Kategória: Növénytermesztés | 2014/10/20
Dúzsi Tamás szekszárdi borász élete mindig a szőlő és bor körül forgott. 1994-ben a rendszerváltás után alapította családi vállalkozását, amely azóta is töretlenül fejlődik.
Saját gazdálkodása előtt a szekszárdi MG. Rt. munkatársa volt, majd 6 évig a Lengyeli Mezőgazdasági iskolában tanított szőlészetet, borászatot és sportolói múltjának köszönhetően testnevelést. Ezután kipróbálta magát a sör- és üdítőgyártás szakmájában a szekszárdi Pannónia Sörgyárban, majd az Aliscavin palackozóüzemét indította be és vezette. Ezután kezdett saját családi vállalkozásba.
Már vállalkozásának kezdetén palackozva hozta forgalomba borait. 1994-ben indult az első Kékfrankos-Merlot házasításával, amely bor a mai napig Birtokbor formájában Cabernet franc-nal és Pinot noirrral házasítva kerül a fogyasztók asztalára. Mindjárt ezzel az első borral aranyérmet szerzett az Országos Borversenyen, amellyel megalapozta hírnevét. A vörösborok készítése után 1996-ban készítette el első Kékfrankos rozéját, amely főleg a fiatalok körében örvendett és örvend nagy népszerűségnek a mai napig is. Az akkoriban induló Borbarát borászati szaklap rozétesztjét 5 alkalommal nyerte ezzel a borával.
Ezután jött számos nemzetközi siker, mind rozé boraival, mind vörösboraival. A világ legnagyobb, cannes-i rozé világversenyén 1996 óta eddig 13 arany és 14 ezüstérmet szerzett, amivel nemcsak Magyarországon, hanem a világban is vezeti ezt a versenyt. Megalkotta 6-os rozéválogatás kartonját, amelybe dűlőszelektáltan készíti el rozéborait. Ezekből a borokból a francia Rozé Kutatóintézet rendszeresen tart kóstolókat a helyi gazdáknak és borkedvelőknek.
„Görögszó” Cabernet házasítású borával 2013-ban a le Citadelles du Vin borversenyen, Bordeaux-ban az aranyérem mellé Grand Prix díjat is kapott. Ez a díj nagy megtiszteltetés a pince számára. A világban 16 bor kapta meg ebben az évben ezt a díjat, és a közép-európai régióban egyedül ez a bor részesült ebben az elismerésben.
Dúzsi Tamás szekszárdi borász a 2014-es évben ismét bebizonyította, hogy nemcsak a rozé borokban, hanem a vörösborok mezőnyében is a világ élmezőnyéhez tartozik.
A 2014-es 3 cannes-i aranyérem után vörösborai is egymás után hozták az eredményeket.
Pentaton 2009-es cuvée-je, az 5 különböző fajta vörösborból házasított Pinot noir bora kezdte az aranyérmek sorát Németországban, amely a Mundus Vini 2014 tavaszi fordulóján aranyérmes lett. A nagyközönség a Prowein idei kiállításán Dúzsi Tamás saját, önálló magyar standján már meg is kóstolhatta ezt a nemes nedüt.
Ezután jöttek a francia versenyek. A Challenge International du Vin 2014-es megmérettetésén ugyanez a Pentaton cuvée 2009-es, és az Ó vörös 2009-es Kékfrankos alapú cuvée bora ezüstérmet, a bordeaux-i típusú (Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot házasítású) Grábóc 2007-es bora bronzérmet kapott.
A Citadelles diu Vin 2014-es bordeaux-i borversenyen – ami szakmai berkekben az egyik legkomolyabb borverseny – a Grábóc cuvée aranyérmes lett. Ez a bor lett egyben a legmagasabb pontszámú magyar vörösbor ezen a versenyen. És itt még nem ért véget az éremeső.
Augusztus végén rendezték meg Németországban a Mundus Vini borverseny szokásos eseményét. Ide a világ minden részéről fogadnak borbírákat, akik kb. 2 héten át kóstolgatják és elemzik a világ különböző borvidékeiről érkező nemes borokat. Ezen a nyári fordulón fergeteges sikert arattak a Dúzsi család borai, ahonnan 3 érmet is elhoztak. Syrah 2009-es válogatásuk, és a Kékfrankos 2011, Görögszó dűlői vörösboruk aranyérmet kapott. Ez a Kékfrankos lett a borverseny legmagasabb pontszámú magyar vörösbora. Az újonnan debütáló, ó vörös utód Birtokbor 2011-es boruk ezüstérmes lett. Ezekkel és a tavaszi forduló Pentaton cuvée-jével meghívást kaptak a novemberi, Münchenben megrendezendő Forum Vini rendezvényére, és a Shanghaiban megrendezendő Prowein borkiállítására. A családfő és ifj. Dúzsi Tamás novemberben Münchenben személyesen veheti át a díjakat a Forum Vini Szakkiállításon.
A családban már dolgozik a borászutánpótlás is. Ifj. Dúzsi Tamás a Vinifera mesterképzése után egy kis montpellier-i, lisszaboni mesterképzés után a családi vállalkozásukban kezdte meg munkáját. A kisebbek is, így Dúzsi Bence fiuk Budafokon lett borász-technikus, majd Gyöngyösön és Pécsett folytatja tanulmányait.
A pincék a Sióagárd–Leányvár pincefaluban a szőlőültetvények közvetlen szomszédságában helyezkednek el, így kíméletesen tudja a család feldolgozni a szőlőtermést. Az idei évben, illetve a jövő év elején nagyszabású építkezésbe kezd a család Szekszárd város északi részén, ahol a palackozóépület mellé egy rozéteraszt is kialakítanak, ahol egész évben tudják fogadni a Dúzsi borokra szomjazó borkedvelőket.
Dúzsi Tamás Pincészet
Borok elérhetőségei:
7100 Szekszárd, Kossuth u. 8.
06 30 541 6764
www.duzsitamas.hu
1051 Budapest, Sas u. 5.
Rendelés: duzsibor@gmail.com
06 30 861 6625
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza