Kategória: Agrárgazdaság | Forrás: NAK Sajtóiroda, 2021/03/02
A Kubai Köztársaság csökkentené élelmiszer-ellátásának nemzetközi kitettségét, ezért agrár-élelmiszeriparának fejlesztéséhez segítséget kért a hagyományosan erős magyar mezőgazdaságtól. Kuba magyarországi nagykövete ennek kapcsán tett látogatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), feltérképezni a lehetséges technológia- és tudástranszfert, valamint az ottani magyar beruházási lehetőségeket.
Alicia Elvira Corredera Morales, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete 2021. február 24-én látogatott a NAK budapesti központjába, ahol Győrffy Balázs, a NAK elnöke fogadta, majd a kamara szakmai vezetői tartottak tájékoztatót számára. Mint elhangzott, a magyar mezőgazdaság, és azon belül kiemelten a sertéstenyésztés, a húsipar technológiája és szervezettsége példaértékű a közép-amerikai ország számára. Kuba az élelmiszerek közel 80 százalékából importra szorul, és egyik fő fogyasztási árucikk náluk a sertéshús, illetve az abból készült feldolgozott termékek. Stratégiailag kiemelt fontosságú továbbá számukra az agrár illetve az élelmiszer-feldolgozási technológiák fejlesztése más ágazatokban is, így a broilercsirke előállításban, és a gabonafélék valamint a fehérjenövények termesztésében.
Kuba és hazánk közt – alapvetően a nagy távolság miatt – kevéssé intenzív a kereskedelmi kapcsolat, de például a vezető exporttermékeink között mezőgazdasági terménybetakarító gépek is szerepelnek. A megbeszélésen elhangzott, hogy a nagy távolságról való szállításban Kuba jelentős logisztikai tapasztalatra tett már szert, így a hazai technológiatranszfer illetve az élelmiszerexport volumene növelhető.
A kubai nagykövet első látogatásán az általános mezőgazdasági és élelmiszeripari területek mellett konkrét sertéstelep, illetve húsfeldolgozó és vágóüzem beruházási lehetőségről is szó esett, amely akár a teljes termékpályára, akár annak egyes részeire is kiterjedhet. Az együttműködési és beruházási lehetőségek pontos részleteiről további egyeztetések következnek a nagykövetség és a kamara között.
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiSzárnyra kelhet a hazai húsgalamb-tenyésztésDinamikusan bővül a piac, de ellenszélben az uniós baromfiágazatA paradicsom kórokozói - A paradicsomvész
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza