2023. 11. 30., csütörtök
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Precíziós lehetőségek a juhtenyésztésben

Kategória: Állattenyésztés | 2023/09/19

A precíziós mezőgazdasági technológia az adatgyűjtésen és -feldolgozáson, a technológia vezérlésén túl döntést elősegítő információval látja el a gazdálkodót. Hatékonyabbá teszi a gazdálkodást úgy, hogy a környezeti fenntarthatóságot és az állatjóléti feltételeket biztosítja.

A preciziós mezőgazdaság egyik feltörekvő és minden állat esetén gyorsan fejlődő technológiai rendszere a PLN (Precision Livestock Farming). A juhtartásban elsőként a fejőházakban, a tejelő juhok takarmányozás technológiájában jelent meg, ezt követte az intenzív húshasznosítású tartástechnológia hodályon belüli, majd a hodályon kívüli (legeltetési technológia) technológiájának digitális adatgyűjtése, feldolgozása és döntéselőkészítése. Ma már a digitális adatgyűjtés és információ feldolgozásán keresztül vezérelt technológiai megoldások kiterjednek a legismertebb takarmányozás és tejtermelési megoldásokon túl az állategészségügyi, etológiai, szaporodásbiológiai digitális adatgyűjtésre és döntéselőkészítésre a juhtartásban. Ezek a technológiai megoldások megfizethetőek, könnyen fejleszthetőek, hiszen a legtöbb megoldás a hagyományos technológiába is beilleszthető. 

Egy példát követve tekintsünk át jelenleg hol tart a PLN a juhtartásban. Nézzünk egy 500 anyajuhos gazdaságot 2 hodállyal, egy szociális épülettel, 100 ha ősgyep legelővel. A két hodály 500-500 nm-es alapterületű hagyományos szerkezetű (szerfás, belső oszlopokkal megtört technológát jelent) épület. A legelő a telep közelében, 15 ha-os területekre van felosztva, a legelőből csak 60 ha közelíthető meg a juhok számára telepről.
A jelenlegi időjárási viszonyok miatt egy intenzív, sűrített elletésre alkalmas nyáj takarmányigényét csak rövid technológiai időszakban tudja a gyeptakarmány teljesen biztosítani. Ezért szükséges a juhok szálastakarmány igényének pótlása a nyári időszakban is. Erre célszerű kialakítani külső etetőkarámokat (nem szükségszerűen fedetteket), ahol a juhok önállóan pótolhatják a szükséges táplálóanyag igényüket.  

A takarmány kiegészítés történhet a karámban, vagy nagyobb beruházás esetén a szalagos etetőrendszerrel. A karámban történő etetés olcsó, a juhokat nem zavarjuk, átnézésük, vizuális vizsgálatuk nem okoz stresszt az állatoknak, könnyen kiszűrhetjük az eltérő viselkedésű egyedeket (beteg, elleni készül). Ennél a megoldásnál a belső etetési technológiára nincs szükség, mindent hodályon kívül végzünk, a belső hodálykihasználást maximalizálni lehet, akár 250-300 állat is elfér a hodályban.

A belső szalagos etetőrendszer esetében takarmánykiosztó kocsik segítségével történhet az abrak-szálas takarmánykeverék kiadagolása, ahol az aktuálisan optimális összetételű szálas takarmány és abrakkeveréket tudunk kiosztani. Technológiailag csak arra van lehetőségünk, hogy a hodály két szélén kialakított futószalagos etetőrendszert építsünk ki, ahol minimum 0,4 m/egyed vályúférőhellyel kell kalkulálni, ami 10 m x 50 m-es hodályban maximum 220 egyed férőhely igényét tudja kielégíteni. A belső technológiához célszerű beszerezni egy térfigyelő kamera rendszert, ahol etetéskor úgy tudjuk az állományt átnézni, hogy nem kell feleslegesen közé menni az állománynak. Az ellő, beteg állatok kiszűrése néhány perc. Az etetőszalagon lévő juhokat a nyakbefogó rendszerrel tudjuk mozgásukban korlátozni, ha egészségügyi kezeléskor, termékenyítésnél szükség van arra. Ezzel a mechanikai sérülések esélyét szinte nullára csökkentjük, az élőmunka hatékonysága jelentősen nő, míg az állatok ellátása javul.

Ma a PLN rendszer egyik legfontosabb eleme a juhok egyedi elektronikus jelzésének olvasása és az egyed különböző, egyedi adatainak változásának felismerése alapján (számítógépes program végzi) a szükséges beavatkozásának elvégzése. A legegyszerűbb és legrégebbi precíziós eljárás a napi testtömeg változás követése az áthajtókapukon, ahol a rendszer jelzi a normálistól eltérő testtömeg változást és egy automata válogatóval magától ki tudja választani a kezelésre szoruló állatot. A gondozó csak a kiválasztott állattal találkozik. Ez minden korosztályban használható. Ez a technológiai elem mind a hodályon belül, mind a hodályon kívül egyaránt használható. (Folytatás Jávor András Juhtenyésztés haladóknak című könyvében)

Hazánkban a juhtenyésztés termelés-szerkezete, színvonala átlagos, vagy gyengébb annál. Az istállók műszaki-technológiai hatékonysága alacsony, az épületek vagy korszerűtlenek vagy drágák, a munkaerő költsége az árbevételhez képest magas. Jávor András professzor és szerzőtársai a Juhtenyésztés haladókak – Az intenzívtől a precíziósig című kötetben részletesen leírják a jövedelmező juhászat szakmai feltételeit, fejlesztésének lehetőségeit.

A kiadvány megrendelhető a Szaktudás Kiadó oldalán az alábbi linkre kattintva.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Harasztiné Lajtár Klára:
A borkezelés, palackozás, csomagolás és szállítás berendezései - Borászati technológiák II.

Ez is érdekelhetiDinamikusan bővül a piac, de ellenszélben az uniós baromfiágazatA paradicsom kórokozói - A paradicsomvészDrónpilóta képző oktatás az ISM Tech-nél

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Ágazati stratégiára van szükség a ponty jövőjére vonatkozóan
Aktív nyár végi hónapokat élt meg a magyar halászati ágazat. Két olyan fontos esemény is lezajlott, amelyen az édesvízi akvakultúra, a tógazdasági és az intenzív haltermelés hazai és uniós szintű problémáiról, kihívásairól és lehetőségeiről tárgyaltak. Prof. Dr. Urbányi Bélával, a Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem (MATE) egyetemi tanárával beszélgettünk.
Modern sertéstelepek szellőztetési rendszere
A mai modern sertéstelepeken komplex, összehangolt klímavezérlés gondoskodik a sertések hőmérsékletigényének optimális kielégítéséről hűtőpanelek, párologtató rendszerek segítségével. Ezek a modern eszközök jelentősen növelik a termelékenységet, segítenek kihasználni a sertések hizlalási potenciálját és nem utolsósorban növelik a sertések komfortérzetét.
Növényi eredetű fehérjeforrások a sertéstakarmányozásban
Takarmányozási szempontból az állatok termelését sok más tényező (pl. energiaellátás) mellett az abrakkeverékek fehérjetartalma és annak aminosav-összetétele határozza meg. Az energia- és fehérje ellátás nagyon szoros kapcsolatban áll egymással. Ha ugyanis az állatok napi energiaellátása meghaladja a szükségletet, akkor megnő az állat zsírdepozíciója. Amennyiben az energiafelvétel lényegesen kisebb, mint a napi szükséglet, akkor több problémával is számolnunk kell.
A grillszezonban indult az AMC baromfihús kampánya
A hazai baromfi ágazat a magyar állattenyésztés legnagyobb és egyben folyamatosan fejlődő ágazata, jelentősége a hazai fogyasztók ellátása és az export szempontjából is kiemelkedő. A hazai szektor európai szinten is kifejezetten sokszínű. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a hazai konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.
Tápértékkel rendelkező takarmány-adalékanyagok
A takarmány-adalékanyagok olyan szerves- vagy szervetlen anyagok és készítmények, amelyekkel az állatok takarmányadagját kiegészítve javítható a takarmányok minősége, egyes gyártástechnológiai folyamatok hatékonysága, az állatok termelése, illetve betegségekkel szembeni ellenálló képessége.
Az oktatást és a kutatást kart karban végzik
Azt gondolná az ember, hogy az egyetemi tanszékek irodái augusztus elején üresen konganak, a tanárok, oktatók a megérdemelt pihenőjükkel töltik az idejüket. De korántsem ezt tapasztalni a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetnél (MATE-AKI). Prof. Dr. Müller Tamás tanár urat keresve tapasztalni, hogy csak egy-egy iroda áll üresen, mert mindenütt munka folyik.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza