2023. 11. 30., csütörtök
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Tápértékkel rendelkező takarmány-adalékanyagok

Kategória: Állattenyésztés | 2023/09/21

A takarmány-adalékanyagok olyan szerves- vagy szervetlen anyagok és készítmények, amelyekkel az állatok takarmányadagját kiegészítve javítható a takarmányok minősége, egyes gyártástechnológiai folyamatok hatékonysága, az állatok termelése, illetve betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

Funkciójuk alapján az adalékanyagokat az Európai Unió öt főcsoportba sorolta: technológiai adalékanyagok, érzékszervi tulajdonságokat javító adalékanyagok, tápértékkel rendelkező adalékanyagok, állattenyésztésben alkalmazott vagy zootechnikai adalékanyagok, valamint kokcidiosztatikumok és hisztomonosztatikumok.

A tápértékkel rendelkező adalékanyagok a kémiai szintézissel vagy fermentációs úton előállított, továbbá kémiai eljárással tisztított vitaminok, provitaminok, aminosavak, azok sói és analógjai, karbamid és annak származékai. valamint a mikroelemek és azok vegyületei.

Vitaminok és provitaminok

A vitaminok közül az A-vitamin provitaminja a β-karotin számos állatfaj, így például a baromfi, sertés és szarvasmarha takarmányozásában használatos takarmány-adalékanyag. Kocáknál és teheneknél a szaporodásbiológiai folyamatokra kifejtett, az A-vitamintól független, hatása miatt is alkalmazzák. Mennyisége csak borjú tejpótló tápszerekben maximalizált 50 mg/kg mennyiségben. Az A-vitamin takarmányokban alkalmazható maximális mennyisége az Európai Unióban szabályozott, mert az állati termékekben (hús, máj) olyan mennyiségben halmozódhat fel, amely humánegészségügyi kockázatot hordoz.

Aminosavak, azok sói és analógjaik

A gazdasági állatok takarmányainak aminosavakkal történő kiegészítése a termelés intenzitásának fokozása érdekében már hosszú idővel ezelőtt igényként jelentkezett. Az aminosavakat eleinte kémiai szintézissel állították elő, de napjainkban a fermentációs úton való előállítás terjedt el. Ennek előnye, hogy az állati szervezet az aminosavaknak csak balra forgató (L) optikai izomerjét képes hasznosítani, a kémiai szintézis során viszont közel azonos arányban képződik D- és L-izomer. Kivételt képez ez alól a DL-metionin, mert a bél nyálkahártyájában lévő sztereoizomeráz enzim a D optikai izomért nagy hatékonysággal L formává alakítja. 

Karbamid és annak származékai

A kérődző állatok bendőjében zajló mikrobiális fehérjeszintézishez felhasználható legolcsóbb nem fehérje N-forrás a karbamid, amely vízfelvétellel ureáz enzim hatására ammóniára és széndioxidra bomlik. A gazdaságos karbamidhasznosítás, valamint a karbamid bontása során felszabaduló ammónia potenciálisan toxikus hatásainak csökkentése érdekében olyan készítményeket alakítottak ki, amelyek csak lassan bomlanak le a bendőben, így kisebb az időegység alatt felszabaduló ammónia mennyisége. 

Mikroelemek és azok vegyületei

A vitaminok mellett a mikroelemek is lényeges takarmány-adalékanyagok. A mikroelem vegyületek alkalmazása során elsősorban azok ún. relatív biológiai hasznosulását veszik tekintetbe. Ez azt jelenti, hogy minden mikroelem esetében egy adott mikroelemsót tekintenek 100% biológiai hasznosulású vegyületnek és ahhoz viszonyítják a többi vegyületet. A relatív hasznosulás tekintetében az adott mikroelem állati szervezetben való akkumulációját mérik valamely olyan szövetben, általában a csontban, amely stabilan raktározza azokat. 
A folytatás a mikroelemek és azok vegyületeinek bemutatásáról - részletes adatokkal és értékekkel - Dr. Mézes Miklós és Dr. Erdélyi Márta Takarmány-adalékanyagok és alkalmazásuk a takarmányozásban című kiadványában olvasható.

A Takarmány-adalékanyagok és alkalmazásuk a takarmányozásban című, legkorszerűbb ismereteket tartalmazó kiadványában Dr. Mézes Miklós és Dr. Erdélyi Márta részletesen bemutatja a takarmányozásban alkalmazható adalékanyagokat, azok felhasználási lehetőségeit és módszereit. A kiadvány a Gyakorlati Tudástár digitális sorozatban jelent meg, ahol további modern állattenyésztési szakmai anyagokat is elérhetnek – kizárólag a szaktudas.hu webshopban.

A kiadvány megrendelhető a Szaktudás Kiadó oldalán az alábbi linkre kattintva.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Harasztiné Lajtár Klára:
A borkezelés, palackozás, csomagolás és szállítás berendezései - Borászati technológiák II.

Ez is érdekelhetiDinamikusan bővül a piac, de ellenszélben az uniós baromfiágazatA paradicsom kórokozói - A paradicsomvészDrónpilóta képző oktatás az ISM Tech-nél

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Ágazati stratégiára van szükség a ponty jövőjére vonatkozóan
Aktív nyár végi hónapokat élt meg a magyar halászati ágazat. Két olyan fontos esemény is lezajlott, amelyen az édesvízi akvakultúra, a tógazdasági és az intenzív haltermelés hazai és uniós szintű problémáiról, kihívásairól és lehetőségeiről tárgyaltak. Prof. Dr. Urbányi Bélával, a Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem (MATE) egyetemi tanárával beszélgettünk.
Modern sertéstelepek szellőztetési rendszere
A mai modern sertéstelepeken komplex, összehangolt klímavezérlés gondoskodik a sertések hőmérsékletigényének optimális kielégítéséről hűtőpanelek, párologtató rendszerek segítségével. Ezek a modern eszközök jelentősen növelik a termelékenységet, segítenek kihasználni a sertések hizlalási potenciálját és nem utolsósorban növelik a sertések komfortérzetét.
Növényi eredetű fehérjeforrások a sertéstakarmányozásban
Takarmányozási szempontból az állatok termelését sok más tényező (pl. energiaellátás) mellett az abrakkeverékek fehérjetartalma és annak aminosav-összetétele határozza meg. Az energia- és fehérje ellátás nagyon szoros kapcsolatban áll egymással. Ha ugyanis az állatok napi energiaellátása meghaladja a szükségletet, akkor megnő az állat zsírdepozíciója. Amennyiben az energiafelvétel lényegesen kisebb, mint a napi szükséglet, akkor több problémával is számolnunk kell.
A grillszezonban indult az AMC baromfihús kampánya
A hazai baromfi ágazat a magyar állattenyésztés legnagyobb és egyben folyamatosan fejlődő ágazata, jelentősége a hazai fogyasztók ellátása és az export szempontjából is kiemelkedő. A hazai szektor európai szinten is kifejezetten sokszínű. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a hazai konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.
Az oktatást és a kutatást kart karban végzik
Azt gondolná az ember, hogy az egyetemi tanszékek irodái augusztus elején üresen konganak, a tanárok, oktatók a megérdemelt pihenőjükkel töltik az idejüket. De korántsem ezt tapasztalni a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetnél (MATE-AKI). Prof. Dr. Müller Tamás tanár urat keresve tapasztalni, hogy csak egy-egy iroda áll üresen, mert mindenütt munka folyik.
Precíziós lehetőségek a juhtenyésztésben
A precíziós mezőgazdasági technológia az adatgyűjtésen és -feldolgozáson, a technológia vezérlésén túl döntést elősegítő információval látja el a gazdálkodót. Hatékonyabbá teszi a gazdálkodást úgy, hogy a környezeti fenntarthatóságot és az állatjóléti feltételeket biztosítja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza