Kategória: Élelmiszeripar | 2022/09/15
A mostani szárazság, az elszabadult infláció megnehezíti a megszokott színvonalú élelmiszer beszerzést és az egészséges táplálkozást sokak számára. Gabonából itthon terem elegendő, de a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztói árát egyre kevesebben képesek kifizetni. Egyre fontosabb szerephez jut a házi és kistermelői élelmiszer-előállítás és feldolgozás.
A savanyítás legfontosabb nyersanyagai a zöldségek: fejes káposzta, paprika, paradicsom, uborka, karfiol, hagyma stb. A gyümölcsök a savanyításnál háttérbe szorulnak, közülük a magvaváló szilvák és az alma jöhetnek számításba. A zöldségek betakarítási idejét jól kell megválasztani, érett legyen a termény, mert ilyenkor vannak az íz-, szín- és beltartalmi anyagok a megfelelő összetételben.
A savanyított ételek fogyasztása rendkívül kedvező a szervezet számára, mert a fermentációval a savanyúságok tele vannak olyan enzimekkel, amelyek segítik az emésztést; a jótékony baktériumok méregtelenítik a szervezetet.Dr. Szabó P. Balázs Savanyítás című digitális kiadványa közérthető módon, a gyakorlatban is jól alkalmazható receptekkel mutatja be a kisüzemi és/vagy házi körülmények közt is alkalmazható eljárásokat, elkészíthető savanyúságokat. További információk a Szaktudás webshopban, ITT.
A liofilizáló, fagyasztva szárító gép egész évben kihasználható. A nagyobb kerttel rendelkező családok folyamatosan munkát adhatnak a berendezéseknek. Szeptembertől folyamatosan lehet almát, körtét szárítani; októbertől gombát, karfiolt, brokkolit, zellert, sárgarépát liofilizálhatunk. A legegyszerűbb a visszanedvesítés nélküli fogyasztás, hiszen szeretünk ropogtatva eszegetni, amire a fagyasztva szárított termékek alkalmasak.
A technológiában rejlő lehetőségekről, a felhasználható hozzávalók széles tárházáról és a berendezések praktikus használatáról tájékozódhatnak Bujna Ferenc Liofilizálás - A fagyasztva szárítás technológiája című kötetéből. Egy kattintással elérhető a Szaktudás Kiadó kínálatában, ITT!
“Egekben” vannak az élelmiszerek árai. A rövid ellátási lánc, magyarul a kistermelői piac kedvező lehet gyártónak és vásárlónak egyaránt. A termelő plusz bevételhez juthat, kiegyensúlyozhatja az infláció hatását; a vásárló pedig szolidabb árakon veheti meg a napi élelmiszereket. A gyártásnak és a forgalmazásnak azonban szabályai vannak, melyek elsajátítása mindkét félnek, de elsősorban a termelőnek az érdeke.
Véha Antal - Csanádi József - Gyimes Ernő Házi élelmiszer-feldolgozás című könyvének célja, hogy a kistermelők az alapvető ismeretek birtokában dönthessenek arról, hogy belevágnak-e az alaptermékek házi feldolgozásába és értékesítésébe, amellyel több bevétel érhető el. A kötet hasznos információkkal, ötletekkel szolgál sok termékkel kapcsolatban: miért, mit, hogyan tegyünk a jó minőségű, piacképes termék elkészítéséhez. További információk és megrendelési lehetőség ITT!
Az élelmiszer-biztonság annak garantálása, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészséget, ha azt rendeltetésszerűen használja fel. Sem rövid, sem hosszú távú egészségkárosító hatása nincs, a fogyasztást követően nem okoz akut fertőzést. Az élelmiszerek minőségének négy fontos összetevője van: az élelmezés-egészségügyi biztonság a táplálkozás-biológiai érték, az élvezeti érték és az alkalmasság.
Dr. Hegedűs László Zsigmond Az Élelmiszer-minőségbiztosítási rendszer a kiskereskedelmi KKV-knál című kiadvány segítséget nyújt az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó KKV-knak a forgalmazott élelmiszerek minőségének biztosításához, és azon belül az élelmiszerek élelmezés-egészségügyi biztonságának megőrzéséhez. Erre akkor is szükség van, ha új vállalkozást indítunk, vagy a régen kidolgozott, és már kissé »döcögő« HACCP rendszerünket akarjuk felülvizsgálni, élővé tenni” . Az informatív digitális szakmai anyag kizárólag a Szaktudás Kiadónál kapható, ITT!
Ajánlott kiadványokSzabó Sándorné:
Gyümölcspálinka-főzésDr. Csapó János:
Tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás I.Dr. Csapó János:
A méz, bor és pálinka hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás II.Dr. Bánáti Diána:
Élelmiszerek jelölése - Általános részCsanádi József:
SajtkészítésBereczkiné Kardeván Kinga - Kovács Gáborné:
Kistermelői élelmiszer-előállításDr. Szabó P. Balázs:
Savanyítás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás I.Dr. Szabó P. Balázs:
Aszalás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás II.Véha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozásDr. Csapó János:
A gabonák, zöldségek és gyümölcsök, valamint zsírok és olajok hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás III.
Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!
Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudni
A zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza