2022. 12. 01., csütörtök
Elza
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Rizs, a sokoldalú élelmiszer

Kategória: Agrárgazdaság, Növénytermesztés | Szerző: (Hajtungy), 2022/11/14

Több mint hét évtizedes hagyománnyal rendelkezik a Nagykun 2000 Mg. Zrt. A több lábon álló részvénytársaság idei tevékenységéről beszélgettünk Ágfalvi László Elek elnök-igazgatóval.

Ágfalvi László Elek 
elnök-igazgató

Szeptember 10-én rendezték meg a „Rizs Napja” egész napos programjait. A Rizs Szövetség a magyarországi rizstermesztés egyik bázisán, a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepén tartotta meg a rendezvényt, ott, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A Rizs Szövetség tagjaként a Nagykun 2000 Mg. Zrt. is részt vett az érdekes, látogató csalogató programok szervezésében. A sokszáz látogató - annak következtében, hogy a rizstermesztéssel, rizsfeldolgozással foglalkozó cégek kiállították a standjukon a saját rizstermékeiket - megtudhatta, hogy miért különlegesek a magyar rizsfajták. Ismeretterjesztő előadások hangoztak el, amelynek során a világ és a magyar rizstermelés helyzetéről, a rizs egészségre gyakorolt hatásairól, a rizsből készült ételekről, és sok egyéb, rizzsel kapcsolatos hasznos tudnivalóról adták át az ismereteiket az előadók. 

A gyerekeket is megszólították az által, hogy játékos formában lehetett rizst hántolni, laboratóriumi vizsgálatokat végezni. A fehér és a barna rizs mellett az indián rizst is bemutatták, és kóstoltatták is a közönséget a rizsből készült termékekkel. A szakemberek vezetésével a rizskalitkák gátjain végig lehetett nézni a rizs különböző fajtáit, és abba is betekintést kaptak a látogatók, hogy milyen nemesítési munka folyik a kísérleti telepen. A kiállított gépekbe pedig beülhettek az érdeklődők, elsősorban a gyerekek körében volt igen népszerű ez a program. A sikeres rendezvénnyel megalapozták, hagyományt teremtettek a következő évi „Rizs Napja” programoknak is.

Öntözni kell!

Ágfalvi László Elek szerint fontos, hogy a társadalom betekintést nyerjen a hazai rizságazat tevékenységébe, mert bár kis ágazatról van szó, de az egészséges táplálkozásnak egyik fontos eleme a rizs. Elmúltak azok az idők, amelyek a múlt század ’50-es éveit idézik, amikor is Magyarországon 45-50 ezer hektáron folyt rizstermesztés. Napjainkban a rizstermesztésre használható, beépített öntözőtelepek nagysága 3500-4000 hektár, amely területből évente 2600-2800 hektáron termesztenek fehér rizst, illetve az indián rizstermesztés területe is eléri az 1000-1100 hektárt. Azért ekkora az éves termőterület, mert a rizsföldeket minden évben ugaroltatni kell, különösen a biorizs esetében fontos ez a parlagon hagyás.

A rizstermesztés nem azonos a hagyományos szántóföldi növénytermesztéssel, mert a növénynek a fejlődéshez vízzel elárasztott területre van szüksége. A vízzel elárasztott terület viszont több szempontból is hasznos a mikro és a makró környezetének, mivel egy olyan vízfelület alakul ki a rizsföldek elárasztásakor, ami biológiai ökoszisztémát, biodiverzitást is létrehoz, s a vízpárolgás révén a mikroklíma alakulását is jelentősen javítja, befolyásolja. Az elnök szerint is szép látvány a rizsföldön békával, hallal táplálkozó gém, gólya, stb. A Nagykun 2000 Mg. Zrt. az említett rizsföldekből tavaly ezer hektárt vetett be, míg idén – racionális megfontolásokból – 820 hektárt, amelyhez 60 hektár indián rizsültetvényt is csatoltak. (Jövőre ismét közelítik az ezer hektárt.) 

A gazdaságosság, a hatékony termelés határozza meg, hogy melyik területet mikor hasznosítják. A társaságnak 1650 hektár beépített területe van, amelynek egyharmadát azért pihentetik, hogy el tudják végezni a terület rekonstrukcióját, a műtárgyak felújítását. Az 1650 hektárból 540 hektár kapott bio minősítést, ahol feltétel a minősítésmegtartásához az évenkénti ugaroltatás. A bio rizs területen – mivel a szervetlen talajjavító szerek nem engedélyezettek – bio zöldtrágya, pillangós növényeket termesztenek, amit aztán bedolgozzák a talajba, így pótolva a talaj tápanyagutánpótlását. De használnak más olyan termékeket is, amelyek a bio termesztésben engedélyezettek, így például bio szarvasmarha trágyát is. Szigorú az ellenőrzés, tehát mindent az előírásnak megfelelően kell elvégezniük.

Több lábon kell állni

Az idei év a rizstermesztésben is rendhagyónak számít. Ágfalvi László Elek hangsúlyozta, hogy az aszály, és az energiaárak jelentős növekedése miatt igen komoly plusz költségek rakódtak a termelési költségre. Az input árak eltérő módon változtak, de az öntözésre a tavalyi költségnek a dupláját kellett kifizetniük. A vízdíjak is megemelkedtek. Egy hektár rizsföldhöz átlagosan 8-10 ezer m3 vízre van szükség. Az aszály ellenére a vízügyi szolgáltató nem korlátozta a vízfelhasználást, de napi egyeztetésre volt szükség ahhoz, hogy a Tiszából jövő vízzel pótolhassák a megnövekedett párolgási veszteséget. A nagy hőség miatt olyan nagy volt a párolgás, hogy a vízszintet naponta kellett visszaállítani. Az elnök megjegyezte, hogy a rizsföldekről visszaadott víz minősége jobb, mint a bejövő vízé, mert a rizsföld úgy használja fel a vizet, mint egy wetland terület, amit azért árasztanak el, hogy a vizet megtisztítsa a szerves és más egyéb anyagoktól.

Mindemellett a szántóföldön is öntöztek, aminek következtében volt némi termés a hibridkukorica és a szója területeken is. A terméseredmények meg sem közelítik az elmúlt évekét, a hibrid kukorica esetében 3-5 tonna helyett 800-900 kilogramm vetőmagot tudtak zsákba tenni. A nagy hőség miatt a kikelt növények nem tudtak megtermékenyülni. Takarmány kukoricát több mint 400 hektáron vetettek, amelyből 150 hektárt tudtak öntözni. A fennmaradt 250 hektárról – miként a legtöbb cég, a Nagykun 2000 Mg. Zrt. is – rákényszerültek a korai betakarításra, így a terményt silózták. A takarmány kukorica az öntözés ellenére sem hozott elfogadható eredményt, így 120 millió forint értékben kellett a kukoricát vásárolniuk a környező gazdálkodóktól. 

A cég 460-480 egyedből álló tejelő szarvasmarha állományt tart fenn, amelyet az idei évet eltekintve sikerült saját termesztésű takarmánnyal fenntartani. Az idén azonban ez nem sikerül, bár a jövő évi takarmányszükségletet már megvásárolták. A tejelő állomány igen magas szintű, hiszen az egyedenkénti laktációs eredményeik megközelítik a 11 ezer liter tejhozamot. Ezzel együtt folyik egy állományszelekció azzal a céllal, hogy 450 egyedre szűkítsék az állománylétszámot. Azokat a teheneket, amelyek nem adják meg a napi 30-32 liter tejet, azokat sorban kiselejtezik. A kiselejtezett állatokat és a borjút vágóhídnak értékesítik.

Termesztés és feldolgozás

A beszélgetésből az is kiderült, hogy ha nem áll több lábon egy cég, akkor egy ilyen rendkívüli aszályos évben könnyen bezárhatja a kaput. Szerencsére a Nagykun 2000 Mg. Zrt. rendelkezik olyan pénzügyi tartalékokkal, olyan működő tőkével, hogy ezt a nehéz időszakot is túléli. A rizstermesztéshez persze - az elnök szavaival élve – kell az elkötelezettség a növény iránt, a türelem az eredményességhez, mert 1-2 év alatt nem lehet ebből meggazdagodni.

Komoly befektetésre van szükség a rizstermesztés megkezdéséhez, nem véletlenül adja az Európai Unió a rizshez kötött termelési támogatást. A rizstermesztés kezdetben egyáltalán nem rentábilis tevékenység, mert a vetőmag és a víz árát is meg kell fizetni, és jóval többe kerül, mint a szántóföldi növénytermesztés. A magyar rizsnemesítésből ma már jó fajtákat lehet beszerezni, olyanokat, amelyek a hazai éghajlati, talajviszonyokhoz jól alkalmazkodnak, és 5-7 tonnás hektáronkénti eredményeket produkálnak. A Nagykun 2000 Mg. Zrt. a magyar fajták mellett olasz fajtákkal is dolgozik, s azokat az olasz rizsfajtákat termelik, amelyek a magyar napsütéses órák száma (ez 2800 órát jelent) mellett beérik. Az olasz rizskutató, biológiai háttér sokkal jelentősebb, mint Magyarországon.

A rizs feldolgozása jelentős bevételforrása a cégnek. Minél közelebb jutunk a vásárlókhoz, annál stabilabb az értékesítés, és biztosabb a profit, jelentette ki Ágfalvi László Elek. A rizs sokoldalúan hasznosítható élelmiszer, ezért is kezdték el 2014-ben a rizshántolást. Ezt tovább fejlesztve a hántoló üzemet tovább bővítették malommal, ahol rizslisztet, rizsdarát állítanak elő. Idén tavasszal pedig átadták a puffasztó termékeket készítő üzemüket is, ahol a puffasztott rizsből - különböző ízesítésű – korongokat készítenek. Vannak csokoládéval bevont termékeik is. Ezt az üzemet saját pénzből építették fel, mert nem kaptak hozzá támogatást.

A fejlesztésekre nagy szükség van ahhoz, hogy a termékek minőségét, korszerűségét és a széles termékpalettát megtartsák. Ezért is hangsúlyozta az elnök, hogy a hántoló üzemet pályázat keretében korszerűsítik, négy új tárolóval bővítik a silótornyok megépítésével. A tárolócsarnok tetejére egy 50 kWattos napelemparkot telepítettek, és egy új rakodógépet, áruszállító teherautót is meg tudtak vásárolni a pályázat segítségével. A pályázati pénzekkel ez év decemberében számolnak el, és jövő májusban már befejezik az egész beruházást. Így már teljes biztonsággal gyártják a termékpalettájukat, amely bio termékekből, hántolt rizsből, rizs őrleményből, puffasztott rizs és édesipari termékekből áll.

A legjobb a hazai

Jó hír, hogy a hazai rizsfogyasztás folyamatosan nő, jelenleg 6 kilogramm az egy főre jutó rizsfogyasztás. A hazai rizstermesztés a hazai fogyasztás 15-20 százalékát tudja biztosítani, ebből a Nagykun 2000 Mg. Zrt. a nagy áruházláncokhoz történő beszállítással 4-4,5 ezer tonna rizzsel, termékekkel veszi ki a részét. Az áruházláncok ennél nagyobb mennyiséget is fel tudnának venni, de ennél nincs több, ezért sok import rizs található a polcokon. Azt azonban érdemes tudnia a fogyasztónak, hogy a magyar rizs minősége messze jobb, mint a külföldről behozott terméké (egyébként is jelentős problémák vannak a rizs nemzetközi piacán). S ez nem légből kapott dicséret, hanem a termékek minőségét folyamatosan ellenőrző hatóságok véleményén alapszik. A Nagykun 2000 Mg. Zrt. számos hazai és nemzetközi díjat nyert már a rizzsel és termékeivel, legutóbb tavaly kapták meg az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzést a „Nagykun rizs” termékükre.

Ez is érdekelhetiZöld keresztet minden magyar szántóra!Amit a dióburok-fúrólégyről érdemes tudniA zöldség-gyümölcs ágazat 2021. éve

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A digitalizáció az agráriumban is a jövő záloga
Az agrárkamara agrár startup programja révén minél több új fejlesztés indulhat el, ami elősegít a szektor modernizációját - hangsúlyozza Holán Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetfőnöke.
Háromszorosára nőtt a vidékfejlesztésre rendelkezésre álló forrás nagysága
A jelenlegi energiapiaci körülmények között versenyképességi kérdés, hogy Magyarország termálvízkészletét a jelenleginél hatékonyabban használjuk fel. A kormány szabályozási oldalról mindent megtesz a termálvíz fenntartható hasznosításáért, a 2027-ig tartó átmeneti időszakban erre meg is van a lehetőség - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Szentesen.
Veszélyek és kockázatok az élelmiszer kiskereskedelemben
Az élelmiszer-biztonság annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.
A ciroktermesztés tanító mesterei
Az aszály következtében felkapott növény lett a cirok. Sorra jelennek meg azok a hírek, hogy a kukorica mellett érdemes cirkot is tenni a takarmányokba (főkéntvíziszárnyas, baromfi, sertés), mert a cirok is rendelkezik olyan hasznos beltartalommal és magasabb fehérjével, mint a kukorica, ráadásul toxinmentes is.
A cirok nem csodanövény, hanem megoldás
A Lidea nemzetközi vetőmagvállalat az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával 2020. szeptember 1-jén jött létre. A Lidea Hungary Kft. a cirok vetőmag forgalmazásában az anyacég meghatározó leányvállalatai közé tartozik, amit Balogh László, a leányvállalat termékmenedzsere is megerősített a beszélgetés során.
A cirok a jövő fontos takarmánynövénye lehet
A kukorica részleges kiváltására lehet alkalmas a szemescirok takarmánynövényként, hiszen rosszabb termőterületeken és aszályos években is kedvező hozamokra képes, ez a termésbiztonság pedig felértékelődő szempont minden gazdálkodónak – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a cirok jövőben betöltött szerepéről, felhasználási lehetőségeiről esett szó.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza