2023. 02. 03., péntek
Balázs
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Nemzetközileg akkreditált laboratórium

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | Szerző: -hgy-, 2022/04/08

A Control Union Hungária Kft. életében fontos a terményellenőrzéseket támogató, akkreditált laboratórium folyamatos fejlesztése.
A független, nemzetközi hálózattal rendelkező ellenőrző cég jelentős szerepet tölt be a közúti, a folyami, mind pedig a vasúton történő export/import szállítások felügyeletében, amit az ellenőrzések során jól képzett és felszerelt minőségellenőr csapattal végez el. 

Brix Károlyné Gyöngyi
laborvezető

Brix Károlyné Gyöngyi irányítja, vezeti a dunaújvárosi laboratóriumot. A laboratóriumot 2015-ben Dunaújvárosban alakította ki a Control Union Hungária Kft. Kihasználva a helyi környezeti adottságokat, az uszálykikötők, és nagyobb gabonatároló raktárak és feldolgozó gyárak közelségét, az áruvizsgálatokat rövid időn belül el tudják végezni. A beérkező mintákat a laboratóriumban a lehető leghamarabb meg tudja vizsgálni, a vizsgálati eredményeket tartalmazó jegyzőkönyvet pedig 48 órán belül az ügyfél rendelkezésére bocsátják. 

A tevékenységi területük kiterjed a gabonafélékre és őrleményeikre, takarmány alapanyagok, olajmagvak és olajmag darák vizsgálatára. Az ország egész területéről vállalják a minták vizsgálatát, sőt határon túlról is rendszeresen kapnak mintákat.

A hazai laboratórium a Royal Peterson and Control Union Group nemzetközi, akkreditált laboratóriumi hálózatának elismert tagja, szorosan együttműködik a külföldi kollégákkal, mint például a hollandiai TLR (https://www.tlr-international.com/) vagy az ukrajnai AGMINTEST (http://www.agmintest.com.ua/) vizsgáló laboratóriumokkal is. Mindkét említett laboratórium hasonló indíttatással jött létre, mint a dunaújvárosi.

A laboratórium vezetője hangsúlyozta, hogy a laboratórium működésének fontos eleme az akkreditált státusz, amely egyfajta bizalom megadását is jelenti. Az akkreditáció bizonyítja, hogy a laboratórium megfelelően dolgozik, megfelelő környezetben, szakszervíz által szervizelt műszerekkel, hitelesített, kalibrált eszközökkel, szakképzett személyzettel, valamint azt, hogy az eredmények integritása nem sérülhet. A laboratórium a Minőségirányítási dokumentumok alapján működik, így a Minőségirányítási Kézikönyv, Minőségirányítási Eljárások, Utasítások és a Feljegyzések gyűjteménye szolgálja a jogszabályi hátterek biztosítását. 

A NAH által kiadott MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványnak megfelelő akkreditáció mellett a laboratórium a GAFTA (Grain and Feed Trade Association), és a FOSFA (Federation of Oils, Seeds and Fats Associations) által is elismert vizsgáló laboratórium. 
A FOSFA egy professzionális nem­zetközi szerződést kibocsátó és vá­lasz­tottbírósági testület, amely kizárólag az olajos magvak, olajok és zsírok világkereskedelmével foglalkozik, 1180 taggal 87 országban. E tagok különböző szolgáltatásokat nyújtanak a kereskedőknek. A hazai körmérések mellett minden évben részt vesz a laboratórium a FOSFA és a korábban említett GAFTA által szervezett nemzetközi körmérésekben is. A mérési eredményeket a szervezők értékelik. Jó hír, hogy az eredményeik minden évben megfelelőek voltak.

Az eddig felsorolt szakmai kompetenciák mellett, fontosnak tartották, hogy a laboratórium a GMP+ előírásainak is megfeleljen különös tekintettel arra, hogy takarmánybiztonsági szempontból Magyarországot a közepesen rizikójú országok közé sorolja jelenleg a nemzetközi szervezet, ennek megfelelően a mintavételt, a mintakészítést és laboratóriumi vizsgálatok protokollját meghatározott módszerek alapján kell elvégezniük.

Ami a laboratóriumi vizsgálatokat illeti, fizikai, kémiai, műszeres analitikai és reológiai jellegűek lehetnek, fogalmazott a laboratórium vezetője. Hogy miért fontosak a vizsgálatok élelmiszerbiztonsági szempontból? A hazai gabonatermés egy részét belföldön értékesítik, a fennmaradó mennyiséget pedig exportálják. Úgy a belföldi feldolgozók, mind a külföldi vevők számára kiemelkedő fontosságú a közvetlen felhasználásra, valamint értékesítésre szánt gabona minősége, melyet számos biológiai, agrotechnikai, ökológiai tényező befolyásol. A vizsgálatok a gabonaféléknél igen sokrétűek, kiterjednek a hektolitertömegre, az idegenanyag tartalom és nedvességtartalom mérésre, a sikér, a sütőipari érték az alveográfos érték, az esésszám, és a nyersfehérje tartalom meghatározására is. 

A gabonafélék vizsgálatakor rendkívül lényeges paraméter a mikotoxinok vizsgálata, mivel a jelenlétük komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján búzánál főként a Don toxin, kukoricánál az Aflatoxin okozott problémát. Vizsgálatukra még a takarmány alapanyag felhasználását megelőzően van szükség, mert ellenkező esetben bekerülhetnek az állati szervezetbe, ahol betegséget okoz, majd átkerül az élelmiszerekbe, (pl. a tejbe), és a toxin további betegség okozója lehet. A laboratórium által vizsgált mikotoxinok az Aflatoxin, DON toxin, Zearalenon, Ochratoxin, Fumonisin. Az Aflatoxin, az Aspergillus-fajok, míg a DON, Zearalenon, Ochra­toxin, Fumonisin toxinok a Fusarium gombák  anyagcsere melléktermékei. Ez utóbbi károkozása úgy történik, hogy a gombarfertőzés a kalászon keresztül bejut a gabonaszemekbe, toxikus melléktermékei bekerülnek a magba, majd az élelmiszeripari termékekbe. A meghatározásukat HPLC (magas nyomású folyadékkromatográfia) műszerrel végzik. A vizsgálatok elvégzéséhez megfelelő számú kromatográf áll rendelkezésre annak érdekében, hogy a különböző típusú toxinok vizsgálatát képesek legyenek egyidőben elvégezni. 

A vevők igényeit figyelembe véve a tevékenységi körüket az olajos magvak vizsgálatával is bővítették, így pl. a napraforgó, a repce, a szójabab szennyezőanyag, nedvesség, olaj, szabadzsírsav (FFA) tartalmat is megbízható módon képesek kimutatni. Lényeges paraméter a zsírsavösszetétel meghatározása, így a magas olajsavtartalmú napraforgóknál az olajsav, repcénél az erukasav tartalom vizsgálata, mely gázkromatográfiás műszerrel történik. 

A repcénél fontos paraméter a glükozinolát tartalom meghatározása, mely spektrofotomérrel illetve folyadék kromatográffal történik. A laboratórium műszerparkjának fejlesztése évről évre megtörténik, s a közeli jövőben a takarmány- és élelmiszerbiztonságot tovább szolgálva a fejlesztés során lehetővé válik egyrészt a növényvédőszer maradékok tömeg-spektrometriás vizsgálata (LC/MS/MS), valamint az olajos magvak olajtartalmának NMR készülékkel történő mérése is. 

A laboratórium célja, hogy a megbízók részére mindig magas színvonalú kiváló minőségű vizsgálati szolgáltatást nyújtsanak, és a hazai és a nemzetközi elvárásoknak megfeleljenek. 

Az akkreditált státuszuk 2016-óta folyamatos, mivel 5 év elteltével, 2021-ben a Nemzeti Akkreditáló Hatóság a státuszt megújította. Ez azt is bizonyítja, hogy a laboratórium tevékenysége az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 számú szabvány követelményeinek megfelel.

Ajánlott kiadványokDr. Bánáti Diána:
Élelmiszerek jelölése - Általános rész
Dr. Csapó János:
A méz, bor és pálinka hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás II.
Dr. Gyôri Zoltán – Dr. Gyôriné dr. Mile Irma:
A búza és kukorica minősége és feldolgozása
Nagy János:
Kukorica. A nemzet aranya - Élelmiszer, takarmány, bioenergia
Dr. Csapó János:
A gabonák, zöldségek és gyümölcsök, valamint zsírok és olajok hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás III.
Dr. Csapó János:
Tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás I.

Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudniA zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Ingatlan kisajátítása? Csak ezekben az esetekben lehetséges
A kisajátítás egy speciális jogi lehetőség: ilyenkor egy közérdekű cél érdekében a tulajdonjog egyoldalú elvonására kerül sor. Mivel ez egy rendkívüli eszköz, ezért a törvény csak meghatározott esetekben teszi ezt lehetővé, sőt magát a kisajátítási eljárást is szigorú garanciákhoz köti. Ezekről lesz szó a mostani írásomban.
Szalámi és szárazkolbászfélék kisüzemi készítése
A szárazáru aprított nyershúsból és szalonnából, konyhasó és salétromos só, cukor fűszerek és más segéd, illetve alapanyagok felhasználásával készült termék. A szárazáruk két nagy csoportra oszthatók fel, a szalámifélékre és a szárazkolbászokra. A termék eltarthatóságát a fermentációs folyamat (pH-csökkenés) és a szárítás biztosítja.
Terítéken az őszi adócsomag
Ha visszaemlékszünk eszünkbe jut, hogy nyáron a 2023-ra vonatkozó költségvetési törvény benyújtásakor a klasszikus értelembe vett adócsomag elmaradt, helyette a költségvetést megalapozó salátatörvényben jelent meg néhány adózással összefüggő módosítás. Éppen ezért talán nagyobb várakozás övezhette az őszi adócsomagot, melyet már november közepén el is fogadott a Parlament. 
AKG-ÖKO adminisztráció - Web-GN, Nitrát, Gazdálkodási napló vezetése – az ARASZ a megoldás!
Az adminisztrációs terhek most fognak igazán jelentkezni mindenkinél. Gazdálkodási napló vezetésére szinte mindenki kötelezett, a WEB-GN és Nitrát adatszolgáltatás is nagyon sok gazdálkodót érint. Miért dolgozna ugyanazokkal az adatokkal háromszor négyszer? Miért ne használna egy profi több ezer gazdálkodási napló esetében már bizonyított rendszert? Az adatok gyors egyszerű rögzítésére, kezelésére az ARASZ a megoldás!
A fűtésienergia-szükséglet csökkentése az állattartásban
Az állattartó épületek energiafelhasználásában legnagyobb szerepet az istállóklíma játssza. Az istállóklíma alakításában a hazai éghajlati viszonyaink között legjelentősebb tényező az épületek fűtése.
Korszerű baromfiistállók létesítése és üzemeltetése
A tartástechnológia a „baromfisok” esetében összetett fogalom, magában foglalja a felnevelést szolgáló gépi, technológiai berendezéseket, azok szakszerű üzemeltetését és karbantartását.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza