2025. 01. 21., kedd
Ágnes
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Egészséges Vidám Paradicsom

Kategória: Agrárgazdaság, Növénytermesztés | Szerző: B. Zs., 2023/03/08

A GreenCoop szövetkezet a Vidám Paradicsom termelői csoportosulása, jelenleg egy magyarországi és négy szlovákiai üvegházzal, összesen 25 hektár területtel és több mint 500 alkalmazottal. Bindics Zsolttal, a szövetkezet elnökével beszélgettünk.

Bindics Zsolt
Elnök

 - Hogyan indult a Vidám Paradicsom története?

 - Az egész 2006-ban kezdődött, amikor meggyőztem három barátomat, hogy kezdjünk el együtt paradicsomot termeszteni. Eredetileg csak hazai termesztésű zöldséggel szerettünk volna kereskedni, de nem voltak olyan termelők, akik minőségi paradicsommal tudtak volna ellátni bennünket. Ezért úgy döntöttünk, hogy magunk kezdünk neki a termesztésnek. Vissza akartuk hozni a csallóközi paradicsomtermesztés hagyományát, amely egész gyermekkorunkban körülvett bennünket. 

 - A boltokban a paradicsomok széles választékával találkozhatunk, sok olcsó importzöldséggel is. Hogyan maradnak versenyképesek?

 - A frissesség adja el a zöldségeket, ez az alap. Utána az ár és az íz a döntő. Mi, hazai termelők, egyértelműen nyerünk frissesség terén, mert a paradicsom nem utazik több száz, sőt, több ezer kilométert a vásárlóhoz. Ízben is nyerünk, hiszen a paradicsomokat pirosan szedjük, közvetlenül a naptól a fürtön beérve. Csak árban előzhetnek meg bennünket az import áruk, amelyek átlagosan 10%-kal olcsóbbak. Az a tapasztalatom, hogy ez a 10% többlet nem tartja vissza a vásárlókat a jobb minőség megvásárlásától. Viszont, őszintén megmondva, egyetlen zöldség sem ízlik, ha nem friss, még az otthoni sem. 

 - Egészséges és ízletes paradicsomot termesztenek, oly módon, hogy a lehető legkevésbé terheljék a környezetet. Milyen technológiával lehet ezt elérni?

 - Geotermikus energiát használunk, amivel évente körülbelül 15 ezer tonna CO2-t spórolunk meg más, hasonló méretű üvegházi termesztőkhöz képest. Az öntözéshez gyűjtjük az esővizet és biológiai növényvédelmet alkalmazunk. Csak precíz csepegtető berendezésekkel öntözünk, és minden vizet újrahasznosítunk, amíg minden hasznos elemet ki nem nyerünk belőle. 

A zöldhulladékunkat biogáz állomásokra viszik, ahol villamosenergiát állítanak elő belőle. Törekszünk a körforgásos gazdálkodásra, és nem pazaroljuk a természeti erőforrásokat. Ezért a szemléletünkért az Év Zöld Vállalata díjat is megkaptuk.

 - A Vidám Paradicsom otthona Győr környéke és Csallóköz. Miért pont ezek?

 - Itt található Közép-Európa legnagyobb édesvízkészlete, és garantáltan évente legalább 2000 órát süt a nap. A jó minőségű öntözés és a sok napsütés a legfontosabbak a jó paradicsom termesztéséhez. Emellett persze a melegről sem szabad megfeledkezni, hiszen a paradicsomnak legalább 18 °C kell az ideális növekedéshez. Amikor kevés a napsütés, a szükséges hőt a termálkútjaink biztosítják.

 - Évente több mint 10 millió kilogramm paradicsomot termesztenek, a régió jelentős munkáltatói közé tartoznak. Ez nagy felelősséggel is jár.

 - Igen, a nyári szezonban 500, nagyrészt a régiónkból származó ember dolgozik üvegházainkban, raktárainkban. Intenzív munka, hiszen 25 hektárnyi üvegházban annyi embert foglalkoztatunk, mint egy átlagos gazdálkodó 20 000 hektár termőföldön. Nagyon nyitott cégkultúránk van, és igyekszünk a közös munka mellett szórakozni, utazni is, hogy ne csak a paradicsomunk legyen vidám. A nyílt, megértő kommunikációra törekszünk, és célunk, hogy egy stabil csapatot építsünk olyan emberekből, akik megbíznak egymásban, és szeretnek munka után együtt leülni egy pohár borra.

 - Meg tudja mondani, melyik paradicsom a legnépszerűbb a vásárlók körében?

 - Sokféle paradicsomot kínálunk, méret szerint a kis cherrytől a közepes koktélon át a nagy ökörszívig. Színét tekintve a klasszikus piros mellett fekete, narancssárga és sárga paradicsom is terem nálunk, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. A legnagyobb sláger azonban a piros koktélparadicsom, ahol talán a legjobb az ár-érték arány, majd a kis cherry, ami egy igazi ízbomba. Sok vásárló azonban nem szeret kísérletezni, például a kedvenc fekete paradicsomom sem fogy annyira jól, mint amennyire finom.

 - Mi készteti Önt arra, hogy környezettudatosan termesszenek és felelősségteljesen gazdálkodjanak?

 - Tisztában vagyok vele, hogy bolygónk túl fog élni bennünket, de kötelességünk megőrizni a természet értékeit, és legalább olyan állapotban átadni a Földet a következő nemzedéknek, amilyenben megörököltük. Így nekem, mint kétgyermekes apának, ez a szemlélet elsősorban egy elköteleződés a saját gyermekeim felé, és nem akarok csalódást okozni nekik.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályaiFejlesztés előtt: Juhok elhelyezése - hagyományos és precíziós megoldásokFejlesztés előtt: Brojleristállók építése

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Legfrissebb földügyi aktualitások
Magyarország területének közel 80 százaléka termőföldnek minősül, melynek jelentős része mezőgazdasági művelés alatt is áll. Nem véletlen tehát, hogy hazánkban minden termőfölddel kapcsolatos hír vagy jogszabályi módosítás komoly figyelmet vált ki. Mostani cikkemben is ezekről, a legfrissebb földügyi információkról lesz szó.
A halastavak jövedelmezőségének növelése halastavi kacsatartással
A halhústermelés nagysága ésszerű határokon belül döntő mértékben befolyásolja az üzem jövedelmezőségét. Ezért minden termelő arra törekszik, hogy a rendelkezésre álló területén magasabb haltermést érjen el. Ez a következő technológiák alkalmazásával érhető el: a halak takarmányozása, átgondolt, szakszerű népesítés, a halastavak trágyázása vagy halastavi kacsatartás, a káros vízi növényzet irtása, gyérítése, a tavak kezelése (szárazon tartása és szárazművelése), a halegészségügyi rendszabályok betartása és a preventív védekezések beillesztése a technológiai rendbe, valamint a halnemesítés.
A 2024-es globális gabonatermelés előrejelzése megegyezik a 2023-as termeléssel
A FAO legfrissebb, a 2024-es globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését szeptemberben 2,8 millió tonnával csökkentette, most 2851 millió tonnára szabva, ami majdnem megegyezik a 2023-assal. Az új Gabonakínálati és Keresleti Tájékoztató a módosításokat a durva szemek, köztük a kukorica betakarítási várakozásainak csökkenésével magyarázza, elsősorban az Európai Unióban, Mexikóban és Ukrajnában tapasztalható meleg és száraz időjárás miatt. Eközben a FAO megemelte a 2024-es globális búzatermelésre, valamint a rizsre vonatkozó előrejelzését.
Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására
Elsöprő érdeklődéssel zárultak az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázatok. Az agrártárca 150 milliárdos kerettel meghirdetett felhívására több mint 708 milliárd forintnyi igény érkezett be. A nemzeti kormány célja, hogy megújítsa, és hazai kézben tartsa az élelmiszeripart – közölte Nagy István agrárminiszter.
A madárinfluenza befolyásolja az idei baromfitermelés eredményeit
Az utóbbi negyedévben arról kaptuk a legtöbb hírt, hogy több vármegyében ismét megjelent a nagy patogenitású madárinfluenza vírus. Az érintett településeken tyúkot, pulykát, víziszárnyast tartottak, mégpedig elég nagy számban, mert 50-60 ezres telepek voltak érintettek, ahol a NÉBIH az állományok felszámolását is elrendelte. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével azonban nem csak a madárinfluenza vírus okozta károkról beszélgettünk, hanem kitekintettünk az Európai Unió parlamenti választásának hatásaira, s az ágazat idei évi eredményeire is.
Parlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomag
Szokatlan módon kicsit később, csak november elején adta át az Országgyűlésnek az őszi adócsomag tervezetét Varga Mihály pénzügyminiszter. És bár októberben előzetesen véleményezés céljából közzé tette azt a minisztérium, a benyújtott módosítás tervezetben több meglepetés is megjelent, mely a mindennapi életünkre kihat majd. Ahogy az utóbbi években megszokhattuk nagy adórendszeri átstrukturálást nem hajt benne végre a kormányzat, egyes helyeken kedvezőbb adózási feltételek, magasabb kedvezmények jelennek meg, de akadnak adóemelések is. A tervezetben valamelyest nagyobb hangsúlyt kapnak az egyes eljárási kérdések, ezzel együtt az adóhatósági eszközök bővülése és modernizálása is.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza