2023. 11. 30., csütörtök
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Stagnáló öntözés - Pótlólagos ráfordítások nélkül nem várható siker

Kategória: Fenntartható gazdálkodás, Gépesítés, Növénytermesztés | 2023/08/07

A száraz, aszályos időjárás tavaly visszavonhatatlanul ébresztőt fújt a gazdáknak. A hőmérséklet 48 napon át meghaladta a 30 Celsius fokot, harminc év alatt 1.1 fokot emelkedett, 120 év alatt a tavalyi volt a harmadik legmelegebb nyár. Ennyi kedvezőtlen adatból csak azt a gazdasági következtetést lehet levonni, hogy a biztonságos termeléshez szükség van a pótlólagos ráfordításokra, köztük az öntözésre.

A gyakorlati kivitelezés azonban akadályba ütközött, mert kevés az öntözésre berendezett terület. A tavalyi adatok szerint 111 ezer hektáron öntöztek, ez a mezőgazdasági területnek csupán két százaléka. Az Alföldön volt intenzívebb az öntözés, a teljes öntözött terület 85 százalékára ott került pótlólagos ráfordítás, s a kiöntözött víz 85 százaléka is oda jutott. Ez persze indokolt is, hiszen az Alföldön 350-450 milliméter volt a természetes csapadék, a Dunántúlon 30-35 százalékkal magasabb az érték.

Ha visszakeressük az elmúlt évtizedek adatait, kiderül, hogy az öntözési gyakorlat hanyatlott. Az 1970-es években 350 ezer hektár volt az öntözésre berendezett terület, s ezt a szövetkezetek, állami gazdaságok hasznosították. A rendszerváltás utáni kárpótlás, a kisgazdaságok erőltetése ártott – finomabban fogalmazva nem használt – az öntözési gyakorlatnak, és persze az ezt követő gazdasági eredménynek sem.

Ambiciózus célok voltak, a mezőgazdaságot irányító, befolyásoló szakemberek megértették a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatását, s meghirdették az öntözés fejlesztését. Még 2014-ben létrehozták az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetet, amelynek deklarált célja volt az új tudományos eredmények gyakorlati hasznosítása, a termelői együttműködések támogatása. Öt évvel később a Nemzeti Földügyi Központban megalakult az öntözésfejlesztési főosztály, amely az öntözéses gazdálkodás népszerűsítését, az öntözési közösségek magalakulásának támogatását tűzte ki célul. Az agrárminiszter még 2019-ben nyilatkozta, hogy a cél a 400 ezer hektár öntözése. Az öntözési közösségek támogatására milliárdos támogatási pályázatok jelentek meg, s vannak érvényben. Tavaly tartósan vízhiányos időszaknak minősítettek hét hónapot, s a rendkívüli öntözési igények miatt támogatást kaphattak a vállalkozó gazdák, de csak 11 ezer hektáron vették igénybe. Az idén már az öntözővíz ingyen van.

Az ambiciózus célokhoz halvány eredmények társultak. A tény, hogy 111 ezer hektáron öntöztek tavaly - az idei pontos adatok nem ismertek - és ez a harmadát sem éri el a néhány évtizeddel ezelőtti területnek. Az okok szerte ágazók: a korábban berendezett területek infrastruktúrája tönkrement; a gazdák bizonytalanok, mert évekig bányajáradékot fizettek az öntözővíz után, később drága volt a víz, most meg éppen ingyen van; az aszály is csak tavaly okozott látványosan érzékelhető károkat; a pótlólagos ráfordítások mérhető haszna sem közismert

Az utóbbiak hasznát a tudományos eredmények bizonyítják. Nagy János professzor tartamkísérletei szerint a műtrágyázás 48, az öntözés 28, a talajművelés 18, a növényvédelem 6 százalékkal járult hozzá a kukorica termésnövekedéséhez. Azt is bizonyítják, hogy a termelési tényezők hatásai nem függetlenek egymástól, s ha nem lehet öntözni, más agrotechnikai eljárások is hatástalanok maradnak. Sőt: aszályos területen a műtrágya nagyobb adagjai terméscsökkenést is okozhatnak.

Megbízható szakmai ismereteket, hatékony megoldásokat kiadványainkban találhatnak, a szaktudas.hu webshopban. 
A témában kiemelten ajánljuk figyelmükbe Tóth Árpád Az öntözés praktikuma című digitális kötetét, valamint Dr. Nagy János Kukorica - a nemzet aranya című sorozatának A kukorica vízigénye, vízforgalma és öntözése című részét.

Ajánlott kiadványokTakácsné dr. Hájos Mária :
A szántóföldi zöldségtermesztés gyakorlata
Dr. Terbe István - Dr. Ombódi Attila (szerkesztők):
Zöldségfélék trágyázása és öntözése
Nagy János:
Kukorica. A nemzet aranya - Élelmiszer, takarmány, bioenergia
Lukács Gergely Sándor:
Talaj- és vízgazdálkodás a fenntartható mezőgazdaságban
Tóth Árpád:
Az öntözés praktikuma
Dr. Nagy János:
A kukorica vízigénye, vízforgalma és öntözése - Kukorica. A nemzet aranya III.

Ez is érdekelhetiDinamikusan bővül a piac, de ellenszélben az uniós baromfiágazatA paradicsom kórokozói - A paradicsomvészDrónpilóta képző oktatás az ISM Tech-nél

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A tejüzemek lokális ökorendszerbe illeszthető szennyvízfeldolgozása
A projekt fő célja egy komplex szennyvízfeldolgozó berendezés (rendszer) kifejlesztése, amely új szintre emeli a szennyvíztisztítás hatékonyságát és gazdaságosságát, és alkalmassá teszi mind lakossági, mind ipari környezetben történő használatra. Az automatizált rendszer gazdaságosan üzemeltethető és a tisztítási hatásfoka mindig megfelel a közcsatorna-határértékekkel szabályozott szürkeszennyvíz kibocsátás feltételeinek
Organikus burgonya termesztés – a nemesítő ajánlásával
A burgonya az alap élelmiszerek közé sorolható világszerte, a kukorica, a búza, a és a rizs mellett a legnagyobb mennyiségben termesztett alapvető élelmiszer növény.
A szerves anyagokat vissza kell építeni a talajba
Drasztikusan leromlottak a talajaink, megszűnt bennük az élet, így minimálisra apadt a felvehető szerves anyagok és mikroelemek mennyisége is, ami pedig a táplálékok útján már az emberi szervezetre is károsan hat. A megoldási lehetőségekről Dr. Csicsor János, a Magyar Huminsav Társaság elnöke, a Biopol Kft. tulajdonos-ügyvezetője beszélt az Agráriumnak.
A regeneratív ökológiai gazdálkodás lehetőségei
Az ÖKO EXPón az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) meghívására Dr. Knut Schmidtke, a Drezdai Egyetem professzora tartott terepi bemutatót és gyakorlati szemináriumot a regeneratív ökológiai gazdálkodás megvalósíthatóságáról.
Pelyvás kalászos ősgabonák termesztése
A hazai növénytermesztésben használt ősi pelyvás búzafajok, a tönköly, a tönke és az alakor iránt egyre inkább nő az érdeklődés mind termelői, mind pedig fogyasztói oldalon. E tendencia következtében a belőlük készült termékek széles választékával találkozhatunk ma már az üzletekben. Az egészségtudatos táplálkozást kiszolgáló kínálat növekedésének okai a fogyasztói igények változásában és az ökológiai növénytermesztés, mint gazdálkodási forma, intenzív terjedésében érhetők tetten.
Innováció és technológiai fejlesztés
Az Agrometál cégcsoport filozófiája az állandó kutatás, fejlesztés és gyakorlatban való átültetés. A vállalat elkötelezett amellett, hogy folyamatosan fejlessze termékeit és szolgáltatásait a mezőgazdasági és agrár-ipari szektorban. Az Agrometál-Food-Tech Kft. és a Klaster Zrt. hisz abban, hogy az innováció és a technológiai fejlesztés az alapja a válságokban a piaci nehézségeken való túlélésének, gépgyártóknak, tejfeldolgozóknak egyaránt.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza