2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Kiváló minőségű rozsszenázs készítése

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: Iván Ferenc takarmányozási szakmérnök, szaktanácsadó, 2014/09/10
Címkék: takarmányozás, rozs, rozsszenázs, zöld rozs, szálastakarmány

„Egy tejtermelő farm számára az etetett takarmány NDF emészthetősége hozhatja a boldogulást vagy a bukást!” – tartják az Egyesült Államokban.

Méltán emelik ki a termelők a bendőben lebontható és egyben struktúrát is adó rost jelentőségét, hiszen ez határozza meg az étvágyat, valamint a bendőfolyadék kémhatásának szabályozásában fő szerepet játszó nyáltermelést, így az állat egészségét és termelését is.

Az Ahrhoff GmbH erjedést segítő adalékokkal is foglalkozó cég pár éve minőségi versenyt hirdetett az erjesztett tömegtakarmányok között. A sok kiváló lucernaszenázs mellett egy kissé elöregedett rozsszenázst is kiküldött az USA-ba bírálatra a cégvezető: Jens Fahler. Nagy meglepetésre szervesanyag-, valamint rostemészthetőség tekintetében így is kimagasló eredményt ért el a rozsszenázs. Ekkortól kezdtem – mint takarmányozási szaktanácsadó – én is intenzíven foglalkozni a rozzsal, mint tömegtakarmánnyal. Több tapasztalt termelővel együtt közösen vittük végig a termesztés „finomra hangolását”, s próbáltuk megállapítani az egyik legfontosabb minőséget befolyásoló tényezőt: a vágási (kaszálási) időpontot (fenofázist), és meghatározni azt a rozsfajtát, amely ekkor kaszálva a legjobb minőséget (takarmányértéket) és nagy zöldtermést is biztosítja. Ez a tényező volt az egyik legfőbb oka, hogy a nyugat-európai gazdáktól eltérően nem terjedt el már régebben nálunk is a rozsból való szenázs készítése. A kalászosokat eddig a kalászhányás kezdetén vagy tejesérésben kaszáltuk, s a rozs ebben a fenofázisban csekély táplálóanyag-tartalmú, elvénült rostfrakciójú, alig-alig emészthető takarmányt produkált.

Mára a szakma már tudja, hogy az ideális vágási időpont az, amikor a kalász még hasban van. Igaz, ekkor kell a legnagyobb önuralom, hiszen „olyan intenzíven nő, hogy ha várunk egy kicsit, nagyobb hozamot takarítunk be”. Akik így tesznek, a minőséget áldozzák fel: egy-két hét alatt 20%-ról a felére csökken a nyersfehérjetartalom, és a jó emészthetőségtől is búcsúzhatunk.

A „zöldrozs” a hazai hagyományos tömegtakarmányok kiváló kiegészítője az alábbiak miatt:

  • optimális időben betakarítva
  • kimagasló a táplálóanyag- tartalma, mely kiváló emészthetőséggel párosul;
  • gyenge termőhelyen, szélsőséges időjárási viszonyok között is megfelelő hozamot biztosít;
  • a legkorábban betakarítható erjesztett szálasunk, így pótolhatja a hiányzó tömegtakarmányokat;
  • termelési költsége kedvezőbb a hasonló minőségű terményekéhez képest;
  • kíméli a talajt, takarékosan bánik a talaj tápanyagaival, valamint a vízzel;
  • az április közepén történő kaszálását követően a terület még hasznosítható szemes- vagy silókukorica vetésével.

Az évek során mindig kíváncsi voltam, hogy a különböző termelőknél – tapasztalatom átadásával – milyen minőséget tudunk elérni a rozsszenázzsal? 2013-ban a martonvásári Prograg Kft. szenázsa – amelyet a Dr. Orosz Szilvia (akinek vizsgálatai a tömegtakarmányok tekintetében meghatározóak a gyakorló szakemberek számára) által irányított gödöllői ÁT. Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriuma bevizsgált – a rozsszenázsok közül a legkiválóbb lett! A sikerhez három tényező kellett:

  • 1. A termelést irányító fiatal szakember: Gajdó László, aki rendkívül igényesen és lelkiismeretesen betartott minden technológiai követelményt.
  • 2. Sikeres volt fajta megválasztása, hiszen a szélsőséges időjáráshoz szokott, hazai nemesítésű Ryefood rozsfajta vetőmagját választotta, mely meghálálta a szakszerű törődést: nyersfehérje-tartalma 18,4% lett, mért emészthetőségre épülő laktációs nettó energiája 6,5 MJ/kg sza., s ami megkoronázza takarmányos szempontból a kiváló táplálóanyag-tartalmi értékeket, az az emészthetőség: a teljes szervesanyag-emészthetőség 78%, míg az NDF emészthetősége 72%!
  • 3. A fenti kiváló minőségű rozsszenázs biztonságos erjedését az Ahrhoff GmbH adaléka segítette.

Ez a fenti paraméterekkel jellemzett kiváló eredmény (takarmányérték) kell a „boldoguláshoz”, így már érthető és megszívlelendő a bevezető sorokban olvasható mondás. A rozsnak tehát különös jelentősége van hazai tejelő tehenészetek takarmányozási stratégiájában!

Más, gyengébb termőhelyi adottságú területeken is kedvező minőséget biztosított a Dr. Kruppa József által nemesített Ryefood fajtájú takarmányrozs, mely ellenáll a zord télnek és a betegségeknek, továbbá a kaszálás időpontjáig kártevők kártétele sem volt megfigyelhető. Viszont hasonlóan más „zöldrozs” fajtákhoz és hibridekhez – nem tűri a betakarítás időpontjában a kompromisszumot, és kimagasló minőséggel hálálja meg a szakszerű technológiai fegyelmet és gondoskodást. A fonnyasztás során sokszor nehéz a döntés, hiszen a 18% körüli szárazanyag-tartalmú lekaszált rozs még szársértés és szőnyegrendre terítés esetén sem „szívesen” adja le nedvességtartalmát. Az idei (2014) év tavaszán különösen hűvös volt, illúziónak tűnt a 48 óra fonnyasztás utáni 30% szárazanyagtartalom elérése. Ilyen körülmények között biztonságos megoldást jelent a rendkívül gyors erjedést segítő adalék, így még az ideálisnál nagyobb víztartalmú, erjesztett tömegtakarmányok esetében is a legkedvezőbb tejsav-ecetsav arányt értük el. A fentebb említett martonvásári minta a 64 g/kg sza. tejsav mellett nem tartalmazott mérhető mennyiségben ecetsavat! Ennek eredményeként a jó íz, a kiváló emészthetőség jó étvágyat és jó tejtermelést biztosít – még a nyári forró időszakban is. Az elmúlt 10 évben erjedést segítő adalékunk sokszor – valóban elkeserítő helyzetben – mentette meg a telep legfontosabb reményét: az éves tömegtakarmány-készletet.

Ajánlott kiadványokNovotniné Dr. Dankó Gabriella szerk.:
Sertéstenyésztés
Herdovics Mihály – Komka Gyula – Tóth László:
A sertéstartás és -takarmányozás gépesítése
Dr. Radics László:
Növénytermesztő mester könyve
Fári Miklós Gábor, Popp József szerkeszetők:
Biotechnológia - Anno 1920-1938 és ma Ereky Károly programja a fehérjeprobléma megoldásáról és napjaink feladatai

Ez is érdekelhetiTakarmányozás a tejelő szarvasmarha tartásbanA tritikále szerepe a takarmányozásbanAlternatív (nem ketreces) tojótyúktartás

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kéknyelvbetegség: a kérődzőket fertőzi, emberre nem veszélyes
Négy év szünet után itthon is újra megjelent a kéknyelv betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg. A betegség a nevét onnan kapta, hogy a megfertőződött állatoknál vénás, pangásos, kékes színű, duzzadt nyelv alakul ki. Ezt először szeptember elején két Somogy vármegyei, nagy létszámú szarvasmarha-állományban mutatták ki, majd egy Fejér vármegyei borjútelepen is észlelték.
Állatállomány: Európában hanyatlik a száma
Az egykor csordát fenntartó bakonyi kis falu állatorvosa meséli, hogy az 580 lelkes községben mindössze 4 tehén van. Évtizedek óta nincs csarnok, ahol a kifejt tejet átvennék, így a gazdák kénytelenek voltak felszámolni állatállományukat. Az egyetlen, a négy tehenet gondozó gazda sajtot készít, s azt igyekszik eladni a szomszédos falvak kicsi piacain.
Szarvasbőgés: a legszebb vadászat
Már hallható az őszi erdők hangja, a gímszarvas násztáncával elkezdődött az idei szarvasbőgés – fogalmaz lírai szöveggel Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és rögtön figyelmezteti is az autósokat: vigyázzunk magunkra és a vadakra. Ebben a hangulatban fogalmaz Náhlik András professzor is a Vadászati ismertek című könyvében.
A BHNP Zrt. hosszú távon, fenntartható módon gazdálkodik - Közérdek a balatoni horgászturizmus fejlesztése
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP Zrt.) 2009. augusztus 25-én alakult meg, jogelődje 1899 óta tevékenykedik a Balatonon. A cég 100 százalékban magyar állam tulajdonában van, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A cég fő feladata a Balaton ökoszisztémájának fenntartása és a halállomány kezelése, hogy optimális horgászati lehetőségeket biztosítson a kedvelt halfajok esetében, valamint a tógazdasági haltermelésével fenntartsa a halfajok sokféleségét. A BHNP Zrt. aktívan részt vesz a halvédelmi tevékenységekben is. Szári Zsolt vezérigazgatóval arról beszélgettünk, hogy a társaság aktívan dolgozik a Balaton ökoszisztémájának védelmében és fenntartásában, egyben a horgászati lehetőségek biztosításában.
Nyílik az agrárolló, a tejtermelők kitartanak
Magyarország kicsi játékos az európai tejpiacon, az uniós termelésnek csupán egy-másfél százalékát adja. Ha nem csak az összehasonlítható nemzetközi arányokra figyelünk, megállapíthatjuk, hogy a hazai tejtermelők a világ élvonalához tartoznak. Az egy tehénre jutó tejtermelés meghaladja a 6300 kilogrammot, ami a világon a 16. helyezést jelenti. A dánok, a kanadaiak és az USA-beli termelők járnak messze előttünk. A magyarok az egy főre jutó tejfogyasztásban is az élen járnak, évente 182 kilogramm tejet – literre átszámítva 177 – eresztünk le a torkunkon. Ez napi fél litert jelent itthon, miközben a világ átlaga ennek a fele.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza