2025. 06. 10., kedd
Margit
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Válasz lehet az aszályra - A must minőségének javítása Huminisz Kft. termékeinek használatával

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar, Növénytermesztés | Szerző: Vaszily Zsolt Huminisz Kft., 2023/05/13

A szélsőséges időjárási viszonyok, az évről évre állandósuló abiotikus stresszhatások, az extrém magas hőmérséklet, a vízhiány és az UV-sugárzás okozta perzselés, nyári hónapokban gyakorta „kéz a kézben” együttesen jelentkeznek. Ezek a káros hatások a szőlő növény élettani folyamatai, kondíciója, termésmennyisége mellett a must, majdan a bor minőségére is negatív kihatással vannak.

A Huminisz Kft. termékei, alkalmazott komplex technológiái bizonyítottan növelik a stressztoleranciát és egyben a környezeti hatásokra adott gyorsabb válaszok segítik a szőlő növény egyedi akklimatizációját. A Kondisol N növénykondicionáló és a Solvitis lombtrágyákra alapozott készítményekkel, különösen a magas nitrogén tartalmúakkal (S. Trinitro, S. Magneto) növelhetjük a szőlő természetes ellenállóképességét a biotikus és az abiotikus stresszhatásokkal szemben. A termékek biológiailag aktív szerves anyagai biztosítják a növények kiegyensúlyozott tápanyagellátását, jó kondícióját, megalapozva az egészségesebb, jobb minőségű és beltartalmú szőlő termesztését.

Napjainkban egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek a must erjedése során az élesztősejtek számára az azonnal felvehető nitrogén források (YAN), mint az aromaanyagok képződésében szerepet játszó prekurzor, az alfa-aminosavak, kéntartalmú alfa aminosavak, glutation és az oxidációs hatásokat pufferelő, elsődleges- és másodlagos aroma anyagokat védő komponensek. A nitrogénforrások az alkoholos erjesztés során az élesztősejtek felszaporodásához, majd pedig a fermentatív anyagcseréhez elengedhetetlenek. Az alfa-aminosavak nagyobb koncentrációja és megfelelően komplex összetétele esetén az újbor illatban és zamatban sokkal összetettebb lesz. Hiányukban hibás erjedés, kén-hidrogén képződés léphet fel, illetve idő előtt elakadhat az erjedés folyamata. A borászati technológia vonatkozásában az utóbbi években igazolták a glutation multifunkcionális pozitív hatásait és ezáltal molekula jelentősége is felértékelődött. A glutation fontosságát jellemzi az az egyedülálló tulajdonsága, hogy közvetlenül reakcióba lép az oxidációra érzékeny polifenolokkal. A mustban és borban is megvédi az oxidációra érzékeny aroma anyagokat, a tiolokat, terpénalkoholokat, észtereket, hiányában gyorsabban alakulnak át barnás színű, kesernyés ízű kinon vegyületekké, melyek a bornak oxidált jelleget adnak. Mindezen molekulák különféle szervetlen és szerves tápanyag-kombinációkkal a már kipréselt musthoz is hozzáadhatók, pótolhatók, azonban ezzel az utólagos kiegészítéssel soha nem érhető el az a komplexitás, amelyet a szőlő a vegetációs időszakban a megfelelő tápanyagellátottság során elérhet.

A 2022.-es évben a MATE Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézményével és a Varga Pincészettel végzett kísérletek eredményei alapján elmondható (1.-4. ábra), hogy az alfa-aminosav-nitrogén, az ammónium- nitrogén, a YAN és a glutation értékek is kimagaslóak voltak ott, ahol a Huminisz Kft. Kondisol N és Solvitis Trinitro termékeit kijuttattuk a kontroll területhez képest. 

Az alfa-aminosav nitrogén értékekből látszik (1. ábra), hogy a Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Olasz rizling fajták esetén kimagaslóak voltak (200 mg /l felett) a Kondisol N és Solvitis Trinitro kezelések értékei a kontrollhoz képest. 


1. ábra: Alfa-aminosav nitrogén értékek 2022 (dr. Nagy Zóra, dr. Molnár Zoltán, Vaszily Zsolt)

Az ammónium-nitrogén (2. ábra) esetében a Kékfrankos, a Cabernet sauvignon és a Cabernet franc esetében kaptunk magasabb értékeket (60 mg/l felett) a kezeléseknél a kezeletlenhez képest. 


2. ábra: Ammónium nitrogén értékek 2022 (dr. Nagy Zóra, dr. Molnár Zoltán, Vaszily Zsolt)

Az élesztő által asszimilálható nitrogén tartalomnál (YAN) (3. ábra) az összes vizsgált fajtánál csak a Kéknyelű kontrollnál volt az érték 150 mg/l alatti. A tiszta gyümölcsös íz eléréséhez több kutatás egybevetése alapján fehér szőlő esetén 250-350 mg/l YAN szükséges. A vörös szőlők esetében átlagérték még nem adható meg. A maximális YAN igény a kutatók szerint 400 mg/l átlagosan, de a borász céljától függően ez az érték 330-470 mg/l tartományban lehet. A kísérletben kezelt vörösbort adó szőlőfajtáknál ez az érték 200-310 mg/l között van. 


3. ábra: YAN értékek értékek 2022 (dr. Nagy Zóra, dr. Molnár Zoltán, Vaszily Zsolt)

A glutation esetében (4. ábra) főleg a Kékfrankos és a Cabernet franc fajtáknál látunk kiugró értékeket. 


4. ábra: Glutation értékek 2022 (dr. Nagy Zóra, dr. Molnár Zoltán, Vaszily Zsolt)

Már az egyszeri, szüreti előtti magas nitrogén tartalmú (Kondisol N, Solvitis trinitro) humin-és fulvósavas növénykondicionálási és lombtrágyázási kezelésről is következtetésként elmondható, hogy képesek hatékonyan korrigálni az egyéb hátrányos tényezők miatt viszonylag alacsony alfa-aminosav-nitrogén, ammónium-nitrogén, YAN és glutation szintet.  A vizsgált N-vegyületeknek a mennyisége a kezelt 5 szőlőfajtában nagyon eltérő volt, de minden esetben pozitív hatással bírtak a kezelések és 5-30% -os növekedés volt mérhető. A komplex humin-és fulvósavas növénykondícionáló készítményekkel történő kezelések pozitívan hatottak a vizsgált fajták termésének, mustjának minőségére egyaránt, valamint az emberi szervezet számára is hasznos beltartalmi értékekre. A kísérleti térségben a 2022-es évjárat érési időben igen magas napközbeni hőmérséklet mellett csapadékhiányos, aszályos volt, komoly stresszhatás érte az ültetvényeket, ezért ezek a magas beltartalmi értékek még inkább felértékelődnek és gyakorlati szempontból segítséget nyújthatnak a szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó termelőknek.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Többszörösen nehezített úton a vetőmagszektor
A szélsőséges időjárás egyre nagyobb kihívást jelent a vetőmagszektor számára is, amely a mezőgazdaság első, stratégiai jelentőségű lépcsőjét jelenti, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács éves küldöttgyűlésén, Gödöllőn. A negatív környezeti változásokon kívül az ágazatot az elmúlt években érzékenyen érintette az orosz-ukrán konfliktus, amelynek révén a két fontos célországba szállított kukorica és napraforgó vetőmagok exportja töredékére esett vissza.
Földügyletek a családon belül
A magyar termőföldek több mint 2/3-át egyéni gazdaságok használják, melyek javarészt családi gazdasági formában működnek. Szerepük nem csak gazdasági értelemben jelentős, hanem társadalmi szempontból is meghatározóak a vidék életében. Nem véletlen tehát, hogy jelenleg is komoly támogatásokat biztosítanak a családi gazdaságok működéséhez, ahogy ugyanez igaz a családon belüli földügyletekre is egyszerűbb szabályok vonatkoznak.
A DélKerTÉSZ komplex szolgáltatást nyújt a tagjainak
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) eddig is azon dolgozott, hogy a 450 tag termelési feltételei minél korszerűbbé, hatékonyabbá váljon. Ám a klímaváltozás újabb és újabb kihívásai miatt további jelentős beruházásokra van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű magyar zöldség és gyümölcs legyen elérhető a magyar boltok polcain. A magyar termelőknek a világpiaci árak mellett kell hatékonynak és versenyképesnek kell lenniük, kellő hozamot kell elérni magas minőség mellett. Nagypéter Sándorral, a DélKerTÉSZ elnökével beszélgettünk.
Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza