Kategória: Agrárgazdaság, Állattenyésztés | 2023/07/19
Címkék: húsgalamb-tenyésztés
A pecsenyegalamb húsa magas biológiai és élvezeti értékű, és lehetőséget nyújt a különleges minőségű termékek fejlesztésére is. A galambhús szerte a világban egyre népszerűbb a fogyasztók körében. Európában elsősorban Franciaországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban, de már az USA-ban is vannak jó példák erre vonatkozóan. Dél-Kínában pedig házi galambokat nevelnek a szabadban, mely az ízletes és tápláló húsa miatt ritka ínyencségnek számít.
Napjaink piaci viszonyaira jellemző még, hogy a pecsenyegalamb különleges minőségével prémiumtermékként jelenik meg, és a minőségi gasztronómia alapanyaga. Ezt alátámasztja az is, hogy egyre több vendéglátóhelyen kerül étlapra a galamb Magyarországon is. A közel- és távol-keleti, valamint európai export piacok ma is keresik a vágott pecsenyegalambot. Napjaink nagyüzemi termelése is ezt az igényt elégíti ki, így piacára a prémium termékekre jellemző magasabb árszínvonal és stabilitás jellemző. A hűtött pecsenyegalamb mely egységes méretű és magas hasznosítható húsaránnyal rendelkezik, keresett és nyereséges exportáru ma is. Jövedelmezőségére jellemző, a feldolgozó üzemek a brojlereket 246 Ft/kg és 459,3 Ft/kg árával szemben a 4-5 hetes, I. osztályú pecsenyegalambot 2200 Ft/kg élősúly árban veszik át. Az átlagos, konyhakész, zsugorcsomagolt és mélyfagyasztott galamb súlya 0,45 kg, kiskereskedelmi ára nettó 3900 forint/kg (2022. februári adat), ami kedvező megtérülést biztosíthat a tenyésztők számára.
Az Európán kívüli, fejlődő országok piacain tapasztalható a legnagyobb keresletbővülés, így ezek az exportlehetőségek generálják a magyar húsgalamb ágazat dinamikus fejlődését, melyre a kormányzati támogatási program is lehetőséget biztosít.
A magyar ágazat korszerű genotípusú, modern tenyészállat szükségletét jelenleg kizárólag importból fedezik. Ez jelentős kitettséget és kiszolgáltatottságot jelent, ezért szükségszerű új, innovatív megközelítések és módszerek alkalmazása az ágazatban.
Jelenleg a korszerű genotípusok termelésbe állítása csak importból származó tenyész-anyaggal oldható meg, ami jelentős kiadást jelent a hazai termelőknek, hiszen egy tenyészmadárként értékesített állat ára a húsgalamb esetében a vágóállatok árának négyszerese is lehet. Ráadásul ezek az import állatok nem adaptálódtak tökéletesen a hazai viszonyokhoz. Felmerült az igény egy korszerű, a hazai környezeti feltételekhez adaptálódott, magyar kitenyésztésű, hústermelésre alkalmas galambfajta nemesítésére.
A pecsenyegalamb előállítás az agráriumban, ezen belül is az állattenyésztésben kulcsszerepet játszhatna a mezőgazdasági foglalkoztatás növelésében. Ez nemcsak, hogy színesítené az állattenyésztési ágazatok sorát, de több ezer új munkahely is létrejöhetne. Azonban fontos, hogy az önerőből gazdálkodóknak is megteremtsék a feltételeket, akár csak kiegészítő jövedelemforrásként is, ezekhez viszont mindenképpen szükségszerű kialakítani egy erős termelői, felvásárlói, értékesítési láncot a jövőben.
A Szárnyaló Gazdaság Nemzeti Húsgalamb Program kormányzati támogatást biztosít húsgalamb tenyészetek kialakításához és fejlesztéséhez. Ez jelentősen növeli a keresletet az ágazatban a korszerű genotípusú tenyészállatokra. Görbeházán a Kelet Földgép Kft. Görbeházi Tenyészcentruma évi 1 millió galamb kapacitású vágóhidat létesít közel fél milliárd forintos beruházással. Későbbi ütemben a termelőkapacitást egy 8000-10 000 páros teleppel tervezik fejleszteni, illetve a hazai ágazat integrátoraként kívánnak fellépni, ami azt jelenti, hogy a vágóhíd kapacitásának kihasználására tenyészállományokat is ki kívánnak helyezni bértartásba. Ez a fejlesztés és a kormányzati támogatási program önmagában megsokszorozza a hazai ágazat tenyészállat szükségletét is. A jobb teljesítményű, hatékonyabban termelő genetikai alapok alkalmazása pedig elemi érdeke minden termelőnek, ami hamar megtérülő befektetést is jelent számukra.
Dr. Bagi Zoltán, a Debreceni Egyetem tanára, A húsgalamb-tenyésztés korszerűsítésének lehetőségei című digitális kiadványban összefoglalja a házigalamb fajban eddig ismert, a hústermelés szempontjából jelentősebbnek tekinthető molekuláris genetikai kutatásokat. Bemutatja a pecsenyegalamb előállításban korábban szerepet játszó, illetve elsősorban keresztezési partnerként a jövőben is alkalmazható galambfajtákat is, illetve azokat a korszerű hibrideket, melyek ma meghatározzák az ágazatot. A versenyképes termeléshez szintén kulcs fontoságú megfelelő takarmányozásról is hasznos ismereteket közöl.
A kiadvány megrendelhető a Szaktudás Kiadó oldalán az alábbi linkre kattintva.
Ajánlott kiadványokDr. Bagi Zoltán (szerk.):
A húsgalamb-tenyésztés korszerűsítésének lehetőségeiDr. Pupos Tibor:
Fenntarthatóság és versenyképesség a mezőgazdaságbanPupos Tibor - Sütő Zoltán - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes tojástermelésBárány lászló - Pupos Tibor - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes brojlerhizlalás
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza