2023. 02. 03., péntek
Balázs
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A házi élelmiszer-feldolgozás növekvő jelentősége

Kategória: Élelmiszeripar | 2022/09/15

A mostani szárazság, az elszabadult infláció megnehezíti a megszokott színvonalú élelmiszer beszerzést és az egészséges táplálkozást sokak számára. Gabonából itthon terem elegendő, de a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztói árát egyre kevesebben képesek kifizetni. Egyre fontosabb szerephez jut a házi és kistermelői élelmiszer-előállítás és feldolgozás.

A savanyítás legfontosabb nyersanyagai a zöldségek: fejes káposzta, paprika, paradicsom, uborka, karfiol, hagyma stb. A gyümölcsök a savanyításnál háttérbe szorulnak, közülük a magvaváló szilvák és az alma jöhetnek számításba. A zöldségek betakarítási idejét jól kell megválasztani, érett legyen a termény, mert ilyenkor vannak az íz-, szín- és beltartalmi anyagok a megfelelő összetételben.A savanyított ételek fogyasztása rendkívül kedvező a szervezet számára, mert a fermentációval a savanyúságok tele vannak olyan enzimekkel, amelyek segítik az emésztést; a jótékony baktériumok méregtelenítik a szervezetet.

Dr. Szabó P. Balázs Savanyítás című digitális kiadványa közérthető módon, a gyakorlatban is  jól alkalmazható receptekkel mutatja be a kisüzemi és/vagy házi körülmények közt is alkalmazható eljárásokat, elkészíthető savanyúságokat. További információk a Szaktudás webshopban, ITT.

A liofilizáló, fagyasztva szárító gép egész évben kihasználható. A nagyobb kerttel rendelkező családok folyamatosan munkát adhatnak a berendezéseknek. Szeptembertől folyamatosan lehet almát, körtét szárítani; októbertől gombát, karfiolt, brokkolit, zellert, sárgarépát liofilizálhatunk. A legegyszerűbb a visszanedvesítés nélküli fogyasztás, hiszen szeretünk ropogtatva eszegetni, amire a fagyasztva szárított termékek alkalmasak.

A technológiában rejlő lehetőségekről, a felhasználható hozzávalók széles tárházáról és a berendezések praktikus használatáról tájékozódhatnak Bujna Ferenc Liofilizálás - A fagyasztva szárítás technológiája című kötetéből. Egy kattintással elérhető a Szaktudás Kiadó kínálatában, ITT!

“Egekben” vannak az élelmiszerek árai. A rövid ellátási lánc, magyarul a kistermelői piac kedvező lehet gyártónak és vásárlónak egyaránt. A termelő plusz bevételhez juthat, kiegyensúlyozhatja az infláció hatását; a vásárló pedig szolidabb árakon veheti meg a napi élelmiszereket. A gyártásnak és a forgalmazásnak azonban szabályai vannak, melyek elsajátítása mindkét félnek, de elsősorban a termelőnek az érdeke.

Véha Antal - Csanádi József - Gyimes Ernő Házi élelmiszer-feldolgozás című könyvének célja, hogy a kistermelők az alapvető ismeretek birtokában dönthessenek arról, hogy belevágnak-e az alaptermékek házi feldolgozásába és értékesítésébe, amellyel több bevétel érhető el. A kötet hasznos információkkal, ötletekkel szolgál sok termékkel kapcsolatban: miért, mit, hogyan tegyünk a jó minőségű, piacképes termék elkészítéséhez. További információk és megrendelési lehetőség ITT!

Az élelmiszer-biztonság annak garantálása, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészséget, ha azt rendeltetésszerűen használja fel. Sem rövid, sem hosszú távú egészségkárosító hatása nincs, a fogyasztást követően nem okoz akut fertőzést. Az élelmiszerek minőségének négy fontos összetevője van: az élelmezés-egészségügyi biztonság a táplálkozás-biológiai érték, az élvezeti érték és az alkalmasság.

Dr. Hegedűs László Zsigmond Az Élelmiszer-minőségbiztosítási rendszer a kiskereskedelmi KKV-knál című kiadvány segítséget nyújt az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó KKV-knak a forgalmazott élelmiszerek minőségének biztosításához, és azon belül az élelmiszerek élelmezés-egészségügyi biztonságának megőrzéséhez. Erre akkor is szükség van, ha új vállalkozást indítunk, vagy a régen kidolgozott, és már kissé »döcögő« HACCP rendszerünket akarjuk felülvizsgálni, élővé tenni” .  Az informatív digitális szakmai anyag kizárólag a Szaktudás Kiadónál kapható, ITT!

Ajánlott kiadványokSzabó Sándorné:
Gyümölcspálinka-főzés
Dr. Csapó János:
Tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás I.
Dr. Csapó János:
A méz, bor és pálinka hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás II.
Dr. Bánáti Diána:
Élelmiszerek jelölése - Általános rész
Csanádi József:
Sajtkészítés
Bereczkiné Kardeván Kinga - Kovács Gáborné:
Kistermelői élelmiszer-előállítás
Dr. Szabó P. Balázs:
Savanyítás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás I.
Dr. Szabó P. Balázs:
Aszalás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás II.
Véha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozás
Dr. Csapó János:
A gabonák, zöldségek és gyümölcsök, valamint zsírok és olajok hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás III.

Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudniA zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Szalámi és szárazkolbászfélék kisüzemi készítése
A szárazáru aprított nyershúsból és szalonnából, konyhasó és salétromos só, cukor fűszerek és más segéd, illetve alapanyagok felhasználásával készült termék. A szárazáruk két nagy csoportra oszthatók fel, a szalámifélékre és a szárazkolbászokra. A termék eltarthatóságát a fermentációs folyamat (pH-csökkenés) és a szárítás biztosítja.
A hazai élelmiszeripar vérkeringésében vannak jelen
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE-ÉTI) sikeres oktatási és kutatási tevékenységet folytat, és jelenleg is az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, amelynek képzési rendszere átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét (BSc, MSc) és önálló doktori programmal (PhD) is rendelkezik. Prof. Dr. Friedrich László intézetigazgatóval beszélgettünk.
A kormány elkötelezett a globális élelmezésbiztonság mellett
Magyarország Kormánya számára stratégiai jelentőségű az élelmezésbiztonság, illetve az, hogy a magyar emberek asztalára jó minőségű élelmiszerek kerüljenek. Az Élelmezési Világnap alkalmából szervezett rendezvényen az Agrárminisztériumot dr. Ökrös Oszkár nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár képviselte. 
Magyarország méz- és méhszerető agrárország
A teljes magyar társadalom rendkívül nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, mellyel elérhetővé teszik számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszerét - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Méhészeti Kongresszuson, Isztambulban.
Nélkülözhetetlen a tojásfogyasztás
A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSz) idén október 14.- én rendezte meg a jubileumi 20. Tojás Világnapi szakmai konferenciát, amelynek a budaörsi Hotel Holiday Inn volt a helyszíne.
Veszélyek és kockázatok az élelmiszer kiskereskedelemben
Az élelmiszer-biztonság annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza