2023. 11. 30., csütörtök
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A grillszezonban indult az AMC baromfihús kampánya

Kategória: Állattenyésztés | Forrás: Agrárium infó, 2023/09/22

A hazai baromfi ágazat a magyar állattenyésztés legnagyobb és egyben folyamatosan fejlődő ágazata, jelentősége a hazai fogyasztók ellátása és az export szempontjából is kiemelkedő. A hazai szektor európai szinten is kifejezetten sokszínű. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a hazai konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.

A nyári grillszezon számtalan lehetőséget kínál, hogy különböző fűszerekkel, pácokkal ízletes, könnyű fogásokat készítsünk. A baromfihús is népszerű grill alapanyag, ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető. A csirke mellett érdemes a pulykahúst, sőt, a víziszárnyasokat is ily módon elkészíteni, hiszen nem csak különleges, de az egészségtudatos étrend egyik legnépszerűbb húsféléje a baromfi. Nem csoda, hogy éppen most indította útjára a „Bárhol, bármikor, baromfi” szlogennel futó baromfihús fogyasztásösztönző kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Baromfi Termék Tanács. 

A nyári melegben kifejezetten fontos ügyelnünk arra, hogy könnyen készíthető és könnyen emészthető ételeket fogyasszunk. A baromfihús mindkét kritériumnak tökéletesen megfelel, így az utóbbi években kedvelt grill alapanyag lett. A hazai baromfiágazat ráadásul európai szinten is kifejezetten sokszínű, gyakorlatilag minden faj és hasznosítási típus megtalálható benne. A baromfihús fogyasztás jelenleg átlagosan 40 kg/fő/ év.

A hazai termelésből származó baromfitermékek megfelelnek a világszinten is legszigorúbb EU szabályozás követelményeinek, így változatos, jó minőségű és biztonságos választása lehet a fogyasztóknak. A fogyasztói igények változása is azt mutatja, hogy a nyers termékeken túl egyre népszerűbbek az előre pácolt termékek, amely egyszerű és gyors grillezést tesz lehetővé – mondta el a kampányt nyitó sajtótájékoztatón Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: baromfihúsból az önellátottsági szintünk mintegy 160-180 százalék, azaz a belföldi fogyasztás kielégítésén túl jelentős exporttermékünk is.

Az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára elmondta, a termék kampányok fontosak, mert hiába vagyunk önellátóak és erősen export képesek ez nem jelentheti azt, hogy megpihenhetünk. Tarpataki Tamás kiemelte, egy rendkívül éles versenyhelyzetben kell helyt állnunk, innovációkat kell felmutatnunk, amihez az Agrárminisztérium minden lehetséges támogatást megad. 

A Vidékfejlesztési Program keretében több mint 600 olyan támogatási döntés született az elmúlt időszakban, melyek révén mintegy 170 milliárd forintnyi összeget tudtak az ágazatba kihelyezni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg Magyarország KAP Stratégiai Tervének a végrehajtása folyik. Jó hírként közölte, hogy ebben sokkal több forrás áll rendelkezésre, köszönhetően a kormány azon döntésének, hogy a lehetséges maximális társfinanszírozású 80 százalékos rátát adja a vidékfejlesztéshez. Így a korábbi támogatási időszak forrásainak mintegy háromszorosa áll rendelkezésre a jelenlegi támogatási időszakban. Kiemelt cél az európai összevetésben is magas szintű állatjóléti szempontok érvényesítése az állatok felnevelése során, ezt a célt szolgálják az állatjóléti támogatások. „Tíz évre előre tekintve, világszinten 15 százalékkal több baromfi húsra lesz kereslet, azaz az ágazat számára adott a fejlődési tér, ugyanakkor a verseny éles, és nekünk ebben a környezetben kell helytállnunk” – zárta beszédét a helyettes államtitkár.

A baromfihús számtalan kedvező élettani hatással bír, hiszen nem csak fontos vitaminok és ásványi anyagok tárháza (mint például az A-, B- és D-vitamin), de a csirkehús például kiváló omega-3 zsírsav forrás – hangsúlyozta beszédében Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. A szakember elmondta, a szervezet 2017 óta ötödik alkalommal szervez fogyasztásösztönző kampányt a baromfihús népszerűsítésére. – A baromfihús a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, ráadásul könnyen emészthető, teljes értékű fehérjeforrás, egyszerűen beilleszthető az egészségtudatos étrendbe is. Az Agrármarketing Centrum online megjelenésekkel, közösségi média kampánnyal, valamint egy nyereményjátékkal ösztönzi a baromfitermékek keresletét. A minden kérdést helyesen megválaszolók között kisorsolunk egy fődíjat, a nyeremény egy gázos grillsütő és egy baromfi termékkel teli csomag lesz. Ezen kívül további tíz győztes ajándékcsomagot kap. Éppen ezért érdemes a jatek.amc.hu oldalon a kérdéseket kitölteni – tette hozzá Ondré Péter.

Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke megerősítette, hogy a magyar baromfihús kiváló minőséget képvisel, ráadásul, ha biztosra szeretnénk menni, válasszuk a Magyar Baromfi védjeggyel rendelkező termékeket, így garantált minőségű, Magyarországon nevelt hústermékhez juthatunk. A baromfi ágazat teljesítménye évek óta rendkívüli, hiszen a belföldi ellátáson túl bőven jut exportra. Az exporttermékek között a legjelentősebb a vízi szárnyas, amelynek nyolcvan százaléka kerül külföldi piacra – ismertette a szakember.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 2022-ben is az összes hústermékek közül a legnagyobb mennyiségben csirkehúst fogyasztottunk, ez az összes fogyasztás mintegy 85 százaléka, de kedvelt a rendkívül alacsony zsírtartalmú pulykahús (3 kg/fő/év), valamint a víziszárnyas fogyasztás is (2 kg/fő/év). A baromfiágazat kiemelt helyzetét mutatja, hogy 2014 óta ünneplik minden május 10-én a Baromfi Világnapot, amely évről évre felhívja a figyelmet a baromfiágazat szereplőire. 

A baromfi fogyasztásösztönző kampány 2023. július 17 és 2023. augusztus 17 között egy hónapon át zajlott, az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, valamint a Baromfi Termék Tanács együttműködésében. A baromfi fogyasztásösztönző kampány idén mintegy 50 millió forintból valósult meg.


Dr. Csorbai Attila, Tarpataki Tamás és Ondré Péter a baromfihús fogyasztásösztönző kampány sajtótájékoztatóján.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Harasztiné Lajtár Klára:
A borkezelés, palackozás, csomagolás és szállítás berendezései - Borászati technológiák II.

Ez is érdekelhetiDinamikusan bővül a piac, de ellenszélben az uniós baromfiágazatA paradicsom kórokozói - A paradicsomvészDrónpilóta képző oktatás az ISM Tech-nél

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Ágazati stratégiára van szükség a ponty jövőjére vonatkozóan
Aktív nyár végi hónapokat élt meg a magyar halászati ágazat. Két olyan fontos esemény is lezajlott, amelyen az édesvízi akvakultúra, a tógazdasági és az intenzív haltermelés hazai és uniós szintű problémáiról, kihívásairól és lehetőségeiről tárgyaltak. Prof. Dr. Urbányi Bélával, a Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem (MATE) egyetemi tanárával beszélgettünk.
Modern sertéstelepek szellőztetési rendszere
A mai modern sertéstelepeken komplex, összehangolt klímavezérlés gondoskodik a sertések hőmérsékletigényének optimális kielégítéséről hűtőpanelek, párologtató rendszerek segítségével. Ezek a modern eszközök jelentősen növelik a termelékenységet, segítenek kihasználni a sertések hizlalási potenciálját és nem utolsósorban növelik a sertések komfortérzetét.
Növényi eredetű fehérjeforrások a sertéstakarmányozásban
Takarmányozási szempontból az állatok termelését sok más tényező (pl. energiaellátás) mellett az abrakkeverékek fehérjetartalma és annak aminosav-összetétele határozza meg. Az energia- és fehérje ellátás nagyon szoros kapcsolatban áll egymással. Ha ugyanis az állatok napi energiaellátása meghaladja a szükségletet, akkor megnő az állat zsírdepozíciója. Amennyiben az energiafelvétel lényegesen kisebb, mint a napi szükséglet, akkor több problémával is számolnunk kell.
Tápértékkel rendelkező takarmány-adalékanyagok
A takarmány-adalékanyagok olyan szerves- vagy szervetlen anyagok és készítmények, amelyekkel az állatok takarmányadagját kiegészítve javítható a takarmányok minősége, egyes gyártástechnológiai folyamatok hatékonysága, az állatok termelése, illetve betegségekkel szembeni ellenálló képessége.
Az oktatást és a kutatást kart karban végzik
Azt gondolná az ember, hogy az egyetemi tanszékek irodái augusztus elején üresen konganak, a tanárok, oktatók a megérdemelt pihenőjükkel töltik az idejüket. De korántsem ezt tapasztalni a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetnél (MATE-AKI). Prof. Dr. Müller Tamás tanár urat keresve tapasztalni, hogy csak egy-egy iroda áll üresen, mert mindenütt munka folyik.
Precíziós lehetőségek a juhtenyésztésben
A precíziós mezőgazdasági technológia az adatgyűjtésen és -feldolgozáson, a technológia vezérlésén túl döntést elősegítő információval látja el a gazdálkodót. Hatékonyabbá teszi a gazdálkodást úgy, hogy a környezeti fenntarthatóságot és az állatjóléti feltételeket biztosítja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza