Kategória: Agrárgazdaság, Növénytermesztés, Növényvédelem | 2021/10/22
Címkék: dió, dió kórokozói, dió növényvédelme, diótermesztés
A dió kedvelt gyümölcsfánk, termése sokoldalúan felhasználható. A hazai kultúrához és gasztronómiához is szorosan kapcsolódik. Mivel mindig is közkedvelt növénynek számított, és korábban különösen nagy gonddal nem járt a termesztése, így a termelőket és házikert tulajdonosokat érzékenyen érinti a ma már nagyszámú kórokozó, kártevő megléte.
A sikeres termesztés egyik kulcsa a megfelelő növényvédelmi technológia kidolgozása, időzítése és pontos végrehajtása. Sajnos számos esetben a növényvédelmi technológiában elkövetett hibák vezetnek a termésmennyiség jelentős csökkenéséhez, minőségnek romlásához.
A dió xantomonászos betegsége (Xanthomonas arboricola pv. juglandis)
Magyarországon 1940-es évektől jelentős a kórokozó jelenléte, a korai lombhullás és gyümölcskárosodás egyik okozója.
A baktériumos megbetegedésekre jellemzőek a levélerek (1. kép) által határolt szögletes foltok, melyek eleinte vizenyősnek tűnnek, majd elbarnulnak.
A xantomonásznak a termés külső zöld burkán is látható kártétele van. Ezek a fekete foltok rothadnak, majd rászáradnak a csonthéjra. A magbél ennek következményeként összezsugorodva elfeketedik.
1.kép
A kórokozó valamilyen formájában (ivaros, ivartalan) mindig jelen van az ültetvényünkben a diófánkon. Télen a lehullott növényi részeken (levél és termés) a fák sérült ágrészein, valamint a rügypikkely alatt telel.
Védekezésként ajánlott rügypattanás idején rézhidroxiddal (Champion WG, II. kategóriás) végzett lemosó permetezés. A baktérium terjedését elősegítik az esőcseppek, a rovarok, a pollen és a kezeletlen metszési sebek. A lombvédelem a cél, az „imádkozó” levél időszakára kell a védelmet időzíteni a kórokozó ellen. A baktérium szaporodásához szükséges hőmérsékleti igénye 4–30 °C, inkubációs ideje (tünetek megjelenéséig tartó idő a fertőzéstől számítva) 10–15 nap. A virágzás elején és végén egy-egy kontakt és felszívódószeres kezelést kell alkalmazni, a gyümölcsfejlődés idején ismételten juttassuk ki a kombinációt. A metszés szakszerű elvégzésével és az avar eltávolításával kiegészítve válik hatékonnyá hosszú távon a növényvédelem.
A dió baktériumos sekély kéregrákja (Brenneria nigrifluens) syn. (Erwinia nigrifluens)
A sérült, repedezett farészen jutnak be a kórokozók, amiből a vegetációs idő alatt vörösesbarna nedv szivárog a kéreg felszínére (2. kép). A hasadásokból szivárgó folyadék először a törzsön jelenik meg, majd az évek múltával egyre több vázágon is észlelhetjük. A nedvedző fekélyek mélysége eléri a kambiumot is.
2.kép
A diófák fogékonysága az alany fogékonyságától is függ, a nemes fajták is változó fogékonyságot mutatnak. A sebkezelések jelentős fontossággal bírnak a megelőzésben. Viharok után is, a letört felületeken végezzük el a fagéles sebkezeléseket úgy, hogy ezek helyett a letört részek helyett sima felületeket hozunk létre azért, hogy a csapadék ne tudjon rajtuk megállni.
Dió gnomóniás betegsége (Gnomonia leptostyla)
Általános kórokozónak számít Európában. A levélen jelentkező foltok a baktériumos tünetekhez képest kerekebbek és levéléren is áthatolóak. Ezeknek a gomba által okozott kerek foltoknak a szegélye sötétbarna, közepe világosbarna (3. kép).
3.kép
A zöld termésburkon megjelenő foltok enyhén besüppedők, eleinte teljesen sötétbarnák, majd a közepén kivilágosodó foltokká válnak (4. kép).
4.kép
A kezeléseket javasolt együtt végezni a baktériumos védekezéssel (xantomonász). A rügypattanás idején elvégzett rézhidroxid lemosópermetezést követően a virágzás elején és végén egy kontakt és felszívódószeres kezelést kell ismételten alkalmazni. A védekezés csak a metszés szakszerű elvégzésével és az avar eltávolításával válik eredményessé hosszú távon.
Fomopsziszos kéreg- és termésfoltosság (Diaporthe eres)
A tünetek előfordulhatnak a vesszőkön, ágakon, a dióterméseken, továbbá a dióbélen is. Az ágak kérgén egyre nagyobbodó, vörösbarna szegélyű, hosszúkás, sokszor vesszőölelő barna foltok alakulnak ki, melyek a fás szövetekig hatolnak, majd elhal az ág.
A Gyakorlati Tudástár szakmai sorozat elektronikus kiadványai közt már elérhető Bujdosó Géza és Kalmár Klementina Termesszünk diót! című kötete. A kiadvány a legújabb információkat tartalmazza a dió termeszthetőségéről, Magyarországon legsikeresebb fajtáiról, művelési módjáról és növényvédelméről, mely témákat az alábbi tematika szerint mutatja be:
Ökológiai igények
Hőmérsékleti igénye
Mélynyugalmi időszak
Tavaszi fagyérzékenysége
Hőmérséklet a vegetációs időszak alatt
Fényigénye
Vízigénye
Talajigénye
A dió művelési rendszere
Magyar nemesítésű diófajták bemutatása
Ültetési anyag
Alanyhasználat
Pollenadó megválasztása és elhelyezése az ültetvényben
Tenyészterület
Koronaformák
Nem termő ültetvény ápolása
Termőre fordult ültetvény ápolása
A dió növényvédelme
A dió kórokozói
A dió kártevői
Dióburok-fúróléggyel összetéveszthető fajok
A lombrágókártevők
Fás részek károsítói
A dió kultúra kémiai növényvédelme
A dió technológia alkalmazása dió ültetvényben
Biológiai védekezés lehetőségei dió kultúrában
Ez a szakmai anyag nagy segítséget jelenhet a termesztést fontolgatók számára végső döntésük meghozatalában, valamint a már ültetvénnyel rendelkezőknek, a további lépések megtételében.
Elektronikus formában megvásárolható a Szaktudás Kiadó webáruházában: https://szaktudas.hu/webshop/600-termesszunk-diot
Ajánlott kiadványokKeszei Attila:
GyümölcstermesztésBujdosó Géza, Kalmár Klementina:
Termesszünk diót!Holb Imre (szerk.):
Az alma ventúriás varasodása - biológia, előrejelzés és védekezésGonda István - Apáti Ferenc (szerkesztők) :
Versenyképes almatermesztés
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza