2023. 11. 30., csütörtök
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Növényi eredetű fehérjeforrások a sertéstakarmányozásban

Kategória: Állattenyésztés | 2023/11/16

Takarmányozási szempontból az állatok termelését sok más tényező (pl. energiaellátás) mellett az abrakkeverékek fehérjetartalma és annak aminosav-összetétele határozza meg. Az energia- és fehérje ellátás nagyon szoros kapcsolatban áll egymással. Ha ugyanis az állatok napi energiaellátása meghaladja a szükségletet, akkor megnő az állat zsírdepozíciója. Amennyiben az energiafelvétel lényegesen kisebb, mint a napi szükséglet, akkor több problémával is számolnunk kell.

A sertéstakarmányozásban növényi és állati eredetű fehérjeforrások is felhasználásra kerülnek, illetve a szakszerűen összeállított takarmányozásban van lehetőség a fehérjeforrások helyettesítésére is.

Hüvelyesmagvak 

Általánosságban megállapítható, hogy a hüvelyesmagvak fehérjetartalma két-háromszorosa a gabonamagvakénak, és az aminosavprofiljukra jellemző, hogy lizinben gazdagok, kéntartalmú aminosavakban viszont szegényebbek, mint a gabonamagvak. 

Energiatartalmuk közel azonos a gabonamagvakéval, kivéve a szóját, aminek az energiatartalma jóval meghaladja a gabonamagvakét. Rosttartalmuk 4–10% között változik, de a csillagfürté például akár 15%-nál is nagyobb lehet. Ásványianyag-tartalmukra jellemző, hogy a foszfor- és a kalciumtartalmuk nagyobb, mint a gabonaféléké. A hüvelyesek egyik sajátja, hogy antinutritív anyagokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a különböző táplálóanyagok felszívódását és hasznosulását. Hőkezeléssel ezek az anyagok többnyire inaktiválhatók, így a hüvelyesmagvak is alkalmassá válnak, takarmányozási célú felhasználásra.

A szójabab energia- és táplálóanyag-tartalma az összes abrakhüvelyes között a legkedvezőbb, átlagosan 16-18% olajat és 34-36% nyersfehérjét tartalmaz. Lizintartalma 2,3-2,4% között változik, míg metionintartalma 0,5-0,55% közötti. A nyers bab rosttartalma 5,0-5,5%. A szójababban több antinutritív anyag (tripszingátlók, lektinek stb.) található, azonban ezek az anyagok hőkezeléssel inaktiválhatók. 

A hazánkban kapható extrahált dara és pellet elsősorban Észak- és Dél-Amerikából, kisebb mennyiségben esetleg Kínából származik. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a viszonylag nagy mennyiségű import ellenére ma már a szójabab termesztése hazánkban is komoly múltra tekint vissza. 

Hazánkban a csillagfürtfajok közül leginkább a sárga és a fehér virágú csillagfürt termesztése terjedt el. Mind a két fajnak van keserű és édes változata. A keserű csillagfürtök takarmányozásra alkalmatlanok, ugyanis mérgező alkaloidákat tartalmaznak. Ezért ezeket csak zöldtrágyázás céljára termesztik. A különböző édescsillagfürt-fajták átlagos rosttartalma 13% körül van, a nyersfehérje-tartalma 34-42% között változik. 

A különböző csillagfürtfajok és -változatok alkaloidtartalma igen eltérő, ami még az időjárás hatására is változhat. Míg a keserűcsillagfürt-fajták alkaloidtartalma 1-3% között van, addig az édescsillagfürt-fajok magja csak 0,1-0,01% alkaloidokat tartalmaz. A gazdasági haszonállatok abrakkeverékébe általában 15%-ig keverik be az édes csillagfürtöt. 

A lóbab takarmányértékét a különböző antinutritív anyagok (tripszin-inhibitor, vicin, konvicin, lektin, tannin) ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolhatják, bár a lóbabban kevesebb van, mint a többi hüvelyesmagban. Ezen anyagoknak az etetés előtti csökkentése fontos feladat, ami történhet áztatással, főzéssel vagy nemesítéssel. A lóbab takarmányozási értéke nagyon közel áll a borsóéhoz, azonban a metionintartalma a többi hüvelyeshez képest alacsony. Ellentétben a csillagfürttel, a takarmányozási szempontból kedvezőtlen anyagok csökkenése a takarmányban nem ment a hozamok rovására. 

A borsó nemcsak az állattenyésztés, hanem az élelmiszeripar számára is fontos hüvelyesmag. A takarmányborsó 24–28% fehérjetartalma kiváló aminosav-garnitúrával párosul. Zsírtartalma alig 2%, míg rosttartalma eléri a 6–7%-ot. Energiatartalma – eltekintve a szójától – a legnagyobb a hüvelyesmagvak közül. Elterjedt nézet, hogy a borsó egyes állatfajok esetében (sertés) dugító hatással bír, ezért felhasználása a különböző takarmánykeverékekben korlátozott (max. 20–25%). Manapság azonban ezt számos tanulmány cáfolja. Ma már a borsóetetés további elterjedésének legnagyobb akadálya a termesztésében van, mivel a termés mennyisége nagyban függ az időjárástól és a csapadékviszonyoktól.

Olajos magvak 

Az olajos magvakat extrahálás nélkül ritkán használják takarmányozási célra, mivel ezeket a növényeket alapvetően az olajipar számára termesztik. Takarmányozásra általában az olajat már nem tartalmazó különböző extrahált darákat használják. Az olajkivonás eredményeképpen a többi táplálóanyag mennyisége egységnyi szárazanyagra vetítve megnő. Így a 17–30%-ot kitevő nyersfehérje-tartalmuk akár a duplájára is nőhet. Ezért ezek az extrahált darák fontos fehérjeforrások.

A napraforgó – ellentétben a hüvelyesmagvakkal– nem tartalmaz antinutritív anyagot, így ez a takarmányozási célú felhasználását nem korlátozza. Az olajos magvak közül azonban a napraforgónak van a legnagyobb rosttartalma, ami az olajkinyerés után még nagyobb értéket mutat, elérheti a 45%-ot is. Mindezeken túl a nyersrosttartalma rosszul emészthető. Olajtartalmát leginkább az omega-6-csoportba tartozó linolsav határozza meg. A nagy mennyiségű, többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően lágyítja a szalonnát. A mag 13-18% nyersfehérjét tartalmaz. A napraforgó fehérjére jellemző, hogy míg a lizintartalma kicsi, addig a metionintartalma nagy. 

A repce fehérjetartalma a szójáénál kisebb, de a napraforgóénál nagyobb. Nagyobb metionintartalma miatt az aminosavprofilja kedvező. A régebbi repcefajtákra jellemző volt, hogy a magban lévő különböző kémiai vegyületek a repce táplálóértékét csökkentették. Az erukasav a takarmány ízét rontotta, míg tioglikozidatartalma toxikus hatású az állatok számára. Az új, ún. dupla nullás fajták (csökkentett erukasav- és tioglikozida-tartalmú fajták) kinemesítésével azonban ez a gond gyakorlatilag megszűnt. A legújabb, ún. tripla nullás fajtáknak már a tannintartalma is alacsony.

A lenmag jellegzetessége, hogy kiváló étrendi hatással bír, ugyanis nagy mennyiségű nyálkaanyagot tartalmaz, ami segít a gyomor- vagy bélgyulladásban szenvedő állatoknak. Jelenleg ebből a magból takarmányozási célra sajnos csak kis mennyiség áll rendelkezésre. 

Fel kell azonban hívni arra a figyelmet, hogy a lenmag is tartalmaz különféle ciánglikozidokat, amit csak hő hatására lehet inaktiválni. Fehérjetartalma viszonylag nagy, de kicsi lizin- és metionintartalma miatt biológiai értéke nem túl nagy. Zsírsavösszetételét tekintve ki kell emelni annak linolénsav-tartalmát. A lenmagolaj lágyítja a tejzsírt és a sertés szalonnáját.

Extrahált darák 

Az extrahált darák szerepe a takarmányozásban mára kiemelt jelentőségű. Alkalmazásukkal lehetővé vált, hogy a nagy biológiai értékű állati eredetű fehérjéket részben vagy egészben pótoljuk. Jellemző az extrahált darákra, hogy az extrahálás eredményeképpen a többi táplálóanyag – többek között a fehérjetartalom is –nagymértékben megnő (20-50%), így ezek jó fehérjeforrások. Szükséges azonban megjegyezni, hogy hatékony felhasználásukat a fehérje aminosavprofilja és emészthetősége is befolyásolja. Az extrahált darákra ugyancsak jellemző, hogy nem tartoznak az ízletes takarmányok közé, hiszen a zsírkinyerés során az ízanyagok is távoznak belőlük. 

Az extrahált darák hőkezelésekor az antinutritív anyagok inaktiválódnak, így javul a táplálóanyagok (elsősorban a nyersfehérje és az aminosavak) emészthetősége. A hőkezelésen kívül az extrahált darák minőségét az oldószermaradványok is befolyásolják, bár ezek mennyiségét igen szigorúan szabályozzák. (A folytatás az extrahált darákról, illetve az állati eredetű fehérjeforrásokról és a fehérjeforrások helyettesítésének lehetőségeiről Dr. Babinszky László Fehérjeforrások a sertéstakarmányozásban című kötetében olvasható.) 

Dr. Babinszky László Fehérjeforrások a sertéstakarmányozásban – A fehérjeforrások in vivo minősítése és helyettesítésük biológiai alapjai című kötetében összegzi, hogy a sertéstakarmányozásban milyen élettani és biokémiai ismeretek alapján minősítik a különböző fehérjeforrásokat, és milyen állatkísérleti módszerek és koncepciók állnak rendelkezésre a fehérjeforrások minősítésére és helyettesítésére. A kiadvány elérhető a Szaktudás Kiadónál!

A kiadvány megrendelhető a Szaktudás Kiadó oldalán az alábbi linkre kattintva.

Ajánlott kiadványokDr. Holló Gabriella - Dr. Tőzsér János:
Ultrahang - Digitális képalkotó eljárások a precíziós állattenyésztésben I.
Novotniné Dr. Dankó Gabriella - Kiss Andrea:
Antibiotikum-felhasználás csökkentése a sertés- és baromfitenyésztésben
Dr. Babinszky László:
Precíziós takarmányozás: tények és tévhitek
Dr. Böő István:
A malacok betegségei - A gazdaságok gyakoribb állatbetegségei I.
Dr. Böő István:
A növendék- és felnőtt sertések betegségei - A gazdaságok gyakoribb állatbetegségei II.
Dr. Babinszky László:
Fehérjeforrások a sertéstakarmányozásban - A fehérjeforrások in vivo minősítése és helyettesítésük biológiai alapjai

Ez is érdekelhetiDinamikusan bővül a piac, de ellenszélben az uniós baromfiágazatA paradicsom kórokozói - A paradicsomvészDrónpilóta képző oktatás az ISM Tech-nél

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Ágazati stratégiára van szükség a ponty jövőjére vonatkozóan
Aktív nyár végi hónapokat élt meg a magyar halászati ágazat. Két olyan fontos esemény is lezajlott, amelyen az édesvízi akvakultúra, a tógazdasági és az intenzív haltermelés hazai és uniós szintű problémáiról, kihívásairól és lehetőségeiről tárgyaltak. Prof. Dr. Urbányi Bélával, a Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem (MATE) egyetemi tanárával beszélgettünk.
Modern sertéstelepek szellőztetési rendszere
A mai modern sertéstelepeken komplex, összehangolt klímavezérlés gondoskodik a sertések hőmérsékletigényének optimális kielégítéséről hűtőpanelek, párologtató rendszerek segítségével. Ezek a modern eszközök jelentősen növelik a termelékenységet, segítenek kihasználni a sertések hizlalási potenciálját és nem utolsósorban növelik a sertések komfortérzetét.
A grillszezonban indult az AMC baromfihús kampánya
A hazai baromfi ágazat a magyar állattenyésztés legnagyobb és egyben folyamatosan fejlődő ágazata, jelentősége a hazai fogyasztók ellátása és az export szempontjából is kiemelkedő. A hazai szektor európai szinten is kifejezetten sokszínű. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a hazai konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.
Tápértékkel rendelkező takarmány-adalékanyagok
A takarmány-adalékanyagok olyan szerves- vagy szervetlen anyagok és készítmények, amelyekkel az állatok takarmányadagját kiegészítve javítható a takarmányok minősége, egyes gyártástechnológiai folyamatok hatékonysága, az állatok termelése, illetve betegségekkel szembeni ellenálló képessége.
Az oktatást és a kutatást kart karban végzik
Azt gondolná az ember, hogy az egyetemi tanszékek irodái augusztus elején üresen konganak, a tanárok, oktatók a megérdemelt pihenőjükkel töltik az idejüket. De korántsem ezt tapasztalni a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetnél (MATE-AKI). Prof. Dr. Müller Tamás tanár urat keresve tapasztalni, hogy csak egy-egy iroda áll üresen, mert mindenütt munka folyik.
Precíziós lehetőségek a juhtenyésztésben
A precíziós mezőgazdasági technológia az adatgyűjtésen és -feldolgozáson, a technológia vezérlésén túl döntést elősegítő információval látja el a gazdálkodót. Hatékonyabbá teszi a gazdálkodást úgy, hogy a környezeti fenntarthatóságot és az állatjóléti feltételeket biztosítja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza