Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: H. Gy.
A magyar fogyasztó számára – miként e sorok írójának sem – nem ismeretlenek a Trivega Kft. termékei, hiszen a Lidl, a Tesco, a Spar, és a Metro üzletláncokban az év minden napján megvásárolhatók a Trivega lógóval ellátott, korszerűen csomagolt paradicsom, paprika, uborka, saláta. És vásárolják is, mivel kiváló minőségben biztosítják a fontos zöldségeket.
Nemes-Nagyné
Vas Andrea,
ügyvezető
Nemes-Nagyné Vas Andrea, a Trivega Kft. ügyvezetője készséggel idézte fel a cégalapítás időpontját. A céget 2012 végén azért alapították, hogy a Dél-Alföldön megtermelt, kiváló minőségű árut a hazai üzletláncokon keresztül minél rövidebb idő alatt a fogyasztók asztalára juttathassák el. 2014-től három megyéből származó, három termelő család alkotta termelői csoportként, 2019 januárjától pedig, termelői értékesítő szervezetként (TÉSZ) működnek, 15 aktív termelő taggal. A tagok második és harmadik generációs családi gazdálkodók, akik a felmenőik révén a napsütötte dél-alföldi régióban sok-sok évtizede kertészkednek. A cég névválasztása is a termelői csoportot alkotó három termelő családra utal, hiszen a Tri hármat, míg a vega zöldséget jelent.
A TÉSZ termelési alapjairól szólva Nemes-Nagyné Vas Andrea elmondta, hogy Forráskút, Balástya, Baks, Zsombó, Üllés, Sándorfalva, Orosháza, Öcsöd azok a települések, ahol a TÉSZ tagok termelnek, s akik a telephelyek nagyságától, és szezonmunkáktól függően összesen 400-600 főnek biztosítanak állandó munkahelyet. A munkavállalók nagyobb része már hosszú évek óta a csapat tagjaként vesz részt a termelésben. A tagok által megtermelt kiváló minőségű árut Kisteleken, Csongrád-Csanád megyében csomagolják. Minden nap pontosnak, precíznek kell lenniük, nem csúszhatnak az áruházi beszállításokkal, mivel időkapukra dolgoznak. Az ügyvezető joggal büszke erre a teljesítményre, mivel ehhez a teljesítményhez elengedhetetlen a jól szervezett csapatmunka, mind a telephelyen belül, mind a telephelyek között. A frissen szedett termékeiket naponta szállítják a Pest megyei központi raktárakba, ahonnan aztán az ország minden pontján található áruházak polcaira kerülnek, akár 24 órán belül. A logisztikai központjuk az áruházak saját audit rendszere mellett 99 százalékos IFS audittal is rendelkezik. Minden termelő tag rendelkezik Global Gap tanúsítással.
A TÉSZ termőterülete elérte a félszáz hektárt, ami a hazai kertészeti kultúrát tekintve elegendő nagyságú ahhoz, hogy piacképes árumennyiséget tudjanak egész évben biztosítani. Az 50 hektár úgy adódik össze, hogy a telephelyeken 41 hektáron, magas színvonalú, korszerű technológiával ellátott üvegházakban termelik a zöldségféléket, s az üvegházak mellett 9 hektáron fóliasátrak alatt is folyik termelés. A fő termékük a paradicsom, amelyből 30 fajtát termesztenek, de ahhoz, hogy a piaci stabilitásukat ne veszélyeztesse semmi, több lábon kell állniuk. Ezért is bővítették a termelési palettájukat a már említett zöldségfélékkel, a paprikával, az uborkával, a salátával.
Nemes-Nagyné Vas Andrea külön szólt a paradicsomtermesztésükről. A Trivega dél-alföldi termelői társulás 15 gazdaságában 30 fajta zamatos paradicsomot termelnek. Ez a bőséges fajtaválaszték talán egyedülálló az országban, és ha szabad ezt mondani, a paradicsom minden ízvilága megjelenik a termékeikben. Mindegyik paradicsomfajta egy kicsit más, ezért mindenki megtalálhatja a neki kedvenc fajtáját. A TÉSZ honlapján egyébként receptajánlatok is olvashatók, így megtudhatjuk, hogy melyik fajta mire a legjobb. Legyen grill csemege, saláta vagy paradicsomszósz a végtermék, a fogyasztó nem fog csalódni benne. Mindezt az is igazolja, hogy a NÉBIH vásárlói tesztjén 2018-ban, a közönség kedvenc „Cherry” paradicsommal elnyerték a legfinomabb koktélparadicsom címet. Az innováció központi kérdés a TÉSZ termelésében, a legkorszerűbb nemesített paradicsomfajtákkal dolgoznak, s arra törekszenek, hogy egy-egy fajta termesztését kizárólagosan végezhessék. Ezzel egyfajta márkavédelem is megvalósul a Trivega termékeknél.
Érdemes azt is hangsúlyozni, hogy a TÉSZ tagjai, fenntartható módon, környezettudatos termeléssel állítják elő a zöldségeiket. Korunk egyik legnagyobb kihívását jelenti a környezetszennyezés visszaszorítása, és a hosszú távon is fenntartható termelés megvalósítása, fogalmazott az ügyvezető. A teljes termőterületüket geotermális energiával fűtik. Az üvegházakban palántáról nevelik a növényeket, mégpedig nem talajon, hanem kókuszgyapot ágyban, amelyet évente cserélnek. Ez által az üvegházak teljes fertőtlenítését is elvégzik, így a vevő egészsége is biztonságban van.
Egy rövid cikkben nem lehet mindent rögzíteni, ami a beszélgetés során elhangzott. De azt mindenképpen meg kell említeni, hogy Nemes-Nagyné Vas Andrea olyan lelkesedéssel, elkötelezettséggel beszélt a munkájáról, hogy az ember azonnal kedvet kap a Trivega termékek megvétele iránt. Ritkán érzi ugyanis az ember azt, ami a beszélgetés során kialakult, hogy a csoport számára nem csak az üzlet, a bevétel a fontos, hanem az is, hogy a vevő bizalommal vegye le a polcról a termékeiket, mégpedig az év minden évszakában. A honlapjuk szlogenjén nem kell változtatniuk: „Sok szeretettel a Dél-Alföldről, s a szívvel-lélekkel nevelt paradicsomunkban nem fog csalódni.”
Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!
Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudni
A zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza