Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar, Növénytermesztés | Szerző: Vaszily Zsolt Huminisz Kft., 2023/05/13
A szélsőséges időjárási viszonyok, az évről évre állandósuló abiotikus stresszhatások, az extrém magas hőmérséklet, a vízhiány és az UV-sugárzás okozta perzselés, nyári hónapokban gyakorta „kéz a kézben” együttesen jelentkeznek. Ezek a káros hatások a szőlő növény élettani folyamatai, kondíciója, termésmennyisége mellett a must, majdan a bor minőségére is negatív kihatással vannak.
A Huminisz Kft. termékei, alkalmazott komplex technológiái bizonyítottan növelik a stressztoleranciát és egyben a környezeti hatásokra adott gyorsabb válaszok segítik a szőlő növény egyedi akklimatizációját. A Kondisol N növénykondicionáló és a Solvitis lombtrágyákra alapozott készítményekkel, különösen a magas nitrogén tartalmúakkal (S. Trinitro, S. Magneto) növelhetjük a szőlő természetes ellenállóképességét a biotikus és az abiotikus stresszhatásokkal szemben. A termékek biológiailag aktív szerves anyagai biztosítják a növények kiegyensúlyozott tápanyagellátását, jó kondícióját, megalapozva az egészségesebb, jobb minőségű és beltartalmú szőlő termesztését.
Napjainkban egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek a must erjedése során az élesztősejtek számára az azonnal felvehető nitrogén források (YAN), mint az aromaanyagok képződésében szerepet játszó prekurzor, az alfa-aminosavak, kéntartalmú alfa aminosavak, glutation és az oxidációs hatásokat pufferelő, elsődleges- és másodlagos aroma anyagokat védő komponensek. A nitrogénforrások az alkoholos erjesztés során az élesztősejtek felszaporodásához, majd pedig a fermentatív anyagcseréhez elengedhetetlenek. Az alfa-aminosavak nagyobb koncentrációja és megfelelően komplex összetétele esetén az újbor illatban és zamatban sokkal összetettebb lesz. Hiányukban hibás erjedés, kén-hidrogén képződés léphet fel, illetve idő előtt elakadhat az erjedés folyamata. A borászati technológia vonatkozásában az utóbbi években igazolták a glutation multifunkcionális pozitív hatásait és ezáltal molekula jelentősége is felértékelődött. A glutation fontosságát jellemzi az az egyedülálló tulajdonsága, hogy közvetlenül reakcióba lép az oxidációra érzékeny polifenolokkal. A mustban és borban is megvédi az oxidációra érzékeny aroma anyagokat, a tiolokat, terpénalkoholokat, észtereket, hiányában gyorsabban alakulnak át barnás színű, kesernyés ízű kinon vegyületekké, melyek a bornak oxidált jelleget adnak. Mindezen molekulák különféle szervetlen és szerves tápanyag-kombinációkkal a már kipréselt musthoz is hozzáadhatók, pótolhatók, azonban ezzel az utólagos kiegészítéssel soha nem érhető el az a komplexitás, amelyet a szőlő a vegetációs időszakban a megfelelő tápanyagellátottság során elérhet.
A 2022.-es évben a MATE Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézményével és a Varga Pincészettel végzett kísérletek eredményei alapján elmondható (1.-4. ábra), hogy az alfa-aminosav-nitrogén, az ammónium- nitrogén, a YAN és a glutation értékek is kimagaslóak voltak ott, ahol a Huminisz Kft. Kondisol N és Solvitis Trinitro termékeit kijuttattuk a kontroll területhez képest.
Az alfa-aminosav nitrogén értékekből látszik (1. ábra), hogy a Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Olasz rizling fajták esetén kimagaslóak voltak (200 mg /l felett) a Kondisol N és Solvitis Trinitro kezelések értékei a kontrollhoz képest.
1. ábra: Alfa-aminosav nitrogén értékek 2022 (dr. Nagy Zóra, dr. Molnár Zoltán, Vaszily Zsolt)
Az ammónium-nitrogén (2. ábra) esetében a Kékfrankos, a Cabernet sauvignon és a Cabernet franc esetében kaptunk magasabb értékeket (60 mg/l felett) a kezeléseknél a kezeletlenhez képest.
2. ábra: Ammónium nitrogén értékek 2022 (dr. Nagy Zóra, dr. Molnár Zoltán, Vaszily Zsolt)
Az élesztő által asszimilálható nitrogén tartalomnál (YAN) (3. ábra) az összes vizsgált fajtánál csak a Kéknyelű kontrollnál volt az érték 150 mg/l alatti. A tiszta gyümölcsös íz eléréséhez több kutatás egybevetése alapján fehér szőlő esetén 250-350 mg/l YAN szükséges. A vörös szőlők esetében átlagérték még nem adható meg. A maximális YAN igény a kutatók szerint 400 mg/l átlagosan, de a borász céljától függően ez az érték 330-470 mg/l tartományban lehet. A kísérletben kezelt vörösbort adó szőlőfajtáknál ez az érték 200-310 mg/l között van.
3. ábra: YAN értékek értékek 2022 (dr. Nagy Zóra, dr. Molnár Zoltán, Vaszily Zsolt)
A glutation esetében (4. ábra) főleg a Kékfrankos és a Cabernet franc fajtáknál látunk kiugró értékeket.
4. ábra: Glutation értékek 2022 (dr. Nagy Zóra, dr. Molnár Zoltán, Vaszily Zsolt)
Már az egyszeri, szüreti előtti magas nitrogén tartalmú (Kondisol N, Solvitis trinitro) humin-és fulvósavas növénykondicionálási és lombtrágyázási kezelésről is következtetésként elmondható, hogy képesek hatékonyan korrigálni az egyéb hátrányos tényezők miatt viszonylag alacsony alfa-aminosav-nitrogén, ammónium-nitrogén, YAN és glutation szintet. A vizsgált N-vegyületeknek a mennyisége a kezelt 5 szőlőfajtában nagyon eltérő volt, de minden esetben pozitív hatással bírtak a kezelések és 5-30% -os növekedés volt mérhető. A komplex humin-és fulvósavas növénykondícionáló készítményekkel történő kezelések pozitívan hatottak a vizsgált fajták termésének, mustjának minőségére egyaránt, valamint az emberi szervezet számára is hasznos beltartalmi értékekre. A kísérleti térségben a 2022-es évjárat érési időben igen magas napközbeni hőmérséklet mellett csapadékhiányos, aszályos volt, komoly stresszhatás érte az ültetvényeket, ezért ezek a magas beltartalmi értékek még inkább felértékelődnek és gyakorlati szempontból segítséget nyújthatnak a szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó termelőknek.
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza