2024. 11. 30., szombat
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Tovább bővülhet a juhtartók köre

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: G.P., 2014/09/10
Címkék: juh, juhtartás, juhállomány, bárány, juhágazat

A hazai anyajuhlétszám éveken keresztül körülbelül 40–60 ezer egyeddel csökkent. A csökkenés végre megállt és enyhe növekedés jellemző az ágazatra.

A KSH adatai szerint Magyarország juhállománya 1,3 millió egyed volt 2014 június első napjában, ebből az anyajuhok száma 882 ezer volt, ami 61 ezerrel, illetve 40 ezerrel volt több a 2013 júniusinál.

A juhágazat még dinamikusabb fellendülését várják többen az EU 2014–2020 közötti időszakában nyújtott többlettámogatásoktól. Az ágazat jövedelmezősége ugyanis nagyban függ a meglévő támogatási lehetőségektől.

Támogatások szempontjából valamivel jobb helyzetbe került az ágazat már az előző évben.

A juhágazat a magyar állattenyésztésnek mindössze 2 százalékát teszi ki, éves árbevétele hozzávetőleg 20 milliárd forint. Az ágazat szerepe és létjogosultsága vitathatatlan, hiszen a minőségi termék-előállítás mellett más egyéb hasznot is hoz. Ilyen például a környezetvédelemben vagy a foglalkoztatásban betöltött szerepe.

A kereslet megvan

Magyarország gyepterülete 1,3 millió ha, amit 400 000 ha rét és 900 000 ha legelő alkot. Ezekből a területekből jó néhányezer kizárólag kiskérődzők tartására lenne alkalmas. Az állomány további bővülésére tehát adottak a tartási lehetőségek, és a külpiacokon is jóval több bárányt el lehetne adni. A piac megvan rá, túltermelés veszélye nem fenyeget, így a minőségi magyar bárány kelendő lehetne a jövőben is.

A déli és a nyugat-európai országok jelentős juhhúsfogyasztók. Magyarországon sajnálatos módon nagyon kevés az egy főre eső fogyasztás, hiszen mindösszesen 0,2–0,3 kilogrammra tehető. Ezzel szemben az európai átlag 2,3 kilogramm fejenként. A külpiacokon élénk a kereslet a bárány- és birkahús iránt.

Évente 750–800 ezer bárányt exportálunk. A vágóbárányok 90-95 százaléka általában Olaszországba kerül, kisebb mennyiségben Görögországba, Ausztriába és Németországba is jut a magyar bárányból. Utánpótlásra és a hazai minimális belső fogyasztás kielégítésére itthon marad 150–200 ezer bárány.

Meghatározó olasz piac

Vevőink között teljesen monopol helyzetben van Olaszország, ami meghatározza az exporteredményünket. Azt lehet mondani, hogy még mindig ők finanszírozzák az egész hazai kereskedelmi tevékenységet. Az idei kivitel első négy hónapjában 91 százalékban részesedett az olasz piac a magyar exportból. Tehát mondhatni, továbbra is egypiacosak vagyunk annak ellenére, hogy valamelyest nőtt a Romániába, Franciaországba irányuló kivitel is.

A KSH adatai szerint az élő bárány kivitelének mennyisége 2 százalékkal csökkent, míg értéke 1 százalékkal nőtt 2014 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az önszerveződés csak lassan halad a juhszektorban, pedig ez nagyot lendíthetne az ágazat jövedelemhelyzetén. A jelentős magyar és olasz kereskedői dealerhálózatot még mindig nehezen tudja megkerülni a juhtartó.

Van hova fejlődni

A magyar juhtenyésztők elég sok fajtát tartanak tenyésztésben. Legalább húsz fajtával dolgoznak szerte az országban. Szakértői vélemények szerint nem is lenne indokolt ennyire sok fajta tenyésztésben tartása. Jobban kidolgozott tenyésztői munka kevesebb fajtával célravezetőbb lehetne. A hatékony termelés egyik fontos alapja a megfelelő keresztezések alkalmazása. A tenyésztőknek főleg az anyai tulajdonságokban, mint a szaporaságban, nevelőképességben kellene még jelentős előrehaladást elérniük. Hústermelő képességben már jelenleg is látványos eredményeik vannak.

Sokan kisebb állományt 50–100 anyajuhot tartanak kiegészítő jövedelemként. Ők azonban a piac csak kis részét fedik le. Azok a juhászatok, amelyek 300–500 feletti anyajuhállománnyal rendelkeznek, teszik ki a piac 65–70 százalékát. A juhágazatra is jellemző az a tendencia, hogy egyre több állatot kell tartani ahhoz, hogy megélhetést jelentsen. Jelenleg ötszáz körüli anyajuhlétszám és megfelelő nagyságú földterület birtokában nyújthat megélhetést a vidéken élő családok számára.

A juhtartásra mindig is a családi gazdálkodási forma volt jellemző. A juhállomány 87 százalékát egyéni gazdaságok, 13 százalékát gazdasági szervezetek tartják. Ez az arány az utóbbi 10 évben nem változott. Sok minden más viszont igen. Ezért is születhetett meg a Magyar Juhés Kecsketenyésztő Szövetségnek az a kezdeményezése, hogy felnőttképzés induljon juhtartók számára. Még a Farmer Expón jelentette be Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese, hogy három magyar egyetemen is juhászképzés indul a közeljövőben.

Jávor szerint az agrárágazatban jelenleg tudáshiány van, ami különösen igaz a juhtenyésztésre. A képzésre rendkívül nagy az érdeklődés, remélhetőleg ez is hozzásegíti az ágazatot, hogy újabb utakra terelődjön.

Ajánlott kiadványokDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Vahid Yousefi - Kóbori Judit:
A merinói juhok tenyésztése és kiválasztása
Dr. Szűcs Endre (szerk.):
Vágóállat- és húsminőség
Dr. Böő István:
Juhok és kecskék betegségei - A gazdaságok gyakoribb állatbetegségei IV.

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Baranya vármegyét is elérte a madárinfluenza, újabb szigorú intézkedéseket vezetett be az országos főállatorvos
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Baranya vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állomány felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van. Ezenfelül a jelenlegi járványhelyzet miatt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben szigorú intézkedéseket rendelt el a hatóság.
Bajcshal Kft. az élenjáró halfeldolgozó
Negyedszázada, hogy először hallottam a Győri „Előre” Htsz haltermékeiről, amelyek ekkor még csak elsődleges feldolgozáson mentek keresztül. Azóta sok víz lefolyt a Mosoni Dunán is, és ez idő alatt a cég, véleményem szerint, az ország legjobb halfeldolgozó vállalkozásává fejlődött. A robbanásszerű fejlődés nagy mértékben Szilágyi Gábor nevéhez, munkásságához köthető, hiszen a cég ügyvezető igazgatója éppen két évtizede dolgozik Kisbajcson. A Győri „Előre” Htsz nevét ma már nem találjuk a cégjegyzékben, ugyanis a jogutód cég elnevezése Bajcshal Kft. A névváltoztatás is jelzi, hogy a vállalkozás a kor kihívásainak minden szinten meg tud felelni.
A korszerű állattartás feltételei
A klímaváltozás is felhívja az állattartó gazdálkodók figyelmét arra, hogy itt az ideje a lerobbant, elavult épületek újjáépítésének. Az állattartó épületek tervezése és építése során több szempontot is figyelembe kell venni, hogy biztosítsák az állatok jólétét, A hatékony munkavégzést és a megfelelő termelést. A mai állattartó épületek állapota jelentősen változhat attól függően, hogy milyen régióról, gazdaságról vagy konkrét termelési módszerről van szó.
A fenntartható mezőgazdaság csökkentheti a profitot és növelheti az élelmiszerek árait?
„A mezőgazdaság olyan ipar, amelynek célja, hogy növényi és állati eredetű termékek előállításával profitot termeljen” – írta ezt Albert Thaer német tudós 1810-ben, akit sok magyar mezőgazdász is szellemi atyjának tart. Nagyot fordult a világ azóta, az Európai Unió tervezett szabályozása a fenntartható agrár- és élelmiszeriparra való átállást tartja egyik fontos céljának. Ebben nincs is vita a tagországok között, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres tanácsokkal, kiadványokkal segíti a környezeti fenntarthatóságot, a klímavédelmet.
Dairymaster az egészséges ivarzásért
Szeretné, ha minden tehenének ivarzási ideje, aktivitása és egészségi állapota naprakészen nyomon követhető legyen? Nem elhanyagolható a kiesés, ha az ivarzás éjjel, vagy csendben történik, esetleg nem vesszük észre, és nem termékenyül a tehenünk. A KÉSZENLÉT Zrt. által forgalmazott DAIRYMASTER MooMonitor+ rendszer egy világszinten is elismert megoldást kínál a hazai gazdák számára! A DAIRYMASTER tejelő vagy húsmarháknál egyaránt alkalmazható az egy istállóban, karámban tartott tehén vagy épp a legelőn tartott gulya esetében is. 
Ásványi anyag pótlás precíziós megoldása kérődzőknél
A termelő állatok folyamatosan használják fel a takarmányokban található különböző forrású mineráliákat. A modern takarmányozás folyamatosan arra fordít kutatásokat, hogy hogyan lehet a legjobb módszerrel pótolni az állatok számára, a kiürülő vagy felhasznált mikroelemeket. A legtöbb takarmányozási program része az aktuális ásványi anyag premix, amely a korosztályhoz és a csoporthoz van hozzárendelve.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza