egyike sem volt szignifikáns. Egyfajta trendet figyelhettünk meg a T1 és T2 csoport tagjainál a magasabb színhúsarány és az alacsonyabb standard eltérés vonatkozásában (lásd 3. táblázat).

A vágási adatokat is figyelembe véve meghatároztuk a színhúsnövekedési arányt és a színhúsra vetített takarmányköltségeket. A T1 és a kontroll csoport, illetve a T2 csoport eredményei között statisztikailag szignifikáns eredmény mutatkozott.

Konklúzió

A kísérlet azt mutatja, hogy az állatok termelési teljesítménye javítható, ha a takarmányhoz enzimtermelő mikroorganizmusokat adunk. A takarmányhasznosításban tapasztalt eltérések statisztikailag igazolt értékeket eredményeztek, és trendszerű képet mutatott a napi testtömeg- gyarapodás és színhúskihozatal. A T2 és a kontroll csoport között nem tapasztaltunk eltérést egyetlen vizsgált paraméternél sem. Ez azt mutatja, hogy a takarmány alacsonyabb energia- és nyersfehérje-tartalmát a Bacillus licheniformis DSM 5749 és a Bacillus subtilis DSM 5750 egyértelműen kompenzálni tudja. Feltételezzük, hogy ez a kompenzáció a mikroorganizmusok azon képességén alapul, hogy olyan enzimek termelésére képesek, amelyek javítják a tápanyagok emészthetőségét. Másrészről meg kell jegyeznünk, hogy a genetikai potenciál teljes mértékben nem került kihasználásra a standard takarmány alkalmazása mellett. A mikroorganizmusok enzimépítő tulajdonságai által további tápanyagok váltak elérhetővé a sertések számára a T1 kísérleti csoportban. Ennek hatására nagyobb mértékű lett a színhúskihozatal nagyobb arányú fehérjefelszívódás nélkül. A dán standard szerint a takarmány fehérjeszintje már alapvetően is alacsony, így csak igen kismértékű további csökkentésre van lehetőség. A Bacillus licheniformis és Bacillus subtilis alkalmazása lehetőséget kínál a drága fehérjehordozókkal történő takarékoskodásra, ezáltal csökkentve a takarmányköltségeket. Javult a tápanyaghasznosítás, így az állatok genetikai potenciálja is jobban kihasználható. Az enzimtermelő mikroorganizmusokat alkalmazó takarmányozási koncepciók tehát két oldalról is kifizetődőek – mind gazdasági, mind környezeti szempontból.

Ajánlott kiadványokBalogh Péter - Novotniné Dankó Gabriella (szerkesztők):
Versenyképes kocatartás és malacnevelés
Dr. Böő István:
A növendék- és felnőtt sertések betegségei - A gazdaságok gyakoribb állatbetegségei II.
Nábrádi András, Szűcs István, Balogh Péter:
A sertéshústermelés gazdasági kérdései
Novotniné Dr. Dankó Gabriella szerk.:
Sertéstenyésztés

Ez is érdekelhetiÚj támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha bekerül az országbaIsmét megjelent Magyarország határán a sertéspestis

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kéknyelvbetegség: a kérődzőket fertőzi, emberre nem veszélyes
Négy év szünet után itthon is újra megjelent a kéknyelv betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg. A betegség a nevét onnan kapta, hogy a megfertőződött állatoknál vénás, pangásos, kékes színű, duzzadt nyelv alakul ki. Ezt először szeptember elején két Somogy vármegyei, nagy létszámú szarvasmarha-állományban mutatták ki, majd egy Fejér vármegyei borjútelepen is észlelték.
Állatállomány: Európában hanyatlik a száma
Az egykor csordát fenntartó bakonyi kis falu állatorvosa meséli, hogy az 580 lelkes községben mindössze 4 tehén van. Évtizedek óta nincs csarnok, ahol a kifejt tejet átvennék, így a gazdák kénytelenek voltak felszámolni állatállományukat. Az egyetlen, a négy tehenet gondozó gazda sajtot készít, s azt igyekszik eladni a szomszédos falvak kicsi piacain.
Szarvasbőgés: a legszebb vadászat
Már hallható az őszi erdők hangja, a gímszarvas násztáncával elkezdődött az idei szarvasbőgés – fogalmaz lírai szöveggel Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és rögtön figyelmezteti is az autósokat: vigyázzunk magunkra és a vadakra. Ebben a hangulatban fogalmaz Náhlik András professzor is a Vadászati ismertek című könyvében.
A BHNP Zrt. hosszú távon, fenntartható módon gazdálkodik - Közérdek a balatoni horgászturizmus fejlesztése
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP Zrt.) 2009. augusztus 25-én alakult meg, jogelődje 1899 óta tevékenykedik a Balatonon. A cég 100 százalékban magyar állam tulajdonában van, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A cég fő feladata a Balaton ökoszisztémájának fenntartása és a halállomány kezelése, hogy optimális horgászati lehetőségeket biztosítson a kedvelt halfajok esetében, valamint a tógazdasági haltermelésével fenntartsa a halfajok sokféleségét. A BHNP Zrt. aktívan részt vesz a halvédelmi tevékenységekben is. Szári Zsolt vezérigazgatóval arról beszélgettünk, hogy a társaság aktívan dolgozik a Balaton ökoszisztémájának védelmében és fenntartásában, egyben a horgászati lehetőségek biztosításában.
Nyílik az agrárolló, a tejtermelők kitartanak
Magyarország kicsi játékos az európai tejpiacon, az uniós termelésnek csupán egy-másfél százalékát adja. Ha nem csak az összehasonlítható nemzetközi arányokra figyelünk, megállapíthatjuk, hogy a hazai tejtermelők a világ élvonalához tartoznak. Az egy tehénre jutó tejtermelés meghaladja a 6300 kilogrammot, ami a világon a 16. helyezést jelenti. A dánok, a kanadaiak és az USA-beli termelők járnak messze előttünk. A magyarok az egy főre jutó tejfogyasztásban is az élen járnak, évente 182 kilogramm tejet – literre átszámítva 177 – eresztünk le a torkunkon. Ez napi fél litert jelent itthon, miközben a világ átlaga ennek a fele.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza