2023. 02. 03., péntek
Balázs
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Természetes vitaminforrást biztosítanak

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: H. Gy.

A magyar fogyasztó számára – miként e sorok írójának sem – nem ismeretlenek a Trivega Kft. termékei, hiszen a Lidl, a Tesco, a Spar, és a Metro üzletláncokban az év minden napján megvásárolhatók a Trivega lógóval ellátott, korszerűen csomagolt paradicsom, paprika, uborka, saláta. És vásárolják is, mivel kiváló minőségben biztosítják a fontos zöldségeket.

Nemes-Nagyné
Vas Andrea,
ügyvezető

Nemes-Nagyné Vas Andrea, a Trivega Kft. ügyvezetője készséggel idézte fel a cégalapítás időpontját. A céget 2012 végén azért alapították, hogy a Dél-Alföldön megtermelt, kiváló minőségű árut a hazai üzletláncokon keresztül minél rövidebb idő alatt a fogyasztók asztalára juttathassák el. 2014-től három megyéből származó, három termelő család alkotta termelői csoportként, 2019 januárjától pedig, termelői értékesítő szervezetként (TÉSZ) működnek, 15 aktív termelő taggal. A tagok második és harmadik generációs családi gazdálkodók, akik a felmenőik révén a napsütötte dél-alföldi régióban sok-sok évtizede kertészkednek. A cég névválasztása is a termelői csoportot alkotó három termelő családra utal, hiszen a Tri hármat, míg a vega zöldséget jelent.

A TÉSZ termelési alapjairól szólva Nemes-Nagyné Vas Andrea elmondta, hogy Forráskút, Balástya, Baks, Zsombó, Üllés, Sándorfalva, Orosháza, Öcsöd azok a települések, ahol a TÉSZ tagok termelnek, s akik a telephelyek nagyságától, és szezonmunkáktól függően összesen 400-600 főnek biztosítanak állandó munkahelyet. A munkavállalók nagyobb része már hosszú évek óta a csapat tagjaként vesz részt a termelésben. A tagok által megtermelt kiváló minőségű árut Kisteleken, Csongrád-Csanád megyében csomagolják.  Minden nap pontosnak, precíznek kell lenniük, nem csúszhatnak az áruházi beszállításokkal, mivel időkapukra dolgoznak. Az ügyvezető joggal büszke erre a teljesítményre, mivel ehhez a teljesítményhez elengedhetetlen a jól szervezett csapatmunka, mind a telephelyen belül, mind a telephelyek között. A frissen szedett termékeiket naponta szállítják a Pest megyei központi raktárakba, ahonnan aztán az ország minden pontján található áruházak polcaira kerülnek, akár 24 órán belül. A logisztikai központjuk az áruházak saját audit rendszere mellett 99 százalékos IFS audittal is rendelkezik. Minden termelő tag rendelkezik Global Gap tanúsítással.

A TÉSZ termőterülete elérte a félszáz hektárt, ami a hazai kertészeti kultúrát tekintve elegendő nagyságú ahhoz, hogy piacképes árumennyiséget tudjanak egész évben biztosítani. Az 50 hektár úgy adódik össze, hogy a telephelyeken 41 hektáron, magas színvonalú, korszerű technológiával ellátott üvegházakban termelik a zöldségféléket, s az üvegházak mellett 9 hektáron fóliasátrak alatt is folyik termelés. A fő termékük a paradicsom, amelyből 30 fajtát termesztenek, de ahhoz, hogy a piaci stabilitásukat ne veszélyeztesse semmi, több lábon kell állniuk. Ezért is bővítették a termelési palettájukat a már említett zöldségfélékkel, a paprikával, az uborkával, a salátával. 

Nemes-Nagyné Vas Andrea külön szólt a paradicsomtermesztésükről. A Trivega dél-alföldi termelői társulás 15 gazdaságában 30 fajta zamatos paradicsomot termelnek. Ez a bőséges fajtaválaszték talán egyedülálló az országban, és ha szabad ezt mondani, a paradicsom minden ízvilága megjelenik a termékeikben. Mindegyik paradicsomfajta egy kicsit más, ezért mindenki megtalálhatja a neki kedvenc fajtáját. A TÉSZ honlapján egyébként receptajánlatok is olvashatók, így megtudhatjuk, hogy melyik fajta mire a legjobb. Legyen grill csemege, saláta vagy paradicsomszósz a végtermék, a fogyasztó nem fog csalódni benne. Mindezt az is igazolja, hogy a NÉBIH vásárlói tesztjén 2018-ban, a közönség kedvenc „Cherry” paradicsommal elnyerték a legfinomabb koktélparadicsom címet. Az innováció központi kérdés a TÉSZ termelésében, a legkorszerűbb nemesített paradicsomfajtákkal dolgoznak, s arra törekszenek, hogy egy-egy fajta termesztését kizárólagosan végezhessék. Ezzel egyfajta márkavédelem is megvalósul a Trivega termékeknél. 

Érdemes azt is hangsúlyozni, hogy a TÉSZ tagjai, fenntartható módon, környezettudatos termeléssel állítják elő a zöldségeiket. Korunk egyik legnagyobb kihívását jelenti a környezetszennyezés visszaszorítása, és a hosszú távon is fenntartható termelés megvalósítása, fogalmazott az ügyvezető. A teljes termőterületüket geotermális energiával fűtik. Az üvegházakban palántáról nevelik a növényeket, mégpedig nem talajon, hanem kókuszgyapot ágyban, amelyet évente cserélnek. Ez által az üvegházak teljes fertőtlenítését is elvégzik, így a vevő egészsége is biztonságban van. 

Egy rövid cikkben nem lehet mindent rögzíteni, ami a beszélgetés során elhangzott. De azt mindenképpen meg kell említeni, hogy Nemes-Nagyné Vas Andrea olyan lelkesedéssel, elkötelezettséggel beszélt a munkájáról, hogy az ember azonnal kedvet kap a Trivega termékek megvétele iránt. Ritkán érzi ugyanis az ember azt, ami a beszélgetés során kialakult, hogy a csoport számára nem csak az üzlet, a bevétel a fontos, hanem az is, hogy a vevő bizalommal vegye le a polcról a termékeiket, mégpedig az év minden évszakában. A honlapjuk szlogenjén nem kell változtatniuk: „Sok szeretettel a Dél-Alföldről, s a szívvel-lélekkel nevelt paradicsomunkban nem fog csalódni.”

Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudniA zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Szalámi és szárazkolbászfélék kisüzemi készítése
A szárazáru aprított nyershúsból és szalonnából, konyhasó és salétromos só, cukor fűszerek és más segéd, illetve alapanyagok felhasználásával készült termék. A szárazáruk két nagy csoportra oszthatók fel, a szalámifélékre és a szárazkolbászokra. A termék eltarthatóságát a fermentációs folyamat (pH-csökkenés) és a szárítás biztosítja.
A hazai élelmiszeripar vérkeringésében vannak jelen
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE-ÉTI) sikeres oktatási és kutatási tevékenységet folytat, és jelenleg is az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, amelynek képzési rendszere átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét (BSc, MSc) és önálló doktori programmal (PhD) is rendelkezik. Prof. Dr. Friedrich László intézetigazgatóval beszélgettünk.
A kormány elkötelezett a globális élelmezésbiztonság mellett
Magyarország Kormánya számára stratégiai jelentőségű az élelmezésbiztonság, illetve az, hogy a magyar emberek asztalára jó minőségű élelmiszerek kerüljenek. Az Élelmezési Világnap alkalmából szervezett rendezvényen az Agrárminisztériumot dr. Ökrös Oszkár nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár képviselte. 
Magyarország méz- és méhszerető agrárország
A teljes magyar társadalom rendkívül nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, mellyel elérhetővé teszik számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszerét - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Méhészeti Kongresszuson, Isztambulban.
Nélkülözhetetlen a tojásfogyasztás
A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSz) idén október 14.- én rendezte meg a jubileumi 20. Tojás Világnapi szakmai konferenciát, amelynek a budaörsi Hotel Holiday Inn volt a helyszíne.
Veszélyek és kockázatok az élelmiszer kiskereskedelemben
Az élelmiszer-biztonság annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza