2022. 12. 01., csütörtök
Elza
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Borászati technológiák - Kéntelenítés és szénsavazás

Kategória: Élelmiszeripar | 2022/09/07

A kéntelenítés és a szénsavazás nem tartoznak szorosan a borászaton belüli nagy technológiai vonulatok (szőlőfeldolgozás, fehérbor készítés stb.) egyikéhez sem, de azokat kiegészítve a végtermékeket vagy újabb oldalukról mutatják be, vagy feldolgozhatóságukat, illetve minőségüket növelik. Egymástól eltérő funkcióval rendelkeznek, ugyanakkor a saját területükön nem helyettesíthetők.

Kéntelenítő berendezés

A must tartósítására nagy adag ként használnak (600–1500 mg/liter). Az így tartósított mustot felhasználás előtt (pl. üdítőital készítés) kénteleníteni kell. Ennek a műveletnek az elvégzésére szolgálnak a kéntelenítő berendezések, melyben fizikai és kémiai módszerek segítségével érik el a must kéntelen állapotát.


Kéntelenító berendezés

Főbb szerkezeti részei:
− kéntelenítő oszlop,
− közömbösítő tartály,
− légszivattyú,
− kiegészítő berendezések.

A kéntelenítő oszlop: a kén a mustban kénessav formájában van jelen. A kéntelenítő oszlop feladata: lehetővé tenni a kéntartalom kén-dioxid formájában történő felszabadítását. Kialakítása: 4-6 m magas, 0,6-1 m átmérőjű saválló lemezből készült henger. Gőzfűtéses kettős köpenyű, belső terét perforált rekeszek 150-250 mm magas kamrákra osztják, a kamrák között ún. bukócsövek tartják a kapcsolatot. A tartály alsó részéhez csatlakozik a vivőgáz (levegő, N2) bevezető csöve, a kéntelenített mustot elvezető cső és az ürítőnyílás. Felső részéből – a gázgyűjtő dómból – a vivőgáz-kén-dioxid keverék csővezetéken át a közömbösítő tartályba áramlik.

A közömbösítő tartály: feladata a gázkeverék SO2 tartalmát kémiai úton lekötni. Kialakítása: saválló acélból készült zárt henger. Belső terében terelőlemezek végzik az áramló gáz irányítását. A tartály alsó részén vezetik be a gázkeveréket, a felső részén távozik a megtisztult vivőgáz. Lehetőség van a közömbösítő anyag pH-jának ellenőrzésére, és a közömbösítő anyag szükség szerinti cseréjére. A nagy kapacitású kéntelenítő rendszereknél a folyamatos üzem biztosítására 2 db közömbösítő tartályt alkalmaznak.

A légszivattyú: saválló anyagból készült, forgó rendszerű. Feladata: biztosítani a vivőgáz áramlását a közömbösítő tartály és a kéntelenítő oszlop között.

A kiegészítő berendezések: kénes must, illetve kezelt mustszivattyú, lemezes hőcserélő, mésztej előállító berendezés szivattyúval.

Működése: a kénes mustot szivattyú szállítja a hőcserélőbe, ahol a kezelt must hőtartalmának egy részét átvéve, kb. 80 °C-ra hevülve a kéntelenítő oszlop belső terébe jut. Itt az első betétrekesz felületén vékony rétegben eloszlik. A bukócső az alatta lévő rekesz felületére vezeti a kénes mustot, majd onnan ismét lejjebb kerül. Eközben a vékony rétegű muston ellenáramban folyamatosan vivőgáz buborékol át, amely felszabadítja a kén-dioxidot. A magas hőmérséklet fenntartásáról folyamatosan a gőzfűtés gondoskodik. A megtisztított mustot a kéntelenítő oszlop alsó részéből szivattyú szállítja a hőcserélőn át a gyűjtőtartályba. A felszabadult SO2 gáz a vivőgázzal együtt a közömbösítő tartály alsó részébe áramlik, ahol a mésztejen átbuborékolva a gázkeverék SO2 tartalma lekötődik, míg a vivőgázt a légszivattyú elszívja, és újra a kéntelenítő oszlopba nyomja. Amikor a közömbösítő tartályban lévő mésztej kimerül (pH-ja kb. 8) lefejtjük, és friss mésztejjel töltjük fel (a mésztej kimerülését színváltozás is kíséri: rózsaszín → fehér).

Szénsavazó berendezés

 A bor frissítése szén-dioxid elnyeletésével történik (0,4–1,0 g/liter). Így az ízek, illatok sokkal intenzívebben érezhetők, a bor üdítőjellege és gyümölcsös illata is kidomborodik. Erre a célra a fiatalabb, gyümölcsös borokat részesítik előnyben.

Egyébként a CO2 színtelen, szagtalan, levegőnél sűrűbb gáz (ρ = 1,84 kg/m³). Antibakteriális hatású, és gátolja a gombák szaporodását. Hatását úgy fejti ki, hogy pl. a bor víztartalmában oldódva behatol a mikrobák sejtmembránjába, károsítva ezzel működésüket. A széndioxid elnyelését befolyásoló tényezők:

− a bor feletti gáz nyomása, az elnyelt gáz mennyisége a nyomás növekedésével arányos;
− a hőmérséklet csökkenésével növekszik az elnyelt CO2 mennyisége;
− minél nagyobb az érintkezési felület, annál nagyobb az elnyelődés sebessége;
− gáztalanítás, az elnyeletés hatásfokát csökkenti az idegengáz tartalom;
− kémiai összetétel, a szénsavazandó folyadék keménysége csökkentő tényező.

A szénsavazó berendezések fő gépegységei:
− szaturáló;
− CO2 ellátó berendezés.


Sugárfúvókás szénsavazó berendezés

Főbb szerkezeti részei:
− kéntelenítő oszlop,
− közömbösítő tartály,
− légszivattyú,
− kiegészítő berendezések.

A kéntelenítő oszlop: a kén a mustban kénessav formájában van jelen. A kéntelenítő oszlop feladata: lehetővé tenni a kéntartalom kén-dioxid formájában történő felszabadítását. Kialakítása: 4-6 m magas, 0,6-1 m átmérőjű saválló lemezből készült henger. Gőzfűtéses kettős köpenyű, belső terét perforált rekeszek 150-250 mm magas kamrákra osztják, a kamrák között ún. bukócsövek tartják a kapcsolatot. A tartály alsó részéhez csatlakozik a vivőgáz (levegő, N2) bevezető csöve, a kéntelenített mustot elvezető cső és az ürítőnyílás. Felső részéből – a gázgyűjtő dómból – a vivőgáz-kén-dioxid keverék csővezetéken át a közömbösítő tartályba áramlik.

A közömbösítő tartály: feladata a gázkeverék SO2 tartalmát kémiai úton lekötni. Kialakítása: saválló acélból készült zárt henger. Belső terében terelőlemezek végzik az áramló gáz irányítását. A tartály alsó részén vezetik be a gázkeveréket, a felső részén távozik a megtisztult vivőgáz. Lehetőség van a közömbösítő anyag pH-jának ellenőrzésére, és a közömbösítő anyag szükség szerinti cseréjére. A nagy kapacitású kéntelenítő rendszereknél a folyamatos üzem biztosítására 2 db közömbösítő tartályt alkalmaznak.

A légszivattyú: saválló anyagból készült, forgó rendszerű. Feladata: biztosítani a vivőgáz áramlását a közömbösítő tartály és a kéntelenítő oszlop között.

A kiegészítő berendezések: kénes must, illetve kezelt mustszivattyú, lemezes hőcserélő, mésztej előállító berendezés szivattyúval.

Működése: a kénes mustot szivattyú szállítja a hőcserélőbe, ahol a kezelt must hőtartalmának egy részét átvéve, kb. 80 °C-ra hevülve a kéntelenítő oszlop belső terébe jut. Itt az első betétrekesz felületén vékony rétegben eloszlik. A bukócső az alatta lévő rekesz felületére vezeti a kénes mustot, majd onnan ismét lejjebb kerül. Eközben a vékony rétegű muston ellenáramban folyamatosan vivőgáz buborékol át, amely felszabadítja a kén-dioxidot. A magas hőmérséklet fenntartásáról folyamatosan a gőzfűtés gondoskodik. A megtisztított mustot a kéntelenítő oszlop alsó részéből szivattyú szállítja a hőcserélőn át a gyűjtőtartályba. A felszabadult SO2 gáz a vivőgázzal együtt a közömbösítő tartály alsó részébe áramlik, ahol a mésztejen átbuborékolva a gázkeverék SO2 tartalma lekötődik, míg a vivőgázt a légszivattyú elszívja, és újra a kéntelenítő oszlopba nyomja. Amikor a közömbösítő tartályban lévő mésztej kimerül (pH-ja kb. 8) lefejtjük, és friss mésztejjel töltjük fel (a mésztej kimerülését színváltozás is kíséri: rózsaszín → fehér).

Szénsavazó berendezés

 A bor frissítése szén-dioxid elnyeletésével történik (0,4–1,0 g/liter). Így az ízek, illatok sokkal intenzívebben érezhetők, a bor üdítőjellege és gyümölcsös illata is kidomborodik. Erre a célra a fiatalabb, gyümölcsös borokat részesítik előnyben.

Egyébként a CO2 színtelen, szagtalan, levegőnél sűrűbb gáz (ρ = 1,84 kg/m³). Antibakteriális hatású, és gátolja a gombák szaporodását. Hatását úgy fejti ki, hogy pl. a bor víztartalmában oldódva behatol a mikrobák sejtmembránjába, károsítva ezzel működésüket. A széndioxid elnyelését befolyásoló tényezők:

− a bor feletti gáz nyomása, az elnyelt gáz mennyisége a nyomás növekedésével arányos;
− a hőmérséklet csökkenésével növekszik az elnyelt CO2 mennyisége;
− minél nagyobb az érintkezési felület, annál nagyobb az elnyelődés sebessége;
− gáztalanítás, az elnyeletés hatásfokát csökkenti az idegengáz tartalom;
− kémiai összetétel, a szénsavazandó folyadék keménysége csökkentő tényező.

A szénsavazó berendezések fő gépegységei:
− szaturáló;
− CO2 ellátó berendezés.

Harasztiné Lajtár Klára A szüret, szőlőfeldolgozás és erjesztés berendezései, valamint A borkezelés, palackozás, csomagolás és szállítás berendezései című kötetei a borászati üzemekben, családi vállalkozásokban, kisebb üzemekben tevékenykedő szőlő-bor termelőknek szól. Bemutatják az ott alkalmazott gépeket és berendezéseket, a technológia által megkövetelt beavatkozásokat a szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés és a borkezelés folyamatában. A naprakész tudásanyag elérhető a Szaktudás webshopban, ITT.

Ajánlott kiadványokRakonczás Nándor - Kállai Zoltán:
Terroir - A hagyomány forradalma I. Technológiai megközelítés
Pók Tamás - B.Tóth Szabolcs:
Borászat
Dr. Somlyay István:
Gyakorlati borászat - kémiai alapok
Dr. Fülöp Lajos:
A vincellérmester könyve
Harasztiné Lajtár Klára:
A szüret, szőlőfeldolgozás és erjesztés berendezései - Borászati technológiák eszközei I.
Zsigó György:
Védekezés a kórokozók és kártevők ellen a szőlőben
Murányi Zoltán:
Boranalitika
Kaszab László:
Metszés - Díszfák, díszcserjék, gyümölcsfák, szőlő, örökzöldek kúszónövények és rózsák metszése
Hevér László:
Vörösborkészítés I. A tőkéktől az erjedésig
Orbán Gergely:
Metszés és zöldmunkák - A szőlőtermesztés technológiája I.

Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudniA zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Veszélyek és kockázatok az élelmiszer kiskereskedelemben
Az élelmiszer-biztonság annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.
A házi élelmiszer-feldolgozás növekvő jelentősége
A mostani szárazság, az elszabadult infláció megnehezíti a megszokott színvonalú élelmiszer beszerzést és az egészséges táplálkozást sokak számára. Gabonából itthon terem elegendő, de a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztói árát egyre kevesebben képesek kifizetni. Egyre fontosabb szerephez jut a házi és kistermelői élelmiszer-előállítás és feldolgozás.
Újabb sokkhatással szembesülnek az agrár- és élelmiszergazdaság szereplői
Elsősorban az orosz-ukrán háború miatt csökkent az Takarék AgrárTrend Index értéke az előző negyedévi emelkedés után.
Tudásban gazdag takarmányozás
A precíziós takarmányozás alkalmazza a klasszikus takarmányozás, valamint a takarmányozás új területeinek kutatási eredményeit, nagy adatbázisokat felhasználva a számítástechnika segítségével. A precíziós takarmányozás azt jelenti, hogy az állatok táplálóanyag-szükségletét igyekszünk a lehető legpontosabban kielégíteni a biztonságos, a jó minőségű és a leghatékonyabb termelés érdekében úgy, hogy a termelés a környezetünket a lehető legkisebb mértékben terhelje. Az Egyesült Államokban a precíziós takarmányozást „information intensive nutrition”-nak, azaz információban (tudásban) gazdag takarmányozásnak is nevezik.
Tej és tejtermékek hamisítása
A jó minőségű tej és tejtermék mentes a szennyeződésektől, az antibiotikumoktól, a kelle­metlen szagtól és íztől, a pato­gén mikroorganizmusoktól, szomatikus sejtszáma és össz­csíraszáma alacsony, nem tettek hozzá vizet, nem vettek el belőle zsírt, semmiféle egyéb anyagot nem kevertek hozzá, jó az illata, a tejre jellemző íze van, és összetétele megfelel a normális tej összetételének.
Nemzetközileg akkreditált laboratórium
A Control Union Hungária Kft. életében fontos a terményellenőrzéseket támogató, akkreditált laboratórium folyamatos fejlesztése.A független, nemzetközi hálózattal rendelkező ellenőrző cég jelentős szerepet tölt be a közúti, a folyami, mind pedig a vasúton történő export/import szállítások felügyeletében, amit az ellenőrzések során jól képzett és felszerelt minőségellenőr csapattal végez el. 

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza