2025. 05. 19., hétfő
Ivó, Milán
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A fenntartható gazdálkodás - Ha nem vesszük figyelembe a méretgazdaságosság összefüggéseit?

Kategória: Agrárgazdaság | Szerző: Dr. Takácsné Prof. Dr. György Katalin, 2021/03/01
Címkék: Vitassuk meg!, fenntartható gazdálkodás, méretgazdaságosság

A fenntarthatóság gazdálkodás a mezőgazdasági termelésben – mint az élet oly sok területén – napjainkban elismert célkitűzéssé vált. Hármas pillére a környezeti, a gazdasági és a társadalmi fenntarthatóság.

Vitaindító tanulmányunk legújabb darabját az Agrárium Magazin februári számában publikáltuk. A Vitassuk meg! sorozatunk most az életképes üzemméret témakört járja körül. Mindezt a fenntarthatóság szempontjából.

Mit tegyünk, hogy ne vesztesei, hanem nyertesei legyünk az elkövetkező évtizedeknek? Hogyan őrizhetjük meg versenyképességünket? Miként van jelentősége az új, innovatív megoldásoknak?  Dr. Takácsné Prof. Dr. György Katalin értekezéséből alapos, egyszerre tudományos és gyakorlati szempontokat is felsorakoztató tények rajzolódnak ki. (szerk.)

Dr. Takácsné Prof.
Dr. György Katalin,
egyetemi tanár

A környezeti fenntarthatóság az átlagfogyasztó számára gyakran a vegyszermentesen előállított élelmiszert, a biodiverzitás kérdésének előtérbe kerülését, a természet rekreációs szerepének hangsúlyozását jelenti. A társadalmi fenntarthatóság magába foglalja az élelmezésbiztonság és a biztonságos élelmiszer előállítást, a természet, mint élettér és a gazdaság környezetének olyan állapotban történő használatát, amely a jövő generációi számára is élhető környezetet eredményez. A termőföld, a felszíni és a talajvíz (édesvíz) korlátozottságából adódik, hogy egyre nagyobb figyelmet kell a mezőgazdasági termelésben is szentelni azon technológiákra, amelyek az előbb említett erőforrások felélése helyett azok hatékonyabb felhasználását segítik elő, vagy innovatív megoldásokkal a helyettesítésük irányába mutatnak. Termelői szinten vizsgálva a gazdasági oldalt, alaptétel, hogy az üzemeknek egyedi szinten is biztosítaniuk kell legalább az egyszerű újratermeléshez szükséges jövedelmet. Nem túlzás azt állítani, hogy a közgazdaságtan üzleti ága a mezőgazdasági üzemtanból fejlődött ki, a feudális uradalmak gazdatisztjei, számtartói is már olyan terveket készítettek, nyilvántartásokat vezettek, amelyek megteremtették annak alapját, hogy az előállítani kívánt termékek vonatkozásában előzetes mennyiségeket (méreteket) kalkuláltak. 

Kényszer?

Napjainkban sok szó esik a versenyképességről, a termelési költségek alakulására ható tényezőkről, a piaci értékesítési lehetőségekről. Valójában ezek a kérdések is visszavezethetők az önköltséget befolyásoló kérdésekre – mit hogyan csinál a termelő és ez milyen pozícióba helyezi őt a hasonló terméket előállítók termelési költségeihez képest – és mindez hogyan viszonyul az értékesítési lehetőségekhez. A piac működése nagyon egyszerű, ugyanakkor a válasz arra a kérdésre, hogy akkor hogyan tovább? – nem könnyű. 

A termelés intenzitásának növekedése, a mezőgazdaság elmúlt évtizedekben bekövetkezett műszaki fejlődése, a ráfordítások hatékonyságnövekedése a termékpálya szereplői számára megválaszolandó kérdésként teszi fel, hogy adott körülmények között milyen „méretben”, milyen együttműködések mentén lehet versenyképes termelést folytatni minden szempontból fenntartható módon. A sokszereplős mezőgazdaságban minden termelő egy szereplő, egyedi helyzettel, egyedi gazdaságmérettel, erőforrás-struktúrával, piaci kapcsolatokkal stb. jellemezhető. Ebből a szempontból az egész gazdaság „mérete” adott, de az egyes tevékenységek, maga a termelési szerkezet, a verseny a vállalati korlátozott erőforrásokért döntéseket tesz szükségessé. 

Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a versenyképes árutermelés megteremtéséhez meg kell találni termelői szinten az adottságokkal leghatékonyabban folytatható termelést. Ami magában fogalja az innovatív technológiák mellett a termékpálya mentén a magasabb feldolgozottságot képviselő termékek előállítását (állattenyésztés vs. növénytermelés; ömlesztett áru helyett feldolgozott élelmiszeripari termékek; értékesítési láncokba történő bekapcsolódás). De ugyanígy jelentheti a rövid élelmiszerláncon belüli értékesítést is (már ha van rá fizetőképes kereslet) vagy a különböző termelői együttműködési formák segítségével történő előnyök realizálását a szinergia mentén.

A továbbiakban röviden tekintsük át az életképes méretre ható tényezőket, meghatározásának az elméleti folyamatát. Hangsúlyozni szükséges, hogy elméleti folyamatról van szó, hiszen a gyakorlatban mindig abból kell kiindulni, ami adottság. A kérdés vizsgálatakor további problémát jelent a gazdaság méretének mértékegysége, meghatározhatósága. A termelésre – és ezzel kapcsolatosan a méretre – számos tényező hat. Meghatározó a tulajdonviszonyoktól, szervezeti formától függetlenül mind a nagyüzemek, mind a kis-, és középüzemek termelési szerkezete, az alkalmazott technológia lehet. Ez utóbbi esetben fontos feltárni mindazokat a horizontális és vertikális kapcsolatokat, amelyekkel gazdaságszinten át lehet hidalni a fennálló méretgazdaságossági korlátokat. 

Az üzemtan fejlődése

A mezőgazdasági üzem fogalmának kialakulása, méret-meghatározásának nehézségei, az értelmezés változásának folyamata jól követhető az elmúlt néhány évszázad nemzetközi, és hazai szakirodalmában. Terjedelmi korlátok okán csak megemlítjük, hogy már a 19. század elején megfogalmazták a „racionális mezőgazdálkodás” elméletét (Thaer és tanítványa, Thünen, in Dusek, 2013), amelyben nem a termelés volumenének növelése volt a cél, hanem az eredmény elérése, azaz, hogy a gazdálkodók a költségek fedezése után minél nagyobb tiszta nyereségre tegyenek szert. Az életképesség, mint a gazdálkodás kibocsátásával, méretével kapcsolatos gondolat nem új. Az 1970-es években az agrárközgazdászok a fedezeti összefüggésekre helyezték a hangsúlyt. Az üzem méretére ható tényezők között hangsúlyos a termelési színvonal, a ráfordítás-hozam kapcsolatok, a ráfordítások helyettesíthetősége, kombinációja, a termelés szerkezete, összetétele, és ezzel összefüggésben hatásuk a jövedelemre. A termelés szerkezete mellett annak biztonsága, illetve kockázata is vizsgálandó szempont (Bishop és Toussaint, 1969). A mezőgazdasági termelés kockázatcsökkentésének lehetséges útja a biztosítás, az ágazattársítás, és a szerződéses termelés. A fölbérlettel kapcsolatos kérdések (bérleti díj és járadék összefüggések, a bérleti időszak hossza, annak kiszámíthatósága) is felvetnek ökonómiai kérdéseket. 

A méretgazdaságosság elméleti összefüggései

A méretgazdaságosság a termelés intenzitásának növekedésével, a mezőgazdaság elmúlt évszázadban bekövetkezett, és napjainkban is tartó műszaki fejlődése, a felhasznált ráfordítások hatékonyságnövekedése, a nemzetközi versenyképesség elérése okán felveti az alábbi kérdések megválaszolásának szükségességét:

  • lehetséges-e a polarizált üzemekre vonatkoztatva jellemző méreteket, kategóriákat azonosítani, felvetve azt a kérdést is, hogy mi lehet a méret-meghatározás alapja, mértékegyesége: hektár, számosállat, élőmunka-felhasználás, tőkelekötés, értékesítés árbevétele, fedezeti hozzájárulás, termelési érték stb.;
  • mennyire lehet figyelembe venni az eltérő környezeti adottságokat, (köz)gazdasági feltételeket;
  • milyen tényezők hatnak az üzemi és az ágazati méretre;
  • meg lehet-e határozni a kritikus és optimális méreteket, és ezáltal a kockázatviselő képességet;
  • az egyedi gazdaságméret és a termékpálya szereplői a tranzakciós költségeket is figyelembe véve milyen termékpálya mentén működnek (vagy lenne célszerű működniük);
  • milyen a sokszereplős ágazat/piac szereplői közötti együttműködési hajlandóság a méret-optimum nyújtotta előny realizálása érdekében a játékelméletek mentén vizsgálva stb. 

Részletesen a fentiek közül az életképes méretre ható tényezőket ismertetjük, amellyel célunk egy olyan szakmai beszélgetés indikálása, amely során termelői példákkal lehetséges a kérdésre, valós problémákra reflektálni.
Itt szükséges megjegyezni, hogy az üzemi méret mellett sokszor különös jelentőséggel bír az ágazati méret vizsgálata is, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor az ágazati méretezés túlmutat egy-egy konkrét üzem határain, magával vonva a társulás, együttműködés kérdéseit is, mintegy megteremtve a virtuális (nagy) üzemet. (Takács, 2000; Takács – Baranyai, 2013).

Az üzemnagyság, a gazdálkodás lehetséges méretének meghatározásakor nem lehet a nagyság fogalmának egy általánosan használható tartalmat adni, mert nem lehet az összes üzemnagyságot jellemző, teljesítményt meghatározó termelési tényező összességét egységes, kvantitatív mérőszámmal jellemezni. Ebből következően a klasszikus közgazdasági alapelv, a fedezeti méret meghatározása, és a költségfüggvényen alapuló vizsgálatok eredményei csak holisztikus megközelítéssel, minél több peremfeltétel lefektetése mellett értelmezhetők (Busse von Colbe 1964; Steinhauseretal., 1984; Samuelson – Nordhaus, 1985; Takácsné; 1994a és 1994b). Az életképes méret a klasszikus költségfüggvény mentén határozható meg, fontos eleme az üzemi fajlagos állandó költségalakulás (termelési méret, színvonal, szerkezet, és a fent felsorolt tényezők együttesének, változásának függvényében). Mint ismert, minél nagyobb az üzem lekötött tőkéjének nagysága, annál nagyobb hányadot képvisel a fajlagos összköltségen belül az állandó költség, ami a nagyobb méretű gazdálkodás irányába hat.

A gazdálkodás méretére és a gazdaság méretére ható tényezők

Rendszerszemléletű megközelítésben az üzemi méretre ható tényezők vizsgálatakor feltételezzük, hogy a jövedelmező árutermelés a mezőgazdasági üzemektől, mint vállalkozásoktól meghatározott minimális üzemi méret elérését feltételezi (Székely, 1992; Szakál, 1993; Takácsné, 1994a és 1994b; Széles, 1995).

A gazdálkodás lehetséges méretének kialakulására ható főbb tényezőket a Szerző egy 2020-ban született összegző tanulmányában ismertette korábbi munkákra alapozva (Takácsné, 2020):

  • agro-ökológiai, termőhelyi tényezők, amelyek behatárolják a folytatható tevékenységi köröket, bizonyos korlátok között megszabják a termelési színvonalat; a termőhelynek nem megfelelően megválasztott termelési szerkezet magas költséggel tartható fenn, ami a gazdasági rendszer jövedelmezőségét ronthatja, esetleg azt eredményezve, hogy adott feltételek mellett a gazdaság nem képes biztosítani sem a rövid, sem a hosszabb távú fennmaradását;
  • társadalmi, gazdasági tényezők, amelyek közül az előbbi az 1990-es évek első felében lezajlott társadalmi változások következtében Magyarországon a kis méret irányába hatott (lásd megváltozott birtokstruktúra, mialatt Nyugat‑Európában, és az USA‑ban már ezzel ellentétes irányú tendencia volt tapasztalható), az eltelt 30 év alatt a „kis gazdaságok” száma jelentősen csökkent, (ismételten) megindult a birtokkoncentráció folyamata;
  • a tudományos-technikai környezet, a mezőgazdaság műszaki fejlesztése folyamatos innovációt igényel a technológia minden elemének területén, amely egyrészt változtatási kényszert jelent, másrészt – hosszabb távon – alkalmazkodási kényszer is a termelők számára;
  • a megművelhető földterület korlátozott nagysága, ami a kialakulatlan földvásárlási lehetőségek, valamint a földbérlet hiánya (termőföld immobilitása) miatt a gazdálkodási méretek rugalmassága ellen hat;
  • piaci tényezők (a piacra jutási feltételek, a vevői igények közül a tömegtermékek piacán a megfelelő tételnagyság elérése stb.);
  • a specializáció igénye (nagyobb tömegű, egyöntetű minőség), mint a méret korlátlan növelése ellen ható tényező;
  • a termelés kockázatának csökkentése miatti többtermékes gazdálkodás igénye;
  • a termelői szaktudás, az irányítás, a menedzsment színvonala egyre nagyobb jelentőséget kap a méretnövekedéssel, a fejlett termelési színvonallal rendelkező nyugat‑európai családi gazdaságokban a családtagok közül legalább egy fő közép‑ vagy felsőszintű mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik, illetve kell rendelkeznie (a méretnövekedés egy határon túl annyi idegen élő munka alkalmazását követeli meg, ami megfelelő képzettségű, a vállalkozó személyétől elkülönülő szakmai irányítást igényel, ezzel megnövelve a gazdálkodás költségét [tranzakciós költség], ám ez a problémakör már nem a meghatározásunk szerinti családi gazdasághoz, hanem az ennél nagyobb mérethez kapcsolódik);
  • a tulajdonviszonyok megváltozása, ami napjainkban a gazdálkodási méret csökkenésének irányába hat, ami igaz a volt nagyüzemek átlagos méretének csökkenésére is az átalakulások, kiválások következtében; megjegyezve azt, hogy a földtulajdon és a földhasználat jelentős mértékben eltér egymástól;
  • a munkaerő-ellátottság, és a munkanélküliség, amely egyrészről az átlagos gazdálkodási méret csökkenése irányában hat; ha párosul hozzá földtulajdon, akkor a munkanélküli kényszervállalkozóvá válhat, annak ellenére, hogy nem rendelkezik sem a megfelelő szaktudással, szakismerettel, sem eszközökkel a gazdálkodói tevékenység folytatásához; de másik irány is létezik, miszerint az önfoglalkoztatás igénye teremtheti meg a vállalkozói méretű családi gazdasággá válást, egy idő után a család munkaerejét meghaladó méretnél bérmunkát alkalmazva vagy ritkán intenzív gépesítést kiváltva;
  • rendelkezésre álló gépek, eszközök mennyisége, munkavégző képessége egyrészt megszabja a termelési szerkezetbe illeszthető tevékenységek egyedi és együttes méretét (az igény és a kapacitás együttes összhangjának megteremtésével); másrészt az eszközökben megtestesülő lekötött tőke megszabja a gazdaság azon legkisebb méretét (a gazdálkodás folyó költségei mellett), amelytől kezdve jövedelmet képes előállítani, és így megteremti a hosszabb távú fennmaradást, stabilitást;
  • a termelési szerkezet, amely egyrészt kialakul a fenti tényezők hatására, megszabják a rendelkezésre álló erőforrások, a termőhely, a vetésváltási követelmények és a közgazdasági, piaci hatások; ez determinálja a rendszer által elérhető jövedelmet, ami a rendszer méretéből adódik, és egyben visszahat rá;
  • az együttműködési, szerveződési formák elfogadottsága, a termelői hajlandóság; ennek hiányában a piacon való megjelenéshez nagyméretű vállalkozások keretében nyílik lehetőség vagy korlátozott keretek között új formákat kell találni (termelői piacok, közösségek) (Szabó G., 2013; Takács – Baranyi, 2013; Kiss, 2018; Kacz, 2019).

Életképesség gazdálkodás az, amikor egy gazdaság az érintettjei számára képes biztosítani a társadalmilag elfogadott életminőséget, átlagosnak tekinthető jövedelemszintet, valamint a befektetett tőke megtérülését is, biztosítva az élő és holt munka legalább egyszerű újratermelésének feltételeit. 
Fontos kérdésként jelenik meg a finanszírozás, és az életképesség közötti kapcsolat vizsgálata fentebb említett, mértet befolyásoló tényezők mellett. A fedezeti vizsgálatok során a tőkeköltséget is figyelembe vevő, hosszabb időtávú vizsgálatok segítségével meghatározható, hogy az üzem mekkora mérettől képes a felhasznált idegen forrás visszafizetésére, a tőketerhek kigazdálkodására. A tőketeher visszafizetésére a gazdálkodás éves adózott eredménye, és a képzett amortizáció együttes összege kell, hogy fedezetet nyújtson. A termőterület egységére vetített kötelezettséget és a kiegyenlítésére rendelkezésre álló cash flow-t vizsgálva meghatározható az a gazdálkodási mérettartomány, amely a fent említett követelményeket kielégíti (1. ábra). 


1. ábra.
A fejlesztések finanszírozása és a gazdaságméret összefüggése;
belépő éves tőketeher módosító hatása a gazdasági méretre 120 kW-os erőgép kategóriánál, magas termelési színvonalon
Forrás: Takácsné, 1994b, 58. o.

Az elméleti méretgazdaságosság – fenti tényezők mellett – valójában attól függ, hogy a vezetés mennyire képes jó döntéseket hozni, meg tudja-e ismeri az üzemi adottságokat és magát a környezetet, az input-output kapcsolatokat, a termékpálya összefüggéseit. 

A precíziós technológiára való áttérés sajátságos kérdései a méretgazdaság szempontjából

A jelen és a versenyképes jövő meghatározó technológiája a precíziós gazdálkodás, ami már bizonyítja a gyakorlatban létjogosultságát, mint meghatározott feltételek mellett a versenyképesség egyik technológiai megoldása. 

A „sitespecificcrop management” (termőhely-specifikus növénykezelési rendszer) olyan információ- és technológiai alapú mezőgazdasági termelési rendszer, amelynek célja meghatározni, analizálni és „kezelni” a mezőgazdasági táblán belül előforduló talaj-, tér-, és időbeli variabilitást az optimális jövedelmezőségért, a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságáért, valamint a környezet megóvásáért. Alkalmazása elkötelezettséget, szaktudást igényel a technológiához szükséges feltételek mellett. 

A környezeti adottságoknak megfeleltetett, optimalizált termelés magasabb átlaghozamot eredményez(het) a kockázat csökkenése mellett, de ez nem törvényszerűen jár együtt a termelői eredményesség növekedésével. A gazdálkodás folyamatát hosszabb időtáv átlagában szükséges értékelni. A méretgazdaságosság vizsgálatakor az elmúlt időszakban a magasabb, többletberuházás költségekre gyakorolt hatása (állandó költségnövelés és tőkemegtérülési követelmények) került a vizsgálatok fókuszába. Napjainkra – az ágazatban lezajlott műszaki fejlesztések okán a gépesítési oldalról sok esetben adott az alkalmazás lehetősége – így a tőkebefektetés méretgazdaságossági összefüggései kevésbé bírnak hatással a méretezésre.

A gazdaság mérete (a nagyobb méretű gazdaságok fajlagos jövedelemértékei általában kedvezőbbek) már eleve hatással bír az alkalmazás/áttérés tényére, és arra is, hogy mely elemek kerülnek bele a technológiába. Ezt még az is befolyásolja, hogy mennyire könnyen illeszthetők be és alkalmazhatók a gyakorlatban az elemek. Gyakorlati tapasztalat, hogy a precíziós technológia alkalmazásának mértéke (és az alkalmazott elemek száma) a gazdaságméret növekedésével együtt nő. Ez a növekedés a gazdaságok méretében, a technológia alkalmazásának gyakoriságában megköveteli a gazdaságok szorosabb együttműködését és integrációját, jobban, mint valaha. Mind az embereknek, mind a gépeknek képesnek kell lenniük a hatékony kommunikációra egymással, az információ – és a technológia egyes műveleteinek, a gépkapacitásoknak – lehető legszélesebb körben történő megosztásához. Ehhez partnerek a megfelelő kapacitással bíró, megbízható szolgáltatók, és kiemelt szerepe lehet a bizalomra épülő együttműködésnek is. 

Az Európai Bizottság támogatásával 2014 novemberében kialakított Precíziós gazdálkodás Európán belüli helyzetét elemző fókuszcsoport (EIP-AGRI Focus Group onPrecision Farming, PF) – a teljesség igénye nélkül – a következő összegző megállapításokat és feladatokat fogalmazta meg:

  • Szükség van a precíziós gazdálkodás hozzáadott értékének, az értékláncban betöltött szerepének hangsúlyosabb közvetítésére mind a termelők, mind az ágazat szereplői felé.
  • „Hogyan érjük el a gazdákat, és hogyan támogassuk a (szak)tanácsadókat?” – kérdés megválaszolása során négy kulcsterületet emeltek ki:
    – „gazdák úttörői”, akik a korai alkalmazók, látnokok csoportjába tartoznak, akik meggyőzőek a többiek számára;
    – tanácsadók, akik összegyűjtik és megválaszolják a gazdák kérdéseit, illetve összekötők és az információcsere biztosítói a gyártók, fejlesztők, szolgáltatók felé;
    – a termékek gyártói, a kutatók/fejlesztők és szolgáltatók, akik elkötelezettek, hogy a gazdák szükségleteinek megfelelő megoldásokat szolgáltassanak;
    – a gazdák – a „pragmatikus, korai alkalmazók többsége”, a „késői, konzervatív alkalmazók többsége” és a „késői szkeptikusok” – tehát a késői követők sokasága, melynek meggyőzése a cél a szükségletteremtő stratégia mentén;
  • A kis- és közepes, döntően családi tulajdonban lévő gazdaságokkal kapcsolatban kiemelik a regionális oktatás és a tudatosság, a precíziós gazdálkodás iránti elkötelezettség erősítésének szükségességét, a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének közös használatát (sharing PF machinery), a közös gondolkodást és cselekvést a méretgazdaságosság elérésére. Nagyobb megbízható tanácsadói támogatás szükséges, könnyen használható, (beruházás szempontjából) elérhető eszközök, melyeket használat közben meg lehet ismerni, tanulni.
  • Nyílt, megosztott adatok: a gazdák alapvetően vonakodnak megosztani adataikat: ahhoz, hogy ez a gát feloldható legyen, új üzleti modellre van szükség. Meg kell győzni a gazdákat arról, hogyha jobban menedzselik adataikat, akkor többet tudnak teljesíteni eszközeikkel, növelve az eszközhatékonyságot, a bevételeiket (részben élni tudnak a méretgazdaságossági előnyökkel a költségeik csökkentése révén), továbbá csökkenthetik a környezetterhelésüket (EIP-AGRI Focus Group, 2014).

Záró gondolatok

Amennyiben elfogadjuk, hogy az életképesség a gazdálkodó számára azt jelenti, hogy adott (köz)gazdasági rendszerben legalább képes biztosítani az egyszerű újratermelést (a költségek között természetesen meg kell jeleníteni a munkaerő költségét) és az elvárt jövedelemszintet, akkor a méretgazdaságosság alapján meghatározhatók azok a helyzetek, azon gazdálkodói kör, együttműködési forma, amely számára a precíziós gazdálkodásra való áttérés a környezeti és társadalmi fenntarthatóság irányába mutathat. 

A fenntartható fejlődésben a precíziós gazdálkodás szerepe nem vitatható. A mezőgazdaság „intelligens gazdaság” (Smart Farm) irányába történő elmozdulása, olyan környezet támogatása, amely ebbe az irányba hat, elengedhetetlen feladata az ágazat minden szereplőjének. A klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás (Climate-SmartAgriculture, CSA) hangsúlyozza a rugalmas, rendszerszemléletű megoldások/technológiák alkalmazásának szükségességét, innovatív szakpolitikai és finanszírozási intézkedésekkel támogatva. A CSA négy fő cselekvési területen keresztül mozdítja elő a gazdálkodók, a kutatók, a vállalati szektor, a civil társadalom és a politikai döntéshozók összehangolt fellépését az éghajlatváltozás kihívására adandó helyes válasz megtalálásához: 

  1. az adatok, bizonyítékok összegyűjtése, nyomon követése; 
  2. a helyi intézményi hatékonyság növelése (lokalizáció); 
  3. az éghajlat változási kihívások és az agrárpolitikák közötti koherencia előmozdítása; és 
  4. az éghajlatváltozás és a mezőgazdasági finanszírozás összekapcsolása. 

A CSA abban különbözik a „szokásos üzleti” megközelítésektől, hogy rendszerszemlélettel közelíti meg a kérdést, hangsúlyozza a rugalmas, kontextus-specifikus megoldások végrehajtásának szükségességét, innovatív szakpolitikai és finanszírozási intézkedések által támogatva.
A kérdés ezek után nem az, hogy mi legyen a kizárólagos mód, hanem csak az, hogy mikor, milyen feltételek mellett mi adja meg egy gazdálkodó számára a legjobb megoldást. 

Az elkövetkező évtizedben a termelők világpiacra jutásakor azon szereplők, akik nem alkalmazzák az új, innovatív megoldásokat, nem támaszkodnak egymásra az értéklánc mentén, veszítenek versenyképességükből, kiszorulhatnak a piacról. Hangsúlyozni szükséges, hogy a technológia számos eleme igénybe vehető szolgáltatásként, lehet építeni az eszközrendszer közös használatán alapuló megoldásokra, amelyek értelemszerűen kitágítják a kis(ebb) méret irányába az alkalmazhatóság tartományát. (Méretgazdaságossági kérdésként kezelve ez azt jelenti, hogy a fajlagos állandóköltségek csökkentésével kisebb méret mellett is elérhető az életképességet jelentő fedezeti méret.)

Ajánlott kiadványokTakácsné György Katalin:
A precíziós növénytermelés közgazdasági összefüggései
Oláh Judit és Popp József:
A fenntartható fejlődés záloga a körforgásos bioökonómia

Ez is érdekelhetiLehetőségek a kertészeti ágazatok fejlesztésébenAz állattenyésztés gondjai és fejlesztésének lehetőségei, eszközei - Hozzászólás a "Növényt vagy állatot?" vitasorozathozGondolatok dr. Kapronczay István „Növényt vagy állatot” című írásához

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Többszörösen nehezített úton a vetőmagszektor
A szélsőséges időjárás egyre nagyobb kihívást jelent a vetőmagszektor számára is, amely a mezőgazdaság első, stratégiai jelentőségű lépcsőjét jelenti, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács éves küldöttgyűlésén, Gödöllőn. A negatív környezeti változásokon kívül az ágazatot az elmúlt években érzékenyen érintette az orosz-ukrán konfliktus, amelynek révén a két fontos célországba szállított kukorica és napraforgó vetőmagok exportja töredékére esett vissza.
Földügyletek a családon belül
A magyar termőföldek több mint 2/3-át egyéni gazdaságok használják, melyek javarészt családi gazdasági formában működnek. Szerepük nem csak gazdasági értelemben jelentős, hanem társadalmi szempontból is meghatározóak a vidék életében. Nem véletlen tehát, hogy jelenleg is komoly támogatásokat biztosítanak a családi gazdaságok működéséhez, ahogy ugyanez igaz a családon belüli földügyletekre is egyszerűbb szabályok vonatkoznak.
A DélKerTÉSZ komplex szolgáltatást nyújt a tagjainak
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) eddig is azon dolgozott, hogy a 450 tag termelési feltételei minél korszerűbbé, hatékonyabbá váljon. Ám a klímaváltozás újabb és újabb kihívásai miatt további jelentős beruházásokra van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű magyar zöldség és gyümölcs legyen elérhető a magyar boltok polcain. A magyar termelőknek a világpiaci árak mellett kell hatékonynak és versenyképesnek kell lenniük, kellő hozamot kell elérni magas minőség mellett. Nagypéter Sándorral, a DélKerTÉSZ elnökével beszélgettünk.
Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza