2025. 11. 06., csütörtök
Lénárd
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Tovább bővülhet a juhtartók köre

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: G.P., 2014/09/10
Címkék: juh, juhtartás, juhállomány, bárány, juhágazat

A hazai anyajuhlétszám éveken keresztül körülbelül 40–60 ezer egyeddel csökkent. A csökkenés végre megállt és enyhe növekedés jellemző az ágazatra.

A KSH adatai szerint Magyarország juhállománya 1,3 millió egyed volt 2014 június első napjában, ebből az anyajuhok száma 882 ezer volt, ami 61 ezerrel, illetve 40 ezerrel volt több a 2013 júniusinál.

A juhágazat még dinamikusabb fellendülését várják többen az EU 2014–2020 közötti időszakában nyújtott többlettámogatásoktól. Az ágazat jövedelmezősége ugyanis nagyban függ a meglévő támogatási lehetőségektől.

Támogatások szempontjából valamivel jobb helyzetbe került az ágazat már az előző évben.

A juhágazat a magyar állattenyésztésnek mindössze 2 százalékát teszi ki, éves árbevétele hozzávetőleg 20 milliárd forint. Az ágazat szerepe és létjogosultsága vitathatatlan, hiszen a minőségi termék-előállítás mellett más egyéb hasznot is hoz. Ilyen például a környezetvédelemben vagy a foglalkoztatásban betöltött szerepe.

A kereslet megvan

Magyarország gyepterülete 1,3 millió ha, amit 400 000 ha rét és 900 000 ha legelő alkot. Ezekből a területekből jó néhányezer kizárólag kiskérődzők tartására lenne alkalmas. Az állomány további bővülésére tehát adottak a tartási lehetőségek, és a külpiacokon is jóval több bárányt el lehetne adni. A piac megvan rá, túltermelés veszélye nem fenyeget, így a minőségi magyar bárány kelendő lehetne a jövőben is.

A déli és a nyugat-európai országok jelentős juhhúsfogyasztók. Magyarországon sajnálatos módon nagyon kevés az egy főre eső fogyasztás, hiszen mindösszesen 0,2–0,3 kilogrammra tehető. Ezzel szemben az európai átlag 2,3 kilogramm fejenként. A külpiacokon élénk a kereslet a bárány- és birkahús iránt.

Évente 750–800 ezer bárányt exportálunk. A vágóbárányok 90-95 százaléka általában Olaszországba kerül, kisebb mennyiségben Görögországba, Ausztriába és Németországba is jut a magyar bárányból. Utánpótlásra és a hazai minimális belső fogyasztás kielégítésére itthon marad 150–200 ezer bárány.

Meghatározó olasz piac

Vevőink között teljesen monopol helyzetben van Olaszország, ami meghatározza az exporteredményünket. Azt lehet mondani, hogy még mindig ők finanszírozzák az egész hazai kereskedelmi tevékenységet. Az idei kivitel első négy hónapjában 91 százalékban részesedett az olasz piac a magyar exportból. Tehát mondhatni, továbbra is egypiacosak vagyunk annak ellenére, hogy valamelyest nőtt a Romániába, Franciaországba irányuló kivitel is.

A KSH adatai szerint az élő bárány kivitelének mennyisége 2 százalékkal csökkent, míg értéke 1 százalékkal nőtt 2014 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az önszerveződés csak lassan halad a juhszektorban, pedig ez nagyot lendíthetne az ágazat jövedelemhelyzetén. A jelentős magyar és olasz kereskedői dealerhálózatot még mindig nehezen tudja megkerülni a juhtartó.

Van hova fejlődni

A magyar juhtenyésztők elég sok fajtát tartanak tenyésztésben. Legalább húsz fajtával dolgoznak szerte az országban. Szakértői vélemények szerint nem is lenne indokolt ennyire sok fajta tenyésztésben tartása. Jobban kidolgozott tenyésztői munka kevesebb fajtával célravezetőbb lehetne. A hatékony termelés egyik fontos alapja a megfelelő keresztezések alkalmazása. A tenyésztőknek főleg az anyai tulajdonságokban, mint a szaporaságban, nevelőképességben kellene még jelentős előrehaladást elérniük. Hústermelő képességben már jelenleg is látványos eredményeik vannak.

Sokan kisebb állományt 50–100 anyajuhot tartanak kiegészítő jövedelemként. Ők azonban a piac csak kis részét fedik le. Azok a juhászatok, amelyek 300–500 feletti anyajuhállománnyal rendelkeznek, teszik ki a piac 65–70 százalékát. A juhágazatra is jellemző az a tendencia, hogy egyre több állatot kell tartani ahhoz, hogy megélhetést jelentsen. Jelenleg ötszáz körüli anyajuhlétszám és megfelelő nagyságú földterület birtokában nyújthat megélhetést a vidéken élő családok számára.

A juhtartásra mindig is a családi gazdálkodási forma volt jellemző. A juhállomány 87 százalékát egyéni gazdaságok, 13 százalékát gazdasági szervezetek tartják. Ez az arány az utóbbi 10 évben nem változott. Sok minden más viszont igen. Ezért is születhetett meg a Magyar Juhés Kecsketenyésztő Szövetségnek az a kezdeményezése, hogy felnőttképzés induljon juhtartók számára. Még a Farmer Expón jelentette be Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese, hogy három magyar egyetemen is juhászképzés indul a közeljövőben.

Jávor szerint az agrárágazatban jelenleg tudáshiány van, ami különösen igaz a juhtenyésztésre. A képzésre rendkívül nagy az érdeklődés, remélhetőleg ez is hozzásegíti az ágazatot, hogy újabb utakra terelődjön.

Ajánlott kiadványokDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Szűcs Endre (szerk.):
Vágóállat- és húsminőség
Dr. Sabján Julianna – Dr. Sutus Imre:
A mezőgazdasági vállalkozások gazdálkodásának elemzése
Dr. Vahid Yousefi - Kóbori Judit:
A merinói juhok tenyésztése és kiválasztása

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kéknyelvbetegség: a kérődzőket fertőzi, emberre nem veszélyes
Négy év szünet után itthon is újra megjelent a kéknyelv betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg. A betegség a nevét onnan kapta, hogy a megfertőződött állatoknál vénás, pangásos, kékes színű, duzzadt nyelv alakul ki. Ezt először szeptember elején két Somogy vármegyei, nagy létszámú szarvasmarha-állományban mutatták ki, majd egy Fejér vármegyei borjútelepen is észlelték.
Állatállomány: Európában hanyatlik a száma
Az egykor csordát fenntartó bakonyi kis falu állatorvosa meséli, hogy az 580 lelkes községben mindössze 4 tehén van. Évtizedek óta nincs csarnok, ahol a kifejt tejet átvennék, így a gazdák kénytelenek voltak felszámolni állatállományukat. Az egyetlen, a négy tehenet gondozó gazda sajtot készít, s azt igyekszik eladni a szomszédos falvak kicsi piacain.
Szarvasbőgés: a legszebb vadászat
Már hallható az őszi erdők hangja, a gímszarvas násztáncával elkezdődött az idei szarvasbőgés – fogalmaz lírai szöveggel Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és rögtön figyelmezteti is az autósokat: vigyázzunk magunkra és a vadakra. Ebben a hangulatban fogalmaz Náhlik András professzor is a Vadászati ismertek című könyvében.
A BHNP Zrt. hosszú távon, fenntartható módon gazdálkodik - Közérdek a balatoni horgászturizmus fejlesztése
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP Zrt.) 2009. augusztus 25-én alakult meg, jogelődje 1899 óta tevékenykedik a Balatonon. A cég 100 százalékban magyar állam tulajdonában van, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A cég fő feladata a Balaton ökoszisztémájának fenntartása és a halállomány kezelése, hogy optimális horgászati lehetőségeket biztosítson a kedvelt halfajok esetében, valamint a tógazdasági haltermelésével fenntartsa a halfajok sokféleségét. A BHNP Zrt. aktívan részt vesz a halvédelmi tevékenységekben is. Szári Zsolt vezérigazgatóval arról beszélgettünk, hogy a társaság aktívan dolgozik a Balaton ökoszisztémájának védelmében és fenntartásában, egyben a horgászati lehetőségek biztosításában.
Nyílik az agrárolló, a tejtermelők kitartanak
Magyarország kicsi játékos az európai tejpiacon, az uniós termelésnek csupán egy-másfél százalékát adja. Ha nem csak az összehasonlítható nemzetközi arányokra figyelünk, megállapíthatjuk, hogy a hazai tejtermelők a világ élvonalához tartoznak. Az egy tehénre jutó tejtermelés meghaladja a 6300 kilogrammot, ami a világon a 16. helyezést jelenti. A dánok, a kanadaiak és az USA-beli termelők járnak messze előttünk. A magyarok az egy főre jutó tejfogyasztásban is az élen járnak, évente 182 kilogramm tejet – literre átszámítva 177 – eresztünk le a torkunkon. Ez napi fél litert jelent itthon, miközben a világ átlaga ennek a fele.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza