Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | Szerző: -hgy-, 2022/04/08
A Control Union Hungária Kft. életében fontos a terményellenőrzéseket támogató, akkreditált laboratórium folyamatos fejlesztése.
A független, nemzetközi hálózattal rendelkező ellenőrző cég jelentős szerepet tölt be a közúti, a folyami, mind pedig a vasúton történő export/import szállítások felügyeletében, amit az ellenőrzések során jól képzett és felszerelt minőségellenőr csapattal végez el.
Brix Károlyné Gyöngyi
laborvezető
Brix Károlyné Gyöngyi irányítja, vezeti a dunaújvárosi laboratóriumot. A laboratóriumot 2015-ben Dunaújvárosban alakította ki a Control Union Hungária Kft. Kihasználva a helyi környezeti adottságokat, az uszálykikötők, és nagyobb gabonatároló raktárak és feldolgozó gyárak közelségét, az áruvizsgálatokat rövid időn belül el tudják végezni. A beérkező mintákat a laboratóriumban a lehető leghamarabb meg tudja vizsgálni, a vizsgálati eredményeket tartalmazó jegyzőkönyvet pedig 48 órán belül az ügyfél rendelkezésére bocsátják.
A tevékenységi területük kiterjed a gabonafélékre és őrleményeikre, takarmány alapanyagok, olajmagvak és olajmag darák vizsgálatára. Az ország egész területéről vállalják a minták vizsgálatát, sőt határon túlról is rendszeresen kapnak mintákat.
A hazai laboratórium a Royal Peterson and Control Union Group nemzetközi, akkreditált laboratóriumi hálózatának elismert tagja, szorosan együttműködik a külföldi kollégákkal, mint például a hollandiai TLR (https://www.tlr-international.com/) vagy az ukrajnai AGMINTEST (http://www.agmintest.com.ua/) vizsgáló laboratóriumokkal is. Mindkét említett laboratórium hasonló indíttatással jött létre, mint a dunaújvárosi.
A laboratórium vezetője hangsúlyozta, hogy a laboratórium működésének fontos eleme az akkreditált státusz, amely egyfajta bizalom megadását is jelenti. Az akkreditáció bizonyítja, hogy a laboratórium megfelelően dolgozik, megfelelő környezetben, szakszervíz által szervizelt műszerekkel, hitelesített, kalibrált eszközökkel, szakképzett személyzettel, valamint azt, hogy az eredmények integritása nem sérülhet. A laboratórium a Minőségirányítási dokumentumok alapján működik, így a Minőségirányítási Kézikönyv, Minőségirányítási Eljárások, Utasítások és a Feljegyzések gyűjteménye szolgálja a jogszabályi hátterek biztosítását.
A NAH által kiadott MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványnak megfelelő akkreditáció mellett a laboratórium a GAFTA (Grain and Feed Trade Association), és a FOSFA (Federation of Oils, Seeds and Fats Associations) által is elismert vizsgáló laboratórium.
A FOSFA egy professzionális nemzetközi szerződést kibocsátó és választottbírósági testület, amely kizárólag az olajos magvak, olajok és zsírok világkereskedelmével foglalkozik, 1180 taggal 87 országban. E tagok különböző szolgáltatásokat nyújtanak a kereskedőknek. A hazai körmérések mellett minden évben részt vesz a laboratórium a FOSFA és a korábban említett GAFTA által szervezett nemzetközi körmérésekben is. A mérési eredményeket a szervezők értékelik. Jó hír, hogy az eredményeik minden évben megfelelőek voltak.
Az eddig felsorolt szakmai kompetenciák mellett, fontosnak tartották, hogy a laboratórium a GMP+ előírásainak is megfeleljen különös tekintettel arra, hogy takarmánybiztonsági szempontból Magyarországot a közepesen rizikójú országok közé sorolja jelenleg a nemzetközi szervezet, ennek megfelelően a mintavételt, a mintakészítést és laboratóriumi vizsgálatok protokollját meghatározott módszerek alapján kell elvégezniük.
Ami a laboratóriumi vizsgálatokat illeti, fizikai, kémiai, műszeres analitikai és reológiai jellegűek lehetnek, fogalmazott a laboratórium vezetője. Hogy miért fontosak a vizsgálatok élelmiszerbiztonsági szempontból? A hazai gabonatermés egy részét belföldön értékesítik, a fennmaradó mennyiséget pedig exportálják. Úgy a belföldi feldolgozók, mind a külföldi vevők számára kiemelkedő fontosságú a közvetlen felhasználásra, valamint értékesítésre szánt gabona minősége, melyet számos biológiai, agrotechnikai, ökológiai tényező befolyásol. A vizsgálatok a gabonaféléknél igen sokrétűek, kiterjednek a hektolitertömegre, az idegenanyag tartalom és nedvességtartalom mérésre, a sikér, a sütőipari érték az alveográfos érték, az esésszám, és a nyersfehérje tartalom meghatározására is.
A gabonafélék vizsgálatakor rendkívül lényeges paraméter a mikotoxinok vizsgálata, mivel a jelenlétük komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján búzánál főként a Don toxin, kukoricánál az Aflatoxin okozott problémát. Vizsgálatukra még a takarmány alapanyag felhasználását megelőzően van szükség, mert ellenkező esetben bekerülhetnek az állati szervezetbe, ahol betegséget okoz, majd átkerül az élelmiszerekbe, (pl. a tejbe), és a toxin további betegség okozója lehet. A laboratórium által vizsgált mikotoxinok az Aflatoxin, DON toxin, Zearalenon, Ochratoxin, Fumonisin. Az Aflatoxin, az Aspergillus-fajok, míg a DON, Zearalenon, Ochratoxin, Fumonisin toxinok a Fusarium gombák anyagcsere melléktermékei. Ez utóbbi károkozása úgy történik, hogy a gombarfertőzés a kalászon keresztül bejut a gabonaszemekbe, toxikus melléktermékei bekerülnek a magba, majd az élelmiszeripari termékekbe. A meghatározásukat HPLC (magas nyomású folyadékkromatográfia) műszerrel végzik. A vizsgálatok elvégzéséhez megfelelő számú kromatográf áll rendelkezésre annak érdekében, hogy a különböző típusú toxinok vizsgálatát képesek legyenek egyidőben elvégezni.
A vevők igényeit figyelembe véve a tevékenységi körüket az olajos magvak vizsgálatával is bővítették, így pl. a napraforgó, a repce, a szójabab szennyezőanyag, nedvesség, olaj, szabadzsírsav (FFA) tartalmat is megbízható módon képesek kimutatni. Lényeges paraméter a zsírsavösszetétel meghatározása, így a magas olajsavtartalmú napraforgóknál az olajsav, repcénél az erukasav tartalom vizsgálata, mely gázkromatográfiás műszerrel történik.
A repcénél fontos paraméter a glükozinolát tartalom meghatározása, mely spektrofotomérrel illetve folyadék kromatográffal történik. A laboratórium műszerparkjának fejlesztése évről évre megtörténik, s a közeli jövőben a takarmány- és élelmiszerbiztonságot tovább szolgálva a fejlesztés során lehetővé válik egyrészt a növényvédőszer maradékok tömeg-spektrometriás vizsgálata (LC/MS/MS), valamint az olajos magvak olajtartalmának NMR készülékkel történő mérése is.
A laboratórium célja, hogy a megbízók részére mindig magas színvonalú kiváló minőségű vizsgálati szolgáltatást nyújtsanak, és a hazai és a nemzetközi elvárásoknak megfeleljenek.
Az akkreditált státuszuk 2016-óta folyamatos, mivel 5 év elteltével, 2021-ben a Nemzeti Akkreditáló Hatóság a státuszt megújította. Ez azt is bizonyítja, hogy a laboratórium tevékenysége az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 számú szabvány követelményeinek megfelel.
Ajánlott kiadványokDr. Bánáti Diána:
Élelmiszerek jelölése - Általános részDr. Csapó János:
A méz, bor és pálinka hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás II.Dr. Gyôri Zoltán – Dr. Gyôriné dr. Mile Irma:
A búza és kukorica minősége és feldolgozásaNagy János:
Kukorica. A nemzet aranya - Élelmiszer, takarmány, bioenergiaDr. Csapó János:
A gabonák, zöldségek és gyümölcsök, valamint zsírok és olajok hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás III.Dr. Csapó János:
Tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás I.
Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!
Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudni
A zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza