2022. 09. 28., szerda
Vencel
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A házi élelmiszer-feldolgozás növekvő jelentősége

Kategória: Élelmiszeripar | 2022/09/15

A mostani szárazság, az elszabadult infláció megnehezíti a megszokott színvonalú élelmiszer beszerzést és az egészséges táplálkozást sokak számára. Gabonából itthon terem elegendő, de a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztói árát egyre kevesebben képesek kifizetni. Egyre fontosabb szerephez jut a házi és kistermelői élelmiszer-előállítás és feldolgozás.

A savanyítás legfontosabb nyersanyagai a zöldségek: fejes káposzta, paprika, paradicsom, uborka, karfiol, hagyma stb. A gyümölcsök a savanyításnál háttérbe szorulnak, közülük a magvaváló szilvák és az alma jöhetnek számításba. A zöldségek betakarítási idejét jól kell megválasztani, érett legyen a termény, mert ilyenkor vannak az íz-, szín- és beltartalmi anyagok a megfelelő összetételben.A savanyított ételek fogyasztása rendkívül kedvező a szervezet számára, mert a fermentációval a savanyúságok tele vannak olyan enzimekkel, amelyek segítik az emésztést; a jótékony baktériumok méregtelenítik a szervezetet.

Dr. Szabó P. Balázs Savanyítás című digitális kiadványa közérthető módon, a gyakorlatban is  jól alkalmazható receptekkel mutatja be a kisüzemi és/vagy házi körülmények közt is alkalmazható eljárásokat, elkészíthető savanyúságokat. További információk a Szaktudás webshopban, ITT.

A liofilizáló, fagyasztva szárító gép egész évben kihasználható. A nagyobb kerttel rendelkező családok folyamatosan munkát adhatnak a berendezéseknek. Szeptembertől folyamatosan lehet almát, körtét szárítani; októbertől gombát, karfiolt, brokkolit, zellert, sárgarépát liofilizálhatunk. A legegyszerűbb a visszanedvesítés nélküli fogyasztás, hiszen szeretünk ropogtatva eszegetni, amire a fagyasztva szárított termékek alkalmasak.

A technológiában rejlő lehetőségekről, a felhasználható hozzávalók széles tárházáról és a berendezések praktikus használatáról tájékozódhatnak Bujna Ferenc Liofilizálás - A fagyasztva szárítás technológiája című kötetéből. Egy kattintással elérhető a Szaktudás Kiadó kínálatában, ITT!

“Egekben” vannak az élelmiszerek árai. A rövid ellátási lánc, magyarul a kistermelői piac kedvező lehet gyártónak és vásárlónak egyaránt. A termelő plusz bevételhez juthat, kiegyensúlyozhatja az infláció hatását; a vásárló pedig szolidabb árakon veheti meg a napi élelmiszereket. A gyártásnak és a forgalmazásnak azonban szabályai vannak, melyek elsajátítása mindkét félnek, de elsősorban a termelőnek az érdeke.

Véha Antal - Csanádi József - Gyimes Ernő Házi élelmiszer-feldolgozás című könyvének célja, hogy a kistermelők az alapvető ismeretek birtokában dönthessenek arról, hogy belevágnak-e az alaptermékek házi feldolgozásába és értékesítésébe, amellyel több bevétel érhető el. A kötet hasznos információkkal, ötletekkel szolgál sok termékkel kapcsolatban: miért, mit, hogyan tegyünk a jó minőségű, piacképes termék elkészítéséhez. További információk és megrendelési lehetőség ITT!

Az élelmiszer-biztonság annak garantálása, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészséget, ha azt rendeltetésszerűen használja fel. Sem rövid, sem hosszú távú egészségkárosító hatása nincs, a fogyasztást követően nem okoz akut fertőzést. Az élelmiszerek minőségének négy fontos összetevője van: az élelmezés-egészségügyi biztonság a táplálkozás-biológiai érték, az élvezeti érték és az alkalmasság.

Dr. Hegedűs László Zsigmond Az Élelmiszer-minőségbiztosítási rendszer a kiskereskedelmi KKV-knál című kiadvány segítséget nyújt az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó KKV-knak a forgalmazott élelmiszerek minőségének biztosításához, és azon belül az élelmiszerek élelmezés-egészségügyi biztonságának megőrzéséhez. Erre akkor is szükség van, ha új vállalkozást indítunk, vagy a régen kidolgozott, és már kissé »döcögő« HACCP rendszerünket akarjuk felülvizsgálni, élővé tenni” .  Az informatív digitális szakmai anyag kizárólag a Szaktudás Kiadónál kapható, ITT!

Ajánlott kiadványokDr. Szabó P. Balázs:
Aszalás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás II.
Véha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozás
Dr. Csapó János:
A méz, bor és pálinka hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás II.
Dr. Csapó János:
A gabonák, zöldségek és gyümölcsök, valamint zsírok és olajok hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás III.
Szabó Sándorné:
Gyümölcspálinka-főzés
Dr. Csapó János:
Tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás I.
Dr. Bánáti Diána:
Élelmiszerek jelölése - Általános rész
Csanádi József:
Sajtkészítés
Bereczkiné Kardeván Kinga - Kovács Gáborné:
Kistermelői élelmiszer-előállítás
Dr. Szabó P. Balázs:
Savanyítás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás I.

Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudniA zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Borászati technológiák - Kéntelenítés és szénsavazás
A kéntelenítés és a szénsavazás nem tartoznak szorosan a borászaton belüli nagy technológiai vonulatok (szőlőfeldolgozás, fehérbor készítés stb.) egyikéhez sem, de azokat kiegészítve a végtermékeket vagy újabb oldalukról mutatják be, vagy feldolgozhatóságukat, illetve minőségüket növelik. Egymástól eltérő funkcióval rendelkeznek, ugyanakkor a saját területükön nem helyettesíthetők.
Újabb sokkhatással szembesülnek az agrár- és élelmiszergazdaság szereplői
Elsősorban az orosz-ukrán háború miatt csökkent az Takarék AgrárTrend Index értéke az előző negyedévi emelkedés után.
Tudásban gazdag takarmányozás
A precíziós takarmányozás alkalmazza a klasszikus takarmányozás, valamint a takarmányozás új területeinek kutatási eredményeit, nagy adatbázisokat felhasználva a számítástechnika segítségével. A precíziós takarmányozás azt jelenti, hogy az állatok táplálóanyag-szükségletét igyekszünk a lehető legpontosabban kielégíteni a biztonságos, a jó minőségű és a leghatékonyabb termelés érdekében úgy, hogy a termelés a környezetünket a lehető legkisebb mértékben terhelje. Az Egyesült Államokban a precíziós takarmányozást „information intensive nutrition”-nak, azaz információban (tudásban) gazdag takarmányozásnak is nevezik.
Tej és tejtermékek hamisítása
A jó minőségű tej és tejtermék mentes a szennyeződésektől, az antibiotikumoktól, a kelle­metlen szagtól és íztől, a pato­gén mikroorganizmusoktól, szomatikus sejtszáma és össz­csíraszáma alacsony, nem tettek hozzá vizet, nem vettek el belőle zsírt, semmiféle egyéb anyagot nem kevertek hozzá, jó az illata, a tejre jellemző íze van, és összetétele megfelel a normális tej összetételének.
Nemzetközileg akkreditált laboratórium
A Control Union Hungária Kft. életében fontos a terményellenőrzéseket támogató, akkreditált laboratórium folyamatos fejlesztése.A független, nemzetközi hálózattal rendelkező ellenőrző cég jelentős szerepet tölt be a közúti, a folyami, mind pedig a vasúton történő export/import szállítások felügyeletében, amit az ellenőrzések során jól képzett és felszerelt minőségellenőr csapattal végez el. 
Az állategészségügy szolgálatában
A PROPHYL Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft. több mint harminc éve szolgálja kiváló állatgyógyászati termékekkel a hazai baromfiágazatot.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza