Kategória: Élelmiszeripar, Növénytermesztés | 2022/10/13
A Tokaj-Hegyalja Egyetem egyik fontos célkitűzése a nemzetközileg is egyedi szőlész-borász képzés megalapozása. Ehhez a neves hazai szakemberek felvonultatása mellett elengedhetetlen a kutatások (a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel) és a külföldi szaktekintélyek bevonása is. Ebben a szellemben szervezi meg az egyetem november 13. és 16. között a Tokaj Wine Congress-t (TWC) Sárospatakon, a világörökségi tokaji borvidéki környezetben.
Mára egyértelművé vált, hogy a fenntartható megoldások nélkül elképzelhetetlen az agrárium jövője. Klímaváltozás sújtja a termőhelyeket (bármilyen kiválóak is azok), gazdasági válságok nehezítik a piacokat (akármilyen erős is egy márka), járványok adják fel a leckét a turisztikai desztinációknak, hogy csak párat említsünk az aktuális kihívások közül. Hogyan hat mindez a fajtaválasztékra, művelésmódokra, a bormarketingre vagy éppen a piacszervezésre?
A TWC ezeket a kérdéseket szőlészeti, borászati, borpiaci és turizmus-vendéglátási tematikájú szekciókban járja körül, hiánypótló alapossággal; egyúttal a megoldásokat is megvitatva a bő három napos kongresszuson.
Az öt tematikus szekciót a THE tanszékvezetői, oktatói vezetik majd, de 110 neves előadó érkezik Sárospatakra 15 országból (pl. Enrico Peterlunger Udinéből, Georgios Kotseridis Athénból, Florian Bauer Dél-Afrikából, Albert Mas, Joan Miquel Canals és Albert Bordons Katalóniából).
Az eseményt a kongresszus két fővédnöke, Prof. Dr. Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Csányi Sándor a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg november 13-án.
A szőlő- és borágazat dinamikus változásai közepette az első és legfontosabb lépés a közös gondolkodás és tudásmegosztás. Az angol nyelvű szekciókra és az azokat követő kerekasztalokra, workshopokra a Tokaj-Hegyalja Egyetem vár minden érdeklődőt, aki szeretne lépést tartani a szakma mai trendjeivel. A kerekasztal-beszélgetéseken olyan témák kerülnek majd a fókuszba, mint az organikus és biodinamukus szőlőtermesztési megoldások, a borvidéki turizmus fejlesztése vagy az elmúlt években megerősődő pezsgőborok által felvetődő kérdések. Egyúttal kiváló lehetőség ez az eszmecserén túl a szakmaközi kapcsolatépítésre is elismert külföldi és hazai szakemberek társaságában.
A novemberi esemény fő helyszíne a Tokaj-Hegyalja Egyetem épülete és A Művelődés Háza Sárospatakon (vagyis a Makovecz tér), de olyan festői helyszíneken is zajlanak majd izgalmas szakmai programok, mint a Rákóczi Szüretelőház Tarcalon, a Gróf Degenfeld Kastélyszálló, a Henye Borászat vagy a Grand Tokaj szegi pincéje.
A teljes program és a regisztráció a https://twcs.hu oldalon érhető el (regisztráció vége: október 15).
Ajánlott kiadványokPók Tamás - B.Tóth Szabolcs:
BorászatDr. Somlyay István:
Gyakorlati borászat - kémiai alapok Harasztiné Lajtár Klára:
A szüret, szőlőfeldolgozás és erjesztés berendezései - Borászati technológiák eszközei I.Murányi Zoltán:
BoranalitikaRakonczás Nándor - Kállai Zoltán:
Terroir - A hagyomány forradalma I. Technológiai megközelítésHarasztiné Lajtár Klára:
A borkezelés, palackozás, csomagolás és szállítás berendezései - Borászati technológiák II. Dr. Fülöp Lajos:
A vincellérmester könyveHevér László:
Vörösborkészítés I. A tőkéktől az erjedésig
Ez is érdekelhetiA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályaiFejlesztés előtt: Juhok elhelyezése - hagyományos és precíziós megoldásokFejlesztés előtt: Brojleristállók építése
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza