2024. 02. 23., péntek
Alfréd
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Pelyvás kalászos ősgabonák termesztése

Kategória: Agrárgazdaság, Fenntartható gazdálkodás | 2023/11/07

A hazai növénytermesztésben használt ősi pelyvás búzafajok, a tönköly, a tönke és az alakor iránt egyre inkább nő az érdeklődés mind termelői, mind pedig fogyasztói oldalon. E tendencia következtében a belőlük készült termékek széles választékával találkozhatunk ma már az üzletekben. Az egészségtudatos táplálkozást kiszolgáló kínálat növekedésének okai a fogyasztói igények változásában és az ökológiai növénytermesztés, mint gazdálkodási forma, intenzív terjedésében érhetők tetten.

A pelyvás ősgabonák iránti igény növekedése először a tönkölytermesztés reneszánszát hozta el, melyhez hasonló növekvő keresletet lehet tapasztalni ‒ körülbelül két évtizedes csúszással ‒ a tönke és az alakor esetében. E két legősibb faj jelenleg elsősorban az ökológiai gazdálkodással művelt területeken terjed, de a tönköly életútjának ismeretében, számítani lehet a konvencionális termőterületeken való megjelenésükre a következő évtizedben. (1. kép)

A pelyvás kalászosok betakarított termése, mely a szemet is magában foglaló kalászkákból áll, élelmiszeripari célra közvetlenül nem használható fel. A szem kihántolásához szükséges eszközrendszer és technológiai lehetőségek mára már újra kialakultak, hatékonyan működnek. Hántolatlan szemtermésük a termesztési hely ökológiai adottságaitól és a fajtától függően széles határok között változhat: tönkölynél 3‒6 t/ha, tönkénél és alakornál 2‒5 t/ha. A betakarított nyers termény tömegének közel 30‒40%-a pelyva, így a tiszta szemtömeg a betakarított teljes termésnél megközelítőleg ennyivel kevesebb. 


1. Tönkölykalász

A sütő-, a keksz-, illetve az édesipar a hántolt szemek őrlése során keletkező teljes őrlésű, valamint fehér liszteket jól tudja hasznosítani, de azok használata a közönséges búzából nyerhető lisztekéhez viszonyítva eltérő technológiát és jóval több figyelmet igényel, elsősorban eltérő sikérszerkezetük miatt. A pelyvás gabonák szemtermésének héja vékonyabb a csupasz szemű fajokénál, ezért lisztkihozataluk általában több. 

A tönkölylisztet a megszokott sütőipari termékeken kívül, gyermektápszerek, illetve búzahús összetevőjeként is használják, értékes beltartalmi tulajdonságainak köszönhetően. Emellett kalásza, a szem tejes állapotában levágva, fagyasztással tartósítható. Gyöngykásának a kalászokat a szem tejes érésének végén, a viaszérés kezdeti fázisában gyűjtik be. A csíráztatott és előnevelt csíranövényeinek leveléből nyert búzafűlé nagyon kedvező ásványianyag-tartalmú, kiváló roboráló hatású készítmény. (2. kép)


2. Hegyes tönke

Mind a szemnek, mind a tönkölyből készült különféle termékeknek (pl. fűlé, párna) kedvező egészségügyi hatást tulajdonítanak. A tönköly pelyvája, szalmája értékes faipari alapanyag, préselt lemez, tégla készíthető belőle. Magas égéshője (4,2 MJ/kg) miatt szalmája bálázást vagy brikettálást követően tüzelésre is felhasználható. 

A tönke szemtermését elsősorban humán táplálkozásra használják, de állati takarmányként is alkalmazható. Kenyeret, lepényt, száraztésztát és különféle sütőipari termékeket készítenek lisztjéből, de daráját kásaként is fogyasztják. A tönkölyhöz hasonlóan, csíráztatott szemeiből maláta, fiatal növényeiből búzafűlé is készíthető, melynek fogyasztása jótékony hatással van a humán egészségre. A tönke rendelkezik a legnagyobb és legjobb minőségű szalmahozammal, melyet újabban nemcsak állati alomként, hanem gombatermesztés közegeként is használják. 

Az alakor puha szemű termésének nedvessikér- és nyersfehérje-tartalma nagy, de a sikér a tönkölyhöz és a tönkéhez hasonlóan lágy. Lisztje luteinben gazdag, a durumbúzáéhoz hasonlóan sárgás színű. Biológiai értéke kiemelkedő, emészthetősége, magas bioaktívkomponens- és antioxidáns- (E-vitamin-) tartalma miatt funkcionális élelmiszerek előállítására is felhasználható, de növendék állatok indító takarmányozására is alkalmazható. Az alakor – a lisztjéből készíthető funkcionális sütőipari termékeken és tésztákon kívül – a hazai söripar érdeklődését is felkeltette, és a nyugat-európai példákhoz hasonlóan, az elmúlt évtizedben, hazánkban is megkezdődött az alakorsörök (és malátaitalok) főzése és értékesítése. 

Mindhárom pelyvás ősgabona újbóli termesztésbe vonása először az ökologiai (bio) gazdálkodásban ment végbe, de konvencionális körülmények között is sikerrel termeszthetők. Jó bokrosodó képességüknek köszönhetően kiváló gyomelnyomó képességük van, melyet az alakor esetében allelopátiás (gyomok csírázását gátló) hatás is kiegészít. Eleinte egyik fajon sem lehetett a kalászos gabonákra jellemző kórokozókat és kártevőket találni, azonban ahogy a vetésterületük egyre növekszik, úgy a károsítóik is mindinkább megjelennek rajtuk (különösen a rozsdagombák), melyek egyelőre nem jelentenek nagy termesztési kockázatot. A kedvező beltartalmi értékek miatt a regisztrált hazai fajták iránt külföldön is fokozott érdeklődés nyilvánul meg.

A Pelyvás kalászos ősgabonák (tönköly, tönke, alakor) termesztése című kiadvány Dr. Radics László szerkesztésében a fajtaválasztástól a betakarításig követi végig a pelyvás kalászos ősgabonák termesztéstechnológiáját, külön részletezve azok a növényvédelmét. Egyes regisztrált fajtáiknak újbóli, hazai köztermesztésbe kerülése magas biológiai értéküknek és viszonylag magas terményáruknak köszönhető. A kötet a Szaktudás Kiadó Gyakorlati Tudástár sorozatában jelent meg.

A kiadvány megrendelhető a Szaktudás Kiadó oldalán az alábbi linkre kattintva.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiDinamikusan bővül a piac, de ellenszélben az uniós baromfiágazatA paradicsom kórokozói - A paradicsomvészDrónpilóta képző oktatás az ISM Tech-nél

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A legfontosabb földügyi változások 2023-ban
Jól ismert, hogy a magyar birtokpolitika gerincét a Földforgalmi szabályozás és a Termőföldvédelmi törvény adja. Ezeknek a változását mindig kiemelt figyelem övezi, hiszen a termőföldek tulajdonjogát és használatát egy ország mindig stratégiai kérdésnek tekinti.
Nagy István: a sikeres agrártermelés alapja a minőségi vetőmag
Vetőmag nélkül nincs élelmiszer-termelés, a hazai vetőmagszektor nemzetstratégiai jelentőségű ágazat, hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Siófokon, a 30 éves Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jubileumi rendezvényén.
Nem mondanak le az új, magyar növényfajták nemesítéséről
Dr. Kruppa József agrármérnök, növénynemesítő, címzetes egyetemi tanár, neve közismert az agrárszakmában, mivel több, mint 40 éves szakmai (kutatási, nemesítési, termesztési, felsőfokú oktatási és szaktanácsadási) tapasztalattal rendelkező agrármérnök. A nevével fémjelzett Kruppa-Mag Kutató Kft. 2006-ban alakult családi vállalkozás, melynek alapítója és ügyvezető tulajdonosa, valamint vezető kutatója is. A cégtulajdonos joggal büszke a családjára, mert a generációváltást családon belül megoldotta, ugyanis a családtagok közül hárman (2 agrármérnök, 1 biológus és 1 mg. technikus) folytatják, viszik tovább az édesapa tevékenységét.
Elhúzták a mézesmadzagot
Ismerje meg a napraforgó ezer titkát egy csepp mézben – ezzel a szlogennel hirdetett kampányt a napraforgóméz népszerűsítéséért az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).
A közép-ázsiai piacra törne be Magyarország
Közép-Ázsia legjelentősebb élelmiszer- és ital szakkiállításán, a kazahsztáni FoodExpo Qazaqstan-on képviseltetik magukat a magyar élelmiszergyártók az Agrármarketing Centrum közösségi standján.
Bolygó-szerte viszik a magyar agrártermékek jó hírét
Mozgalmas évet zár 2023-ban az Agrár Marketing Centrum (AMC). Az immár megszokott programokon kívül sikeresen zárták a kétévente megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt, az OMÉK-ot, amely az idén már a 81. agrár seregszemlét jelentette. Ondré Péterrel, az AMC ügyvezetőjével értékeltük az idei évet.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza