Kategória: Agrárgazdaság | 2021/03/22
Címkék: borászati technikum, borász iskola, agrárképzés
Érettségi, szakmai bizonyítvány, ingyenes kollégiumi elhelyezés, külföldi tanulmányutak, gyakorlatok, ingyenes szakmai képzés felnőttoktatásban, rendszeres havi ösztöndíj minden szakma esetében. Ez a Soós. A kimagasló eredményeket elérő, gyakorlati fókuszú borász iskola. Bemutatjuk a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolát.
Az iskola jogelődje 1901-ben létesült Budafokon. Az egyéves képzési idejű, Magyar Királyi Pincemesteri Tanfolyam néven, Dobokay Lajos, Lónyay Ferenc és Rácz Sándor szervezésében indított intézménybe tanunóként a kétéves vincellériskolát elvégzett hallgatók kerülhettek be. Az iskolában, azóta is folyamatos szakoktatás. 2020.07.01-től ismét Borászati Technikum és Szakképző Iskola besorolással biztosítja az ágazat, a szőlő-bor szakma számára a jólképzett szakembereket. A jelenlegi képzésistruktúra visszanyúlik a hagyományokhoz borászati oktatás gyökereihez. Iskolánkban, a korszerű szakoktatási követelményeknek megfelelően, két képzési szinten történik az oktatás. 2020 szeptemberétől ismét 5 éves bor és pezsgőgyártó technikus képzés, és 3 éves szőlész-borász képzés folyik iskolánkban.
Budafoki tangazdaságunk - a régi térképek szerint - az Ó-hegy Udvari (Holfhut) dűlőben terül el. Napjainkra a környék teljesen beépült, s ma már csak a közel négyhektáros szőlőterület emlékeztet az egykor oly híres budai borvidékre. Az enyhén déli lejtésű, lösztalajú és kiemelkedően jó mikroklímájú terület biztosítja a jó minőségű alapanyagot az iskola tangazdasága, a borászképzés számára. A korszerűen felszerelt oktatóbázisnak köszönhetően a borkészítés folyamata végig követhető a szőlőtermesztésen, szőlőfeldolgozáson és a különböző borkezelési technológiákon keresztül egészen a palackozásig, értékesítésig.
Szigetcsépen - 2015-ben - egy széles alapú, gyakorlatorientált, termelést folytató tanüzem kerül -kiépítésre, az Agrár Minisztérium által biztosított 400 milliós fejlesztési támogatást a felhasználásával. A tanüzem teljes területet 255 ha. A beruházás eredménye gyanánt kialakult egy szakmai gyakorlatoknak teret biztosító helyszín, ahol a termelő munka mellett – tanulhatók meg az ágazat szakmai fogási. Az átgondolt, célirányos beszerzéseknek köszönhetően közel tízszeresre növekedett a Szigetcsépi Tanüzemben megtermelt mezőgazdasági termékek, áruk értéke. Ez az eredmény egyaránt köszönhető a tanüzem dolgozóinak, és a gyakorlatokon résztvevő diákoknak, szakoktatóknak. A fejlesztés nem áll le. A korábbi tervek megvalósulását követően szeretnénk állattenyésztéssel, ebből származtatottan húsfeldolgozással, tejtermékek előállításával foglalkozni, cél továbbá a gyümölcs ágazatban cél a friss gyümölcs, az ivólé, a lekvár, a gyerekpezsgő és természetesen a pálinka előállítása. Az iskolánk hagyományai okán kiemelten kezelt szőlő-bor ágazatban is tervezünk fejlesztéseket. Szeretnénk a bor mellett, pezsgő-, fűszerezett bor-, minőségi pálinkatermeléssel foglalkozni. Szigetcsépi Tanüzem esetében célunk, egy mértékadó és irányt mutató oktatási- termelési egység létrehozása, mely a korszerű szakmai, üzemi elvárásokat szem előtt tartva, lehetőséget biztosít tanulóinknak az ágazat szegmenseinek átfogó megismerésére, a termelési folyamatok egymásra épülő elsajátítására. Célunk továbbá, hogy, a jól kialakított, megfelelő műszaki-technológiai bázist kihasználva, a tanüzem továbbképzési központja legyen a határon túli magyar szakképzésnek is. A jelenleg az országban egyedülálló szigetcsépi tanüzem lényegesen segíti a Soóst István Borászati Technikum és Szakképző Iskola szőlész-borász képzését is.
Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola - 1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 83.
titkarsag@borasziskola.hu
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza