2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A szarvasmarha hústermelő képességének értékelése ultrahangos képalkotó eljárással

Kategória: Állattenyésztés | 2021/11/18
Címkék: húsmarha, szarvasmarha tartás, precíziós állattenyésztés

Az ultrahangon alapuló technika a szelekcióban jelenleg nagyon jelentős segédeszköz, mivel nem tőkeigényes, üzemeltetése olcsó, hordozható, gyakorlati célokra pontossága kielégítő. A testösszetétel (vágóérték) élő állaton történő becslésének fontos eszköze lehet.

Több ország (Dánia, Franciaország, USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) szelekciós rendszerében, néhány fajta esetében Magyarországon is helyet kapott már az ultrahangos mérés, elsősorban a sajátteljesítmény vizsgálatokba épült be.

Az ultrahangos méréstechnika alkalmazása haszonállatok közül elsőként a szarvasmarha fajban kezdődött meg az USA-ban.
A szarvasmarhánál négy fontos mérési pontot határozunk meg ezeket mutatja be a 10. ábra.

 
10. ábra. Az UH-os mérés pontjai szarvasmarhán: 1. márványozottság a háton; 2. rostélyos terület és háti faggyúvastagság a 1213. borda között; 3. bőr alatti faggyú a faron (P8); 4. bőr alatti faggyú a faron (RF)

1. A márványozottság mérése: a hosszú hátizom intramuszkuláris zsírtartalmát a márványozottságát a 1113. borda között, kb. 2/3 távolságra a hosszú hátizom mediális végétől dorzális (háti rész felé) irányba mérik (31. kép).
Ebben az esetben az intramuszkuláris zsír %-os arányát a képen kijelölt 4×4 cm-es mérési területen szürke árnyalatok révén számszerűsítik. Ezeket a méréseket csak intenzív hizlalás esetén javasolt elvégezni éves kor felett. Alternatív módszer a márványozottság értékelésére a 6., 11., 12., vagy a 13. bordáknál merőlegesen készített kép.

 
31. kép. A márványozottság mérésének anatómiai pontja és ultrahangos képe

2. A rostélyos (hosszú hátizom) keresztmetszet mérése: a 1213. (alternatív mérés: 1112. borda között) borda között, a bordákkal párhuzamosan történik, a pontos becslés érdekében figyelni szükséges arra, hogy ne a borda fölött történjen a mérés (32.kép). Ebben az esetben ugyanis a bordacsont leárnyékolja az alatta levő területet, néhány cm2-rel csökkenti a mérhető keresztmetszet értékét. A másik hibalehetőséget az adhatja, ha a két borda közötti résznél átlósan történik a mérés, ami jelentősen megnöveli a mért területet. A háti faggyú vastagságot a rostélyosról készített keresztmetszeti felvételen a rostélyos mediális szélétől (gerincoszlop felőli rész) számított ¾-énél határozzák meg.

 
32. kép. Rostélyos keresztmetszet területének anatómiai pontja és ultrahangos képe

3. A P8 (Position 8 ausztrál módszer) fartájéki bőralatti faggyúvastagság mérési helye a 3. keresztcsonti csigolya magasságában az ülőgumótól a gerincoszloppal párhuzamosan húzott egyenes vonalán történik, ez a pont a valóságban kb. egy tenyérnyi távolságot jelent a gerincoszloptól (33. kép).

 
33. kép. A fartájéki bőr alatti faggyúvastagság ausztrál módszer (P8) szerinti anatómiai helye

4. A fartájéki faggyúvastagság (rump fat- RF):az amerikai módszer mérését a gluteus medius és biceps femoris izmok találkozásánál, a külső csípőszöglettől 10 cm-re mérik. A fartájéki faggyúvastagság értékelésére, a gluteus medius izom vastagságának (gluteus medius depth; továbbiakban GMD) megállapítására szolgáló ultrahangkép szolgál, az amerikai módszer szerint (34. kép).

 
34. kép. A fartájéki faggyúvastagság mérésének anatómiai pontja, külső csípőszöglet tájékán

Az vizsgálatot lineáris, 18 cm hosszú mérőfejjel végzik (3,5 MHz). A megfelelő ultrahangos képminőség elérése érdekében szükséges az állat nyakbefogós rögzítése, és ügyelni kell a vizsgált állat szőrének nagyságára és szennyezettségére is, mert ezek akadályozhatják az ultrahanghullámok áthatolását. Tehát ha túl hosszú a fedőszőr, akkor tanácsolt annak lenyírása a mérőpontokon. Mérőfej használatakor szükségszerű közönséges étolajat vagy ultrahanggélt használni a mérés pontjain, mivel ezek segítik az ultrahang áthatolását a bőrön. Ha túlzott erővel nyomjuk a mérőfejet a mérési ponton, akkor rossz képet, illetve eredményt kapunk, mivel az eredeti faggyúállományt összenyomjuk. Jó minőségű ultrahangképek kiértékeléséhez, speciális software-t is használhatunk (pl. Ultrasound Engineer 3.0 – NEFTY INFORMATICS).

Sajnos, hazánkban ez idáig a hizlalási gyakorlatban nem alkalmazták az ultrahangos méréseket a hízóállatok növekedési ütemének az elbírálására. Külföldön bevett gyakorlat, hogy a vágást megelőző 34 hónappal végzett mérések alapján csoportosítják az állatokat, így a hizlalás kiegyenlített csoportokban történik és a hizlalás addig folyik, amíg a piaci igénynek megfelelő faggyúzottságot elérik az állatok. A vizuális válogatással szemben az ultrahangos mérések alapján kialakított csoportokban 15%-kal csökkent a háti faggyúvastagság varianciája.

A vágóérték javítására irányuló szelekció hagyományosan az ivadékok vágott testének értékelésén alapul. Egyrészt a próbavágás, vágóhidi csontozás munka és költségigényes a rutin technológiába nehezen illeszthető be. A másik hátrány, hogy a hosszú generációs intervallum miatt a tenyészbika-jelöltek valós teljesítménye csak 35 év múlva ítélhető meg az ivadékok teljesítménye alapján. Az ultrahangos technika alkalmazásával in vivo az STV-ben a fiatal bikák sajátteljesítményéről, az ITV-ben az utódok teljesítményéről költséghatékonyabban - levágás nélkül - kapunk információkat.

Az idézett szakmai anyag részlet Dr. holló gabriella és dr. tőzsér jános digitális képalkotó eljárások a precíziós állattenyésztésben című sorozatának ultrahang  című kötetéből.  a kiadvány elektronikus kiadásban megrendelhető  a szaktudás kiadó webáruházában, ITT!

A kötet tartalomjegyzéke:

Bevezetés
Az ultrahang „felfedezése”, története 
Az ultrahang-képalkotás fizikai alapjai
Az ultrahang és a szövetek kapcsolata 
Az ultrahangkészülék részei 
Az ultrahangkép 
Ultrahang-leképezési módok 
    Doppler-technika 
    Color Doppler-ultrahang
    Color Power (Energy) Doppler 
    Három- és négydimenziós ultrahangkép
Szaporodásbiológiai alkalmazások
Leképzési módok 
Az ultrahangképek interpretálása 
Vemhességvizsgálat 
     Ló 
     Szarvasmarha 
     Juh 
     Kecske 
     Sertés 
     Egyéb alkalmazások 
Hústermelő képesség értékelése
     Sertés
     Nyúl 
     Baromfi 
     Hal
     Juh, kecske 
     Szarvasmarha  
     Ultrahangos alkalmazások a vágóhídon
Tejtermelő képesség értékelése
     A tejmirigy (tőgy) ultrahangvizsgálata 
     A tőgy és a tőgybimbó ultrahangos képe 
     Alkalmazási területek
Felhasznált irodalom 

Ajánlott kiadványokDr. Holló Gabriella - Dr. Tőzsér János:
Ultrahang - Digitális képalkotó eljárások a precíziós állattenyésztésben I.
Dr. Tóth László:
Információtechnika (IT) a korszerű szarvasmarhatartásban
Dr. Tóth László:
Állattartó épületek klímája (Légcsere, szellőztetés, fűtés, hűtés)
Dr. Márton István szerk.:
Versenyképes húsmarhatartás

Ez is érdekelhetiKedvezőek a nemzetközi marhahúspiac kilátásaiHatékonyság és minőség a fejéstechnikábanPrevenció hatékony tőgyfertőtlenítőkkel

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kéknyelvbetegség: a kérődzőket fertőzi, emberre nem veszélyes
Négy év szünet után itthon is újra megjelent a kéknyelv betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg. A betegség a nevét onnan kapta, hogy a megfertőződött állatoknál vénás, pangásos, kékes színű, duzzadt nyelv alakul ki. Ezt először szeptember elején két Somogy vármegyei, nagy létszámú szarvasmarha-állományban mutatták ki, majd egy Fejér vármegyei borjútelepen is észlelték.
Állatállomány: Európában hanyatlik a száma
Az egykor csordát fenntartó bakonyi kis falu állatorvosa meséli, hogy az 580 lelkes községben mindössze 4 tehén van. Évtizedek óta nincs csarnok, ahol a kifejt tejet átvennék, így a gazdák kénytelenek voltak felszámolni állatállományukat. Az egyetlen, a négy tehenet gondozó gazda sajtot készít, s azt igyekszik eladni a szomszédos falvak kicsi piacain.
Szarvasbőgés: a legszebb vadászat
Már hallható az őszi erdők hangja, a gímszarvas násztáncával elkezdődött az idei szarvasbőgés – fogalmaz lírai szöveggel Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és rögtön figyelmezteti is az autósokat: vigyázzunk magunkra és a vadakra. Ebben a hangulatban fogalmaz Náhlik András professzor is a Vadászati ismertek című könyvében.
A BHNP Zrt. hosszú távon, fenntartható módon gazdálkodik - Közérdek a balatoni horgászturizmus fejlesztése
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP Zrt.) 2009. augusztus 25-én alakult meg, jogelődje 1899 óta tevékenykedik a Balatonon. A cég 100 százalékban magyar állam tulajdonában van, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A cég fő feladata a Balaton ökoszisztémájának fenntartása és a halállomány kezelése, hogy optimális horgászati lehetőségeket biztosítson a kedvelt halfajok esetében, valamint a tógazdasági haltermelésével fenntartsa a halfajok sokféleségét. A BHNP Zrt. aktívan részt vesz a halvédelmi tevékenységekben is. Szári Zsolt vezérigazgatóval arról beszélgettünk, hogy a társaság aktívan dolgozik a Balaton ökoszisztémájának védelmében és fenntartásában, egyben a horgászati lehetőségek biztosításában.
Nyílik az agrárolló, a tejtermelők kitartanak
Magyarország kicsi játékos az európai tejpiacon, az uniós termelésnek csupán egy-másfél százalékát adja. Ha nem csak az összehasonlítható nemzetközi arányokra figyelünk, megállapíthatjuk, hogy a hazai tejtermelők a világ élvonalához tartoznak. Az egy tehénre jutó tejtermelés meghaladja a 6300 kilogrammot, ami a világon a 16. helyezést jelenti. A dánok, a kanadaiak és az USA-beli termelők járnak messze előttünk. A magyarok az egy főre jutó tejfogyasztásban is az élen járnak, évente 182 kilogramm tejet – literre átszámítva 177 – eresztünk le a torkunkon. Ez napi fél litert jelent itthon, miközben a világ átlaga ennek a fele.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza