2024. 11. 29., péntek
Taksony
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Kiváló minőségű rozsszenázs készítése

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: Iván Ferenc takarmányozási szakmérnök, szaktanácsadó, 2014/09/10
Címkék: takarmányozás, rozs, rozsszenázs, zöld rozs, szálastakarmány

„Egy tejtermelő farm számára az etetett takarmány NDF emészthetősége hozhatja a boldogulást vagy a bukást!” – tartják az Egyesült Államokban.

Méltán emelik ki a termelők a bendőben lebontható és egyben struktúrát is adó rost jelentőségét, hiszen ez határozza meg az étvágyat, valamint a bendőfolyadék kémhatásának szabályozásában fő szerepet játszó nyáltermelést, így az állat egészségét és termelését is.

Az Ahrhoff GmbH erjedést segítő adalékokkal is foglalkozó cég pár éve minőségi versenyt hirdetett az erjesztett tömegtakarmányok között. A sok kiváló lucernaszenázs mellett egy kissé elöregedett rozsszenázst is kiküldött az USA-ba bírálatra a cégvezető: Jens Fahler. Nagy meglepetésre szervesanyag-, valamint rostemészthetőség tekintetében így is kimagasló eredményt ért el a rozsszenázs. Ekkortól kezdtem – mint takarmányozási szaktanácsadó – én is intenzíven foglalkozni a rozzsal, mint tömegtakarmánnyal. Több tapasztalt termelővel együtt közösen vittük végig a termesztés „finomra hangolását”, s próbáltuk megállapítani az egyik legfontosabb minőséget befolyásoló tényezőt: a vágási (kaszálási) időpontot (fenofázist), és meghatározni azt a rozsfajtát, amely ekkor kaszálva a legjobb minőséget (takarmányértéket) és nagy zöldtermést is biztosítja. Ez a tényező volt az egyik legfőbb oka, hogy a nyugat-európai gazdáktól eltérően nem terjedt el már régebben nálunk is a rozsból való szenázs készítése. A kalászosokat eddig a kalászhányás kezdetén vagy tejesérésben kaszáltuk, s a rozs ebben a fenofázisban csekély táplálóanyag-tartalmú, elvénült rostfrakciójú, alig-alig emészthető takarmányt produkált.

Mára a szakma már tudja, hogy az ideális vágási időpont az, amikor a kalász még hasban van. Igaz, ekkor kell a legnagyobb önuralom, hiszen „olyan intenzíven nő, hogy ha várunk egy kicsit, nagyobb hozamot takarítunk be”. Akik így tesznek, a minőséget áldozzák fel: egy-két hét alatt 20%-ról a felére csökken a nyersfehérjetartalom, és a jó emészthetőségtől is búcsúzhatunk.

A „zöldrozs” a hazai hagyományos tömegtakarmányok kiváló kiegészítője az alábbiak miatt:

  • optimális időben betakarítva
  • kimagasló a táplálóanyag- tartalma, mely kiváló emészthetőséggel párosul;
  • gyenge termőhelyen, szélsőséges időjárási viszonyok között is megfelelő hozamot biztosít;
  • a legkorábban betakarítható erjesztett szálasunk, így pótolhatja a hiányzó tömegtakarmányokat;
  • termelési költsége kedvezőbb a hasonló minőségű terményekéhez képest;
  • kíméli a talajt, takarékosan bánik a talaj tápanyagaival, valamint a vízzel;
  • az április közepén történő kaszálását követően a terület még hasznosítható szemes- vagy silókukorica vetésével.

Az évek során mindig kíváncsi voltam, hogy a különböző termelőknél – tapasztalatom átadásával – milyen minőséget tudunk elérni a rozsszenázzsal? 2013-ban a martonvásári Prograg Kft. szenázsa – amelyet a Dr. Orosz Szilvia (akinek vizsgálatai a tömegtakarmányok tekintetében meghatározóak a gyakorló szakemberek számára) által irányított gödöllői ÁT. Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriuma bevizsgált – a rozsszenázsok közül a legkiválóbb lett! A sikerhez három tényező kellett:

  • 1. A termelést irányító fiatal szakember: Gajdó László, aki rendkívül igényesen és lelkiismeretesen betartott minden technológiai követelményt.
  • 2. Sikeres volt fajta megválasztása, hiszen a szélsőséges időjáráshoz szokott, hazai nemesítésű Ryefood rozsfajta vetőmagját választotta, mely meghálálta a szakszerű törődést: nyersfehérje-tartalma 18,4% lett, mért emészthetőségre épülő laktációs nettó energiája 6,5 MJ/kg sza., s ami megkoronázza takarmányos szempontból a kiváló táplálóanyag-tartalmi értékeket, az az emészthetőség: a teljes szervesanyag-emészthetőség 78%, míg az NDF emészthetősége 72%!
  • 3. A fenti kiváló minőségű rozsszenázs biztonságos erjedését az Ahrhoff GmbH adaléka segítette.

Ez a fenti paraméterekkel jellemzett kiváló eredmény (takarmányérték) kell a „boldoguláshoz”, így már érthető és megszívlelendő a bevezető sorokban olvasható mondás. A rozsnak tehát különös jelentősége van hazai tejelő tehenészetek takarmányozási stratégiájában!

Más, gyengébb termőhelyi adottságú területeken is kedvező minőséget biztosított a Dr. Kruppa József által nemesített Ryefood fajtájú takarmányrozs, mely ellenáll a zord télnek és a betegségeknek, továbbá a kaszálás időpontjáig kártevők kártétele sem volt megfigyelhető. Viszont hasonlóan más „zöldrozs” fajtákhoz és hibridekhez – nem tűri a betakarítás időpontjában a kompromisszumot, és kimagasló minőséggel hálálja meg a szakszerű technológiai fegyelmet és gondoskodást. A fonnyasztás során sokszor nehéz a döntés, hiszen a 18% körüli szárazanyag-tartalmú lekaszált rozs még szársértés és szőnyegrendre terítés esetén sem „szívesen” adja le nedvességtartalmát. Az idei (2014) év tavaszán különösen hűvös volt, illúziónak tűnt a 48 óra fonnyasztás utáni 30% szárazanyagtartalom elérése. Ilyen körülmények között biztonságos megoldást jelent a rendkívül gyors erjedést segítő adalék, így még az ideálisnál nagyobb víztartalmú, erjesztett tömegtakarmányok esetében is a legkedvezőbb tejsav-ecetsav arányt értük el. A fentebb említett martonvásári minta a 64 g/kg sza. tejsav mellett nem tartalmazott mérhető mennyiségben ecetsavat! Ennek eredményeként a jó íz, a kiváló emészthetőség jó étvágyat és jó tejtermelést biztosít – még a nyári forró időszakban is. Az elmúlt 10 évben erjedést segítő adalékunk sokszor – valóban elkeserítő helyzetben – mentette meg a telep legfontosabb reményét: az éves tömegtakarmány-készletet.

Ajánlott kiadványokDr. Tóth László:
Szálastakarmányok betakarítása, tárolása és etetése
Bárány lászló - Pupos Tibor - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes brojlerhizlalás
Novotniné Dr. Dankó Gabriella szerk.:
Sertéstenyésztés
Dr. Radics László (szerk.):
A rozs termesztése

Ez is érdekelhetiTakarmányozás a tejelő szarvasmarha tartásbanA tritikále szerepe a takarmányozásbanAlternatív (nem ketreces) tojótyúktartás

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Baranya vármegyét is elérte a madárinfluenza, újabb szigorú intézkedéseket vezetett be az országos főállatorvos
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Baranya vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állomány felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van. Ezenfelül a jelenlegi járványhelyzet miatt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben szigorú intézkedéseket rendelt el a hatóság.
Bajcshal Kft. az élenjáró halfeldolgozó
Negyedszázada, hogy először hallottam a Győri „Előre” Htsz haltermékeiről, amelyek ekkor még csak elsődleges feldolgozáson mentek keresztül. Azóta sok víz lefolyt a Mosoni Dunán is, és ez idő alatt a cég, véleményem szerint, az ország legjobb halfeldolgozó vállalkozásává fejlődött. A robbanásszerű fejlődés nagy mértékben Szilágyi Gábor nevéhez, munkásságához köthető, hiszen a cég ügyvezető igazgatója éppen két évtizede dolgozik Kisbajcson. A Győri „Előre” Htsz nevét ma már nem találjuk a cégjegyzékben, ugyanis a jogutód cég elnevezése Bajcshal Kft. A névváltoztatás is jelzi, hogy a vállalkozás a kor kihívásainak minden szinten meg tud felelni.
A korszerű állattartás feltételei
A klímaváltozás is felhívja az állattartó gazdálkodók figyelmét arra, hogy itt az ideje a lerobbant, elavult épületek újjáépítésének. Az állattartó épületek tervezése és építése során több szempontot is figyelembe kell venni, hogy biztosítsák az állatok jólétét, A hatékony munkavégzést és a megfelelő termelést. A mai állattartó épületek állapota jelentősen változhat attól függően, hogy milyen régióról, gazdaságról vagy konkrét termelési módszerről van szó.
A fenntartható mezőgazdaság csökkentheti a profitot és növelheti az élelmiszerek árait?
„A mezőgazdaság olyan ipar, amelynek célja, hogy növényi és állati eredetű termékek előállításával profitot termeljen” – írta ezt Albert Thaer német tudós 1810-ben, akit sok magyar mezőgazdász is szellemi atyjának tart. Nagyot fordult a világ azóta, az Európai Unió tervezett szabályozása a fenntartható agrár- és élelmiszeriparra való átállást tartja egyik fontos céljának. Ebben nincs is vita a tagországok között, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres tanácsokkal, kiadványokkal segíti a környezeti fenntarthatóságot, a klímavédelmet.
Dairymaster az egészséges ivarzásért
Szeretné, ha minden tehenének ivarzási ideje, aktivitása és egészségi állapota naprakészen nyomon követhető legyen? Nem elhanyagolható a kiesés, ha az ivarzás éjjel, vagy csendben történik, esetleg nem vesszük észre, és nem termékenyül a tehenünk. A KÉSZENLÉT Zrt. által forgalmazott DAIRYMASTER MooMonitor+ rendszer egy világszinten is elismert megoldást kínál a hazai gazdák számára! A DAIRYMASTER tejelő vagy húsmarháknál egyaránt alkalmazható az egy istállóban, karámban tartott tehén vagy épp a legelőn tartott gulya esetében is. 
Ásványi anyag pótlás precíziós megoldása kérődzőknél
A termelő állatok folyamatosan használják fel a takarmányokban található különböző forrású mineráliákat. A modern takarmányozás folyamatosan arra fordít kutatásokat, hogy hogyan lehet a legjobb módszerrel pótolni az állatok számára, a kiürülő vagy felhasznált mikroelemeket. A legtöbb takarmányozási program része az aktuális ásványi anyag premix, amely a korosztályhoz és a csoporthoz van hozzárendelve.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza