2022. 12. 01., csütörtök
Elza
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Tudásban gazdag takarmányozás

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás | 2022/04/11

A precíziós takarmányozás alkalmazza a klasszikus takarmányozás, valamint a takarmányozás új területeinek kutatási eredményeit, nagy adatbázisokat felhasználva a számítástechnika segítségével. A precíziós takarmányozás azt jelenti, hogy az állatok táplálóanyag-szükségletét igyekszünk a lehető legpontosabban kielégíteni a biztonságos, a jó minőségű és a leghatékonyabb termelés érdekében úgy, hogy a termelés a környezetünket a lehető legkisebb mértékben terhelje. Az Egyesült Államokban a precíziós takarmányozást „information intensive nutrition”-nak, azaz információban (tudásban) gazdag takarmányozásnak is nevezik.

A teljes körű, átfogó, célirányos takarmányozás elve (Adams, 2001)

Takarmánykomponensek, takarmány­receptúra készítése és a takarmány minőségének ellenőrzése 

A precíziós takarmányozásnak természetszerűleg vannak olyan alapelemei, amelyek a hagyományos takarmányozásban is fontos követelmények. Így például a gazdasági haszonállatok táplálóanyag-szükségletének pontosabb kielégítése érdekében nagyon fontos a takarmánykomponensek és a takarmánykiegészítők helyes kiválasztása, a komponensek korrekt laboratóriumi vizsgálata, a különböző laboratóriumi gyorstesztek (többnyire különböző in vitro vizsgálatok) alkalmazása, továbbá számítógépes receptúra összeállításakor a megfelelő korszerű szoftver és a legújabb kutatási eredményeken alapuló szükségleti értékek alkalmazása. Ugyancsak elengedhetetlen az adott telep működéséhez szükséges, az állatállományt és a takarmánybázist jellemző adatbázisok és az ezek kezelését végző programok megléte. Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos a takarmánykeverőben elkészített abrakkeverék folyamatos laboratóriumi ellenőrzése, és ha szükséges, a megfelelő korrekciók elvégzése.

A teljes körű, átfogó takarmányozás („Total Nutrition”) elve

A precíziós takarmányozás egyik nagyon fontos eleme az ún. „Total Nutrition” elvének az alkalmazása. A „Total Nutrition” (a teljes körű, átfogó, célirányos takarmányozás) koncepciója átfogja és ellenőrzi a teljes takarmányláncot, a takarmánykomponensek minőségétől kezdve az állati szervezetben lejátszódó anyagcsere-folyamatokon keresztül egészen az állati eredetű humán élelmiszer-alapanyag minőségéig. Ennek a koncepciónak a legfontosabb feladata értelmezni és a gyakorlati takarmányozásban alkalmazni a takarmány, az állat egészségi állapota, a betegség és a környezet közötti kapcsolatokat, összefüggéséket. 

Az állatok által felvett különböző anyagokat (molekulákat) két nagy csoportba rangsorolja. Az első csoportba tartoznak az ún. „táplálóanyagok” (angolul „nutrients”): mint például a szénhidrátok, zsírok, fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok stb. 

Míg a második csoportba az ún. kiegészítőket („nutritines”, azaz „nutriciák”) soroljuk, mint például az antioxidánsok, emulzifikátorok, színezőanyagok, enzimek, ízanyagok, a nem emészthető oligoszacharidok, a szerves savak stb. A nutriciák legtöbbje olyan takarmánykomponens, amelyek kedvezően befolyásolhatják az állatok egészségi állapotát és/vagy anyagcseréjét. 

Az alábbi ábrán látható, ahogy az állatok által felvett táplálóanyagok és nutriciák az anyagcsere-folyamatok során fokozatosan átalakulnak állati eredetű termékké. Az átalakítás hatékonysága azonban nagymértékben függ a különböző stresszfaktoroktól. 

A teljes körű, átfogó, célirányos takarmányozás elve (Adams, 2001)

Mint ahogy az az ábrán is látható, a stresszfaktorok két nagy csoportot alkotnak:

  • Anyagcserestressz: oxidáció, nem fertőző betegségek, immunstimuláló és immunszupresszív hatások, káros meta­bolitok keletkezése stb. az állat szervezetében. 
  • Környezeti stressz: patogén kórokozók, takarmánytoxinok (mikotoxinok), hőstressz, hidegstressz, rossz minőségű takarmány-alapanyagok stb. 

A „Total Nutrition” koncepció tehát a táplálóanyagok átalakítása során figyelembe veszi az állat egészségi állapotát és azokat a stresszfaktorokat is, amelyek befolyásolják a táplálóanyagok konverzióját a szervezetben, azaz a takarmányozás hatékonyságát. A táplálóanyagok átalakulásának hatékonysága természetesen nagymértékben befolyásolja azon, a szervezetből kiürülő elemek (pl. nitrogén és foszfor) mennyiségét is, amelyek komoly környezetszennyező hatással bírnak.

Az állati eredetű élelmiszeralapanyag-termelés hatékonyságának növelése érdekében rendkívül fontos, hogy a legújabb technológiai lehetőségek minél gyorsabban bevezetésre kerüljenek a gyakorlatban. Azonban a sikeres gyakorlati alkalmazáshoz szükséges az új módszerek tudományos hátterének a megismerése is. Ehhez nyújt nagy segítséget Dr. Babinszky László Precíziós takarmányozás: Tények és tévhitek című kiadványa.
Kapható a Szaktudás webshopban, ITT!

Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudniA zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A digitalizáció az agráriumban is a jövő záloga
Az agrárkamara agrár startup programja révén minél több új fejlesztés indulhat el, ami elősegít a szektor modernizációját - hangsúlyozza Holán Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetfőnöke.
Háromszorosára nőtt a vidékfejlesztésre rendelkezésre álló forrás nagysága
A jelenlegi energiapiaci körülmények között versenyképességi kérdés, hogy Magyarország termálvízkészletét a jelenleginél hatékonyabban használjuk fel. A kormány szabályozási oldalról mindent megtesz a termálvíz fenntartható hasznosításáért, a 2027-ig tartó átmeneti időszakban erre meg is van a lehetőség - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Szentesen.
Veszélyek és kockázatok az élelmiszer kiskereskedelemben
Az élelmiszer-biztonság annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.
Rizs, a sokoldalú élelmiszer
Több mint hét évtizedes hagyománnyal rendelkezik a Nagykun 2000 Mg. Zrt. A több lábon álló részvénytársaság idei tevékenységéről beszélgettünk Ágfalvi László Elek elnök-igazgatóval.
A ciroktermesztés tanító mesterei
Az aszály következtében felkapott növény lett a cirok. Sorra jelennek meg azok a hírek, hogy a kukorica mellett érdemes cirkot is tenni a takarmányokba (főkéntvíziszárnyas, baromfi, sertés), mert a cirok is rendelkezik olyan hasznos beltartalommal és magasabb fehérjével, mint a kukorica, ráadásul toxinmentes is.
A cirok nem csodanövény, hanem megoldás
A Lidea nemzetközi vetőmagvállalat az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával 2020. szeptember 1-jén jött létre. A Lidea Hungary Kft. a cirok vetőmag forgalmazásában az anyacég meghatározó leányvállalatai közé tartozik, amit Balogh László, a leányvállalat termékmenedzsere is megerősített a beszélgetés során.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza