2025. 05. 20., kedd
Bernát, Felícia
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Kiváló minőségű rozsszenázs készítése

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: Iván Ferenc takarmányozási szakmérnök, szaktanácsadó, 2014/09/10
Címkék: takarmányozás, rozs, rozsszenázs, zöld rozs, szálastakarmány

„Egy tejtermelő farm számára az etetett takarmány NDF emészthetősége hozhatja a boldogulást vagy a bukást!” – tartják az Egyesült Államokban.

Méltán emelik ki a termelők a bendőben lebontható és egyben struktúrát is adó rost jelentőségét, hiszen ez határozza meg az étvágyat, valamint a bendőfolyadék kémhatásának szabályozásában fő szerepet játszó nyáltermelést, így az állat egészségét és termelését is.

Az Ahrhoff GmbH erjedést segítő adalékokkal is foglalkozó cég pár éve minőségi versenyt hirdetett az erjesztett tömegtakarmányok között. A sok kiváló lucernaszenázs mellett egy kissé elöregedett rozsszenázst is kiküldött az USA-ba bírálatra a cégvezető: Jens Fahler. Nagy meglepetésre szervesanyag-, valamint rostemészthetőség tekintetében így is kimagasló eredményt ért el a rozsszenázs. Ekkortól kezdtem – mint takarmányozási szaktanácsadó – én is intenzíven foglalkozni a rozzsal, mint tömegtakarmánnyal. Több tapasztalt termelővel együtt közösen vittük végig a termesztés „finomra hangolását”, s próbáltuk megállapítani az egyik legfontosabb minőséget befolyásoló tényezőt: a vágási (kaszálási) időpontot (fenofázist), és meghatározni azt a rozsfajtát, amely ekkor kaszálva a legjobb minőséget (takarmányértéket) és nagy zöldtermést is biztosítja. Ez a tényező volt az egyik legfőbb oka, hogy a nyugat-európai gazdáktól eltérően nem terjedt el már régebben nálunk is a rozsból való szenázs készítése. A kalászosokat eddig a kalászhányás kezdetén vagy tejesérésben kaszáltuk, s a rozs ebben a fenofázisban csekély táplálóanyag-tartalmú, elvénült rostfrakciójú, alig-alig emészthető takarmányt produkált.

Mára a szakma már tudja, hogy az ideális vágási időpont az, amikor a kalász még hasban van. Igaz, ekkor kell a legnagyobb önuralom, hiszen „olyan intenzíven nő, hogy ha várunk egy kicsit, nagyobb hozamot takarítunk be”. Akik így tesznek, a minőséget áldozzák fel: egy-két hét alatt 20%-ról a felére csökken a nyersfehérjetartalom, és a jó emészthetőségtől is búcsúzhatunk.

A „zöldrozs” a hazai hagyományos tömegtakarmányok kiváló kiegészítője az alábbiak miatt:

  • optimális időben betakarítva
  • kimagasló a táplálóanyag- tartalma, mely kiváló emészthetőséggel párosul;
  • gyenge termőhelyen, szélsőséges időjárási viszonyok között is megfelelő hozamot biztosít;
  • a legkorábban betakarítható erjesztett szálasunk, így pótolhatja a hiányzó tömegtakarmányokat;
  • termelési költsége kedvezőbb a hasonló minőségű terményekéhez képest;
  • kíméli a talajt, takarékosan bánik a talaj tápanyagaival, valamint a vízzel;
  • az április közepén történő kaszálását követően a terület még hasznosítható szemes- vagy silókukorica vetésével.

Az évek során mindig kíváncsi voltam, hogy a különböző termelőknél – tapasztalatom átadásával – milyen minőséget tudunk elérni a rozsszenázzsal? 2013-ban a martonvásári Prograg Kft. szenázsa – amelyet a Dr. Orosz Szilvia (akinek vizsgálatai a tömegtakarmányok tekintetében meghatározóak a gyakorló szakemberek számára) által irányított gödöllői ÁT. Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriuma bevizsgált – a rozsszenázsok közül a legkiválóbb lett! A sikerhez három tényező kellett:

  • 1. A termelést irányító fiatal szakember: Gajdó László, aki rendkívül igényesen és lelkiismeretesen betartott minden technológiai követelményt.
  • 2. Sikeres volt fajta megválasztása, hiszen a szélsőséges időjáráshoz szokott, hazai nemesítésű Ryefood rozsfajta vetőmagját választotta, mely meghálálta a szakszerű törődést: nyersfehérje-tartalma 18,4% lett, mért emészthetőségre épülő laktációs nettó energiája 6,5 MJ/kg sza., s ami megkoronázza takarmányos szempontból a kiváló táplálóanyag-tartalmi értékeket, az az emészthetőség: a teljes szervesanyag-emészthetőség 78%, míg az NDF emészthetősége 72%!
  • 3. A fenti kiváló minőségű rozsszenázs biztonságos erjedését az Ahrhoff GmbH adaléka segítette.

Ez a fenti paraméterekkel jellemzett kiváló eredmény (takarmányérték) kell a „boldoguláshoz”, így már érthető és megszívlelendő a bevezető sorokban olvasható mondás. A rozsnak tehát különös jelentősége van hazai tejelő tehenészetek takarmányozási stratégiájában!

Más, gyengébb termőhelyi adottságú területeken is kedvező minőséget biztosított a Dr. Kruppa József által nemesített Ryefood fajtájú takarmányrozs, mely ellenáll a zord télnek és a betegségeknek, továbbá a kaszálás időpontjáig kártevők kártétele sem volt megfigyelhető. Viszont hasonlóan más „zöldrozs” fajtákhoz és hibridekhez – nem tűri a betakarítás időpontjában a kompromisszumot, és kimagasló minőséggel hálálja meg a szakszerű technológiai fegyelmet és gondoskodást. A fonnyasztás során sokszor nehéz a döntés, hiszen a 18% körüli szárazanyag-tartalmú lekaszált rozs még szársértés és szőnyegrendre terítés esetén sem „szívesen” adja le nedvességtartalmát. Az idei (2014) év tavaszán különösen hűvös volt, illúziónak tűnt a 48 óra fonnyasztás utáni 30% szárazanyagtartalom elérése. Ilyen körülmények között biztonságos megoldást jelent a rendkívül gyors erjedést segítő adalék, így még az ideálisnál nagyobb víztartalmú, erjesztett tömegtakarmányok esetében is a legkedvezőbb tejsav-ecetsav arányt értük el. A fentebb említett martonvásári minta a 64 g/kg sza. tejsav mellett nem tartalmazott mérhető mennyiségben ecetsavat! Ennek eredményeként a jó íz, a kiváló emészthetőség jó étvágyat és jó tejtermelést biztosít – még a nyári forró időszakban is. Az elmúlt 10 évben erjedést segítő adalékunk sokszor – valóban elkeserítő helyzetben – mentette meg a telep legfontosabb reményét: az éves tömegtakarmány-készletet.

Ajánlott kiadványokFári Miklós Gábor, Popp József szerkeszetők:
Biotechnológia - Anno 1920-1938 és ma Ereky Károly programja a fehérjeprobléma megoldásáról és napjaink feladatai
Dr. Radics László:
Növénytermesztő mester könyve
Herdovics Mihály – Komka Gyula – Tóth László:
A sertéstartás és -takarmányozás gépesítése
Novotniné Dr. Dankó Gabriella szerk.:
Sertéstenyésztés

Ez is érdekelhetiTakarmányozás a tejelő szarvasmarha tartásbanA tritikále szerepe a takarmányozásbanAlternatív (nem ketreces) tojótyúktartás

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.
Több mint ötven év után újra megjelent a ragadós száj- és körömfájás betegség
Lapzártánk idején már négy magyarországi szarvasmarha-tartó telepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) betegség. A fertőzött telepeken az állományt teljes egészében fel kell számolni, a kitörések meghatározott körzetében pedig szigorú intézkedések lépnek életbe a betegség tovább terjedésének a megakadályozása érdekében. Bár az esetek egy viszonylag szűkebb területre korlátozódnak, hatásuk a hazai állattenyésztés baromfin kívül eső részét igen érzékenyen érinti, hiszen már komoly gazdasági károkat okoztak, illetve vetítenek előre.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. Ennek aktualitása, hogy május 14-től kezdődően ismét több lépcsőben lehet benyújtani a támogatási pályázatokat. Azok a gazdálkodók lehetnek eredményes pályázók, akiknek árbevételüknek legalább a fele mezőgazdasági tevékenységből származik.
A FAO új iránymutatást tesz közzé a szarvasmarhák influenza felügyeletére vonatkozóan
A szarvasmarhák és más emlősök bejelentett madárinfluenza-fertőzésének hulláma közepette az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új iránymutatásokat adott ki, amelyekben tanácsot ad tagjainak, hogyan hajtsanak végre hatékony felügyeleti programokat a szarvasmarhák influenza fertőzésének korai kimutatására – adta hírül honlapján a szervezet.
Világszínvonalú a magyar vadgazdálkodás
Február 6-án megnyílt a 31. FeHoVa Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A február 9-ig nyitva tartó rendezvényen 13 országból 200 kiállító mutatja be termékeit.
Fejlesztés az állattenyésztésben: tojástermelés
Minden mozog a tojástermelésben. A statisztikai adatok szerint a ketreces tartásból származó étkezési tojás ára a csomagolás helyén 17 százalékkal volt alacsonyabb 2024-ben, mint egy évvel korábban; a mélyalmos tartásnál ez a csökkenés csak 13 százalék. Ezt természetesen a gazdasági adatok elemzésekor is érzékelik a termelők: 2023-ban a ketreces étkezési tojástermelés költségarányos jövedelme 38 százalék volt, a tavalyi, még becsült adatok alapján már csak 11 százalék.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza