Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | 2023/11/13
Komoly fordulat mutatkozott az élelmiszerárakban 2023 októberében az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői szerint. „Úgy tűnik, elmaradt a kereskedelemben szokásosnak tartott negyedéves áremelés, sőt, több élelmiszer árában csökkenés következett be, nemcsak havi, hanem immár éves alapon is. Vannak termékek, amelyeket tehát nemcsak idén szeptemberhez, hanem 2022 októberéhez képest is olcsóbban vihetünk haza a boltokból” – állapították meg a Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közölt élelmiszer-inflációs adatokat értékelve.
Az élelmiszerek összességében 10,4 százalékkal kerültek többe, mint tavaly októberben. „Viszont többek közt tejet, tejtermékeket, tojást és zsiradékokat olcsóbban tudtunk vásárolni, mint egy évvel korábban” – mutatott rá Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője, hozzátéve, hogy jelentősen csökkent továbbá a tojás és a liszt ára is. Előbbi 17, utóbbi csaknem 15 százalékkal olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt. „Ez azért is figyelemreméltó, mert tavaly októberben a liszt árstopos termék volt, tehát a 2021 októberi szinten rögzített áron lehetett kapni. Vagyis, a liszt ára nemcsak a tavalyinál, hanem a két évvel ezelőtti szintnél is alacsonyabb” – emelte ki.
Az élelmiszerárak változásainak havi folyamatait értékelve az látható a bank szakértői szerint, hogy 2023 szeptemberéhez képest a csokoládé és a kakaó ára emelkedett a legnagyobb mértékben, de ezek is mindössze 2 százalékkal. Egy százalékkal nőtt még a cukrászáruk és a száraz hüvelyesek ára. A sajt, a margarin és a tea viszont például 1 százalékkal olcsóbb lett szeptemberhez képest.
Az élelmiszerek árának csökkenését alapvetően két tényező okozza az elemzők szerint. Az első ezek közül a kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű csökkenése. „Az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 6 százalékkal mérséklődött 2023-ban. Az élelmiszeripari cégek körében ugyanakkor ennél jóval nagyobb, 2023 augusztusáig több mint 13 százalékos volumenvisszaesés látható. Ez a vásárlóerő gyengülését tükrözi” – fejtette ki Héjja Csaba. Az árak csökkenéséhez vezetett ezen kívül a mezőgazdasági árak esése is – tette hozzá. A növényi- és az állati termékeket is magában foglaló mezőgazdasági termelői árindex 20 százalékos csökkenést mutatott 2023 augusztusában az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a gabonafélék 43 százalékkal kerültek kevesebbe, mint 2022 augusztusban.
Mindezek azt vetítik előre az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari szakértői szerint, hogy folytatódik az árak idén tapasztalt csökkenése, és 2024 elejére akár defláció is kialakulhat az élelmiszerek esetében.
MBH Bank Nyrt.
Az MBH Bank Magyarország egyik vezető hitelintézete. A modern, univerzális bank célja, hogy mindenki számára elérhető, korszerű pénzügyi szolgáltatásaival, folyamatosan bővülő termékpalettájával kiszolgálja a lakossági- és vállalati-intézményi ügyfeleit egyaránt.
Az MBH Bank közel kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki. Összesített mérlegfőösszege meghaladja a 10 480 milliárd forintot. A banknál elhelyezett betétállomány több mint 6200 milliárd forintot tesz ki, míg a bruttó hitelállomány megközelíti az 5000 milliárd forintot. Az MBH Bank rendelkezik a legtöbb fiókkal Magyarországon, és több mint 9500 munkavállalót foglalkoztat.
A banknak számos szegmensben meghatározó a piaci pozíciója, többek között a vállalati szegmensben, azon belül is a mikro-, kis- és középvállalati hitelezésben, a lízingpiacon, az agrár- és élelmiszeripari üzletágban, továbbá széles körű pénz- és tőkepiaci, valamint befektetési szolgáltatási tevékenységet végez.
A hazai bankszektorban betöltött szerepénél, magyar hátterénél és kiterjedt fióki jelenléténél fogva az MBH Bank átfogóan ismeri a hazai ügyféligényeket, törekszik a személyre szabott kiszolgálásukra, és elkötelezett a felelősségteljes bankolás, a magyar emberek, vállalkozások, a helyi közösségek és a gazdaság iránt. Stratégiai célja, hogy Magyarország egyik legmeghatározóbb bankjává váljon, és megjelenjen a nemzetközi piacokon, így a közép-kelet-európai régió országaiban is.
Ajánlott kiadványokBujna Ferenc:
Liofilizálás, a fagyasztva szárítás technológiájaDr. Szabó P. Balázs:
Aszalás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás II.Véha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozásBereczkiné Kardeván Kinga - Kovács Gáborné:
Kistermelői élelmiszer-előállításCsanádi József:
SajtkészítésDr. Szabó P. Balázs:
Savanyítás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás I.
Ez is érdekelhetiDinamikusan bővül a piac, de ellenszélben az uniós baromfiágazat
A paradicsom kórokozói - A paradicsomvész
Drónpilóta képző oktatás az ISM Tech-nél
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza