2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Mindenki a jobb időben reménykedik

Kategória: Növénytermesztés | Szerző: v, 2014/09/10
Címkék: szőlészet, borászat, szüret, must, bor

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) augusztus eleji termésbecslése szerint idén a 3 millió hektoliteres mennyiséget nem fogja elérni a pincékbe kerülő összes bor mennyisége.

A szőlősgazdák szerint csak akkor lehet jó az idei évjárat, ha az ősz száraz és napos lesz. Az elmúlt 1 hónap időjárása nem segítette a szőlőtermelők helyzetét. A jelentős mennyiségű csapadék, a rövid idejű, hirtelen záporokat követő erős napsütés okozta párolgás és a rendkívüli meleg ideális környezetet alkotott a lisztharmat kialakulására, ami előidézhet terméskiesést. Az esztendő eddigi időjárása miatt a szüret várhatóan 2 héttel korábban kezdődik. Az illatos fehér szőlőknél (Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) már zajlik a próbaszüret. 2013-ban 63 830 hektár szőlőterületről 3,86 millió mázsa szőlőt szüreteltek, amelyből 2,66 millió hektoliter bor készült.

Borvidékenként eltérő kilátások

– Úgy gondolom, hogy a cukorfok nem éri el az eddigi évek átlagát, a rengeteg eső ugyanis fölhígította a szőlő beltartalmi értékeit, tehát sem savban, sem cukorban nem érjük el a korábbi évekét – véli Bohus Zoltán, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatának vezetője. A Kunsági borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Frittmann János szerint is elég volt a csapadékból, és a korai fajtáknál válogatni kell, mert lesznek benne rohadások.

A minőségük szerinte még nagyon jó lehet, ha nem kapnak sok esőt, de az biztos, hogy a szüret a válogatás miatt költségesebb lesz.

Megkezdődött a szüret a Soproni borvidéken is, a minőség kifogástalan, de a mennyiség az utóbbi évek alacsony értékeitől is elmarad – mondta el Taschner István hegyközségi elnök.

A szőlő érése a sokéves átlagnál mintegy tíz nappal előbbre tart, akárcsak az elmúlt három-négy esztendőben, és várhatóan a hónap végéig, szeptember elejéig tart a korai szüretelésű fajták – így az Irsai Olivér, a Turán és a Zenit – szedése. Hozzátette, így szeptember elejével kezdhetik el a termés zömét adó kékszőlők betakarítását, ami azt jelenti, hogy a kései szüretektől eltekintve a jövő hónap végére be is fejeződhet a munka.

Taschner István szerint az idén az átlagosnál is több károsodás érte a szőlőt: a lisztharmat mellett májusban és három héttel ezelőtt vihar tépázta meg az állományt, utóbbi 50–60 hektáron a termés 70–80 százalékát vitte el. Mindezek alapján mennyiségben nagyon rossz évet prognosztizálnak, a megszokott termés alig felével, a tavalyi hektáronkénti 69,5 után az idén 60 mázsa alatti átlagos eredményre számítanak. Ez zászlósboruk, a kékfrankos esetében mintegy 50, a többi fajtánál 70–80 mázsás termésátlagot jelent.

Egri borvidék Hegyközségi Tanácsa Fábián Imre titkár:

– Pillanatnyilag azt lehet mondani, hogy a tavalyinál 3–4 mázsával több, 72 mázsa körüli termésmennyiség várható, de ez bizonytalan és függ az időjárás alakulásától, mehet felfelé és lefelé is. A sok eső miatt foltokban itt is fellelhető a lisztharmat. Ahol fertőzés van, ott kireped a bogyó, de ebben az esetben súlyvesztéssel is lehet számolni. Ami az esőt illeti, tegnap is hullott vagy 20 milliméternyi. A szüret még nem kezdődött el, várhatóan szeptember elején indul, vagyis egy-két héttel korábban, mint szokott. Idén kisebb mennyiségben viszünk ki exportra szőlőt.

Balatonfelvidéki borvidék Hegyközségi Tanácsa Németh Iván elnök:

– A borvidék nagyon elaprózott, sok kistermelő birtokából állt össze. Tavaly nem volt egészen 60 mázsás termésátlagunk, az augusztusi és az őszi szárazság nagyon rosszul jött a szőlőknek. Az idei év jól indult. Az utolsó egy hónapban elkezdődött esős időszaknak azonban sajnos nem látjuk a végét. Éppen tegnap néztem Lesence vidéken az Olaszrizlinget, olyan a szem, mintha már szüreti időszak lenne, de a próbafokolások során kiderült, fel van hígulva, napsütés hiányában a cukorképződés eléggé leállt. Úgyhogy nem lesz korai szüret, és attól tartunk, hogy a bogyó a növekedés következtében szét fog pattanni, és jön a rothadás. Jelen pillanatban vannak olyan területek és fajták, ahol a lisztharmat nagyon nagymértékű.

Főleg a Chardonnay-ben akadnak olyan területek, ahol már nem sok mindent kell szüretelni. A mi borvidékünkön elég jelentős volt a jégbor, meg a késői szüret – erre az idén nem igen lehet számítani. Úgy gondolom, ha 70–80 mázsás termésátlaggal tudunk szüretelni, akkor az az idén kiválónak számít. Reménykedünk a jó időben, főleg a középérésű fajtáknál. Ha marad a csapadékos idő, akkor viszont gondok lesznek.

Villányban, az ország legdélebbi, a mediterránhoz hasonló éghajlatú borvidékén is változékony volt az időjárás. Villányi borvidék Hegyközségi Tanácsa Bock József elnök:

– A 2014-es év számunkra meglehetősen izgalmas év volt, tekintve, hogy mi tulajdonképpen bionövényvédelmet alkalmazunk. Így például az idén káliszappannal, narancsolajjal permeteztünk. Tavasszal, rügyfakadáskor a rágó kártevők pusztítottak, aztán, ha nem is jelentős nagyságú területen, de kaptunk jégverést is. A szőlőbetegségek miatt úgymond sokat kellett „növényvédeni”, s bár a szőlőkben vannak bizonyos fertőzések, de sok helyen sikerült megvédeni az állományt.

Nálunk egyébként az Oportóval indul a szüret szeptember elején. Ha a továbbiakban jó idő lesz, ha esőmentes napok jönnek az elkövetkező két-három hétben, akkor szerencsénk van, ha esik, akkor kényszerszüretelni kell, s ez a minőség rovására mehet. Mindenesetre csak az egészséges fürtöket szedjük ládákba. Ha a fürtnek valamelyik része fertőzött, azt kivágjuk. Végül egy négyméteres válogatóasztalon négy-öt asszony utoljára ellenőrzi, nem maradtak-e fertőzött fürtök a behozott szőlőben.

Akárhogy is, de elég nehéz szüret vár ránk. Reméljük, hogy a Jóisten besegít, és nem eső, hanem napsütés jön. Ha napsütéses idő lesz, akkor azok a bogyók, amelyek repedezni kezdtek, az Oportó esetében, amelynek vékony a héja, vissza tudnak száradni.

A borvidékünkön a termés mennyisége egyébként egy 5–10 százalékkal lesz kevesebb, mint tavaly volt, főként az araszolók rügykárosításának köszönhetően. A későbbi fajtáknál – Kékfrankos, Cabernet – nincs probléma, mert ott a betegségek nem okoztak akkora kárt, mint az Oportóban.

Etyek-Budai borvidék Hegyközségi Tanács Körmendi József elnök:

– Jövő héten kezdődik a térségben a szüret. A termések igen jók, Irsaiból 80–100 mázsa körüliek. Amitől félünk, hogy ettől a sok esőtől beindul a rothadási folyamat. A nyár közepéig csapadékhiányos évünk volt, júliustól viszont alig találunk 2–3 olyan napot, amikor nem esik az eső. Ez a mennyiségnek jót tesz, de a veszély az, hogy a későbbi fajtáknál botritiszes folyamatot indít el. Baj az is, hogy a gyártóknak-forgalmazóknak nincsenek vegyszerkészleteik egy 2–3 hetes Botritisz elleni védelemre.

Szőlőt nem adunk el, a teljes mennyiséget magunk dolgozzuk fel. Egyelőre kézzel szüretelnünk idénymunkásokkal, de éppen a nagy mennyiségek miatt terveink között szerepel a gépi szüretelés is. A munkaerővel nincs gond, jönnek közelebbről és távolabbról is hozzánk.

A borimport szabályozása

Az utóbbi hónapokban a korábbi évekénél magasabb borkészletek és a nagyarányú lédig borimport miatt aggódtak a gazdák. A július közepén elfogadott jogszabály- módosítás nyomán – amely az importborok forgalomba helyezési eljárásra megszabott határidőt 15-ről 90 napra hosszabbította – jelentősen visszaesett az Olaszországból behozott bor mennyisége. A hatósági engedélyezési eljárás alatt ide szállított tételeket raktárakban őrzik. A kormány most intézkedésekre készül, hogy visszaszorítsa a hazánkba érkező, gyenge minőségű borok mennyiségét.

Alapos a gyanúja annak, hogy az Olaszországból érkező borokat dömpingáron értékesítették, vagy legalábbis beszerzési ár alatt adták el.

A szakminiszter már aláírta azt a rendeletet, amely kötelezővé teszi azon eszközök és tartályok hitelesítését, amelyekkel és amelyekbe átfejtik és tárolják a behozott és meghosszabbított eljárási határidők miatt a raktárban tárolt borokat. Emellett az importbort az adóraktáron belül elkülönített helyen kell majd tárolni.

Következő lépésként a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatának megfelelően előreláthatóan kötelezővé teszik az ellenőrző jegy használatát az asztali – földrajzi jelzés nélküli – borok esetében is, ami elősegíti a termék nyomon követését. Ehhez azonban előbb módosítani kell a szakmaközi szervezetekről szóló törvényt annak érdekében, hogy a tanács minden piaci szereplőre kiterjeszthesse határozatait. A szakmai szervezet ugyanis már elfogadta az ezzel kapcsolatos határozatát, ám azt mindaddig nem léptetik életbe, amíg nem terjeszthetik ki a kereskedőkre és forgalmazókra is. Az ülésen felvetődött az is, hogy a borok esetében emelnék a kötelező alkoholszint mértékét, mégpedig a jelenlegi kilencről 10,5 százalékra. Ezzel is kiszoríthatók a gyengébb minőségű termékek a piacról s versenyképessé tehetők a hazai termékek, mivel a magasabb alkoholtartalmú borok az olaszoknál is drágábbak.

A tavalyi olasz kimutatásokból kiderült, hogy a szőlő felvásárlási ára kilónként 0,22 és 0,27 eurócent körül mozgott. A számok megmutatták, hogy a hazai importőrök lényegében olcsóbban jutottak borhoz, mint amennyibe a szőlő került.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent a tagállamokból származó bor behozatala. Míg 2011-ben egymillió hektoliter fölött volt az import, addig 2012-ben 746 ezer, tavaly pedig 535 ezer, idén májusig 214 ezer hektolitert hoztak be. A beszállított bor legnagyobb része Olaszországból származik, és jellemzően tartálykocsikban hozzák hazánkba.

A HNT hamarosan pontos adatokat tud közölni arról, hogy milyen mennyiségű és minőségű lesz az idei szőlőtermés Magyarországon. Az adatok feldolgozása lapzártakor még tart.

A 35. Jubileumi Országos Borverseny eredményei

Minden eddiginél több, 382 minta érkezett a 35. Jubileumi Országos Borversenyre, melynek szerdai budapesti eredményhirdetésén a szekszárdi Mészáros Borház, illetve Takler Pince, valamint a tokaji Puklus Pince egy-egy borát tüntették ki nagy aranyéremmel. Tornai Tamás, a HNT elnöke hozzátette: az Országos Borverseny azért is fontos, mert megmutatja, hol van az a minőség, amelyhez a hazai és a nemzetközi piac is fordulhat. A munka ugyanakkor az eredményhirdetéssel nem ér véget, hiszen a HNT vállalta, hogy a legjobb borokat saját költségén nemzetközi versenyeken is szerepeltetni fogja – jelentette be az elnök. A verseny legjobb fehérbora a tolnai Danubiana Kft. 2013-as Sauvignon Blanc-ja, legjobb vörösbora a Mészáros Borház 2011-es Merlot válogatása lett, a legjobb rosénak pedig a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2013-as roséját választotta a zsűri. A tokaji borkülönlegességek legjobbjaként a 2003-as Puklus Tokaji Muskotály Aszúesszenciát hirdették ki. A Borbély Családi Pincészet 2012-es Badacsonyi Olaszrizling Jégbora lett a legjobb borkülönlegesség, míg a mátrai Nyilasi Pincészet 2013-as Fizzzy habzóborát a legjobb szénsavas terméknek járó díjjal jutalmazták. A vándordíjat idén a Hilltop Neszmély Borászat vehette át, a legeredményesebb női borász Vikmanné Makk Viola (Danubiana Kft.), a legeredményesebb 35 év alatti borász pedig Mészáros Péter lett. A Best Buy fehérbor címet a Danubiana Kft. Sauvignon Blanc-ja a Best Buy vörösbor elismerést pedig Koch Csaba 2012- es Hajós-bajai Cabernet Sauvignonja nyerte el.

Ajánlott kiadványokHerpay Balázsné Dr. (szerk.):
A magyar borgazdaság kihívásai
Buza Péter (szerk.):
A nagy KADARKAkönyv
Dr. Radics László (szerk.):
Alternatív növények termesztése II.
Dr. Fülöp Lajos:
A vincellérmester könyve

Ez is érdekelhetiÚjra elérhető a lepárlási támogatásHatályba lépett az új bortörvény és végrehajtási rendeleteiA borászaté a jövő! Válaszd a Soóst, válaszd a biztos jövőt!

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Terjed az aranyszínű sárgaság a szőlőkben
Az egri borvidéken is megjelent az aranyszínű sárgaságnak nevezett betegség a szőlőkben. A betegség Európa számos országában ismert, itthon már 2013-ban észlelték először a Zala vármegyei Lentiben. Azóta folyamatosan terjedt, mára a 22 borvidékből 17 érintett. Legsúlyosabb a helyzet Zala vármegyében, a Balaton északi és déli szőlőültetvényeiben, másutt a kórokozó megjelenése szórványos.
Diótermesztés: stabil piac, kedvező ár
A dió siker növénye a gyümölcstermelésnek. Beltartalmi értékei kiválóak, a reform étkezésbe is beilleszthető. Stabil a piaci helyzete, értékesítési ára kedvező a termelőknek. A dió árugyümölcs termő területe megduplázódott, meghaladja hétezer hektárt. Az alma és a meggy után a harmadik legnagyobb területen termelik. Az ültetvények legnagyobb része Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, de Somogyban is jelentős területen termelik.
Szigorúbb szabályokkal kell megvédeni az európai rizstermesztést
Közös felelősségünk, hogy megőrizzük az európai rizstermelés biztonságát, versenyképességét és fenntarthatóságát, éppen ezért szigorúbb uniós piacvédelmi szabályokra van szükség - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Riso Nemzetközi Rizsfesztiválon Vercelliben.
Tornai Pincészet: a kiváló fehérborok szentélye
A Somlói borvidék Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke. A 450 hektárnyi szőlőterületet a Bakony nyugati lábánál, három vulkanikus eredetű tanúhegyen (Somló, Kissomlyó, Ság-hegy) évszázadok óta művelik a gazdák. Az elmúlt három és fél évtizedben sok szép emlék köt ehhez a szemet gyönyörködtető természeti tájhoz, többek között a Tornai Endre által 1946-ban alapított borászathoz is. Legfrissebb élményem a 44. Országos Borverseny eredményhirdetése, amelyen ünnepélyes díjátadó gálán hirdették ki a kategóriagyőzteseket, a nagyarany, az arany és az ezüstérmes borokat. Tornai Tamást, a Tornai Pincészet tulajdonosát, a Kft. ügyvezető igazgatóját négy alkalommal szólították a szervezők, hogy vegye át az aranyérmekről, és a különdíjról szóló oklevelet. Tornai Tamással beszélgettünk.
Vége a nagy nyári munkának, átalakulóban a vetésszerkezet
A tavalyinál kissé gyengébb termésátlaggal aratták, de a nagyobb terület miatt az előző évinél összesen több, és ami különösen fontos, lényegesen jobb minőségű lett az idei búzatermés, és még az árak is emelkedtek. Az elmúlt évek tanulsága, hogy az őszi vetésű kultúrákban kisebb kárt okoznak a forró, aszályos időszakok, mint a tavaszi vetésűekben, így sokan a kukorica vetésterületének visszaszorulásával, illetve az őszi búza előretörésével számolnak.
Páratlan minőségű a Roszik sárgadinnye
A Roszik Dinnye Kertészet története 1997-ben kezdődött, amikor is Roszik Tamás egy dunavecsei családi vállalkozás keretében sárgadinnye termesztésével kezdett el foglalkozni. Az elmúlt csaknem három évtizedben kijelenthető, hogy a cég ma Magyarország legnagyobb sárgadinnye termesztője. Ez annak köszönhető, hogy az alapító folyamatosan fejlesztette a gazdaságot, amely jelenleg 75 hektáron termeszt sárgadinnyét, fóliaalagutakban, légterű fóliák alatt és szabadföldön is. A cégvezető célja, hogy az egész szezonban kiváló minőségű sárgadinnyével lássa el a piacát. A termeléstechnológiájukban ötvöződik a korszerű technológia a hagyományos módszerekkel.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza