2025. 01. 20., hétfő
Sebestyén
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Magyar paradicsomra építve

Kategória: Élelmiszeripar | 2014/10/20

Az Univer Product Zrt. egy 3,5 milliárd forintos beruházással meg­háromszorozta eddigi 25 000 tonnás nyersparadicsom-feldolgozó kapacitását, ami egyben a kecskeméti paradicsomfeldolgozó-üzem teljes műszaki, építészeti és energetikai rekonstrukcióját jelentette.

Az üzemet a cég vezetőivel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere avatta fel.

A magyar tulajdonban lévő, kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. történetében mérföldkőnek számító beruházás legfontosabb elemei az építészeti, a technológiai, valamint az energetikai és környezetvédelmi fejlesztés. A kevesebb mint egy év alatt megvalósuló beruházás eredményeként a vállalatnak évente 70–75 ezer tonna nyers paradicsom feldolgozására lesz lehetősége. Idén mintegy 40 ezer tonna alapanyagból készül sűrített paradicsom, ami a tavalyi év mennyiségének a duplája. Az üzem másik részében alakították ki a magas gyümölcstartalmú lekvárgyártás technológiáját.

A beruházás fontos eleme egy technológiai gőz előállítását szolgáló környezetbarát faapríték kazán. Ennek és a nyersparadicsom feldolgozás korszerűsítésének eredményeként az Univer nagymértékben növelte a technológia energiahatékonyságát és csökkentette a hulla­dék­kibocsátást.

Az Univer megújult üzemében kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot, valamint zöldség és gyümölcs alapanyagot dolgoznak fel. A beszállított ipari paradicsommennyiség jelentős részét Kecskemét környékbeli gazdáktól szerzik be. A régió szállítóinak szakmai segítésére az Univer 111 hektáron mintagazdaságot hoz létre, ahol maga is paradicsomot termeszt, valamint palántaneveléssel és széles körű szaktanácsadással segíti a gazdákat.

A Univer Cégcsoport célja a környékbeli szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó termelők bevonása a kertészeti ágazatba, ami újabb munkahelyeket teremt. Ezzel lehetővé válik a magyar paradicsomtermesztés újjáélesztése, valamint a régió kertészeti ágazataiban a foglalkoztatás mintegy 50–100 fős növelése.

Az ünnepélyes üzemavatón részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

A rendezvényen mondott beszédében Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette: „Az Univer sikere Kecskemét sikere is. Nem pusztán azért, mert az elmúlt több mint hatvan évben városunk és a társaság története szinte egybeforrt. Sokkal inkább azért, mert az Univer minden sikere mögött kecskeméti emberek állnak. Ezt a beruházást is a kecskemétiek készítették elő, kecskemétiek vitték sikerre és mindezt itt, a szülővárosukban tették. A kecskeméti emberek tehát minden sikerünknek a kovácsai. Ők tették európai hírű vállalattá az Univert, és ők azok, akik Kecskemétet is sikeressé teszik.”

„Az új üzemben gyártott termékek egy része a magyar piacra, nagyobb része pedig uniós, ezen belül főként német és lengyel exportra kerül. Viszonteladó partnereinken keresztül összességében több mint 40 országba jutnak el az új feldolgozó üzem produktumai. Belföldön a fogyasztók a Kecskeméti márkanevű sűrített paradicsomokkal, prémium lekvárokkal és gyümölcs ivólevekkel találkozhatnak, de az új gyártósorról lekerülő kiváló minőségű sűrített paradicsom a piacvezető Univer Ketchup alapanyaga is” – mutatta be a Kecskeméten készülő magyar termékek fő értékesítési irányait Molitórisz Károly az Univer Product Zrt. vezérigazgatója.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében kiemelte: „A magyar gazdaság olyan szakaszba jutott, amikor nem átmeneti, hanem tartós növekedésről beszélhetünk, ami azt mutatja, hogy a magyar gazdaság rátalált a helyes útra. A magyar gazdaság az elmúlt fél évben majdnem 4 százalékkal bővült, ami önmagában is szép eredmény, különösen válság idején, de ennél fontosabb a tendencia.”

A kormányfő hozzáfűzte: Az elkövetkező hat és fél évben a szükséges önerőt és a kormánytól az Európai Unión keresztül megkapható forrásokat összesítve mintegy 12 ezer milliárd forintos fejlesztést hajt végre Magyarország. Mint hozzátette, nem emlékezik arra, hogy lett volna ilyen nagyságrendű gazdaságfejlesztési forrása az országnak. A kis- és közepes vállalkozások számára jó hír, hogy ennek az összegnek a 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják majd. Újraszabályozzák a kis- és középvállalkozások jogi kategóriáit is, ami lehetőséget teremt majd arra, hogy például az Univer – amelyik európai nézőpontból tekintve nem minősül nagyvállalatnak – szintén jelentős fejlesztésekhez juthasson majd.

A 3,5 milliárd forintos beruházás finanszírozását a vállalat részben saját erőből, részben a K&H Bank által rendelkezésre bocsátott hitelből, valamint a Norvég Alap Zöld ipari innováció program 453 millió forintos támogatásából valósította meg.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályaiFejlesztés előtt: Juhok elhelyezése - hagyományos és precíziós megoldásokFejlesztés előtt: Brojleristállók építése

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A 2024-es globális gabonatermelés előrejelzése megegyezik a 2023-as termeléssel
A FAO legfrissebb, a 2024-es globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését szeptemberben 2,8 millió tonnával csökkentette, most 2851 millió tonnára szabva, ami majdnem megegyezik a 2023-assal. Az új Gabonakínálati és Keresleti Tájékoztató a módosításokat a durva szemek, köztük a kukorica betakarítási várakozásainak csökkenésével magyarázza, elsősorban az Európai Unióban, Mexikóban és Ukrajnában tapasztalható meleg és száraz időjárás miatt. Eközben a FAO megemelte a 2024-es globális búzatermelésre, valamint a rizsre vonatkozó előrejelzését.
Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására
Elsöprő érdeklődéssel zárultak az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázatok. Az agrártárca 150 milliárdos kerettel meghirdetett felhívására több mint 708 milliárd forintnyi igény érkezett be. A nemzeti kormány célja, hogy megújítsa, és hazai kézben tartsa az élelmiszeripart – közölte Nagy István agrárminiszter.
Idén Bock József kapta az MBA Életmű Díját
Az Országház Vadásztermében, idén június 18-án köszöntötték Bock József borászt a család-, és az MBA tagjai, nem utolsó sorban barátai, pályatársai abból az alkalomból, hogy a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életmű Díját a villányi szakembernek adták át. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Kiváló minőségű termékeket adnak a fogyasztóknak
Nem láttam még egy helyen annyi kitüntetést, szakmai elismerést, amennyit Babati Zoltán János irodájában. Babati Zoltán 1967 óta dolgozik a húsiparban, és számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeripari Vállalkozója díjat is, amely komoly szakmai elismerés. Idén, március 15.-én a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. De nem csak a kitüntetések igazolják, hogy a Babati és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiváló húsipari szakember, hanem az életművének tartott kőszegi húsüzemben gyártott, több mint 200 féle hústermék minősége is.
NÉBIH: Újabb termékekkel bővült népszerű lejárati útmutatónk
Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza